Friday, February 28, 2020

RESEPI BIHUN PAMA

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Salam jumaat ya kawan-kawan, indah betul bila dah tiba pada hari jumaat. Masa terasa pantas berlalu, dari pagi membawa ke petang hehehehe.

Aku dari minggu lepas memang takde masak yang istimewa, mood masak  yang ringkas dan mudah je. Tapi aku nak kongsi dengan korang satu hidangan yang sangat mengamit nostalgia buat aku dan kawan-kawan masa di UiTM Jengka tahun 2000-2003 dulu.

Dulu masa kat hostel, rendam dengan air panas je, cepat lembut lagi layan dari maggi.  Masa aku post entry pasal mehun pama kat facebook ramai kawan-kawan masa kat Jengka yang respond, masing-masing teringat inilah benda wajib ada dalam simpanan selain maggi.

Bahan-bahan:

2 bungkus Bihun PAMA
2 biji telur
5 cawan air
2 biji cili api

Cara masak:

- Rebuskan air hingga mendidihkan, masukkan rempah bihun
- Masukkan telur dan bihun, api sedang dan jangan kacau sangat nanti telur pecah, masukkan cili api dan matikan api

memang mengamit nostalgia mihun pama ni

ini dia punya rempah ratus nya ya

aku suka kuah lebih, sedap hirup kuah sup nya 
dah siap... kalau ada sawi lagi sedap


35 comments:

  1. dah lama tak makan bihun ni. fav time duduk hostel dulu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak-budak yang duduk hostel memang wajib ada simpanan bihun pama ni yek Farhana... sedap

      Delete
  2. Dari dulu dengar mee segera PAMA. Masih belum dapat rasa atau beli lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat pasaraya selalunya ada, mudah jumpa macam maggi juga

      Delete
  3. Bihun PAMA ni plaing mesti Sis beli kalau keluar belanja, memang suka betul mee PAMA ni..tapi tak suka campur apa-apa kecuali sos tomato jee hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana tak pernah try lagi boh sos tomato, nnti nak cuba jugak lah.. heheheh...

      Delete
  4. Alahai...sedapnya! Lama tak beli bihun PAMA ni. Mmg betul, senang dan sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan kak, senang nk sediakan sedap pun iya

      Delete
  5. Memang menggamit memori.. Antara yang kena ada kat rumah.. hehehe..
    Sha pun suka letak telur dan sayur.. lebih puas amkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi puas makan bila ada sayur dah telur kan, dulu masa rendam air panas mana boleh boh telur hanyir

      Delete
  6. boleh taruk telur erk ...
    cam mana ghase dia kan....

    ReplyDelete
  7. Sedapnya! Lama dah tak makan Pama. kuah sup nya pedas-pedas panas gitu hihi. Suka tambah cili api banyak2 haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dahla sup dia rasa sedap, tambah cili lagi lah umpph

      Delete
  8. waalaikumussalam. bihun pama ni saya suka boh sayur banyak2. jadi nanti anak2 takmau, saya kutip habis makan. haha

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Dana pun dah lama sangat tak makan wak... aritu ternampak terus beli sebungkus besar

      Delete
  10. wahh senang dimasak sedap dipangani.. :p

    ReplyDelete
  11. cepat dimasak sedap dimakan! bila terdesak mi atau mihun segera yg dicari oleh abam kie...

    ReplyDelete
  12. asyik kata nak try, aritu tgk kat emart takda lak, sebelum kau post cam ada. nanti nak cari juga. aku nak try juga! biasa meehoon jrg kecewakan aku 😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nak cari takde lak ye... mmg tak mengecewakan punya lah

      Delete
  13. pernah makan jugak tapi dah lama sangat tak makan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab dah lama tak makan itu yang tingin kak hehehe..

      Delete
  14. dah lama tak makan ni...zaman dok asrama teknik dulu mmg glamer bihun pama ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah zaman dulu memang student suka cari, harga pun dulu rasanya murah je...

      Delete
  15. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete
  16. pama ni dulu aida kenal time belajar. back in year 1998.
    member dari kedah bwk ke KL.
    jakun time tu. sebab before that just kenal brand maggi jer.
    sedap!!!
    now di mana2 boleh beli dah.
    dulu, kat melaka xde. tak jumpa!!!

    ReplyDelete
  17. ni saya sebut bihun segera sihat...hahahhaha

    ReplyDelete
  18. ayo menangkan uang setiap harinya di agen365*com
    WA : +85587781483

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...