Dek sbb smlm dh tayang siput kegemaran aku tuh jd aku nk share lah resepi kuih siput tuh, ini aku ikut resepi mak aku iaitu mak nor.... n resepi aku nih mmg simple sgt2.... mmg versi nih la yg aku mkn sejak kecik n sampai skrg aku lbh suke kuih siput yg mcm mak aku nih.
Yg advance boh butter, ada kari tuh aku mkn tp keterujaan tu tak sama cam kuih siput mak aku... mungkin aku lebih suke versi yg simple gini kot,....
Bahan2:
1kg tepung gandum
2 ulas bwg putih (mak aku kata jgn boh banyak nnti cpt hangus siput tu)- di tumbuk
3 ke 4 ulas bwg merah kecik - di tumbuk
1 sudu besar jintan manis- di tumbuk
2 sudu besar ketumbar - di tumbuk
sesudu kecik garam atau lebih - di tumbuk
1 cwn minyak panas
1 1/2 cwn air
Cara2 buat:
1. tumbuk halus semua bahan yg perlu di tumbuk..
2. Gaulkan bahan yg ditumbuk halus ngn tepung tuh, gaul ngn tangan biar sebati
3. masukkan minyak panas dlm tepung n gaul hingga rata
4. Masukkan air n uli hingga doh bercantum n agak lembut
5. biarkan kejap dlm 10minit, pastu gentel2 lah jd siput...
6. goreng dlm api sederhana sampai kecoklat2 lembut...
siap... boleh ngap
gini lah rupe siput mak nor tuh hehhehe... |
Kakcik suka makan tapi tak suka buat... :)
ReplyDeletedana dah share resepi..kena buat sendiri la ni....
ReplyDeletehehhehehe
Kakcik Nur- heheheh dana suke mkn buat mls tp klu tingin bt jgk lah kakcik
ReplyDeletek Norey- hahahhaha... bt kak senang je, suh hero2 akak tlg gentel
Dana.. kena guna minyak panas jugak ke.. tak boleh guna minyak masak yang terus dari botol tu ke..?
ReplyDeleteAkak teruja nak buat ni..
feberet ni..tp nk buat mmg kureng kerajinan..hehe
ReplyDeletek Aizamia- kalu menurut mak mmg kene minyak pns itu yg jadi rangup tuh kak siput nyer nnti
ReplyDeleteLyafrina- hehhehe ajak asya tolong sekali msti jd cpt je
rajinnya ko dana...aku ni tahu makan je la...nak menggentel mmg malas...huhu...
ReplyDeletesedapnya kuih siput...tahun ni tak tahu la buat kuih raya tak saya ni
ReplyDeleteTahun lepas okje buat Dana......tahun ni entahlah ek....mcm teringin nak makan. Nantilah fikir fikirkan ...hihi
ReplyDelete