teman2....

Monday, April 2, 2018

Resepi Solok Lada

As salam semua kwn2,

Selamat hari isnin semua kwn2, arini mood lemau bkn sebab monday blues tp sbb ptg ni ada appointment kt HKL huhuhu

Arini nk kongsi ngn korang resepi solok lada yg simple, aritu ada kwn opis jual lada hijau muda nih yg biasa org buat solok lada, jd aku pun tryla beli... dh beli tingin lak nk try bt solok... gigihla tanya kwn2 yg org kelantan. Dpt dh tahu menu mudah kebetulan ter nmapk jgk kt ig adamdidam, apa lg trsla try buat

Walaupun aku nyer solok lada tak berapa sempurna tp ttp nk share jgk ngn korang

Bahan2 solok lada:

10 batang lada (dibersihkan dan di buang semua bijinya)
3 batang serai - di tumbuk
4 ekor isi ikan selayang - di tumbuk
1/2 inci halia - di tumbuk
3-4 biji bwg merah kecil - di tumbuk
3-4 sudu kelapa parut - di tumbuk
gula dan garam untuk perasa

Cara Sediakan:

- Tumbuk semua bahan2 yg perlu di tumbuk hingga lumat
- Keluarkan bahan2 tu gaulkan ngn gula dan garam biarkan sebati... 
- masukkan dlm lada
- boleh di kukus atau rebus ngn santan, air nya tak pyh banyak2 sgt
- masak utk 10-15 minit bergantung pd kebesaran solok lada anda... siap utk di mkn


Bkn main comot hahahha... silapnya aku tak tumbuk isi ikan tu lumat2.... 

aku rebus dlm frying pan, boh santan ngn air skit... pastu ttpkan pan tuh

5 comments:

Cho Zila said...

feveret akakni ... kalau orang jual nasi kerabu takder benda ni rasa macam nak cakapjer ... hey... jual masakan pantai timur mesti ada bendani..

Warisan Petani said...

kalau makan 'rice to wednesday' tentun ada benda ni.
Suka juga.

TukangKebun said...

Terima kasih Dana sharing caring.
Kak dah lama nak buat solok lada setiap kali ada peluang ke Tamu Sabah.
Tapi asyik lupa check resepi hehehe...
Sekarang dah boleh agak bahan-bahan dan cara-cara dia.
Ikan kan murah kat Sabah ni.

norhidana miswan said...

k Chozila- kih3 gitu sekali ye kak

wak WP- btl tu wak, hidangan sampingan `nasi ke rabu`

k Diana TK- hhehehe tu lah kak, org kata nk sedap pakai ikan tenggiri, ikan selayang pun dh nyam

hainom OKje said...

Senang aje ye nak membuatnya Dana. Hakak suka gak mkan solok lada ni. Makan dengan nasi kerabu, pergh!