lama tak bt ntry resepi nih... tp biasalah aku resepi mmg selalu mudah almaklum org nyer pun bkn rajin sgt kan heheheh....
Bahan2:
3 papan petai- belah dua yek kwn2
50gm bilis atau segenggam bilis - goreng dulu bilis nih yek
1 biji bwg merah besar - di mayam halus
3 ulas bwg putih - tumbuk
3 biji bwg merah kecik - tumbuk
15- 21 biji cili api (nk lebih pun boleh sajo) - tumbuk
1 sudu kecik asam jawa
2 sudu bsr gula
1 sudu kecik garam- tumbuk
2 sudu besar minyak
segenggam baby tomato atau tomato ceri - belah dua
Cara masak:
- tumiskan bahan2 tumbuk, cili api bwg putih bwg merah hingga naik bau.
- bila bahan tumis dh naik bau masukkan sikit air biarkan dlm 5minit
- masukkan bwg merah yg di mayam td,baby tomato n petai.... mskkn dlm 5minit perasakan dengan gula, asam jawa
- tambah sedikit air kacau2 sebati.... biarkan air tu kering baru masukkan bilis goreng kacau2 n angkat. (bila dh masukkan bilis goreng jgn msk lama2 n pastikan air dh kering biar rangup lg bilis tu)
- Siap mkn ngn nasi panas...
Senang je kan? almaklum lah resepi aku mmg takde yg susah semua senang n mudah2 je
selamat mencuba
menyelerakan tak? hehehhe |
Memang nmpk myelerakan..Malangnya wana x pndai mkn..
ReplyDeleteadesss.....sedapp pulak dana ...nasib xpregnant..kalau mengidam ni..dana kena masakkan ni....hehehhe
ReplyDeletehambaoi..berselera nampak. Tapi saya tak makan petai..^_^*
ReplyDeleteterbaik dana.....
ReplyDeletepecinta petai harus cobaaaaaa resepi ini...
Sedap sambal petai. Saya pun suka.
ReplyDeleteNak kena cuba juga hari minggu ni sambal petai.
ReplyDeleteMesti sedap sambal petai bilis ni.
ReplyDeleteBBwana- heheh nnti kot2 dh blh mkn petai jgn lupe try resepi akak nih
ReplyDeletek Norey- hehehe boleh kak
Diana- hehehe takpe blh tukar ngn jering atau lain2
Lieya- wajib coba lieya.... tak rugi... menahan pds ngn nikmat petai
Ohpanduan- btl, bkn selalu kn lyn petai
PMDR- cuba jgn tak cube dik, hari minggu sesuai sbb takdelah sampai ke opis nnti terbaawak2 bau
Jobdirumah- sedap insyallah
simple... sedap ni..sedapp je makan nasi panas2..
ReplyDeletesedapnya dana... terliur dah ni.
ReplyDeletesedap sedapnya sambal bilis petai...akak suka nih
ReplyDeleteIngatkan sambal tumis petai.... Okje jarang buat gini....nampak mcm sedap ni bolehlah try nanti. Okje kalau buat style gini selalunya tumis cili hijau tak de petai.
ReplyDeleteJarang ar beli petai Dana
dap dao
ReplyDelete