Friday, January 24, 2020

RESEPI KARIPAP KENTANG DAGING

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Pagi tadi perjalanan ke pejabat memang sangat lancar dan lenggang je.  Ramai jugak kawan yang cuti balik kampung, i is jeles... 

Sabtu lepas aku ni rajinkan lah diri untuk buat karipap atau epok-epok. Kali terakhir buat masa bulan puasa tak silap nya. Aku memang suka makan karipap, boleh je nak beli tapi tak puas makan  dan kadang inti tu tak sama macam yang kita hendak. Jadi kene lah rajin kan buat sendiri. Aku selalu guna resepi yang mak aku ajar, resepi gaya orang kampung hehehhe.


BAHAN DOH KARIPAP

1 kg tepung gandum
sedikit garam halus
3 senduk minyak panas
air sejuk secukupnya
sedikit hirisan daun sup

CARA MENGULI

- Gunakan mangkuk atau besen yang besar untuk uli doh
- Masukkan semua bahan dan uli, air tu masukkan sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang boleh kita canai. 
- Jangan guna air banyak sangat tau.
- Bila doh dah siap, rehatkan dalam lebih kurang 20 minit sebelum mula mencanai

bahan untuk doh, masa ini lepas aku letak minyak panas biarkan sejuk baru mula menguli

BAHAN INTI KARIPAP

1 1/2 kilo kentang ( potong dadu kecil-kecil)
4 keping daging burger ramly 
5 ulas bawang putih, tumbuk
10 biji bawang merah kecil, tumbuk
1/2 inci kunyit, tumbuk
segenggam bilis, tumbuk
1 pokok daun sup, potong halus
5 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
air secukupnya

CARA MASAK:

- Tumiskan bahan-bahan yang kita tumbuk hingga naik bau dan agak garing
- Masukkan daging burger, hancurkan dan masukkan serbuk kari masak hingga daging masak
- Masukkan kentang gaulkan rata, masukkan gula dan garam serta sedikit air tutup kuali dengan penutup pastikan guna api sedang supaya kentang lembut
- Bila kentang dan lembut, bila dah secukup rasa boleh tambah daun sup, pastikan inti kering dan tidak berair, matikan api.
- Sejukkan inti baru mula untuk mengkaripap



ini proses yang paling lemah betul lah

aku selalu bersila kat bawah sambil layan tv, nak siapkan potong dadu gini


Masa ini masih lagi keras, itu perlu tutupkan dulu kuali nya dengan penutup biar cepat masak

rupa inti setelah masak, masa tengah keringkan


aku nak boh video tapi tak boleh lak... nak tunjuk video kelim karipap

dapat screenshoot je video kelim karipap ni

goreng sikit malam tu, selebihnya aku jadikan frozen... tapi tulah tergeseng lak heheheh

Thursday, January 23, 2020

PHOTO DIARY #4/2020

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Hari ini budak sekolah dah mula cuti sampai selasa 28hb, si Aiyan sibuk tanya cuti tak pergi jalan-jalan ke? Aku suruh tanya papa... sebab semuanya ikut kepada cuti papa. Selamatla aku dari jawab berpuluh-puluh soalan dari si Aiyan nanti. Cuti CNY nih kami tak ke mana, papa tak dapat cuti jadinya duduk rumah jelah.

Moh le kita layan entry bergambar ye kawan-kawan, aktiviti minggu ini semua ada dalam ini ... 


dah nak masuk 40 tahun tapi aku tetap suka baca komik one piece secara online

jari yang makin kembang... tensen betul lah

aku baru beli pokok bunga melur dan bunga kertas hehehe... harapnya hidup subur lah ia

kerepak melinjau / belinjo kegemaran aku... pahit lemak tapi layan

menu kegemaran tumis telur hancur

sekarang dah pukul 7 pagi pun masih gelap gini bila aku sampai kat parking pejabat
pakkal hari kerja, kalau kat rumah mau dah sambung tidur... kul 7 lebih tapi masih gelap gini

jumaat lepas beli kek lapis masam manis, ya ampun sedap, moist, asam banyak

aku repeat lagi beli kek lumut ini, memang sedap lah... kene betul kat tekak ini

sabtu lepas, edy bawak balik dari pejabat dia... layan jugak besar-besar lak tu


ini lah bekal aku kat pejabat... selagi belum habis



Wednesday, January 22, 2020

LIRIK LAGU HUTANG DARI FLOOR 88

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Lagu kegemaran si Aiyan sekarang ni, kalau dengar dalam radio bukan main seronok dia layan. Kadang siap layan kt you tube lagi. Aku pun suka lagu ni... layan tau, lirik dia kelakar tapi rancak.
Selalu ada kat radio sinar.fm juga
kredit dari IG floor 88... 

