Assalamualaikum semua,
Cerita pasal cili kering rupanya dia ada pelbagai jenis rasa dan rupa. Kalau dulu aku selalu guna cili boh je tapi sekarang aku pilih untuk masak sambal dengan cili kering je. Sejak sakit ni aku dah tak boleh makan pedas sangat jadi kene cari cili kering yang warna cantik merah menyala tapi tak berapa pedas.
Cili kering yang bentuk bulat pendek ni tak pedas tau. Kalau ke kedai mintak cili kering tak pedas memang ini la yang di berinya. Jadi selalunya kalau untuk sambal nasi lemak aku akan tambah dalam 10 ke 15 biji cili kering yang pedas. Untuk seimbangkan rasa. Cili kering biasa yang aku beli di Giant ada di tulis tahap kepedasannya.
![]() |
| Ini cili kering pedas |
![]() |
| bulat pendek comel ini tak pedas tapi warna tetap cantik |
![]() |
| warna sambalnya tetap merah menyala tapi tak berapa pedas |





cantiknya cili kering yang tak pedas tu.montok je..hihi.. tapi betul kalernya tetap cantik
ReplyDeletecili kering besar xpedas sgt dapnya nasi lemak telor sebutir
ReplyDeleteCili kering yang pedas tu, akak goreng dengan bawang besar, lepas tu makan dengan nasi panas.. sedap.. tapi ni dululah masa zaman budak purba, sekarang sejak dah jadi remaja purba ni, tahap kepedasan tu dah makin berkurangan.
ReplyDeleteYang bulat pendek tu namanya yidu. Cie selalu beli yang tu tak pedas.
ReplyDeleteBaru tau yang pendek bulat tu tak pedas...nanti nak try la..campur macam Dana buat...
ReplyDeletetgok cili kering ni baru teringt cili kering akak dah habis...
ReplyDeleteCantik warnanya merah gelap tapi menyala gitu. Kadang keliru dengan pedas tak pedas ni. Lagi sedap buat sambal guna cili kering proses sendiri. Tengok nasi lemak tu terliur pulak. Confirm sedap.
ReplyDeleteCantik kejadian sambal tumis kalau gabung guna dua jenis cili tu. Dulu waktu anak-anak masih kecil, Kak Amie biasa guna cili yang besar tak pedas kalau nak buat sambal nasi lemak.
ReplyDeleteOh baru tahu saya kak yg kecil itu tak pedas. Tp rasanya tak pernah lihat pula dijual. Rata2 mereka jual yg panjang dan memang pedas sangat. Saya sendiri selalu stok di rumah. Sebab suka buat sambal yg pedas 😄
ReplyDeleteKadang2 main beli je sebab selalunya suami yang beli. Makan pun tahap kepedasan tu sederhana ajer.
ReplyDeleteSama macam MIL Sha.. Dia akan campur cili yang tak pedas ni dengan yang pedas tu untuk kurangkan pedas tapi warna masih merah cantik..
ReplyDelete