Assalamualaikum semua,
Bila datang teringin makan ubi kayu,selain rebus empuk lepas tu cicah dengan sambal merah aku suka jugak masak macamni. Macam gaya ubi ungkep macam jugak ubi berempah tapi kat kampung aku di panggil ubi blegudek. Bahasa jawa kan heheheh. Lepas tu esoknya kita bancuh tepung dan goreng pulak dengan tepung memang sedap sangat. Mula la teringin ni
Bahan-bahan:
5 batang ubi, buang kulit rebus hingga empuk dan toskan
4 ulas bawang putih, hiris nipis
1 biji besar bawang merah, hiris nipis
segenggam bilis goreng
1-2 sudu serbuk kari ayam
Sedikit garam
Cara masak:
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga layu.
- Masukkan serbuk kari, kacau-kacau hingga naik bau.
- Masukkan ubi rebus, gaul-gaul hingga rata bumbu nya.
- Taburkan sedikit garam gaul lagi dan akhir sekali tambahkan bilis goreng. Siap
![]() |
| ini tak boh pewarna memang jenis ubi yang warna kuning |









Entah akak ni Jawa mana, boleh pulak tak tau pasal ubi blegudek ni Dana 😅
ReplyDeletesedap tu resipi tradisi boleh Dana buat jualan
ReplyDeleteAduh, susah nak sebut ni Dana tapi nampak sedap sangat tu.
ReplyDeleteUbi kayu ke tu? Nampak sedap jugak tu.
ReplyDeletemakan gitu je ke? atau ada sambalnya.. ke kena makan dengan nasi? pertama kali tahu ni
ReplyDeleteBaru tahu kewujudan ubi blegudek ni. Ingatkan letak serbuk kunyit, rupanya memang warna dia gitu ek. Menarik ni. Kalau ada depan mata wajib cuba sebab suka makanan berasaskan ubi kayu. Macam-macam olahan resipi ubi kayu ni rupanya ye. Biasa rebus gitu atau goreng je.
ReplyDeletenampak sedap. pertama kali tau menu ni
ReplyDeleteFirst time tengok ni Dana, mesti sedap
ReplyDeleteFirst time tengok masak gini ni Dana...
ReplyDeleteWah.. tak pernah cuba lagi masak macam ini.. Nampak menarik..
ReplyDeleteFirst time juga dengar nama ubi ni.
ReplyDelete