Tuesday, January 14, 2020

BUAT KEREPEK PISANG TANDUK

Assalamualaikum semua kawan-kawan,


Korang pernah buat kerepek pisang sendiri? Atau korang tak minat makan kerepek pisang? Aku peminat kerepek pisang tanduk, boleh je kalau nak beli yang dah siap cuma kadang termasinsangat rasanya atau nipis sangat. Memang mak ada bekalkan sebalang kerepek pisang tanduk dari kampung tapi sekejap je habis. Itu yang gigih ke pasar tani pada sabtu 4hb untuk cari pisang tanduk mentah untuk buat kerepek.

Ahad 5hb petang baru aku mula buat, tunggu aiyan tidur baru aku mula.  Pisang tu semua ada 10 biji tapi aku buat 8 biji je sebabnya aku dah kepenatan petang tu. huhuhuhu 
8 biji pun dapat la 2 balang tupperware yang sedang. Oklah puas hati buat sendiri, masin nya kita boleh kawal. Ketebalan kerepek tu pun ikut macam yang aku suka. Rasa macam nak buat lagi lah minggu nih, kita tengok macamne ye. Plan nak buat karipap atau popia, tapi asyikla tak jadi dek kerana malas hehehhe. 😁

kopek kulit tu sambil tengok tv buat slow and steady, sebab buat sendiri so kene kopek dulu baru sagat

Nak habiskan 10 biji tuh memang bercinta, masa kat kampung maktek kopek kulit aku terus goreng cepat sikit

aku takde kuali yang besar lagi macam mak kat kampung, kalau tak mesti lagi cepat abis

nasibla elok kejadian nya warna kuning je

sejukkan dulu sebelum masukkan dalam balang kedap udara 

petang-petang tengok tv sambil layan kerepek ni, tanpa sedar sebalang setengah dah habis

30 comments:

ezy.xixii said...

sedapnya kerepek pisang!

Kamsiah yusoff said...

Akak tak pernah lg buat guna pisang tanduk..selalu guna pisang nangka ja..sedap dan puas hati,kan..buat sendiri..

Suria Amanda said...

Sedapnya...lama tak makan kerepek pisang,kalau beli yang kat luar tu masin kan..naik plak darah tinggi kang

Hayati Suki said...

sedap ni kerepek pisang tanduk ni..1 balang pun boleh habis sambil tengok TV..hehe

Mimie said...

Sedapnya kerepak pisang tanduk. Rajin akak buat ya

lieyalatif said...

pandainye dana ko buat....cnatik kejadian die....pastu rajin ko...huhuhuu aku bab2 nak ke tgu lame2 depan kuali yg lemah ni hahahaahah....betul laa kan kerepek ni laa mkn yg nak buat berjam2 depan kuali panas2...tp bab mkn kejap jek licin sebalang hahaahah...kerap kerup kerap kerup tak sedar2 abis sebalang....

Sha Mohamed said...

Sedapnya.. Tapi tak pandai buat.. Pandai makan je.. hehehe

saniahibrahim said...

Rajin Dana buat kerepek pisang sendiri.Suami akak suka sangat pisang tanduk baik buat kerepek atau pisang goreng.
Ermm...tiba2 teringin pulak nak buat kerepek pisang.

norhidana said...

Ezy- sedap dik... makan sambil layan tv

k Kamsiah- dana tak pernah try pisang lain kak, sebab kecik, pisang tanduk ni kan besar senang nk pegang heeheheh

k SA- itulah pasalnya, kadang beli-beli masin sgt sampai nk makan pun tak lalu, buat sendiri boleh adjust sendiri kemasinannya

k Hayati- heheheh betul tu, cepat abis krup krap krup krap

Mimie- sesekali time teringin mimie, kadang kalau malas mampu tengok jelah hehehhe

LieyaLatif- sesekali je rajinnya tu, ko jgnla duduk tunggu lama-lama aku selalu tinggal-tinggal jugak cuma jangan la sambil layan drama mau geseng heheheh

k Sha- senang je nk buatnya kak, janji ada pisang dan penyagat

k Saniah- bila teringin tu rajinkan diri kak, pisang tanduk masak di goreng dengan tepung mmg layan...

Umi Nazrah said...

waalaikumussalam. kerepek pisang ni jangan mula makan ja, bila dah start makan kang punah diet ku. hahahahaha :P

Amar Razali said...

nak try buatlah nnti. Tq for sharing resepi yang sedap ni

NA said...

