Monday, April 9, 2018

Buah Melaka ku tak jadi

As salam semua kwn2,

Salam isnin semua, korang ujung minggu jln2 mana je?

Apa je masakan korang buat ujung2 minggu nih? aku kan aritu tingin nk mkn buah melaka, gigih buat ni, siap mintak resepi mak lg.... pastu kebetulan nmpak kt umah ada gula merah... jd mls la nk ketuk gula melaka.... nk keje senang je kan

Tanya mak boleh ke boh gula merah, mak kata buleh2.... aku pun boh la... sekali masa dh siap msk... tak rasa gula merah kt tgh tu... dia tak semanis gula melaka.... apa lg, rasa tak jadi lah.... pastu duk fikir apa nk buat.... msk air, boh gula melaka seketul, boh santan n daun pandan.  Pastu pi curah kt buah melaka tak jd tuh... buat ala2 mcm puteri mandi.

Habis dh, nsb buat sikit je.... pastu smlm ptg, rebus sagu n mkn ngn kuah yg aku msk kelmarin tuh, ala2 sagu gula melaka tuh la... cuma gula melaka ngn santan dh campur sekali.



gula melaka tak jd  nih

jd ala2 puteri mandi heheheh tp sewarna jelah

tabur gula merah atasnya... mkn ngn kuah santan tuh... sedap nih

8 comments:

Kakcik Nur said...

Kiranya kreatif juga Dana. Asal jangan membazir, kan? :)

shalimar yusof said...

Haaa..bila dah xjadi..kita kasi alter dia jadi kuih lain..huhhu..terbaikk

Warisan Petani said...

Pasal makan, kreatif pulak
Nampak macam sedap aje.

aizamia 3 said...

Selagi boleh makan, ubahsuai ikut kesesuaian keadaan je kan Dana.. ;)

Zulfadly said...

masa study pernah buat, susah nak buat, tak jadi masa tu

hainom OKje said...

Menarik jugak ye Dana buah Melaka warna pink. Jarang di buat peniaga kuih tu hihi...
Nasib ko genius Dana boleh transformkan buah melaka jadi puteri mandi ...

Hakak pun malas Dana kaau nak potong buah melaka, kalau dpt yg keras, sakit tangan weyh!

norhidana miswan said...

Kakcik Nur- hahahha klu bab modified masakan mmg no 1 kakcik

Shalimar- tulah, klu tak syg lak... udah gigih bt kan

wak WP- hehehe mestilah wak, suka mkn msti suka msk, pastu msti teror modified

k Aizamia- betul kak, syg takkan nk dibuang

Zulfadly- ko yg lelaki mmg kata ssh dik, akak yg dh tua ni pun tak penah bt sndiri hahha

k Hainom- biasa sgt dh kak warna hijo kita tukar la color pink, esok2 kita try color lain lak...

nurbijen said...

pandai pula Dana alter... Terbaik lah :)