Assalamualaikum semua,
Semalam aku lupa nak buat entri, sedangkan masa hd tu ada masa je tapi biasa la aku manusia yang banyak memikir kan. Masa ni kat hospital tunggu Edy ambil jadi kita buat la entri resepi. Selain cucur besar yang boh yis aku suka buat cucur udang mini camni, tak payah boh yis. Boh telur udang pun aku potong kecil. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
1 mangkuk udang ( 20 ekor potong 4 buang kulit)
1 biji bawang holland, potong dadu kasar
1 batang lobak merah, potong panjang
1 mangkuk besar, kobis cincang
2 biji kentang, potong panjang
1 ikat daun kucai
1 biji telur
500gm tepung gandum
Serbuk kunyit
Garam
Sedikit serbuk lada merah
Air secukupnya
Cara masak:
- Masukkan tepung, bawang, kucai, lobak, kobis, garam, serbuk kunyit dan telur. Kacau dulu semua biar sebati baru masukkan air sedikit demi sedikit hingga jadi doh. Jangan cair sangat
- Baru masukkan udang, gaul biarkan untuk 10 ke 15 minit baru goreng dalam minyak banyak.
- Jemput kecil-kecil, api sedang biar masak lobak dan kentang dalam tu.
- Bila dah masak kekuningan dan garing angkat hidangkan dengan sos cili thai.
![]() |
| Masa ni aku nak bawak ke centre dan bag maktek |









cucur udang mini sedap ngap panas2
ReplyDeleteNampak sedapnyer
ReplyDeletePuas hati makan
Nampak sedapnyer
ReplyDeletePuas hati makan