Friday, July 18, 2025

RESEPI LEMPENG KELAPA

 Assalamualaikum semua,

Menu yang sedap di makan waktu pagi, petang ataupun malam. Sedap di layan dengan sambal merah, sambal sardin, rendang, kari pun sedap. Jom kita tengok resepinya ya.


Bahan-bahan:

3 cawan kelapa

5 cawan tepung gandum

1 sudu kecil garam

1 sudu besar gula

Air secukupnya

Minyak masak


Cara Masak:

- Letakkan semua bahan dalam 1 bekas besar, tambahkan air sedikit demi sedikit.

- Bancuhan tepung tu jangan pekat sangat dan jangan cair sangat.

- Masak menggunakan pan dengan api sedang. sedikit je minyak.

Boh dalam 2 bekas



Tambah air lagi sikit biar agak cair

aku bulatkan kecil-kecil



Bekal pagi ini

Aku jual juga, 3 keping dan sambal RM3.50

32 comments:

  1. Sedapnya lempeng kelapa. Alang-alang buat tu, dapatlah menjual sekali kan. Eh, murah juga tu kak Dana jual untuk area KL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ingat macam mahal pulak harga tu maklum buat comel-comel je

      Delete
  2. senang je buat dia erk...boleh la buat nanti..akak suka gak lempeng kelapa, makan ngan sambal sardin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang kak, cicah sambal sardin memang kene betul

      Delete
  3. Kita kecur la, kita penggemar lempeng kelapa tapi peliknya masa kecik² dulu tak suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana dah tua ni baru teringat, dulu arwah nyai suka buat heheh

      Delete
  4. sedapnya....next week kena masuk dlm list menu ni...yum yum

    ReplyDelete
  5. Sedapnyaaaa...ngences akak tengok..lagi-lagi bila nampak ada sambal tumis tu hihi

    ReplyDelete
  6. makan dengan sambal bilis sedapnya...

    ReplyDelete
  7. wahhhh sedap ni.....semoga banyak rezeki nya menjual

    ReplyDelete
  8. hebatnya siap boleh jual....nampak sedapnyaaa...kakmieja dalam byk2 benda lempeng gagal....tak pandai....huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak hebat kak, cuba-cuba demi mencari duit membayar hd hehehhe.

      Delete
  9. X pernah lg buat yg versi ada kelapa ni

    ReplyDelete
  10. sedap tu cicah dgn sambal bilis. masa kecil2 dulu selalu gak sarapan dgn lempeng cicah gula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun biasa sarapan lempeng cicah gula kadang cicah gula merah

      Delete
  11. sedapnya lempeng kelapa.. sis kalau ada order grab weekend, mesti ada order lempeng kelapa.. dorang jual sekeping tu rm4.50.. kira murah la tu sis jual.. kalau dekat dah boleh singgah beli.. hehe.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih sekeping besar kot Rm4.50, tapi mahal nya kalau sekeping harga gitu

      Delete
  12. Sedapnya lempeng kelapa.
    Ahh... Dana, Kak Amie rindu nak makan lempeng ubi tambah kelapa parut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti sedap tu kak, dana tak pernah makan tapi apa-apa yang dibuat dengan ubi mesti sedap

      Delete
  13. feveret kak ni kenyang sari kalau makan

    ReplyDelete
  14. Jaman wak kecik2 dulu memanglah selalu ngadap lempeng kelapa batak ni.
    Takde minyak masak kat dapur, tabur kelapa parut sebelum melempeng.

    ReplyDelete
  15. Jual berapa keping lempeng itu?

    ReplyDelete
  16. Wah resipi mudah nampaknya, nampak gayanya nak buat nanti ,..terima kasih share resipi lempeng kelapa

    ReplyDelete
  17. Issh sedapnya kak 😍😍😍😍. Nak beliiii juga kalo saya di sana.. sambalnya itu yg buat sedap.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...