Monday, February 11, 2019

Balik Johor & Rewang

As salam semua kwn2,

Selamat kembali bertugas.... 
Maafla niat aku yg konon2 smbil cuti nk bt ntry tu, cuma niat je... angan2 kosong je... ahhahaha 
Dari jumaat tgri tu balik johor sampai kn la semalam melepak2 je kejenya... 

Alhmdulillah jumaat tu kami sampai dlm kul 4 petang, jln ok je sampai umah kosong je masa tu sbb adik2 aku kerja, mak n abah aku lak rewang umah makcik.  

Malam tu aku ngn maktek lak rewang, anak2 tinggal kt umah ngn nenek n makcik2nya.. kul12 jgk lah kami rewang tu, sambil membawang heheheh

Esoknya hari majlis nya, mmg jln kaki je dr rumah...dekat je pun selang sebuah rumah, tp takde bergambar ngn pengantin... ramai sgt org kerumun, ptg tu kul3 kami balik umah kepenatan.


sampai petang tu melepak je... luas ruang tamu, puas lah si ecah ngn aiyan main

umah mak aku takde sgt sopa2 nih... abah aku kata biar luas senang klu ada kenduri2 ke tahlil ke

pelamin pengantin, simple tp sweet... mlm masa rewang tu dptla amik gambar

mmg kami betul2 membawang wei....  tp nsbla pakai blender yg heavy duty laju je
sampai pedih2 mata blender segala bawang n bahan lain

2 dulang talam bwg merah, 1 dulang bwg putih, 1 dulang halia, 1 dulang cili kering

sambil rewang menambah lemak, pulut mkn ngn serunding kelapa

sambil2 tu membuang bontot tauge, ralit oiii berkilo

kul 11 lbh layan kopi pekat ni, sampai umah tu kul 1 lbh jgk la baru lelap mata aku nih

di hari kejadian.... aiyan ngn makyan ( adik aku no 4)

kami sampai awal dlm kul 11 lebih jadi mmg masih lenggang lg 

ini yg aku cari2... ulam timun, sengkuang, nenas ngn kuah rojak petis

gosip apa lah mak ngn makcik2 aku tu, muka bkn main serius

time2 menunggu pantin lelaki.... 

time nk balik tuh muka dh pnt budak belakang tu... panas pun iya

17 comments:

ShirVen said...

seronok sis rewang sambil berkumpul dengan family. cfrm meriah kan :)

paridah said...

WAH RAJIN JUGA MEREWANG BALIK BERCTI ALHAMDULILLAH MRAH REZKI BERKAT RAJIN

aryan azra said...

seronokkan sesekali merewang macam tu sambil merewang kita membawang ehehe. yelah sekarang panas betul akak dekat kampung pun tak hujan langsung, panas sungguh

Fieda Zan said...

kalau dana balik johor mmg ternanti2kan story kat blog..suka baca suasana kg org.

norhidana miswan said...

Shirven- betul, sesekali... sambil rewang sambil tanya kabar plus membawang

k Paridah- aah kak, sepupu sebelah umah je kak, mmg wajib nolong

k Aryan Azra- betul tu kak, udah sesekali berkumpulkan... kampung panas tp hujan jgk

Fieda- sama je kampung mana pun, johor ke terengganu sama bestnya

Siti Yang Menaip said...

rajin nyaa merewang.. lama da rasa x tengok acara rewang ni.
kalo skrng ni memana katering kan. cemni baruuuu syok membawang haaa tu
bawang manyak =P

Inani Hazwani said...

Seronok kan kak Dana bila merewang ni. Nani next week balik Pahang pak cik kahwin, pun buat merewang jugak. Tak sabaar! Sedapnya nampak rojak tu, kecur air liur tengok. Heheh.

mrhanafi said...

inilah saat paling best..

masa bersama keluarga

norhidana miswan said...

SYM- kt kampung mmg masih mengamalkan rewang lagi, takde catering2... org kampung bergotong royong rewang sama2, kita yg sedara dekat pun boleh la gosip2 sekali kn

Inani- best dik, kira mcm reunion pun iya... klu raya jumpa pun tak dpt gosip2 gini

MrHanafi- betul tuh... mmbawang bersama ehehhehe

Mrs. A said...

Mrs. A pun suka kalau dapat merewang dan membawang macam ni dapat merapatkan silaturrahim sesama keluarga.

adianiez AIDA said...

sgt best bila balik kg, ekk.
jumpa makcik2 yg ohsem.
cousins yg kecoh.
ada plak kenduri, rewang plak.
i like it so much.
weekend ni ada kenduri cousins aida kawin di ipoh.
tak dpt gi. akan gi bila dia bertandang ke rumah asben di melaka ni.
time utk berjumpa makcik2 tersayang :)
tak sabar.

Warisan Petani said...

Kat kampung sekarang ni dah kurang merewang,
main katering aje

aizamia 3 said...

bab rewang ni dekat kampung memang happening. Akak suka.. ;)

mamapp said...

Seronok tradisi merewang to do berkurangan dah skrg Ni. Semua guna katering

ejulz said...

meriah :)

hungryworm__ said...

permisi min numpang share ya :)
DEWAPK^^ agen terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :)
:)

TukangKebun said...

Lama kak tak pergi kenduri kahwin