Assalamualaikum semua,
Setelah beberapa hari tak sempat nak jenguk dan buat entri. Hari ini baru ada kesempatan nak menulis. Aku nak kongsi resepi mudah dan sedap, sesuai untuk sarapan dan buat minum petang. Ini antara menu baru yang aku jual di kedai jadi aku kongsikan. Jom tengok caranya.
Bahan-bahan:
4 tongkol jagung, di kisar kasar
2 ulas bawang putih, kisar kasar
1 biji bawang merah besar, kisar kasar
1 genggam bilis, kisar kasar
1 batang lobak merah, potong nipis
1ikat daun kucai
1 biji telur
2 sudu besar gula
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
500gm tepung gandum
Air secukupnya
Minyak masak
Cara masak:
- Campurkan semua bahan dalam semua besen besar dan tambah air sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang sedikit pekat.
- Panaskan minyak dan goreng cucur dengan api yang sedang, biar masak elok carrot dan jagung tu.
- Dah kekuningan boleh angkatp siap.
* Boleh je kalau nak tambah udang dalam tu, lagi sedap . Kucai banyak lagi sedap.
![]() |
| sos tu pun aku buat sendiri hehehehe |







sedapnya cucur jagung feveret kak tu
ReplyDeleteJarang orang tak suka cucur jagung ni kan kak
DeleteWah...banak dah jualan Dana...semoga dipermudahkan...
ReplyDeleteTukar-tukar menu setiap hari kak
Deletewah smua dr scratch...kt umah ni MIL slalu bli cucur yg instant je brand adabi
ReplyDeletenak jual kalau beli yang segera mahal kak
DeleteSedap jugak ni buat menu petang ke sarapan pagi ke.
ReplyDeleteYa sesuai makan bila-bila masa
DeleteSedapnya cucur begini. Semoga dilipatgandakan rezeki Allah.
ReplyDeleteterima kasih kak
DeleteBanyak rencahnya tu yang sedap. Kalau tambah udang tu lagilah sedap, tambah juga taugeh. Makan panas-panas pulak tu kan. Wah, sos pun buat sendiri.
ReplyDeletebetul tu..., kalau tambah udang nanti harga lain heheheh
DeleteBanyak bahannya, untung siapa beli cucur buatan Dana ni. Sos pun home made, mesti sedap.
ReplyDeleteKita jual macam yang biasa kita masak kat rumah kak...
DeleteKalo udah gorengan, paliiiiing suka. Sedaaap. Cucur jagung atau sini sebutnya bakwan jagung salah satu fav saya. Saya suka kalo butiran jagungnya masih berasa. Krn pernah juga mencoba yg jagungnya dibuat halus. LBH sedap yg pipilan jagung masih berbutir
ReplyDeleteSedap yang kasar jagungnya kan
Delete4 tongkol jagung tu... Biji dia ke atau batang dia? Hahaha sorry tanya org tak biasa masak huhuu... Sedap tu cucur jagung .. sebekas tu sekali hasap jer tu hihhi.. 😅☺️👍🏻
ReplyDelete1 tongkol tu lah ambil jagungnya, takkan nak guna batang jagung yg keras tu pulak.
DeleteKena cari jagung ni, sedapnya cucur jagung Dana
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAll the time fav 👍👍👍
ReplyDeleteHantu cucur jagung datang!
ReplyDeleteDana... kenapalah Dana duduk jauh dari kakak. Kalau dekat memang terus order ni.
Menarik sekali, perlu saya coba ini..
ReplyDeletekebetulan lagi cara tentang hal ini.