Assalamualaikum semua,
Kurma ayam ni aku jarang masak, tapi hari tu adik aku kat kampung tanya macamne aku masak kurma. Terus aku pun rasa nak masak kurma sebab kebetulan bahan ada kat rumah. Jom lah aku kongsi dengan semua kurma ayam yang biasa aku masak.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam, potong kecil
5 ulas bawang putih, tumbuk
6-8 biji bawang merah kecil, tumbuk
1 inci halis, tumbuk
3 sekawan
sedikit daun kari
1 biji bawang merah besar, potong besar
5 biji cili api, jangan potong
2 pek kecil rempah kurma adabi
2 biji kentang potong 4 /8
1/2 batang lobak merah, potong 4
1 kotak kecil santan
1 keping asam keping
air secukupnya
garam
Cara masak:
- Tumiskan 3 sekawan dan bahan tumbuk hingga naik bau dan sedikit garing
- Masukkan daun kari dan rempah kurma yang telah di campur dengan air reneh dengan api perlahan dan tambah sedikit air, biarkan hingga naik minyak
- Bila dah naik minyak dalam 2 kali masukkan ayam gaulkan hingga sebati, masukkan carrot dan kentang dan tutupkan kuali dengan penutup untuk 5-10 minit dengan api sedang.
- Buka penutup, masukkan bawang besar dan cili api tutup lagi penutup biarkan hingga ayam masak dan kentang empuk
- Bila ayam dah nampak masak dan kentang dah empuk, masukkan asam keping, santan dan garam tambahkan 1 cawan air biarkan hingga mendidih kecil dan boleh matikan api.
Bahan utama |
tumiskan hingga agak garing dan kekuningan |
bila dah naik minyak @pecah mintak baru lah kita boleh masukkan ayam |
gaulkan hingga sebati ayam dan rempah |
kentang dan carrot masukkan awal sebab keras |
jangan lupa masukkan bawang dan cili api |
dah siap... |
lawankan dengan sambal belacan |
Haah..sama akak pun Dana. Jarang masak kurma ni..selalunya ayam akan dikicapkan, dmerahkan, digorengkan. Hehehe~~
ReplyDeletebetul, selalu kegemaran kt rumah ni ayam kicap, ayam merah, ayam ungkep kurma ni jarang sangat
Deletewaalaikumussalam. saya sorang ja makan ayam masak kurma. anak2 lebih suka ayam masak merah dan kicap. haha
ReplyDeleteitulah kurma bukan pilihan sangat rasanya, tak tau kenapa heheheh
Deletebila dtg blog dana pasti ada posting cara nak memasak sokmo. terus jd lapar balik. keep it up!
ReplyDeletesetiap jumaat memang saya akan kongsi resepi cikgu, tapi kadang bukan jumaat pun kongsi bila dah banyak resepi terkumpul heheheh
DeleteSedap ayam kurma. rasa dah bertahun tak makan ayam masak kurma. tak pandai nak masaknya sebab kurang gemar juga. sesekali teringin tu boleh lah
ReplyDeletesamalah macam akak, nak kata setahun sekali dua tu pun kadang payah... tak tau kenapa tak ramai peminat kurma ni
Deleteterbaek.. sedap ni :)
ReplyDeletebudak-budak selalu suka menu ini sebab tak pedas
DeleteKurma ayam makan dengan sambal belacan memang terangkat. Buat menambah nasik :)
ReplyDeleteitulah sebab kurma tak pedaskan, sesuai dengan sambal belacan tu
DeleteKureng lauk kurma ni. Jadi di rumah ni pun memang jarang ada lauk kurma.
ReplyDeletekami pun jarang masak kurma, ada masa-masa jelah kot teringin gitu
DeleteSedapnya nampak kurma ayam Dana tu.
ReplyDeleteMrs. A tak pandai masak kurma selalu tunjuk je...
Mrs. A tak suka sangat yang suka Adik dengan Mr. A je
dana pun jarang sangat masak kak, nak kata setahun sekali pun kadang payah... tp ini teringin pulak bila dah kebetulan bagi resepi kat adik...
