Assalamualaikum semua,
Salam Maulidurrasul semua, selamat bercuti. Mood cuti lama ni, mesti ramai yang balik kampung atau bercuti. Kalau yang duduk rumah tu meh kita buat resepi dadih ini. Sedap, mudah dan boleh dinikmati ramai orang. Jom tengok resepinya
Bahan-bahan:
1 pek serbuk dadih stoberi
100g gula
Air 3 liter
Sedikit garam
450-500g susu cair
Cara masak:
- Masukkan gula, air dan susu cair masakkan hingga mendidih kecil.
- Bila dah mendidih semua dah sebati, matikan api. Baru masukkn garam dan serbuk dadih stoberi kacau untuk seminit dua.
- Masukkan dalam bekas tunggu sejuk baru tutup penutup dan simpan dalam peti. Makan sejuk.
![]() |
| Boleh guna jenama apa pun |
![]() |
| Kalau ikut resepi belakang plastik susu cair 400g tapi aku tambah untuk rasa lemak dan lembut dadihnya |
![]() |
| Matikan api baru masukkan serbuk tu tau |
![]() |
| Sedap lembut lemak |











Tak pernah buat dadih walaupun senang je. Anak2 ajak buat pun malas. Hihi
ReplyDeleteKot cuti sekolah kan bolehla buat
DeleteSalam Maulidur Rasul.
ReplyDeleteSelawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW.
Lama tak buat dadih. Dulu waktu anak-anak masih kecik, selalu buat.
Itulah kak kalau budak-budak ramai laju je
Deletetak pernah buat. nak try la nanti kut kalau jumpa perisa coklat
ReplyDeletecari kat kedai bakeri barang kek tu selalu ada memacam perisa
Deletebaru tau cara buat dadih
ReplyDeletemudah je kan kak
DeleteLetak dalam peti ais, minum sejuk-sejuk... Sedap ni.
ReplyDeleteya betul tu
Deleterajinne mbakyu., hehe
ReplyDeletesesekali je wak oi
DeleteNak sikitttt
ReplyDeletemehla kak hehehe
DeleteNak kena rajin baru semuanya jadi, kalau tak.. tengok jelah sampai terliur.. hahaha..
ReplyDeletehheheheh betul lah tu kak
DeleteSelamat mendadih
ReplyDeletetq wak
DeleteDadih ini disebut puding sutra kalo di sini. Memang sukaaa sangat anak2. Krn lembut nya itu 😍😍. Saya pun suka. Apalagi dah banyak yg jual pack nya dengan aneka rasa.
ReplyDeleteTapi kalau di sumatera barat, dadih itu semacam susu fermentasi. Mirip yoghurt tapi lebih kental.
Kalau buat ni, kejap-kejap bukak peti ais kang. hihi..lama tak mendadih. Sedap apa pun perisanya kan.
ReplyDeleteX pernah buat dadih..risau x jadi je..hahahahaha
ReplyDeleteKena seru kerajinan ini.. kikiki..
ReplyDeletemakan sejuk2..memang layan ni
ReplyDelete