Tuesday, January 21, 2020

DAH CARI KAIN UNTUK BAJU RAYA?

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Ingatkan cuti CNY dapatlah balik kerteh tapi Edy kata dia tak dapat cuti, lama tak balik umah mertua. Aritu balik masa bulan 10 tu singgah kejap je. Lama tak lepak tepi pantai itu yang rindu tu, selain rindu masakan mak mertua aku. 

Tahun ini kan bulan 5 dah raya, jadi aku dah mula lah beli kain untuk baju raya. Nak hantar kat tailor kang tak terima lak. Tahun ini giliran raya kat kampung Edy dulu, warna baju untuk tahun ini Aiyan yang pilih. Selalunya baju raya kami sekeluarga mak mertua aku yang jahitkan. Itu yang beli awal tuh. 

Ahad lepas singgahla ke nagoya di aeon big wangsa maju tu. Cari kain untuk buat baju melayu dulu lepas tu baru cari untuk baju aku. Masa pilih untuk kain aku tu memang rambang mata, antara nak kain yang harga berpatutan dan corak yang berkenan di hati. Selalu aku kan buat sehelai dua baju kurung untuk raya selebihnya aku beli siap je. Kawan-kawan ada yang dah beli baju raya? 


tempat yang perempuan paling suka datang duduk berejam memilih

warna dah ikut tema tapi aku lak yang tak minat dengan coraknya 

lepas dah penat dalam 30 minit aku pusing-pusing pilih corak kain yang berkenan, aku pilih corak ini 

muka 2 beranak yang dah penat menunggu... hahahha masa ni budak baju hitam dah bebel dah, cepat la mama lambat nya... 

27 comments:

  1. kalo tahun2 sebelum ni sy dh sibuk cr baju raya..
    tp tahun ni rilex je lg sbb nk cr yg dh siap..
    dulu umi sy yg jahitkn skrg dia xsihat sgt jd kena cr baju yg dh siap jela..
    umi ckp boleh je dia jahitkan slow2 tp kesian plak tgk dia nk menjahit pon xlarat.. huhuuu..

    ReplyDelete
  2. tailor akak dh tk amik dh..jwbnya kena beli yg readymade..br ing tnk antar tailor..sbb ada kain yg MIL bg tk jahit2 lg

    ReplyDelete
  3. Akak biasanya beli baju siap, sebelum puasa. Kalau dah puasa tak kose la nak merayau shopping.

    Bagusnya mak mertua Dana jaitkan baju raya sekeluarga 👍

    ReplyDelete
  4. Saya tak beli. Rasa pakai baju raya lama.
    Team warna apa?

    ReplyDelete
  5. WOW DH BELI BAJU RAYA DANA YA MMG BAGUS BUAT PERSIAPAN AWAL

    ReplyDelete
  6. Rasanya tahun ini mungkin kami pakai apa yang ada. Selalu buat baju Melayu pun bukannya pakai sangat... kakcik pula lebih senang berjubah. Selesa. :)

    ReplyDelete
  7. Ezy- beli siap je senang, macam akak ni mudah cari saiz tapi 2 berank tu susah lak nk cari saiz baju melayu besar

    MamaTisya- mudah beli siap ye kak... jangan Mil akak tanya nape tak jahit lagi kain dia bagi udahla

    k Ujie- mak mertua dana memang tukang jahit kak, itu tempah kat dia je

    k NA- agak-agak warna apa, cer teka... heheheh , dana selalu beli siap jugak tapi 2 beranak tu selalu kene tempah

    k Paridah- nanti kalau tailor dah takmo jahit susah kak hehehe

    kakcik Seroja- 2 beranak tu kene buat tiap tahun kak sebab saiz nya tak sama... dana selalu beli siap, tp dah alang-alang menempah dana tumpang sekaki sekali

    ReplyDelete
  8. belum pikir lagi pasal baju ni. haha. ada jugak member2 bagitau yg dah siap baju raya mereka. huhu :D

    ReplyDelete
  9. Akak sejak anak dah besar2 ni beli baju dah siap je Dana.Dulu akak buat sendiri baju kurung atau baju melayu tapi skg dah tak larat dah.
    Betul tu kalau nk hantar tailor kena beli awal kalau tak alamat lah tak siap.