DeleteSedapnya kurma ayam..
ReplyDeleteAkak suka regu dgn nasi minyak atau hujan panas..
Rajinnya Dana..
betul kak regu dia dahla nasi minyak, nasi hujan panas kadang nasi beriani pun ok
DeleteSedapnya dana.. nak datang berayalah.. hehehe
ReplyDeleteboleh2 heheheh...
DeleteJangan makan masak kurma..tapi bila tengok gambar rasa teringin pulak hehehe
ReplyDelete*Jarang
Deleteitulah kurma ni antara menu yang jarang di masak
DeleteDulu saya jarang masak kurma, tapi bila dapat resepi dari ibu mentua adik macam sedaplah pula masakan kurma. Anak-anak pun suka.
ReplyDeletebila dah ada yang minta memang seronok nak masak ye kak... kita dah dapat resepi yang sesuai dan sedap di tekak
DeleteLauk favourite anak2 ni :)
ReplyDeleteselalu nya anak-anak suka sebab tak pedas... tapi aroma dia sedap
DeleteSEDAPNYA KURMA DANA
ReplyDeleteakak suka ayam kurma ya kak
Deletedana kak ana pernah tersilap rempah huhu termasuk rempah sup sepatutnya rempah rempah kurma sebab sama warna kan hehe :)tapi rasa lebih kurang je pun :)
ReplyDeleteheheheh dana pun pernah dulu kak, nak masak sup tapi apasal bau lain rupanya termasuk rempah kurma... udahla packagingnya dah nak sama kan
Deletekalau dah teringin baru masak kurma ni
ReplyDeletebetul kalau teringin je masak, selalu-selalu memang jarang la nk masak ini
DeleteCik TK jarang masak kurma, tapi suka makan.. hehehe
ReplyDeleteheheheh kalau suka makan kene cuba masak jugak ni mana tau jadi pakar
Deletesama la, shida pun jrg masak kurma skali2 kena masak juga :)
ReplyDeletedone follow blog :)
itulah kurma ni memang bukan kegemaran sgt tapi sesekali bila teringin layan jugak
Deletetak pernah tak sedap. aku suka ni tapi skrg tak boleh masak dulu. ada misi tgh buat
ReplyDeletehehehe ye tau ko tengah eat clean....
Deletewow...cukup menyelerakan..
ReplyDeletesaya pun nak mencuba juga la
silakan cuba nanti...
Deletesedap ni! tp dh jarang mkn skrg ni..
ReplyDeletetetiba rs laparrr nk mkn ns ngn kurma ayam..
santan tu boleh ganti dengan susu... kot nak teringin buat yang untuk diet
DeleteAkak pun jarang buat ayam masak kurma..biasa buat kambing msk kurma tp tak mkn..
ReplyDeletedana tak pernah masak kurma kambing... sesekali nk cuba juga la nanti
Deletetest
ReplyDeleteIzin promo ya Admin^^
ReplyDeletebosan tidak ada yang mau di kerjakan, mau di rumah saja suntuk,
mau keluar tidak tahu mesti kemana, dari pada bingung
mari bergabung dengan kami di ionqq^^com, permainan yang menarik dan menguras emosi
ayo ditunggu apa lagi.. segera bergabung ya dengan kami...
add Whatshapp : +85515373217 ^_~
lamanya xmakan kurma
ReplyDeletesedapnya lah
konon-konon menu raya kan heheheh
Deletesedapnya kurma kambing dana tak pernah masak dengan kambing tapi pernah makan yang msak kt kedai mmg terangkat
ReplyDeleteAkak kalau masak kurma memang failed..x tau la pasal apa x menjadi
ReplyDeletedana masa awal-awal sama gak kak, tapi nak buat kurma yang sedap kene guna rempah dia banyak...
DeleteMemang kegemaran anak anak ni...sebab tak pedas..
ReplyDeletesetuju sangat
DeleteFuhh sedap ni kak Dana, tambah pulak ada sambal belacan memang ngam!
ReplyDeletesebab dia tak pedas lawankan dengan sambal memang ngam
Delete