Assalmualaikum semua,
Pagi ini sejuk betul pukul 7 tadi hujan masih tak berhenti lagi ni. Kejap lagi nak ambil Aiyan pulak ni. Jom kita tengok resepinya .
Bahan-bahan:
6 biji kentang, potong dadu
1 batang carrot, potong dadu
1 biji bawang holland , potong dadu
5 ulas bawang putih, cincang
1 pek kecil serbuk kari ayam babas
1 pek ayam kisar
gula / garam
air secukupnya
Daun bawang / daun sup
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih dan bawang holland, masak hingga kekuningan.
- Masukkan serbuk kari yang dah di bancuh dengan air panas, masak hingga pecah minyak.
- Masukkan kentang dan carrot, tambahkan air dan kiub ayam. Tutupkan dengan penutup masak hingga kentang dan carrot lembut.
- Masukkan ayam kisar, campurkan semua hingga sebati, tambahkan gula 3 sudu dan garam.
- Akhir sekali tambahkan daun bawang atau daun sup, masak hingga inti kering.










lama tk mkn samosa
ReplyDeletekene cari tu kak...
DeleteAkak x pandai buat samosa tapi suka makan samosa...oooo mcm tu cara lipatnya
ReplyDeletehehehhe dana pun suka, lipat tu bila dh tahu cara mudah itu yg senang
DeleteKita bookmark sini, nak try buatlah weekend nanti.
ReplyDeletebuat jangan tak buat tau
DeleteCantik lipatnya tu. Tak pernah melipat samosa.
ReplyDeletegodeh kt google cara lipatan yg mudah2
DeleteTak pernah lagi buat, biasanya beli yang dah goreng atau yang frozen aje
ReplyDeletebila terlebih rajin itu yang jadi wak
Deletesedap nampak inti samosa Dana
ReplyDeletesedap kak, ayam lebih hehehhe
Deleteinti confirm sedap tambah kulit samosa yg rangup pas di goreng. sedap!!!
ReplyDeletebuat sendiri boleh boh inti memacam kan kak
DeleteWah..ni resipi yang terbaik..nak buat lah nanti..tahniah ramai nak masak ni nanti hehehe
ReplyDeleteSedapnya samosa Dana ni. Kala dekat memang mintak sikit.
ReplyDeleteIni snack fav saya lah kak dana 😍😍😍. Nak buat lah nanti. Tinggal bubuk kari nih saja yg tak ada . Nanti mau cari. Paling sukaaaa kalo isian kentang seperti ini
ReplyDeleteMacam terbau-bau tumisan inti tu
ReplyDeleteSedapnya samosa. Kalau buat sendiri puas makan kan Dana. Ahad lepas belikan Firdaus samosa di pasar tani. Kita dapat makan dua ketul jew hahahaaa.
ReplyDeleteammi suka betul kalau org jual karipap yg intinya ada letak daun sup/daun bawang...wangiiii je
ReplyDelete