Tuesday, February 4, 2014

belimbing buluh @ Averrhoa bilimbi

as salam sume kwn2,

rasa lemau nk bt keje maklum dh cuti lama, siap balik kg lg.... kite cite psl buah nih dulu ek... 
korang kenal kan... sapa tak kenal mmg korang over tau.... 
aku baru plan nk try bt sambal hitam pahan tuh... mintak2 jd lah yek... abis tu dh mak mertua bg banyak laktu, takkan nk tolak sume aku sesah... dh sedekah2 kt kwn opis, lbh tu nk try bt sambal kot2 jd kan... teringat zmn kecik2 dulu, arwah nenek sedara aku suke bt halwa... tp skrg nih mana lah nk jmpa




geram nengok kelebatan nyer

ni baru skit lum tgk atas lg tuh... 

beso2 lak tu... rasa mcm nk gigit2 je mkn ngn asam hehehe

sebakul nih aku bwk kl... dh bg separuh kt kwn opis dh

ni yg campur dlm gulai ikan aye lauk nasi dagang... 


p/s: aku nih kadang kuat emo... ntah camne ntah nk jd kurang emo, jenis cpt sentap... tp kejap je sentap aku tuh... ngikut pangai abah aku lah nih

30 comments:

  1. tgk je lidah ni terasa masam... Am selalu guna buah ni time zaman skolah buat cuci kuku...

    ReplyDelete
  2. eee..terasa masamnya..kalau letak dlm gulai ikan kering pun sodap jugak kan dana..

    ReplyDelete
  3. eee..terasa masamnya..kalau letak dlm gulai ikan kering pun sodap jugak kan dana..

    ReplyDelete
  4. Sedap buh dalam sambal sardin tu Dana...
    Alah sentap kejap jer abg pujuk elok lew tu hehe

    ReplyDelete
  5. masa akak darah tinggi mengandung tu doktor suruh cari belimbingni.. katanya elok ... tapi tuler kalua makan gitujer masam bebeno.. kalau buat sambal lak makan tak ingat dunia... darah tinggin tak turunler dah makan bertambah2...

    ReplyDelete
  6. sedap kalo bt gulai masak lemak.... layan gilerr kot...

    Recent Post from MQ~Live :Keunikan Cappuccino, Enak dinikmati.

    ReplyDelete
  7. kecur liur nengok belimbing buluh ni...boleh...
    makan gitu pun sodap nih...kalo banyak gini lebih buat masak...
    lepas tu tonyoh kat kaki n kuku gerenti berkilat nih dana....

    ReplyDelete
  8. Salam ziarah dari bunda....
    Kalau orang Pahang femeslah dengan sambal hitam belimbing buluh ni...
    Bunda pun tak pernah makan..dengar cerita jer..
    Rasa macam nak jer ..

    ReplyDelete
  9. lama dah Kakdah tak masak belimbing bulu.... :)

    ReplyDelete
  10. Sedap juga makan belimbing buluh campur dalam masakan.

    ReplyDelete
  11. Belimbing buluh ni jika makan dengan garam pun sedap. boleh hilangkan pahit mulut bila demam.

    ReplyDelete
  12. lama x mkn dana;)
    sedap buat sambal
    tiba2 teringin

    ReplyDelete
  13. sedap kalau buat sambal itam ni :)

    ReplyDelete
  14. Dana..sedap sambal itam 2 tp kalu bab nk merebus rasanya masih kureng yakin. Hari 2 kawan bg yg dah siap direbus. 2ggu buat jea..memang sedap

    ReplyDelete
  15. mmg pokok belimbing ni lebat sampai ke tanah..kat kg..depan rumah pun ada pokok ni.. sll buat cuci kuku je.. ngan cicah garam..yang mude..sedap..wah terliur lak... tapi buat masak masak belom pernah try

    ReplyDelete
  16. masa rumah dekat semarak dulu, banyak pokok belimbing ni, makan mentah, sedap! masam giler-gile,

    ReplyDelete
  17. Tgk buah tu pun dh kembang pipi...tpi klu buat masak lemak sedp tu..

    ReplyDelete
  18. uih buat sardin cili api boh belimbing ni pun sodap...lenyek2 kat nasi...uih sedap2...

    dah le aku puase ni dana...mmg aku kecur gile ko...rase merembes2 air liur aku kat mulut ni hah hahahaahahahah

    ReplyDelete
  19. danaaaaaa...kalau ko buat sambal hitam pahang tu sila pass kat aku sikit tau, janji tau!!

    ReplyDelete
  20. wak tenooks pon masam tuu.,UHuuu

    ReplyDelete
  21. Aminin- semua ckp gitu, akak masa duk tunggu petik buah pun rasa gitu gk

    Kakcik- betui2 tuh... mengurangkan kolesterol

    k Ummuaidan- betui tuh kak, mmg sesuai kn

    k Hainom- tak penah try msk dlm sardin kak, pasni boleh cube

    k Chozila- hehehe... org suh mkn bt ubat tp kite dok melantak banyak2 lak

    Manan- mmg sesuai sgt kot, lemak tambah ngn masam2 gitu

    Lizz- ayooo kuat mkn masam ko ek, kalu dana mmg tak blh la tahan kemasaman tuh

    ReplyDelete
  22. Bunda- betul tuh bunda... ni konon2 nk try bt ntah jd ke tak...

    Bangcik &Kakdah- buluh ke bulu hehehe

    PMDR- betui2 tuh, akak tak berani nk mkn gitu je... aduh ngeri gigi

    Ohpanduan- blm msk mulut pun dh rasa kecur airliur dek kemasaman

    Aine- dana dulu2 suke mkn yg arwah nenek saudara bt halwa, msk sndiri tak penah lg

    k Tihara- itulah kak, itu yg konon nk cube

    Cheqda-itulah nyer, bab nk merebus tuh yg tak terbuat2

    ReplyDelete
  23. Izan- oooo boleh ek bt cuci kuku tak penah pun tau...

    Zulfadly- ayooo masam ko blh mkn gitu je dik oi

    k Sarah- itulah dia... msm2 sedap kan bile dh cmpur msk lmk

    Lieya- wahhhh kire popular lah campur dlm sardin cili...

    k Wahida- hhaahha ko doakan lah jd sambal itam nyer tuh ek kak

    Wak Gelas- heheheh mmg pun terasa2 kemasaman nyer

    ReplyDelete
  24. Salam dana...nekcik pun dah lama memerapkan diri nih..merajuk kat tenet yang lombap nih
    len kali kalau tak tau nak buat apa..Dana buang sikit kat tangkai dia tu..basuh...masukkan dlm bekas...taburkan gula kasar tu atas belimbing ...taburkan sedikit garam halus...tutup..masukkan dalam fridge..lpas seminggu..nanti taburkan lagi gula pasir tu..air dalam bekas belimbing tu jgn buang...simpan lagi..sedap dimakan atau buat sambal ikan masin!!

    ReplyDelete
  25. mak ,ertua Ros suka campur belimbing ni dalam sambal belacan...

    ReplyDelete
  26. ini la yang aku kecoh mencari kat pasar mlm minggu lepas wat masak gulai daging salai tu nokssssssss

    ReplyDelete
  27. gebu2 buahnya.. besar2 baru puas makan.. ;)

    ReplyDelete
  28. gebu2 buahnya.. besar2 baru puas makan.. ;)

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...