Wednesday, February 26, 2020

BILA CIK PUTIH MERAJUK

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Sabtu lepas , balik dari putrajaya rasa penghawa dingin kereta macam tak rasa sejuk. Edy kata balik nanti dia bawak ke bengkel, untuk tengokkan penghawa dingin tu. Keadaan kereta agak panas dalam cuaca yang panas. Masa sampai dekat shell jalan ampang Edy perasan temperature kereta naik dah sampai H pun. Cepat-cepat berhenti kat shell dan matikan enjin tunggu sejuk kot akan turun temperature tu dan buka bonet. 

Dia belek-belek katanya air dah nak kering kat radiaotor, rupanya radiator cik putih dah pecah. Bila isi air dia akan mengalir keluar, memang takkan dapat sempat untuk sampai rumah. Lama jugakla kami duduk situ dalam panas, sampai Edy kata nk call orang takaful ikhlas untuk minta towing kereta sampai bengkel dekat rumah. Takaful ikhlas ada cover untuk towing percuma untuk 200km jadi gunakan perkhidmatan itu. Minta tolong adik ipar amik kami kat shell. Dekat 2 jam jugaklah kami kat situ dalam kepanasan tu. Memang dugaan betul lah. Macam tau je aku nak gaji minggu ni. Aduhai cik putih

Bukan sikit-sikit sampai atas dah dia punya naik, nasibla kami cepat sedar

kami guna khidmat towing takaful ikhlas yang dapat free 200km, dari shell ampang ke rumah lebih kurang 10km

kali ke dua cik putih naik towing ni, kali pertama tahun 2017
masa ni dah kat simpang nak masuk ukay perdana


masa ni towing dah sampai tengah tunggu adik ipar datang... saja je si Edy ambil gambar kami ber2 yang kepenatan masa ni
ini rupanya yang pecah tu... huhuhu nasibla kene masa ada Edy, kalau aku dengan AIyan je masa tu... mau nangis tepi jalan 
ini rupa radiator yang baru, aku baru kenal rupanya lepas dah bawak kereta 15tahun hhhahhahaha

40 comments:

  1. syukur, apapun dana selamat dripada apa2 yang jauh lebih teruk..syukur. ada rezeki nnt kereta tu baik untuk tempoh lagi lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, syukur sangat masa kena tu ada Edy sekali... moga lepas ni sihat walafiat la cik putih tu lama sikit

      Delete
  2. Allahuakbar, semoga dipermudahkan semua urusan sis inshaAllah amin.

    ReplyDelete
  3. Memang macam tau=tau je kann bila gaji ada je nak kena ganti hahahaha...
    Sis paling risau kalau bab kereta mati tengah jalan ke, adeiii memang ku tinggal je hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pasalnya, kita redh0kan je lah duit gaji untuk cik putih...

      Delete
  4. biasala tu kak dana.. kete ni kalo xnak meragam xnak rosak simpan je kat rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe ye wak, cuma berkongsi kisah kereta meragam macam wak kongsi kisah kereta anak wak aritu ... untuk perkongsian bersama

      Delete
  5. Allahu. kalau bab kereta ni sangat lah risau, sebab kita dok bawak drive kan. saya pun baru ni pertama kali tengok radiator T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kita jenis tau bawak, takat isi minyak dengan pam minyak jelah reti, lain tu harammmm

      Delete
  6. Malas betul kalau kereta meragam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasalnya, nasibla bukan sengsorang kalau tak mati kutu

      Delete
  7. Alhamdulillah cepat perasan dan stop tempat yg selamat.
    Akak pernah keta mati tgh2 jalan kat Balakong tu..dup dap debar dia..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kak, 3 tahun lepas masa kereta kene langgar tu lagi debar dia macam apa kak...

      Delete
  8. Huhu 2 jam tu..mau berpeluh ketiak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan ketiak je berpeluh kak oi, satu badan heheheh....

      Delete
  9. kesian juga...

    saya memang rutin check air dalam kereta ini..

    paling kurang seminggu sekali semasa cuci kereta..

    BTW...semoga sabar hadapi dugaan ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya biasa bawak je kereta, bab cek-cek tu suami yang buat selalu... dugaan dah selamat diselesaikan alhamdulillah... dah selamat di gunakan untuk kerja pada hari isnin

      Delete
  10. mak ai seram jugak ek boleh pecah radiator tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasalnya, antara radiator tu dah lama sangat atau akak yg bawak keta ganas kot hehehhe

      Delete
  11. Kereta ooohh kereta!
    Saya ni buta pasal kereta...huhuhuu tahu bawa saja.
    Apa pun, bertabahlah. Sekurang-kurangnya dengan kejadian yang menimpa, bertambah ilmu pasal kereta ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe itulah kak tau bawa je, alhamdulillah ahad petang tu dah ok... isnin dah selamat bawak ke pejabat...

      Delete
  12. Radiator alat penting. Saya sentiasa jaga. Selalu hantar cuci. Kadang gose/paip getah yg buat hal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah rasanya ni pertama kali tukar radiator tu lepas dah bertahun-tahun... silap jugak jenis tau bawak je

      Delete
  13. Nasib baik terperasan temperature tu dah high

    ReplyDelete
  14. Allahu mujur ada husband sekali kan Dana kalau kita je mesti panik tak tentu arah.
    Mrs. A pun sama tak tahu rupa paras radiator tu hahahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kak, dok bayang kalau masa tu time balik kerja berdua je dgn aiyan memang haru biru

      Delete
  15. Allah.. nasib baik perasan.. sha pun bukan tahu sangat pasal kereta ini.. tahu bawa je.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang sama jelah kita, takat tahu isi minyak dgn pam tayar je... lain-lain haram

      Delete
  16. nasibaik kejadian husband ada kn..akak aritu ada tukar radiotor gk..husband yg buat tukarkan...die ckp dh gaya mekanik die..kemain dia puji diri sdiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kak kan, kalau tau tukar sendiri jimat sikit duit upah... abis akak tak puji, dia puji diri sendirila hehehhe

      Delete
  17. besar jugak pecah dia. Nasib baik ada suami akak takde la takut sangat. Berhenti pun dekat tempat selamat. Alhamdulillah takde pape buruk jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah nasib masa kene tu dgn dia, kalau ber2 je dengan aiyan mmg mati kutu akak jadinya

      Delete
  18. nasib bukan masa kau dgn aiyan je kan. nebos weh bab camni. aku pernah kena dulu. berasap enjin depan, cecepat parking dan lari jejauh. kang meletup kereta naya je. masa tu mana tau apa sakitnya lagi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyelah, kita mana tau... takat isi minyak, pam tyre... tu taula kan... kadang temperature pun tak pernah amik port ehehhehe

      Delete
  19. Seram eh radiotor pecah. Dulu pernah kena juga ngam2 di tengah bandar KK. Huh. Tersadai atas jalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, dahla tgri tu mmg pns betul... kalau sendirian tak tau lah mau nngis tepi jalan

      Delete
  20. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete
  21. kereta oh kereta.
    aida 2 bulan mcm2 hal dgn cik viva tu, dana.
    latest last 2 weeks.
    ada wire putus kan enjin! aduhai.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...