Mak pun rajin buat kerepek pisang sebab pisang banyak.
Semoga rajin buat.

Fuzy Hamid said...

sedapnya Dana....kalau buat sendiri ni mmg puas hati kan..

Azian Elias said...

Rajin lah Dana ni.
kalau dekat sure dah mintak sebalang ni. heheheh

Wak Lat said...

wahh rajinnyer buat kerepek pisang tandok.. nmpk bersih je.. nnti wak leh order satu peket.. nyum2

abuikhwan said...

Assalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
Alhamdulillah, cantik kerepek pisang tu. Pandai puan buat. Pisang tanduk, pisang nangka memang sesuai sangat buat kerepek. kalau dah mengadap tak sedar habis sebalang hehe..

norhidana said...

k UmiNazrah- heehehe kita makan la 10keping kalau nk diet kak

Amar- kalau dah buat nanti cerita dalam blog ya

k NA- kalau ada tanam pisang sendiri lagi mudah... bila-bila boleh buat

k Fuzy- betul kak, puas hati makan cuma penat time buat tulah hehhe

k AzianElias- kekadang je rajin kak, tapi tulah kalau beli dana tak tahan masin sangat...

wak Lat- pisang tanduk buat kerepek senang wak sebab dia besar hehehe... wak tu kat simpang renggam banyak orang jual kerepek sedap

en AbuIkhwan- wsalam, dana tak pernah buat dgn pisang nangka, sebab kecil sikit pisang tanduk besar mudah sikit nk buat heheh

aisyalieza said...

Betul.. Boleh kawal masin ikut taste kita. Dan minyak pun terjamin x reused mcm org lain..

Kak Feni Story said...

Sedapnye. Makan petang sambil tengok tv. Sedar sedar dah habis sebalang.

paridah said...

PISANG TANDUK MMG SEDAP BUAT KEREPEK

Mrs. A said...

Mrs. A suka jer makan kerepek pisang.
Pernah tolong mak sedara goreng kepek pisang dahulu kala tapi tak ingat pisang jenis apa.

mama tisya said...

kepek pisang tanduk ni kalo dh ada dpn mata mmg ralit dok kunyah..tup2 dh setengah balang nk abis hehe

AzianKhalil said...

Suami dan anak anak suka makan..tp bininya ni malasss

Siti Yang Menaip said...

buat sendiri puas hati makan.. pisang tanduk sedap masam2 gitu..
suka gak kalo goreng. cicah gulee..

adianiez AIDA said...

aduh, sedap nyer, dana.
buat sendiri tu. rajin!!!
aida ni hmmmmm lom pernah buat sendiri kepek ni tau.
membeli aje keje nyer :)

Sunah Sakura said...

tak pernah buat sendiri...kalo cam gini, garam nak bubuh banyak mana dan masa bila ek?

da la tadi pergi maslee nampak pisang tanduk mentah ni...kang ada yang pergi beli..hahahah

norhidana said...

Aisyalieza- ya betul, kita goreng sendiri mmg puas hati, terjamin semuanya

k Feni- itulah duk krup krap krup krap depan tv sedar-sedar selamat sebalang heheheh

k Paridah- betul tu kak, kalau dah masak goreng dgn tepung pun sedap kak

Mrs. A- hehehe pisang tanduk ni besar, mudah sikit kak... pisang lain comel-comel ranyah sikit

mamaTisya- hehehe tulah, lagi lah bila baru lepas siap tu masih lagi fresh lagi

k AzianKhalil- hehehe kene buat beramai-ramai lagi senang kerja tu... heheh suami tolong kupas MY sagat

SYM- kalau buat kerepak tak rasa masam tu dik heheheh

k Aida- apa kata cuba nnti kak buat sndiri, buat sekali ngn anak-anak mesti seronok dan tak rasa penat sangat

Sunah- garam tu jadikan air garam, jangan masin sangat lite-lite je, masa dah goreng pisang tu masukkan lah air garam dlm sesudu kecil je

mamapp said...

Rajinnya Dana.. mesti sedap Ni. Akak suka kepek pisang tanduk

Inani Hazwani said...

Sedapnyaaa kerepek pisang - ini kalau makan sambil tengok tv memang sekejap aje dah habis. Hahah! Tapi nak buat tu haih bercinta nak siapp. Hahah!

bam dum tus said...

cuma di sini agen jud! online dengan proses yang sangat cepat :)
ayo segera daftarkan diri anda di agen365 :)
WA : +85587781483