Assalamualaikum semua,
Hari ini aku bersiaran dari pejabat, BDR 2 hari dah hari ini aku kerja di pejabat. Perjalanan ke pejabat pun lancar, jalan lenggang je pagi tadi. Aku keluar rumah jam 7.00 pagi, dalam 7.15 sampai pejabat dah. Tiada polis buat roadblock ke apa memang lancar walaupun aku dari selangor ke kuala lumpur.
Resepi ini dah viral dari masa musim PKP hari tu. Aku je yang terlambat nak mencuba hehehhe. Tapi biar lambat janji buat kan. Cumanya resepi asal menggunakan kari kambing adabi tapi memang cari sana sini takde jadi kita ganti dengan kari daging adabi.
Bahan-bahan:
1 tin kari daging adabi
3 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 biji tomato potong dadu
1 biji bawang besar mayang halus
rempah 4 sekawan
3 sudu besar @ 1 senduk planta/ mentega
1/2 cawan susu cair
1/2 kiub ayam @ daging
2 helai daun pandan
1 batang akar ketumbar ( kalau takde takpe)
sedikit garam
Cara masak:
- Masukkan planta dan 4 sekawan tumiskan hingga naik bau lepas tu masukkan bawang merah, tomato dan daun pandan.
- Tumiskan hingga layu dan masukkan air, kari daging, kiub ayam dan susu cair gaulkan hingga rata
- Masukkan beras dan sedikit garam gaulkan hingga sebati dan masakkan hingga masak, atau HP selama 7 minit
- Buka penutup, masukkan kismis dan kacang gajus serta daun ketumbar, gemburkan nasi
- Sedia di makan begitu sahaja atau dengan acar dan kuah kari
* Aku sarankan gunakan 2 tin kari supaya lebih banyak daging dan perasa dalam nasi beriani tu ya
ini bahan utamanya ya |
tumiskan hingga layu tau |
tomato tu kene potong kecil lagi lain kali heheheh |
masa ini bau dia semerbak harum |
masukkan air, kari daging dan susu cair |
masukkan beras dan gaulkan supaya rata dan sebati |
lepas ni tutup dan masak seperti biasa, aku HP 7 minit |
lega hasilnya cantik |
boh gajus, kismis dan daun ketumbar |
aku ada buat acar nenas sikit, makan gini je pun dah wallah |
memang sedap nasi nya... kawan-kawan wajib cuba tau |
wahh nampak sedap.. kalau tukar ayam boleh ke?
ReplyDeleterasanya boleh juga... ini pun resepi asal pakai kari kambing kita tukar daging... ayam pun tentu boleh punya
DeleteSedapnya nampak Dana.
ReplyDeleteNak trylah nanti.
Hp 7 minit ya cantik kejadiannya.
aah cuba nanti kak, dana buat 7minit je kak
DeleteApa maksud HP 7 minit tu?
Deletecod sini sis.lapo pulak tgk
ReplyDeletehahha tokay kantin masak apa arini heheheh
Deletedah boleh open order dah ni sis, luaskan empayarmu :D
ReplyDeletehahahhaha, muahhahahah
Deleteperghhh.... ok nak kena try ni....
ReplyDeleteMY guna 2 tin tau baru banyak dagingnya dan lagi umphhh
DeleteSedapnya nasi beriani. Memang cantik kejadiannya kak. Macam macam rencah ada dalam tu. Puas hati buat sendiri. Ada acar tu lagi lah sedap cerita dia kan.
ReplyDeletetulah fizah, selama ni nak cuba masak nasi beriani tapi maalas bila renyah, bila tengok resepi yang ini mudah je... terus semangat cuba
DeleteNampak memang mudah tu kak. nak cuba kena tunggu teringin. Kalau teringin dia rajin sikit. hihi
DeleteLamanya tak makan beriani, sedapnya ! Nanti nak try buat juga la, terima kasih resepinya sis.
