teman2....

Thursday, May 24, 2018

photo diary #13 menu berbuka

As salam semua kwn2

Salam khamis kwn2,

Tahun ni mls btl nk amik menu berbuka, msk pun ala2 kadar je... 
kalau msk pun masak yg simple2 n mudah je... yg mkn pun ber2 je... aiyan mkn pun skit je...  Kalau mkn pun dia bkn ikut timing kita hehehhe... 

Buat masa ni masak je, msk yg simple2 je... klu tingin nk kuih baru suh edy beli kt bazar tu pun beli skit je... takmo simpan2 dlm peti


1st day puasa, masa ni dlm kul 6 petang ... dia kata dh lapo sgt minta mama btkan air milo nk cicah ngn biskut

menu hari ke 2... simple je kan.. mehun grg ngn bergedil jagung... buah msti ada

Menu berbuka hari ke 3..... Msk hidangan nasi lauk pun simple, ada epok2 utk kuih buah sama mcm smlm

Menu hari ke 4... mee grg bodo je ngn samosa beli kt bazar.... tembikai mcm buah wajib

ni menu sahur hari ke 5.... ayam msk ungkep... campak sekali buncis jd sayur

menu berbuka hari ke 6... nasi minyak ngn ayam golek n acar mentah... ayam golek tu beli saja
nasi ngn acar yg msk kt umah

menu semalam... sate sedap hehehe... mmg grg donat ngn epok2 je lain tu mkn la sate tu sampai kenyang

16 comments:

aryan azra said...

sedap walaupun simple..akak pun masak yg simple2 je dana sebab takde yang nak makan sangat time2 puasa ni, akak sorang je mencekik nasik berbuka dengan sahur suami dgn anak2 makan kuih dan yang sewaktu dengannya ehehe

Akashah Kassim said...

kashah hari2 fikir nak buka apa..
padahal baru 7 hari

norhidana miswan said...

k Aryan Azra- tulah kak, kadang mcm2 kang tak termkn membazir pulak

Akashah- ahahah samalah kita, tp selalu mmg pilih yg simple2 je...

- dieyana - said...

betul tu, kite suka macam ni, simple, tak de la membazir kan. perut pun selesa, mkn sikit2 sudah rasa kenyang, tk de la perut meragam kalau terlebih mkn...

aizamia 3 said...

Masak simple.. senang. Badan tak letih sebab mengejar masa satu hal.

norhidana miswan said...

Dieyana- betul tuh, sbb nya klu msk mcm2 tak dimakan... syg betul rasanya

k Aizamia- betul tu kak, sampai umah awal, kadang siap lyn tv bagai... bermalas2an

Mar Mansor said...

saya pun masak simple2..puas hati sebab makan panas-panas.kuih jarang beli sebab tak makan sangat. air je minum lebih.
JanjiKita

Blogger Hanafi said...

Fuh !..

amat menyelerakan juga nie...

tu dah kira bagus dan terbaik juga tau!

ShirVen said...

Yg simple tu lah yg sedap sis 😁

Warisan Petani said...

Waktu berbuka ni, nampak makanan semuanya sedap
Tengah lapo.

Hans Hanis said...

sedap betul tengok cucur jagung tu

Inani Hazwani said...

Kak Dana, ayam masak ungkep tu ala ala kari ke. Hari tu ada orang dekat sini jual tapi takut nak beli. Hahah! Bukan apa, takut tak termakan.

norhidana miswan said...

Mar- betul tuh, mkn time pns2, nk amik skit banyak ikut kita, klu kurang grm ke apa blh btlkan... compom takde lauk basi kn

en Hanafi- yelah jnji dpt mengenyangkan time berbuka tu, klu terlalu banyak sgt pun kang membazir lak

Shirven- betul tuh

wak WP- hehehe sbb tu lah lg mudah bila sediakan sndiri wak, klu pg bazar.... abis semua rasa nak beli

Hans- sedap dik, lemak manis semua ada

Inani- ungkep tu masakan style jawa nani... dia takla mcm kari... dia lbh kpd masakan berempah... mmg ada sedikit campuran kari

Mommy Cici said...

rajinnya akan buat nasi minyak.

yumms semua Nampak sedap. kat rumah ni, berbuka dengan sahur wajib sangat nasi. hehehe

Cik Rose said...

Alhamdulillah sedap-sedap menu akak... Ros tahun ni ada yang beli bazar, ada yang masak. Masak pun simple-simple ajer...

TukangKebun said...

Rajin Dana masak.

Dapur kami ni macam tak berasap sejak ni terlalu busy.

Anak-anak minggu pertama kuat makan karipap bulan Ramadhan.

Karipap dibuatnya macam lauk.