HUTANG DARI FLOOR 88

kau nak cepat kaya
macam jual unta
tapi kau sendiri
malas nak usaha
cerita sana sini
gebang kau merata-rata

pantang depan mata 
ada saja cerita
tipu belit kawan
dah macam ular sawa
bila dah tahu kau lari berbatu
macam kau nampak hantu

cerita zaman dulu
pak kaduk gadai tanah
dia laga ayam bukan kepunyaannya
cerita zaman sekarang
kau yang guna duit orang
pabila pecah tembelang
lari lintang pukang
kau tak mampu bayar sekupang-pang
(alakazam)

pok amai0amai belalang kupu-kupu
bayar duit aku yang semua kau sapu
kambing biri-biri ala sudah datang dari jawa
mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

buai laju-laju buai sampailah pokok sena
duit tu beribu semua entah ke mana
memanda fasola tikam di tapak kakinya
dah memang kau salah  ku taboh kau pun tak apa
rampong ngiseng semar tilem

solo...solo
solo...solo
solo...solo
lalalalalalala
lalalalalalala

cerita zaman dulu
pak kaduk gadai tanah
dia laga ayam bukan kepunyaannya
cerita zaman sekarang
kau yang guna duit orang 
pabila pecah tembelang
lari lintang pukang
kau tak mampu bayar sekupang-pang
(ram-pang -pang)

pok amai-amai belalang kupu-kupu
bayar duit aku yang semua kau sapu
kambing biri-biri ala sudah datang dari jawa
mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

bual laju-laju sampai pokok sena
bayar hutang itu tkaut nanti kau merana
memanda fasola tikam di tapak kainya
dah memang kau salah ku taboh kau pun tak apa
rampo ngiseng semar tilem

rampo ngiseng semar tilem...

Lirik ditulis oleh Achoi floor 88

Tuesday, January 21, 2020

DAH CARI KAIN UNTUK BAJU RAYA?

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Ingatkan cuti CNY dapatlah balik kerteh tapi Edy kata dia tak dapat cuti, lama tak balik umah mertua. Aritu balik masa bulan 10 tu singgah kejap je. Lama tak lepak tepi pantai itu yang rindu tu, selain rindu masakan mak mertua aku. 

Tahun ini kan bulan 5 dah raya, jadi aku dah mula lah beli kain untuk baju raya. Nak hantar kat tailor kang tak terima lak. Tahun ini giliran raya kat kampung Edy dulu, warna baju untuk tahun ini Aiyan yang pilih. Selalunya baju raya kami sekeluarga mak mertua aku yang jahitkan. Itu yang beli awal tuh. 

Ahad lepas singgahla ke nagoya di aeon big wangsa maju tu. Cari kain untuk buat baju melayu dulu lepas tu baru cari untuk baju aku. Masa pilih untuk kain aku tu memang rambang mata, antara nak kain yang harga berpatutan dan corak yang berkenan di hati. Selalu aku kan buat sehelai dua baju kurung untuk raya selebihnya aku beli siap je. Kawan-kawan ada yang dah beli baju raya? 


tempat yang perempuan paling suka datang duduk berejam memilih

warna dah ikut tema tapi aku lak yang tak minat dengan coraknya 

lepas dah penat dalam 30 minit aku pusing-pusing pilih corak kain yang berkenan, aku pilih corak ini 

muka 2 beranak yang dah penat menunggu... hahahha masa ni budak baju hitam dah bebel dah, cepat la mama lambat nya... 

Monday, January 20, 2020

KISAH CERMIN MATA DAN DIA

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Untuk pengetahuan semua Aiyan ni dah memang dah lama pakai cermin mata, dari dia berumur 2 tahun lebih dia dah pakai cermin mata sebab dia ada masalah juling yang agak teruk pada mata sebelah kiri dia. Jadi masa umur dia 2 tahun kami dah bawa jumpa pakar mata dan di sarankan untuk buat cermin mata supaya anak mata yang juling dapat di betulkan. Masa tu power mata dia 600 untuk kiri dan kanan. Masa umur 2 tahun tu dia on off pakai cermin mata sebab tak selesa.

Masa umur 3 tahun baru dia selesa untuk pakai cermin mata setiap hari. Sampai sekarang masih bercermin mata lagi, dan masih lagi ada temujanji dengan pakar mata sehingga mata dia pulih. Dari dia kecil memang dia akan pilih cermin mata dia sendiri, warna apa bentuk macamne. Pilihan dia memang wow wow tau semua nya 😃

cermin mata pertama, masa dia umur 2 tahun lebih, comel sangat
masa dia umur 3 tahun ni masih pakai spek yang sama
masa ini dia umur 5 tahun, masa ini dia tengah kene HFMD nampak tangan dia tuh
ini gambar masa dia 7 tahun, warna maroon
cermin mata masa dia umur 8 tahun, warna  hijau terang

2 pilihan dia buat masa kami nak beli yang baru, saja suruh kawan-kawan FB dan IG teka ramai yang ingat dia pilih biru tapi.... 

ini pilihan dia, stylo kan heheheh...

