Assalamualaikum semua,
Ingat tak hari tu masa Maktek balik kampung dia ada bawakan biji kelapa sawit? Ini la projeknya. Ada kawan pejabat teringin makan biji kelapa sawit sira. Aku pula nak makan kelapa sawit rebus tabur gula, macam arwah nenek pernah buat masa aku kecik dulu. Nak buat bingka buah kelapa sawit tapi macam tak berapa rajin pulak hehehe.
Bahan-bahan:
15-20 ulas kelapa sawit
Gula
Air
Cara Masak:
- Bersihkan kelapa sawit, cuci pastu toskan.
- Rebuskan dalam 15 ke 20 minit, masa tu kami guna noxxa. HP 15 minit
- Keluarkan separuh dan tabur gula
- Separuh lagi, buang air rebusan. Tambah gula dan sedikit air dan kita gaul untuk sira dia.
- Dah sejuk boleh makan ,sesiapa yang tak pernah cuba, boleh la cuba.
![]() |
| lepas kita basuh bersih |
![]() |
| Kita tabur je dengan gula aku suka makan gini, harum bau dia |
![]() |
| Ini yang di sira, sedap juga tapi aku prefer yang tabur gula je |









pertama kali dengar buah kelapa sawit boleh di makan macam ni.. boleh dikomersilkan ni
ReplyDeleteBoleh tapi tak boleh makan banyak, kolesterol hahah
DeleteSekali pandang macam makan kurma. Boleh makan begitu rupanya.
ReplyDeleteboleh kak, sedap
Deletesedap ni.. dah lama tak makan.. dulu masa mak mengajar kat sekolah felda, sesekali dia bawak balik sawit sira ni..
ReplyDeleteTapi ada jugak kawan yang duduk felda tapi tak pernah jumpa menu ini
Deletesaya la antara anak FELDA yang tak pernah jumpa dan tau ada menu gini
DeletePernah tengok kat TV cara buat Bingka Kelapa Sawit, tapi first time tengok yang rebus macam ni..macam sedap je Dana...rasanya macamana ye?
ReplyDeleteRasa lemak berkrim dan manis
DeleteSeumur hidup ddk Felda x pernah dan tgk kelapa sawit buat macam ni...
ReplyDeleteTak semua orang pernah rasa menu ini hehehheh
DeleteKak SA baru tau hari ni masa baca entry Dana ni...eh..boleh erk buat macam ni...apa rasa dia Dana?
ReplyDeleteHeheheh, rasa dia lemak berkrim kak, pastu ada manis cuma mulut berminyak sikit last tu heheh
DeleteOhh boleh makan mentah terus ye kak Dana. Pernah nampak orang buat bingka dan ada juga cendol santan sawit. Tapi tak pernahlah cuba lagi.
ReplyDeleteDi rebus dulu dik, kan tulis rebus hahahha mana blh mkn mentah keras hahhaha.... cendol tu guna santan dia mmg ada
DeleteItulah tu, pelik pulak dimakan keras mentah. Terlepas pandang part rebus tu. Tengok rupa pun macam fresh. Maafkan saya.
Deletenostalgia ... baunya sedap bila direbus
ReplyDeleteYa betul tu suka baru harum dia tu
Deletesedaptu lemak manis
ReplyDeleteYa betul tu kak
DeleteAiiih kak dana, kalo tak baca ini, tak akan tahu saya kelapa sawit bisa dibuat begini 😅😅. Saya pikir harus diolah dipabrik menjadi minyak, sabun dll 🤣.
ReplyDeleteCuma susah kalo di tempat saya cari buah sawit begini 😄. Jadi kalau sudah di masak dalam noxxa, jadi lembut buah dia ya kak
Iya boleh di makan begini dibuat kuih bingka pun boleh jugak. Akak ni kalau balik kampung baru jumpa kat bandar takde pokok sawit
DeleteTeringat jamanwak kecik2 dulu
ReplyDeletekalau cuti penggal sekolah aje pasti kerja kat estet kelapa sawit.
Biji sawit godog inilah santapan utama petang2.
Satu lagi, nyongkel buah sawit muda makan degun dia.
ngonyel kelapa sawit muda tak pernah makan wak, sedap ya... hahahah
DeleteTerimbau kenangan lalu, berebut makan kelapa sawit rebus.
ReplyDeleteharum bau nya kan kak kalau dah direbus
DeleteOoo boleh makan ni biji kelapa sawit..baru tahu..nampak macam biji pinang
ReplyDeleteya boleh kalau dah di rebus
DeleteDana ada rasa macam makan minyak tak hihi....
ReplyDeletecekodok buah sawit pernah makan masa kecik dulu tp dah lupa dah macam mana rasanya.
ReplyDelete