Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi dan petua masak telur ikan mayong. Walaupun nak beli telur ikan ni memang agak susah dan mahal harganya. Sesekali bila dapat beli bukan boleh sembarang masak gitu je macam telur itik atau telur ayam. Nak masak dia ni ada petua kene ikut hehehe. Supaya tak rasa dan bau hanyir ikan tu. Jom tengok aku kongsikan ya.
Cara sediakan telur mayong:
Bahan- bahan:
300g telur ikan mayong
6 keping asam keping
1 inci halia
1 sudu kecil cuka
air secukupnya
Cara Masak:
- Rendamkan dengan asam keping dan air untuk 30 minit
- Bila dah rendam, toskan dia.
- Dalam periuk kecil masukkan asam keping 3 keping, cuka dan halia.
- Bila dah mendidih, masukkan telur ikan untuk 2-3 minit lepas tu toskan dan cuci.
- Lepas tu kita pun boleh la masak kan dia.
* Macam aku sebab aku pemalas, aku suruh Edy belikan asam pedas ikan pari kuah lebih. Jadi aku tinggal masukkan telur dalam kuah asam pedas ikan tu. tambahla daun kesum dan bunga kantan. Siap. Mudah dan cepat heheheh
![]() |
| aku tak suka rebus lama-lama |
![]() |
| asam pedas orang malas |
![]() |
| Masak api kecil je biar telur tu masak tapi jangan lama sangat |












Kat mana Dana beli ye...betul bukan senang nak dapat telur ikan mayong...bestnyaaaa..tempat akak usah nak dapat..
ReplyDeleteDana beli online je kak...
DeleteOhh macam tu cara nak hilangkan bau dan hanyir dia. hihi..ni versi ngelat sikit sebab kuah asam pedas dah siap. Tapi tambah itu ini yang segar nampak macam masak sendiri dah. Senang kerja kan.
ReplyDeleteVersi pemalas ni dik hahahha
DeleteAlamak, sedapnya dana... sy x pernah masak telor ikan mayong, mcm x pernah jugak jumpa di pasar basah
ReplyDeleteTelur ikan mayong dengan ikan duri lebih kurang je saiznya kak
Deleteteringinnya telur mayong,tak pernah jumpa org jual
ReplyDeletekene cuba cari kt pasar ikan-ikan kot ada kak,. pasar temerloh mesti ada
Deletebaru tau cara msk telur ikan mayong tksh Dana
ReplyDeleteTapi nak mudah beli yang dah siap masak terus kak hahhaha
DeleteTak pernah makan dan tak pernah beli ikan ni. Nampak sedap pulak tu masak asam pedas.
ReplyDeleteKalau jumpa boleh cuba, telurnya sedap
DeleteKalau balik Muar mesti cari asam pedas ikan mayong ada telur. Baru tahu macam tu tips elak bau hanyir telur mayong.. Thanks for sharing.
ReplyDeleteKalau kat muar mudah jumpa kak... melaka pun banyak kedai jual asam pedas telur ikan ni
DeleteTips cara memasaknya boleh dicoba, sesuai juga untuk saya yg tak suka masak lama2 😅. Yg penting kita beli kuah lebih ya kak hahahaha. Yg terpenting kan rasa telur Mayong nya dah tak amis 😄👍👍
ReplyDeleteItulah nak makan sedap tapi malas macam akak heheheh
DeleteSedapnya Dana. Belum pernah makan telur ikan mayong ni.
ReplyDeletebijak betul caranya tu
ReplyDeleteWal kalau terjumpa telur mayung ni mesti beli.
ReplyDeleteRenyah tapi sedap dimakan.. Patutlah mahal..
ReplyDeleteMungkin bila tak buat gini, tu yang rasa telur tu pelik agaknya ye Dana..