    ReplyDelete
  10. Kak Feni ada sepasang tak jahit2 lagi. Hari tu pergi ke tailor nye tutup lepas tu dah tak pergi dah. Raya ni nampaknya kena beli siap lah.

    ReplyDelete
  11. ye la..kurang lebih 3 bulan dah mula berpuasa, pastu raya. Pejam celik pejam celik sekejap je tu. Bagus korg dah start prepare..

    ReplyDelete
  12. Puasa & Raya makin awal kan. Nani ni sibuk beli kain untuk wedding cousin bulan dua ni, rasanya Raya nanti pakai aje yang tu. Hahah!

    ReplyDelete
  13. Rasa macam sekejap aje dah nak raya.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
    Saya pun sebolehnya cuba membuat persiapan seawalnya untuk sambutan raya. Tak kisahlah orang nak kata "kemaruk sangat nak raya" hahaha... Bukan apa tak nak ganggu program dlm bulan ramadhan yg mencapai tahap tepu. Persiapan untuk anak2 je la. Kita yang usia perak ni kadang-kadang tak siap apa pun..hehe

    ReplyDelete
  15. en Ejulz- dia lagi pantas betul

    k UmiNazrah- akak beli siap je tu senang...

    k Saniah- yelah beli je senang kan kak... tp tulah kalau nk hantar tailor kene awal senang kerja

    k Feni- kalau dah senang pakai tailor yang satu, nk tukar tailor lain takut tak best lak hasilnya

    en JMR- itulah kang dah mula sibuk itu ini dah lupa dh, siap cepat dah tak payah pikir-pikir lagi nnti

    Inani- kalau macamtu kira kain masa cousin wedding tu mmg jadi baju raya lah , senang kerja

    wak WP- itualh wak, pung pang pung pang dah nk puasa dah wak

    en ABuIkhwan- wsalam ustaz, betul tu bila siap awal mudah kerja, time puasa nanti tailor mana ada yang nk amik tempahan, puasa kita pun dah malas nk pi shopping, kan...

    ReplyDelete
  16. Sha dah selesai dah Dana.. Ujung bulan 12 aritu gi cari.. Ini tengah tunggu tailor jahit kan.. hehehe

    ReplyDelete
  17. Masuk Nagoya kena berlamaan. Rambang mata nak pilih mana satu. Susahnya nak buat pilihan. Kain untuk baju raya lum beli lagi. Tak tahulah nak beli kain dan tempah atau beli yg dah siap je.

    ReplyDelete
  18. aduu kita belum fikir lagi tema warna apa tahun ni..huhuhu

    ReplyDelete
  19. hahaha im the laziest when it comes to baju raya XD

    ReplyDelete
  20. sejak kakak akak dah tak menjahit,akak beli baju siap je sebab tak jumpa orang yang best jahit baju, untuk tahun ni tak beli lagi baj raya

    ReplyDelete
  21. Wahh dekat 4 bulan sebelum raya ni. Hantar awal2 senang kan. Tak kalut

    ReplyDelete
  22. weekend ni hah in shaa Allah nak gi cari baju raya utk kakak2 dulu, dana.
    baju da siap jer. malas la nak menempah da.
    harga da siap lebih murah. dan kakak2 nak yg berfesyen.
    aida tetapkan warna, diorang la pilih gaya fesyen pattern sebagainya.
    ayah diorang tukang approve.

    ReplyDelete
  23. tak pikir lagi pasal baju raya ni..memang bagus buat persiapan awal :)

    ♕ Tiara Sapphire ♕

    ReplyDelete
  24. kena cepattt beli hantar upah nanti tailor xmooo amek dah !!
    ada dua kaler this year tp kami pun x cari kain gi hehe..

    ReplyDelete
  25. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...