Friday, March 28, 2025

RESEPI APAM BERAS

 Assalamualaikum semua,

Aku buat apam beras ini sebab tertengok kat tiktok ada yang jual apam kampung 4 keping rm6 lepas tu kelapa asing RM2. Memang macam-macam gaya bila GenZ jual makana lama. Mahal sangat rasanya untuk apam kampung RM8 satu set tu. Kita buat sendiri bahan pun mudah puas makannya. Jom kita tengok resepinya jom.

Bahan-bahan:

1 cawan nasi kisar dengan 1 .1/2 cawan air

2 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan gula

3 sudu kecil mauripan

1 sudu kecil minyak masak

sedikit garam

Pewarna

1 biji kelapa parut putih

Cara masak:

- Campurkan nasi yang kita dah kisar ke dalam mangkuk berisi tepung beras, tepung gandum , gula, garam dan mauripan.

- Gaul hingga sebati, masukkan minyak sekali.

- Lepas tu tambah pewarna dan biarkan untuk 30 ke 40 minit.

- Bila dia dah kembang, boleh la masukkan dalam loyang yang dah di sapu minyak dan kukus untuk 30 minit.

- Campurkan kelapa dengan sedikit gula dan garam, kukuskan sekejap.

- Siap sejukkan dan potong untuk makan dengan kelapa parut.







aku guna 2 warna


siap dah




Aiyan pun suka banyak dia makan

Thursday, March 27, 2025

PHOTO DIARY 09/2025

 Assalamualaikum semua,

Hari ini perjalanan ke pejabat lenggang je, dah ramai yang balik kampung rasanya. Aku masih kerja lagi, esok pun kerja lagi lah. Insyallah balik ke Terengganu sabtu tengahari lepas dialisis. Harapnya sabtu nanti dah tak jem teruk lah, sebab hari ini dan esok dah ramai yang balik ke pantai timur. Jom kita layan cerita bergambar.

semalam balik dari dialisis terus buat kuih siput ni

Buat tak banyak dalam sekilo lebih je, tap penat jugak lah menggentel sendiri

dok petik bunga ros dan orkid kat luar letak dalam bekas, cantik pulak nengoknya

Tetaplah tersenyum walau hidupmu penuh liku kan

Teman kawan pejabat dok isi carta pergerakan ini... isi bila cuti apa semua

rambut raya

pokok yang akan ditinggalkan seminggu, moga selalu hujan

sibuk nak bergambar dengan hamper Raya untuk pengarah

cantik betul lah... 

Dia buat biskut di sekolah, tapi itulah hancur dah sebab jatuh katanya

teringin apam beras kampung ni

sabtu rajin la sikit masak, buat nasi minyak dan ayam masak merah baji kat jiran-jiran

tart nanas yang sedap walaupun harga agak kayangan

Wednesday, March 26, 2025

WW PULUT PANGGANG INTI IKAN

 Assalamualaikum semua,

Edy beli semalam, 1 ketul RM 1.50, dahla kecik inti sikit memang tak berbaloi. Memanh bagi aku melampau sangat.


Tuesday, March 25, 2025

UBI REBUS CICAH KELAPA PARUT DAN GULA

 Assalamualaikum semua,

Di tiktok beberapa hari ini asyik fyp pasal ubi rebus Chow Kit. Ubi rebus di makan dengan kelapa parut dan gula perang. Bukan main ramai orang beratur sejak dah viral. Aku ni teringin tapi tak rajin la nak beratur kat Chow Kit tu. Jadi mintak Edy carikan ubi kayu, rebus sendiri biar empuk pastu lawankan dengan kelapa parut dan gula pasir. Stok gula merah dan gula perang dah habis kat rumah. Sedap memang sedap, tapi aku lebih pilih cicah sambal merah hehehhe. 


Masa buat tu memang petang tu hujan lebat, lagi la sedap makannya


Monday, March 24, 2025

CUCI MATA KE NURSERY SUNGAI BULOH

 Assalamualaikum semua,

Semalam, tengah teman Edy tukarkan pasu bunga orkid, pastu tanah lak tak cukup. Edy pun kata jom pi Sg Buloh cari tanah, kita ni bila di ajak terus jelah jom. Maklum takde nak buat apa kan hari Ahad. Sampai Sungai  Buloh tu memang seronokla cuci mata dan poket.

petik bunga tepi rumah sebab nak pasukan semula









hasil cuci poket

beli satu letak kat rak bawah tv, harap tak kene gigit cikBu

Friday, March 21, 2025

RESEPI JEM STRAWBERI

 Assalamualaikum semua,

Tahun ini aku takde mood nak buat biskut raya ke apa, entah la. Biasa buat hari sabtu ahad, tapi sekarang setiap sabtu pi dialisisi balik dah petang jadi malas nak buat apa. Beli jelah biskut raya tu, tak pun kalau balik kampung nanti aku paw jelah yang ada sebab selalu abah dan adik-adik beli banyak biskut raya heheheheh. Jadinya hari ini aku nak kongsi resepi mudah dan sedap. Buat jem cara orang malas. 

Bahan-bahan:

10-12 biji strawberi, potong 2 

5-6 biji mulberi

8 ke 10 biji blueberi

4 sudu besar gula pasir ( gula ni boleh kurangkan kalau rasa nak manis sikit je)

1/2 cawan air

sedikit je garam

Cara masak:

- Campurkan semua bahan dalam pan , hidupkan api kecil je. Gaulkan biar gula melarut dengan buah

- Aku tutup dengan penutup sekejap biar cepat lembut buahnya.

- Bila buah dan lembut, lenyek biarkan hancur. Pastu masak lagi sampai dia pekat.

- Matikan api dan sejukkan.

beli strawberi CH masam betul tu yang buat jem



Boleh je kalau nak kisar tapi aku malas

Masa ni dah lembut kita lenyek je, jadi masih ada rasa ketul-ketul buahnya

Takde guna pewarna apa pun, percampuran semua tu jadi warna gini



sedap betul