cermin mata baru ini, untuk kegunaan ke sekolah je, kat rumah pakai spek mata hijau tu
(ini masa dia kat transit)
mama ngendeng jugak, tapi tukar bingkai jelah hehehe... bagi nampak macam cermin mata baru

Friday, January 17, 2020

RESEPI BAWAL MASAK LEMAK CEKUR@KENCUR

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Salam pagi jumaat kawan-kawan, bukan main gembira bila dah sampai hari Jumaat ni. Dia punya gembira , bahagia lain macam 😁😁


Hari ini aku nak kongsi resepi masakan jawa, menu kegemaran family aku kat kampung. Sekarang jadi menu kegemaran Edy jugak. Aku kalau masak menu ini memang aku tak boleh nak tolak lah,  nasi pun takmo makan pun termakan jugak walaupun sikit.  Memang berhantu lah. Selalu selain ikan bawal, ikan keli, ikan mayong, ikan patin, ayam ,pun sedap untuk masak menu ini, janji kene goreng dulu tau.
Biji cekur@ kencur ni, dia ada bau yang sedap bagi aku, menaikkan rasa dan selera tapi mungkin tak semua orang suka dengan bau nya.

Bahan-bahan:

2 ekor ikan bawal (goreng dengan garam dan kunyit)
4-5 biji cekur @kencur , tumbuk
4 ulas bawang putih, tumbuk
5 ulas bawang merah kecil, tumbuk
20 biji cili api, tumbuk (ikut pada tahap kepedasan masing-masing)
1/2 sudu kecil asam jawa
gula/garam
1 kotak kecil santan 
2 cawan air


Cara masak:

- Masak kan semua bahan tumbuk dengan secawan air dengan api sedang selama 5minit, biarkan bahan tumbuk masak
- Masukkan asam jawa, dan santan tambahkan gula dan air secawan masak dengan api perlahan hingga mendidih berbuih kecil, sentiasa kacau 
- Masukkan ikan goreng, perasakan dengan garam biarkan kuah mendidih kecil masih gunakan api kecil tau. Bila dah cukup rasa boleh matikan

*Boleh juga kalau buat kuah pekat, dan tuangkan pada ikan yang telah di goreng. Aku suka masukkan ikan goreng tu terus dalam kuah biar pekat terasa semua perasa.

Ini bahan utamanya, biji cekur tu warna nya putih tau, aku tumbuk kasar je semua

masakkan bahan tumbuk hingga betul-betul masak

selepas masukkan santan, api kene kecil tau 

ini rupa biji cekur, masa ni aku tanam sendiri tapi ini nampak panjang, sepatutnya dia jadi besar macam kunyit tu 

laki aku kalau beli bawal mesti mintak masak ini... 

masak lemak cekur ini memang pekat-pekat je dan pedas memang layan lah

Thursday, January 16, 2020

PHOTO DIARY #3/2020 TAMAN TASIK TITIWANGSA

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Ahad minggu lepas aku ajak 2 beranak tu jalan-jalan ke taman tasik titiwangsa lepas sarapan dalam pukul 10 pagi.  Masa kami sampai walaupun parking memang banyak yang penuh tapi ada juga lah kami parking.  Mungkin masih pagi jadi tak la ramai sangat lagi masa tu. 

Cumanya cuaca dah mula panas, kami cuma dapat buat 1 pusingan keliling tasik, tak sempat nak jalan kat tempat yang ada canopy bridge dan maze garden. Itu nanti kami kene datang lagi, kene datang awal pagi lagi  baru syok nak jalan-jalan.  Bagi aku memang cantik taman tasik yang baru ini, harapnya semua sama-sama jaga kebersihan taman ini. Aku ada jugak rasa nak datang waktu petang, tapi ramai kawan-kawan kata petang selalu lagi sesak. 

Jom lah kita tengok gambar yang sempat aku ambil semasa di sana. Waktu malam mesti lagi cantik lampu-lampu yang ada kan, cumanya mesti lagi ramai orang punya. 

semoga keindahan di tasik ini sentiasa terpelihara
Banyak tempat redup di bawah pokok yang besar macam ni

bila nampak orang berjogging, dia pun sibuk nak jogging jugak... 

penat berjogging, suruh berhenti bergambar dulu ya


dah penat berjogging dah berjalan, gini lah rupanya dia

cantik tengok air pancut ini, tak jemu mata memandang

dua beranak ini tengah sibuk tengok ikan 

seronok dia sibuk tengok ikan, lama jugak kami berhenti lepak kat sini


memang banyak ikan kat tasik ini, besar-besar jugak

suka dia tengok ikan kat bawah tu... waktu petang mesti best lepak sini



waktu malam mesti lagi cantik air pancut ni berwarna warni

gambar mereka berdua jelah, mama tukang ambil gambar


nampak tak tu ada kura-kura dekat rumpat tuh... yang bulat tu

gambar terakhir sebelum kami sampai semula kat tempat parking kereta sebelum balik