Assalamualaikum semua,
Hari ini rajinkan diri buat entri awal, kita nak kongsi resepi ayam buttermilk. Tengah rajin ni kan, menu yang mudah dan sedap juga.
![]() |
| Nak bagitau aku duduk di tingkat 8, bukan di tempat yang tengah buat renovation tu. Pejabat kami ada 2 tingkat, sebab ramai yang ingatkan aku duduk buat kerja di tingkat 7. |
Bahan-bahan:
500gm dada ayam, potong dadu
Tepung bestari
5 ulas bawang putih, cincang
7 biji cili api potong
5 tangkai daun kari
150g mentega
1 tin susu cair
Sedikit garam dan gula
Air secukupnya
Cara Masak:
- Ayam gaulkan dengan tepung bestari dan goreng hingga kekuningan dan ketepikan.
- Panaskan mentega, masukkan bawang putih, cili api dan daun kari, masak hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan susu cair, tambahkan sedikit garam dan gula.
- Bila dah mendidih kecik boleh matikan api.
- Boleh campurkan ayam goreng dalam kuah tu, boleh jugak kalau nak asingkan kuah. Terpulang.













Harum semerbak baunya... 😍😍
ReplyDeleteya betul tu
DeleteSampai kat Plaza Sentral bau dah ni...dapnya...fav Dania ni
ReplyDeleteBetul kak dana pun suka bau harum butter dan daun kari tu
Deleteterima kasih share resepi.. boleh la try masak kat rumah nanti.. ^^
ReplyDeletesama-sama. mudah je buatnya kan
Deletesedapnya...emm..
ReplyDeletetq Dana share resepinya
sama-sama kak
Deletesaya pun kadang2 suka buat menu butter chicken ni dan kuah asing. sebab bawak pekal pi keje hehe
ReplyDeletesenang nak masak :p
Itulah sedap kuah asing sebab ayam tu ranggup lagi
DeleteSedapnya Dana.
ReplyDeleteNi, kalau abang Farid di rumah, dialah yang ulang-ulang kali masak begini.
Dapat pulak kalau udang kak sedap betul masak menu ini
DeleteAyam buttermilk letak cili macam kak Dana baru best, tak rasa muak. Ayam pulak tu rangup disalut dengan tepung bestari. Memang elok asingkan kuah kalau jual. Tahan lama dan tak soggy.
ReplyDeleteBetul tu kene ada cili api, itulah kalau nak letak kuah sekali jadi benyek ayam tu pulak kan...
DeleteLepas ni bolehlah buatkan akak udang buttermilk..
ReplyDeleteHarga lain pulak kak kalau udang
Deletewahhh. buat jualan ye. ni favorite anak akak ni. suka betul dia.
ReplyDeleteSaja tukar-tukar menu jualan kak
DeletePernah waktu itu buat sendiri, tp tak pakai daun kari sebab di pasar dekat rumah saya susaaah daun kari ini. Jadi rasa chicken buttermilknya kurang lengkap lah 😅. Thank you resepnya kak Dana. Nanti nak buat lagi
ReplyDeleteItulah kalau takde daun kari kurang kick rasanya
Deleterajin dana buat jualan sedap tu
ReplyDeletedemi mencari sesuap nasi kak
DeleteLauk fav jugak ni, sedappp.
ReplyDeletesama lah kak
DeleteSedap ni Dana.
ReplyDeleteSedapnyaaa..kalau udang pun sama kan Dana?
ReplyDelete