Friday, June 5, 2020

RESEPI REMPEYEK KACANG TANAH DAN KACANG DHAL

Assalamualaikum semua,

Hari ini aku nak kongsi resepi yang kira lagend jugak lah, selalu otai je buat. Aku yang dah masuk 38 tahun pun ini baru pertama kali buat sendiri menu ni. Selalu takat tolong mak aku buat kat kampung tapi tak pernahla buat dari mula.

Korang suka rempeyek kacang tanah ke kacang dhal? Aku suka je semua jenis, hari ini aku nak kongsi resepi rempeyek ikut cara mak aku. Mudah je rupanya cuma nak kene sabar lah membuatnya.

Bahan-bahan:

1 plastik tepung beras (500g)
1 sudu tepung ubi
1 kotak kecil santan
2 biji telur
1 kiub ikan bilis
Sedikit kapur makan ( suku sudu kecil kfc)
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
sedikit garam
air secukupnya

Kacang tanah
bilis
kacang dhal

Cara masak:

- Tumbukkan garam dengan ketumbar, jintan manis dan jintan putih hingga hampir lumat
- Masukkan semua bahan dalam 1 bekas besar dan kacau hingga sebati, pasti kan bahan tidak terlalu pekat atau cair
- Panaskan kuali masukkan minyak banyak, api sedang dan bolehla masukkan adunan bila minyak dah panas
- Dengan api sedang terbalik kan beberapa kali rempeyek supaya kacang tanah masak. Bila dah nampak kekuningan dan garing bolehla di angkat.


ini adunan rempeyek yang aku buat... 
macamni cara mak aku buat rempeyek, boh adunan kat tepi tu... pastu dia akan melurut turun dalam minyak
kalau ada kuali besar lagi banyak boleh masak... sebab kuali kecil dapatlah 3 ke 4 keping je

nasibla jadi rasa bangga kejap



ini yang ada ikan bilis... boleh buat lauk jugak heheheh 

dapat 2 bekas ini, 1 bekas untuk maktek 1 bekas untuk aku sebab maktek tolong buat

esoknya buat kacang dhal pula... cara goreng sama je

kacang dhal sahaja... pun sedap tapi cepat sikit masaknya sebab kadang dhl sudah di rendam dan jenis kecil

44 comments:

  1. WOW CANTIK KEJADIANNYA SEDAP UTK KUDAPAN LPS RAYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pertama kali cuba tak jadi memang terus takmo cuba heheeh

      Delete
  2. sedapnya feberet isi rumah krap krupp
    akak dari first puasa duk plan nk buat tp x jadi sampai lepas raya ha haa
    copy resepi ni ye, nak try juga suatu hari

    ReplyDelete
  3. Waaaa mohon beli sebekas yaaa hahahaha...sedapnyaa, makan tengok tv tau-tau licinnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheheh tulah kak, krup krap krup krap tanpa sedar licin

      Delete
  4. Akak suka kcg dhal punya...kt utara ni dipanggil tumpi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat sini panggil tumpi jugak tapi itu guna kacang hijau

      Delete
  5. Suka semua tapi tak suka makan sebab nanti tak habis-habis kunyah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe kalau tak mo kunyah, tenung je dia

      Delete
  6. Replies
    1. sedap betul tu, lagi2 buat sendiri tak sedap pun puji sedap hehehe

      Delete
  7. bila buat sendiri banyaklah boleh makan berbanding dgn beli dgn org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sangat, puas makan dan masak ikut citarasa sendiri

      Delete
  8. wahh..memang nampak rangup tu..akk dah buat hari tu rempeyak kacang tanah, ingat nak buat kcg dhal, anak-anak pulak tak suka..resepi mak kita lebih kuranglah..memang sedap ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum buat dah tanya pakar dulu, itu menjadi tu... takpe buat kacang dhal untuk emaknya je makan

      Delete
  9. Sedapnya..bila buat sendiri tak jadi pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba resepi saya ni cikgu, mana tau menjadi

      Delete
  10. yg penting rajin buat rempeyek., wak suka mkn rempeyek kacang tanah tuuu., nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kene cari 1 hari yang free baru buat wak, kalau ada kerja memang tak menjadi

      Delete
  11. aku tak reti juga buat ni. best nya bila buat sendiri boleh taruh kacang dan bilis banyak2 kan.
    makin rajin lah kau dana

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak suasana raya lah konon nya kan, ala nanti ko cuba la buat wei mana tau menjadi

      Delete
  12. Dana lagi advance dari Kak. Kak dah lama nak buat Rempeyek ni tapi tak terbuat-buat walaupun tak lama lagi nak masuk 4 series ahaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha alah kak ini pun sebab adik ada nak tolong buat, kalau sorang-sorang mana nak rajin nya

      Delete
  13. Sedap tu rempeyek kacang tanah dgn ikan bilis. Sekali makan memang susah nak berenti haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha betul tuh, dok mengunyah payah nk berenti, berenti bila dah habis je

      Delete
  14. Cerita pasal rempeyek, wak teringat satu puisi:

    Rempeyek kacang ijo
    Meyek2 ngolek bojo
    Rempeyek kacang tanah
    Ngolek bojo seng ayu ngenah
    Rempeyek

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah wak, ingat aje pantun rempeyek lagi-lagi pasal ngolek bojo ye

      Delete
  15. cantik je akak buat. Fiza pun tak pernah nak cuba buat. Makan pandailah. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. awal-awal tu tak jadi gak tapi sebab biasa dah tolong mak akak buat peyek itu jadi tu

      Delete
  16. assalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik..
    nampak nipis dan rangup, satu balang boleh habis kalu betul2 mengadap ni. saya lebih suka rempeyek kacang tanah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ustaz, itulah saya suka rempeyek kacang tanah tanpa bilis tapi adik pulak suka yang ada bilis kita buatla ikut pilihan ramai

      Delete
  17. ri tu nampak akak post video, baru tahu cara dia letak kat tepi kuali tu dulu, then dia melurut masuk dalam minyak sendiri..baru la nipis kejadiannya kann...sedapppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, mak akak buat gitu caranya kalau buat rempeyek... tak reti bercetak-cetak

      Delete
  18. Rindunya rempeyek yang mak ai buat.

    ReplyDelete
  19. Waaa...pandainya dana... akak masih failed lagi nak kirai tepi kuali tu... kadang² tepung je turun, kacang tinggal dalam senduk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe ini pun sebab pernah tolong mak buat rempeyek, kalau tak entah jadi entah tidak, tulah kadang salah timing kacang ada kat atas tak sekata

      Delete
  20. Rangup cantik je.
    Kalau rempeyek sha suka banyak ikan bilis. Hari tu siap request rempeyek ikan bilis je hehe.

    ReplyDelete
  21. teringin nak buat tapi setakat teringinlahh..tak terbuat2 hahaha sudahnya order je

    ReplyDelete
  22. ayo daftarkan diri anda di 4g3n365*c0m :D
    WA : +85587781483

    ReplyDelete
  23. ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
    dapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
    segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q

    ReplyDelete
  24. Sedapnyaaa rempeyek, Nani suka yang kacang tanah. Haritu try juga lah buat sendiri, fuhh lenguh hah kaki berdiri dekat dapur. Silap betul haritu buat sambil berdiri, patutnya duduk aje dekat bawah baru senang nak buat.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...