Assalamualaikum semua,
Kisahnya beberapa minggu lepas aku jumpa suhun segar di jual kat Giant. Selalu suhun kan yang kering tapi ini yang basah macam mee kuning dan kuetiaw. Jadi aku beli lah satu nak cuba masak kan, ternampak orang kongsi pasal menu sihat dengan suhun. Jadi bila aku buat dan rasa sedap juga, up la kat status ada la kawan yang komen untuk jual di kedai. Jadinya esok atau lusa nya tu aku jual la menu suhun ini dan ramai rupanya yang suka. Jadi mari aku kongsikan resepinya ya. Suhun yang aku beli ni, dia lebih tebal dari suhun yang biasa kita beli tu.
Bahan-bahan:
2 bungkus suhun
7 ulas bawang putih, cincang halus
7 biji cili api bangla, cincang halus
3 sudu sos tiram
Kicap lemak manis jalen
2 biji telur
1 pek perencah mehun goreng cik suri (boleh je guna jenama apa pun)
2 sudu sos cili
garam
kucai
Bebola
Daun kucai / Lobak merah potong halus/ udang
Tauge
Cara Masak:
- Campurkan suhun dengan kicap jalen, biarkan kejap
- Tumiskan bawang putih dan cili api hingga naik bau dan kekuningan.
- Bila dan kekuningan masukkan bebola dan lobak merah kacau-kacau. Masukkan udang kacau lagi.
- Masukkan perencah, sos cili, sos tiram gaul rata. Masukkan telur dan masukkan suhun. Kacau-kacau hingga suhun masak.
- Masukkan kucai, perasakan dengan garam sikit. Kalau tak rasa masin sebab dah ada letak sos tiram dan kicap kan. Bila dah masak akhir tu masukkan tauge, kacau-kacau sikit matikan api. Aku suka tauge yang masih rangup lagi.











Akak cari suhun ni la .suaahnya nak jumpa .ada kat Giant ye...nanti nak pi cari laa
ReplyDeleteCuba cari kat giant kak, tapi dana minggu lepas cari pun dah takde.....
DeleteYa ampun! Enak banget ni Dana. Ada udang segar, ada taugeh!
ReplyDeleteItulah kak, bila dah tambah 2 tu memang sedap la
DeleteSedapnya suhun ni....glass noodle suhun ni.....
ReplyDeleteya betul-betul
DeleteTadi cari tak jumpa pula suhun ni Dana. Alahai teringin sebenarnya. Jumpa bihun je.
Delete1st time tahu ada suhun macam ni. Dia sama la dgn glass mee kan, Dana.
ReplyDeleteaah sama kak glass noodle tu suhun ni
DeleteSuhun basah x jumpa lagi...
ReplyDeleteItulah masa jumpa kt giant tu terus beli
Deletekat bangkok dulu memang guna suhun ni..senang nak masak sbb x yah rendam...ada ek kat sini, nak cari jugaks
ReplyDeletesana memang antara makan ruji kan kak , suhun ni tebal sikit dari yang biasa kita buat tu
DeleteTak pernah jumpa yang jenis basah gitu. Ingatkan semua versi kering je.
ReplyDeleteRasanya produk baru, sebab sebelum ni memang tak pernah jumpa
Deletesedap tu...suka tp tk pernh buat sendiri
ReplyDeleteCuba kak sebab mudah dan sedap heheheh
Deletesedapnyaaaaa
ReplyDeletesedap-sedap - sedap
Deletesuhun macam mihun sedaptu banyak udangnya
ReplyDeleteye sedap kak
DeleteBaru tahu ada suhun basah juga ye. Macam tak pernah nampak. Sedap ni, saya suka suhun. Tambah pulak taugeh dan kucai. Double triple sedap!
ReplyDeleteItulah sebelum ni memang tak pernah jumpa
DeleteMeriahnya asesori sampai tak namak suhunnya
ReplyDeletehahahha hiasan je tu wak
DeleteNi bagi saya resipi baru yang mesti dicoba..macam lain sedikit ada taugeh telur..pasti keluarga berselera makan..
ReplyDeleteboleh buat sarapan pun sedap
Deletesekali tengok macam bihun ..rupanya suhun.. saya pun suka suhun, tapi resepi ni lain macam.. nampak menarik, boleh cuba nanti
ReplyDeletekene cuba ni ustaz
DeleteFirst time tau ada jual suhun segar. Ooo macam glass noodle la dia ye?
ReplyDeletemmg glass noodle suhun ni
DeleteSedapnya nak skittttt 😍😍😍
ReplyDeleteakak lagi teror, mesti lagi menggoda jadi nya hehehe
DeleteTekak wak kalau goreng suhun ni nak ada tempe sekali
ReplyDeleteSaya sukaaaaa suhun. Memang lebih suka suhun daripada bihun. Makanya lebih banyak stock suhun di rumah
ReplyDeleteMelihat bentuknya, saya yakini sedap buatan kak dana 😍😍😍. Apalagi pakai toge dan kucai
tak perasan suhun ni. boleh la cuba resepi ni kalau jumpa suhun ni nanti.
ReplyDeleteTak pernah try lagi Suhun Goreng..tapi nampak sedap sangat Dana masak nih...
ReplyDelete