Tuesday, July 7, 2015

Resepi kuih siput mak nor

as salam sume kwn2,

Dek sbb smlm dh tayang siput kegemaran aku tuh jd aku nk share lah resepi kuih siput tuh, ini aku ikut resepi mak aku iaitu mak nor.... n resepi aku nih mmg simple sgt2.... mmg versi nih la yg aku mkn sejak kecik n sampai skrg aku lbh suke kuih siput yg mcm mak aku nih.

Yg advance boh butter, ada kari tuh aku mkn tp keterujaan tu tak sama cam kuih siput mak aku... mungkin aku lebih suke versi yg simple gini kot,....

Bahan2:

1kg tepung gandum
2 ulas bwg putih (mak aku kata jgn boh banyak nnti cpt hangus siput tu)- di tumbuk
3 ke 4 ulas bwg merah kecik - di tumbuk
1 sudu besar jintan manis- di tumbuk
2 sudu besar ketumbar - di tumbuk
sesudu kecik garam atau lebih - di tumbuk
1 cwn minyak panas
1 1/2 cwn air

Cara2 buat:

1. tumbuk halus semua bahan yg perlu di tumbuk..
2. Gaulkan bahan yg ditumbuk halus ngn tepung tuh, gaul ngn tangan biar sebati
3. masukkan minyak panas dlm tepung n gaul hingga rata
4. Masukkan air n uli hingga doh bercantum n agak lembut
5. biarkan kejap dlm 10minit, pastu gentel2 lah jd siput...
6. goreng dlm api sederhana sampai kecoklat2 lembut...
siap... boleh ngap

gini lah rupe siput mak nor tuh hehhehe... 

9 comments:

  1. Kakcik suka makan tapi tak suka buat... :)

    ReplyDelete
  2. dana dah share resepi..kena buat sendiri la ni....
    hehhehehe

    ReplyDelete
  3. Kakcik Nur- heheheh dana suke mkn buat mls tp klu tingin bt jgk lah kakcik

    k Norey- hahahhaha... bt kak senang je, suh hero2 akak tlg gentel

    ReplyDelete
  4. Dana.. kena guna minyak panas jugak ke.. tak boleh guna minyak masak yang terus dari botol tu ke..?
    Akak teruja nak buat ni..

    ReplyDelete
  5. feberet ni..tp nk buat mmg kureng kerajinan..hehe

    ReplyDelete
  6. k Aizamia- kalu menurut mak mmg kene minyak pns itu yg jadi rangup tuh kak siput nyer nnti

    Lyafrina- hehhehe ajak asya tolong sekali msti jd cpt je

    ReplyDelete
  7. rajinnya ko dana...aku ni tahu makan je la...nak menggentel mmg malas...huhu...

    ReplyDelete
  8. sedapnya kuih siput...tahun ni tak tahu la buat kuih raya tak saya ni

    ReplyDelete
  9. Tahun lepas okje buat Dana......tahun ni entahlah ek....mcm teringin nak makan. Nantilah fikir fikirkan ...hihi

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...