as salam sume kwn2,
rasa lemau nk bt keje maklum dh cuti lama, siap balik kg lg.... kite cite psl buah nih dulu ek...
korang kenal kan... sapa tak kenal mmg korang over tau....
aku baru plan nk try bt sambal hitam pahan tuh... mintak2 jd lah yek... abis tu dh mak mertua bg banyak laktu, takkan nk tolak sume aku sesah... dh sedekah2 kt kwn opis, lbh tu nk try bt sambal kot2 jd kan... teringat zmn kecik2 dulu, arwah nenek sedara aku suke bt halwa... tp skrg nih mana lah nk jmpa
geram nengok kelebatan nyer |
ni baru skit lum tgk atas lg tuh... |
beso2 lak tu... rasa mcm nk gigit2 je mkn ngn asam hehehe |
sebakul nih aku bwk kl... dh bg separuh kt kwn opis dh |
ni yg campur dlm gulai ikan aye lauk nasi dagang... |
p/s: aku nih kadang kuat emo... ntah camne ntah nk jd kurang emo, jenis cpt sentap... tp kejap je sentap aku tuh... ngikut pangai abah aku lah nih
tgk je lidah ni terasa masam... Am selalu guna buah ni time zaman skolah buat cuci kuku...
ReplyDeleteBuat masak lemak pun sodap. :)
ReplyDeleteeee..terasa masamnya..kalau letak dlm gulai ikan kering pun sodap jugak kan dana..
ReplyDeleteeee..terasa masamnya..kalau letak dlm gulai ikan kering pun sodap jugak kan dana..
ReplyDeleteSedap buh dalam sambal sardin tu Dana...
ReplyDeleteAlah sentap kejap jer abg pujuk elok lew tu hehe
masa akak darah tinggi mengandung tu doktor suruh cari belimbingni.. katanya elok ... tapi tuler kalua makan gitujer masam bebeno.. kalau buat sambal lak makan tak ingat dunia... darah tinggin tak turunler dah makan bertambah2...
ReplyDeletesedap kalo bt gulai masak lemak.... layan gilerr kot...
ReplyDeleteRecent Post from MQ~Live :Keunikan Cappuccino, Enak dinikmati.
kecur liur nengok belimbing buluh ni...boleh...
ReplyDeletemakan gitu pun sodap nih...kalo banyak gini lebih buat masak...
lepas tu tonyoh kat kaki n kuku gerenti berkilat nih dana....
Salam ziarah dari bunda....
ReplyDeleteKalau orang Pahang femeslah dengan sambal hitam belimbing buluh ni...
Bunda pun tak pernah makan..dengar cerita jer..
Rasa macam nak jer ..
lama dah Kakdah tak masak belimbing bulu.... :)
ReplyDeleteSedap juga makan belimbing buluh campur dalam masakan.
ReplyDeleteBelimbing buluh ni jika makan dengan garam pun sedap. boleh hilangkan pahit mulut bila demam.
ReplyDeletelama x mkn dana;)
ReplyDeletesedap buat sambal
tiba2 teringin
sedap kalau buat sambal itam ni :)
ReplyDeleteDana..sedap sambal itam 2 tp kalu bab nk merebus rasanya masih kureng yakin. Hari 2 kawan bg yg dah siap direbus. 2ggu buat jea..memang sedap
ReplyDeletemmg pokok belimbing ni lebat sampai ke tanah..kat kg..depan rumah pun ada pokok ni.. sll buat cuci kuku je.. ngan cicah garam..yang mude..sedap..wah terliur lak... tapi buat masak masak belom pernah try
ReplyDeletemasa rumah dekat semarak dulu, banyak pokok belimbing ni, makan mentah, sedap! masam giler-gile,
ReplyDeleteTgk buah tu pun dh kembang pipi...tpi klu buat masak lemak sedp tu..
ReplyDeleteuih buat sardin cili api boh belimbing ni pun sodap...lenyek2 kat nasi...uih sedap2...
ReplyDeletedah le aku puase ni dana...mmg aku kecur gile ko...rase merembes2 air liur aku kat mulut ni hah hahahaahahahah
danaaaaaa...kalau ko buat sambal hitam pahang tu sila pass kat aku sikit tau, janji tau!!
ReplyDeletewak tenooks pon masam tuu.,UHuuu
ReplyDeleteAminin- semua ckp gitu, akak masa duk tunggu petik buah pun rasa gitu gk
ReplyDeleteKakcik- betui2 tuh... mengurangkan kolesterol
k Ummuaidan- betui tuh kak, mmg sesuai kn
k Hainom- tak penah try msk dlm sardin kak, pasni boleh cube
k Chozila- hehehe... org suh mkn bt ubat tp kite dok melantak banyak2 lak
Manan- mmg sesuai sgt kot, lemak tambah ngn masam2 gitu
Lizz- ayooo kuat mkn masam ko ek, kalu dana mmg tak blh la tahan kemasaman tuh
Bunda- betul tuh bunda... ni konon2 nk try bt ntah jd ke tak...
ReplyDeleteBangcik &Kakdah- buluh ke bulu hehehe
PMDR- betui2 tuh, akak tak berani nk mkn gitu je... aduh ngeri gigi
Ohpanduan- blm msk mulut pun dh rasa kecur airliur dek kemasaman
Aine- dana dulu2 suke mkn yg arwah nenek saudara bt halwa, msk sndiri tak penah lg
k Tihara- itulah kak, itu yg konon nk cube
Cheqda-itulah nyer, bab nk merebus tuh yg tak terbuat2
Izan- oooo boleh ek bt cuci kuku tak penah pun tau...
ReplyDeleteZulfadly- ayooo masam ko blh mkn gitu je dik oi
k Sarah- itulah dia... msm2 sedap kan bile dh cmpur msk lmk
Lieya- wahhhh kire popular lah campur dlm sardin cili...
k Wahida- hhaahha ko doakan lah jd sambal itam nyer tuh ek kak
Wak Gelas- heheheh mmg pun terasa2 kemasaman nyer
Msk lmk cili api sdap kn..
ReplyDeleteSalam dana...nekcik pun dah lama memerapkan diri nih..merajuk kat tenet yang lombap nih
ReplyDeletelen kali kalau tak tau nak buat apa..Dana buang sikit kat tangkai dia tu..basuh...masukkan dlm bekas...taburkan gula kasar tu atas belimbing ...taburkan sedikit garam halus...tutup..masukkan dalam fridge..lpas seminggu..nanti taburkan lagi gula pasir tu..air dalam bekas belimbing tu jgn buang...simpan lagi..sedap dimakan atau buat sambal ikan masin!!
mak ,ertua Ros suka campur belimbing ni dalam sambal belacan...
ReplyDeleteini la yang aku kecoh mencari kat pasar mlm minggu lepas wat masak gulai daging salai tu nokssssssss
ReplyDeletegebu2 buahnya.. besar2 baru puas makan.. ;)
ReplyDeletegebu2 buahnya.. besar2 baru puas makan.. ;)
ReplyDelete