Assalamualaikum semua,
Menu yang sedap di makan waktu pagi, petang ataupun malam. Sedap di layan dengan sambal merah, sambal sardin, rendang, kari pun sedap. Jom kita tengok resepinya ya.
Bahan-bahan:
3 cawan kelapa
5 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
Air secukupnya
Minyak masak
Cara Masak:
- Letakkan semua bahan dalam 1 bekas besar, tambahkan air sedikit demi sedikit.
- Bancuhan tepung tu jangan pekat sangat dan jangan cair sangat.
- Masak menggunakan pan dengan api sedang. sedikit je minyak.
![]() |
| Boh dalam 2 bekas |
![]() |
| Tambah air lagi sikit biar agak cair |
![]() |
| aku bulatkan kecil-kecil |
![]() |
| Bekal pagi ini |
![]() |
| Aku jual juga, 3 keping dan sambal RM3.50 |









Sedapnya lempeng kelapa. Alang-alang buat tu, dapatlah menjual sekali kan. Eh, murah juga tu kak Dana jual untuk area KL.
ReplyDeleteAkak ingat macam mahal pulak harga tu maklum buat comel-comel je
Deletesenang je buat dia erk...boleh la buat nanti..akak suka gak lempeng kelapa, makan ngan sambal sardin
ReplyDeleteSenang kak, cicah sambal sardin memang kene betul
DeleteKita kecur la, kita penggemar lempeng kelapa tapi peliknya masa kecik² dulu tak suka.
ReplyDeleteDana dah tua ni baru teringat, dulu arwah nyai suka buat heheh
Deletesedapnya....next week kena masuk dlm list menu ni...yum yum
ReplyDeleteBuat kak, mudah dan sedap
DeleteSedapnyaaaa...ngences akak tengok..lagi-lagi bila nampak ada sambal tumis tu hihi
ReplyDeleteAritu dana cicah kuah rendang pun sedap aih
Deletemakan dengan sambal bilis sedapnya...
ReplyDeleteItulah memang kene betul tu
Deletewahhhh sedap ni.....semoga banyak rezeki nya menjual
ReplyDeleteamin-amin, terima kasih
Deletehebatnya siap boleh jual....nampak sedapnyaaa...kakmieja dalam byk2 benda lempeng gagal....tak pandai....huhuhuh
ReplyDeleteTak hebat kak, cuba-cuba demi mencari duit membayar hd hehehhe.
DeleteX pernah lg buat yg versi ada kelapa ni
ReplyDeleteboleh cuba kak...
Deletesedap tu cicah dgn sambal bilis. masa kecil2 dulu selalu gak sarapan dgn lempeng cicah gula..
ReplyDeletesaya pun biasa sarapan lempeng cicah gula kadang cicah gula merah
Deletesedapnya lempeng kelapa.. sis kalau ada order grab weekend, mesti ada order lempeng kelapa.. dorang jual sekeping tu rm4.50.. kira murah la tu sis jual.. kalau dekat dah boleh singgah beli.. hehe.. ^^
ReplyDeleteuih sekeping besar kot Rm4.50, tapi mahal nya kalau sekeping harga gitu
DeleteSedapnya lempeng kelapa.
ReplyDeleteAhh... Dana, Kak Amie rindu nak makan lempeng ubi tambah kelapa parut!
mesti sedap tu kak, dana tak pernah makan tapi apa-apa yang dibuat dengan ubi mesti sedap
Deletefeveret kak ni kenyang sari kalau makan
ReplyDeletemesti makan banyak tu kak
DeleteJaman wak kecik2 dulu memanglah selalu ngadap lempeng kelapa batak ni.
ReplyDeleteTakde minyak masak kat dapur, tabur kelapa parut sebelum melempeng.
sedap tu wak, kenyal-kenyal
DeleteJual berapa keping lempeng itu?
ReplyDeleteTu ada tulis kak, 3 keping rm3.50
DeleteWah resipi mudah nampaknya, nampak gayanya nak buat nanti ,..terima kasih share resipi lempeng kelapa
ReplyDeleteIssh sedapnya kak 😍😍😍😍. Nak beliiii juga kalo saya di sana.. sambalnya itu yg buat sedap.
ReplyDelete