teman2....

Thursday, February 14, 2013

sambal tomato

as salam sume kwn2,

sorry lah ek arini aku lambat bt ntry, arini takmo bt photo diary tp nk share ngn korang sambal tomato versi indonesia... ni edy la yg dpt resepi nih dr pekerja indonesia dia... dia lah yg beria bt kt umah... kami tau mkn je,sedap gk... meh2 aku tayang resepi kot korang blh cuba

Bahan2 nyer:

6biji cili api -goreng kejap
1 biji bwg merah - goreng kejap
1/2 biji tomato - goreng kejap
1 sudu besar petis

Cara2nyer :

Tumbuk semua bahan2 yg di goreng tuh, last sekali masukkan petis... siap, blh mkn ngn ulam cam timun n sebagainyer...

sedap tau, cube lah yek kwn2

13 comments:

CheNamNam said...

yunk, petis tue aper yer..hikkk sory tanya..macam pernah dengar jerk petis neh tapi blur taktau mende...huhuu..

inazamri said...

la kena buh petis gak ke?sedap ke tak?kalau sedap leh la cuba nnt

maria firdz said...

lain dari yg lain ni... nk kena try nnt nih...

Acik Erna said...

assalam dana..tengok gambar pun dah terliur..mesti sedapkan

ieda immi said...

makan nasi panas2 .. meletop dehh ! ;)

Qhaifa Nur said...

macam hubby akak pula kreatif cipta itu ini...ada ke sambal belacan letak budu...

nampak sedap juga sambal ni dana...

Karukord jagau said...

kalau cicah ikan bakar sedap tak agak2?

Marya Yusof said...

Hola Dana!

Eh kalau tak silap smlm ada someone share resepi ni kat FB tp w/out gambor... kalaulah ade petis di Peru ni...hikhikhik... Makan dgn nasi panas, umpph nih!! :))

norhidana miswan said...

CNN- eeee saja je tau, petis tu otak udang tuh, yg selalu ada dlm rojak buah

k Inazamri- hehehe aah, petis tu yg tambah jd sedap tu kak, cube lah

Maria Firdz- betul tu, try jgn tak try

Acik Erna- w`salam acik,hehehe sedap2

k Ieda- betul2 tu kak

k Qhaifa Nur- edy tak kretip tp kalu dia dpt resepi baru dia suke try

en Jagau- sedap rasanyer, sbb ada rasa mcm2 gitu

Marya- hola2 Marya, hehehe mmg best nih Marya, itulah ek... mana lah nk cari petis tu kn

lieyalatif said...

pergh...kecur aku tgk dana...

sambal2 kalo dari indon ni mmg sedap2 kooo...ye laaa tgk jek la sambal ijo die kan....

ni siap ade petis lagi hah mmg sedap ni ..cicah ngan ulam kan...nasi panas2...perghhhh!!!

izzah said...

Petis tu yg menyedapkn lg smbal tu yek akak...nmpak sedap sangat...nk kna try ni...

lelamaisara said...

makan dengan nasik panas sodap ni...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

dia mcm sambal air asam gak ker kak