teman2....

Monday, May 14, 2018

Menu kampung yg win


As salam semua kwn2

Rasa mcm tepu otak cuti lama hehehehe.... nsbla balik kl hari sabtu tu jalan lenggang je, dptlah ahad tu duk rilex2 kt umah

Sepanjang kt kampung, mmg kejenya mkn sedap je.... mcm2 makanan gaya kampung yg dpt makan...  mmg layan betul lah, mak aku pun bila anak2 balik.... terlintas je nk mkn apa msti dpt hehehe

Diet? tak pyhla korang tanya.... mmg dh kelaut dalam hehehe
mmg jahanam segala diet miet aku masa kt kampung nih.... redho moga bln puasa nnti aku istiqamah jaga makan



Tumis pucuk paku.... pucuk paku kampung yg ada warna merah2 tu... sedap ni wei

rempeyek kacang tanah ngn bilis tamban.... perkkkh mmg mabeles la Mak Nor nya peyek nih

urap @keluban.... kerabu daun ubi ngn kelapa parut n ada cekur sebagai bumbu nya... makanan org jawa ni

Bilis tamban grg.... di lawankan ngn urap mmg terbaik lah.... 

tauhu grg ngn sambal kicap.... tauhu kt kampung aku mmg sedap betul lah, kt kl takde selemak gini

asam pedas kepala ikan belukang n ikan jahan.... wei sedap nya weiiiii... 

bulat2 n buat bubur candil.... 
ini lah hasilnya .... sedap betul lah... 

13 comments:

Kakcik Nur said...

Masakan kampung memang selalu menarik selera kakcik... :)

aizamia 3 said...

Masakan kampung memang menjadi pilihan. Dari dulu, kini dan selamanya makanan kampung memang mengujakan.. ;)

aryan azra said...

amboi sedap2 tu makan2 dekat kampungkan, eh pucuk paku tumis tu sodaplahhh

ShirVen said...

Pucuk paku tu kat sini panggil midin. Tu yg dh mengembang, yg masih malu2 mgucup tu lagi sedap 😁 salam singgah, follow done

Akashah Kassim said...

Wow. Terus lapo tgk makanan kampung.. Lamanya x rasa

Saya Gja said...

Menu kampung tak pernah menghampakan.

norhidana miswan said...

Kakcik Nur- betul tu kakcik, mmg tak blh tolak

k Aizamia- betul tuh kak, anak kampung kn

k ARyan Azra- mmg takde yg tak sedap klu kt kg kak

Shirven- klu kt kg sya yg mcm midin dia campur sekali ngn yg dh kembang.... sbb tu di panggil pakis

Akashah- heheheh tulah, maklum org kampung klu blik kg mmg lauk2 gini di cari

Warisan Petani said...

Masakan emak kita tentulah paling sedap semuanya.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Norhayati Mohd Isa said...

Pra ramadhan ye dana..
Dah ada bubur candil tu..

norhidana miswan said...

wak WP- betul tu wak..... tlr grg pun rasa sd lain mcm

k Norhayati- hehehe tulah kak, ni menu berbuka entah apa lah agaknya

hainom OKje said...

Aduhaiiiii kemecer lo hahaha...
Bila anak sulung dengan cucu balik, seronoklah mak, masak ada org makan, boleh harap menolong, mcm mcm keje boleh settle ...

norey said...

time puasa nampak makanan..huhuhuhu