ReplyDeleteselamat mencuba tau
Deletenmpk gajus tu dlm nasi tu yummyyy...kambing fav..mcm lama je tk mkn kambing hehe
ReplyDeleteitulah, kalau boh kismis dan gajus memang menarik dan menambahkan perisa
Deletealternatif yang senang, guna kari daging dah siap...ok2 nanti boleh try.
ReplyDeleteya betul, dana mana rajin buat yang renyah-renyah kak oi
Deletecantiknya kejadian nasi Dana, jangan cite kat sesiapa tau, kakak Dana ni failed lagi bab masak nasi2 ni kecuali nasi lemak dengan nasi ayam jer huhu :)
ReplyDeletehehehe takpe kak, cuba dan cuba lagi... dana pun bukan pakar lagi nih
DeleteSedapnya!��
ReplyDeletebetul tu, sedap
Deleteperghhh sedapnya
ReplyDeletepos sini sikit
hehehehe
heheheh boleh-boleh, tunggu
DeleteSedapny dana.. suke tgk dana masak2.. terasa nak buat pula..
ReplyDeletecuba buat kak, senang je
Deletewahhh hantar sini sikit dana.. nampak sedap!!! tergoda ni
ReplyDeletemenggoda kan
Deletesimple ja stepnya tp nampak menyelerakan..
ReplyDeletekalau yang susah mana lah dana rajin nak cuba kak hehehehe
DeleteSallam Dana,
ReplyDeleteWaww..sedapnya,
Akak nak cuba resipi ni boleh yer dik,
Halal kan tau.
silakan kak... memang dana nak kongsi untuk kawan-kawan cuba
DeleteSalam tengahari Ahad.
ReplyDeleteMasa PKP dan PKPB memang rajin buat nasi beriyani sebab jarang pergi kenduri kahwin.
itulah kan, buat hilang teringin nak makan..
DeletePernah cuba buat tapi bukan kari adabi, macam lain pulak rasanya. Susah sangat nak jumpa kari daging adabi di sini.
ReplyDeletekene try beli kat shopee kak, dana cari kat pasaraya pun ada tak banyak
DeleteWah nampak sangat menyelerakan.
ReplyDeletetulah kan, kene cuba nanti kak
DeleteSedapnya Dana..akak masih failed masak nasi beriani...
ReplyDeletedana ikut je pada resepinya kak, nsbla nasi elok jadinya
Deleterajin sungguh la kak dana ni...nampak sedap pulak tu nasinya!
ReplyDeleteitulah sunah, menjadi pulak nasi nya... risau gak mula-mula
DeleteDana lambat cuba.. Ammi lagi lah taktau resipi ni viral huhu. Nampak nau ammi kurang suka makan nasi berani ni
ReplyDeleteWahh mudah resepi ni kak. Tq share. Ruby nak tanya akak pakai beras apa. Cantik kejadian
ReplyDeleteaida pernah buat guna kari kambing adabi. tu la 1st & last jumpa kari kambing tu, dana. da pupus dah dari muka bumi. memana pun abis aje. jual di kayangan aje (online). harga ya Allah, mahal!!
ReplyDeleteso, nanti aida explore folo resepi dana la. guna kari ayam. mcm sama jer sedap nyer ni yum yum...
Boleh cuba ni . Btw tq resepinya kak ;D
ReplyDeletesedapnya kak dana..Inshaa Allah shida cuba nnt buat :)
ReplyDeleteNampak sedap. Nanti nak cuba, Insya-Allah.
ReplyDeleteYa Allah.. Sedap sangat nie Dana.. Nak cuba buat jugalah.. Nak kena mencari beras basmathi dan bahan-bahan lain tu..
ReplyDeletefuhhh nampak mudah sangat resipi ni. Nak try lah nanti
ReplyDeleteThanks share recepi, mudah! boleh cuba memasak hehe
ReplyDeletepenyakit gerd
kencing manis
sakit lutut
supplement ibu mengandung