teman2....

Monday, August 11, 2014

raya ke4 n ke5 kt johor

as salam sume kwn2,

maaf seribu kali maaf sbb beberapa hari tak buat update baru, tp i ttp lawat rumah korang2 n tinggal jejak tau... ok lah takpe, blog picisan nih bkn ramai peminat n pengunjung sgt pun heheheh... maklum aku org biasa2 je

stop bebel sbb dh mls bt ntry plus bz ngn keje sbb bos baru nih sgt lah manja heheheh... 
raya ke4 baru mule berjalan2 kunjung mengunjung umah atuk atuk2 sedara n sedara mara kt kampung.... pastu raya 5 ada bt kenduri kesyukuran sikit utk aiyan, moga lps nih aiyan makin sihat n bijak. 
kenduri tuh aku mmg request kt abah nk bt nasi ambeng... puas hati sbb semua dh selesai ....





beraya rumah kedua last... nk bergambar ngn ini bdk mmg payah... tak layan pun mama

menggoreng ayam utk msk kicap... 10ekor ayam huhuhji

makcik2 ku yg bz menolong masak.... 

lauk2 utk nasi ambeng... mehun grg ngn ayam kicap

dua besen beso nih utk nasi ambeng n bagi2 kt makcik2 yg dtg menolong

pencuci mulut... dodol abah n ketupat palas import dr kerteh... 

mule2 plan nk bt 6dulang je... tp last2 abah ckp buat 9 dulang lah...jemput ramai sikit... moga ramai yg doakan buat aiyan lebih bagus

gini lah cara susunan nasi ambeng... bwh tu daun pisang... bwh sekali boh serunding kelapa, pastu mehun grg, ada terung garang asem, tgh2 boh ayam kicap selit2 tuh boh ikan kering... 

1 dulang ni di bahagikan 4 org, n bungkus bwh balik utk mkn sama2 ngn family... gitulah style mkn nasi ambeng


p/s: kt opis ngn jabatan baru meeting2 nk bt jamuan raya, aku dh sibuk2 nk tambah manik kt baju hehehhe

16 comments:

lieyalatif said...

rewanggggg...bestnye dana...rindu zaman2 nasi ambeng nieh...ko tau kat kampugn aku skrang dah jarang2 org buat nasi ambeng...mak aku sendir pun kalo buat kenduri suke buffet srakgn nieh....tapi kalo rumah org lame2 still lagi buat nasi ambeng.... aku ni pun seb baik kat putrajaya ade tempat jual nak ambeng, walo tak sesedap jawa punye tapi boleh laa buat lepas ngidam...

Kakzakie said...

Kita kena teruskan legasi nasi ambeng ini Dana. Kakak rasa macam tak terbuat kalau nak buat 9 talam macam ini. Sedapnya. Kakak tahu sebab mak Dana expertise buat serunding...

Moga doa-doa mereka buat Aiyan lebih baik dan sembuh terus..

norhidana miswan said...

Lieya- hahahah itulah aku ckp ngn mak aku rindu nk rewang... seronok bt keje sambil borak2 walapun pnt
kt kampung aku msh biasa lg bt ns ambeng... aku pun suke sbb kurang skt nk mencuci pinggan mangkuk hehehe...

k Zakie- betul3 tuh kak... nsb kt kg msh lg bt... mak tau jugak sbb selalu rewang tolong2 org kan kak...

saly said...

haisshh..bestnya tengok nasi ambeng`.sy belom prnah makan..camne rasenya ya..hihii...dh mai mood teringin ni dana...pos skit..hehee.
salam aidilfitri dana..terlewat ucap..:)

norey said...

bestnya....dapat beramai²...semoga aiyan diberi kesihatan yang baik sentiasa..InsyaAllah..

aizamia3 said...

tak pernah rasa suasana macam tu tapi pernahlah beli nasi ambeng..

Deq's Qienz said...

wahhh bestnya..ta pernah merasa makan gini..masih belum telmabat nk ucap slmat hr raya :)

Nafira usof said...

Salam Kak Dana.
Selamat hari raya.. maaf zahir batin yer..

sonoknye main masak2 reramai camtuh kan! masa nih lah boleh berborak dan bergurau senda reramai.. masa nih lah nak mengusik orang melatak. meriahhhh!

Tak pernah makan nasi ambeng nih. tak pandai pon yer jugak.. tak pernah nak cuba pon yer jugak. tapi memang kagum habes bila tgk macam2 makanan campur skali.
telan ailio tengok.

nur anis said...

nasi ambeng!! bestnyaaaa..

Tihara said...

sedapnya nasi ambeng
arek mangan sitik dana
kepingin banget ki hehe

salam raya dana njaluk ngapuro yo :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Wah meriahnya nasi ambeng. Sedapnya. Semoga anak akak bertambah sihat hendaknya.

Hazmin Hamudin said...

Pergh.. Nasi ambeng.. Menarik dan tertarik ni..

cheq da said...

Nasi ambeng belum pernah mkn lg dana..huhuhu

norhidana miswan said...

Saly- ns ambeng tu sama je mcm mkn nsi berlauk cume ada lauk spesific mcm serunding kelapa wajib ada

k NOrey- best2...

k Aizamia- heheheh suasana bergotong royong tu yg best...

Deq`s- seronok mkn beramai2 harmoni sekeluarga

Nafira- salam dik...
seronok rewang bersama sedara mara.. ns ambeng tuh sama mcm mkn nasi kerabu tuh cume lauk2 dia yg spesifik mcm serunding kelapa itu yg lain dr lain

Nur Anis- best kan hehehe

k Tihara- yok mareng umah ku kak... mangko aku jamu nasi ambeng

PMDR- mmg meriah gitu dik, mkn bersama2 harmoni keluarga

Hazmin- mmg mcm ditarik2 kalu jumpa

Cheqda- sedap, cume kalu beli yg jual kadang tak sama lah sedap mcm msk sndiri time knduri

Daddy Ziyyad said...

Salam aidilfitri..
:)

Selonggok ayam goreng! puas makan :)

dah lama saya tak makan berdulang ni..nasi ambeng ni sebenarnya guna mee kasar atau meehoon?

mama ila said...

alahai..terliur tengok Nasik ambeng nie..sedap betul Nampak ayam kicap tu..bestnye