teman2....

Thursday, December 29, 2016

PD akhir tahun 2016


as salam semua kwn2,

salam khamis kwn2.... selamat berbaju batik arini

Maafkan lah diri ku kerana PD arini, tetap versi ala2 mini sbb gambar tak berapa nk hada, kih3

Gini lah blogger sendu, menulis seadanya je


ni namanya terung garang asem, nnti aku share resepi ngn korang... sedap wei
baru2 nih makngah pg ke langkawi ngn kwn2 kerja nya... yg berkain batik tu mak aku ntah belek apa ntah
makyan yg anto gambar nih, pagi2 depa dh dok bukak beg tgk hasil supingan makngah kt sana

mlm td makyan anto gambo, depa 4 beranak layan mee samyang nih... abah aku tak join sbb dia tak tahan pds2 nih

hepi edy dpt jgk beli beg balik kg putih tu, duk kumpul stamp kt giant... beg dlm harga rm100+

ngepau edy botol air nih, botol air sebelum ni takde straw... yg ni sopan sikit nk minum sbb ada straw

mlm td ngepau edy sate hj samuri kt tmn melati... aiyan tak mkn sate dia mkn ns grg je 

p/s: aku ni dh mcm mak pantin dh, dok ingatkan si maktek itu ini psl persiapan kawin, dia rilex2 je... risau nnti ada yg tertinggal... kalau tak diingatkan semua tak tau

Wednesday, December 28, 2016

WW Ikan di meja kenduri kawin

as salam semua kwn2,

salam rabu

ahad lps ke kenduri kawin di jln duta, tertarik ngn hiasan meja nya... ikan comel dlm gelas... 
teruja aiyan.... sibuk amik gambar siap suh ikan senyum lg heheheh


ikan hidup tau ada lah dlm 4 ke 5 ekor

bersungguh2 nk amik gambar ikan hhhehehhe... 

Tuesday, December 27, 2016

kepak madu sedap



as salam semua kwn2,

salam selasa semua... 
rasa arini mcm isnin lak,almaklum arini baru mule keje kan.

Nk cite ngn korang kepak madu feveret aku sefamily, dia jual kt simpang nk msk umah kami.

Harga biasa seketul rm1.50, kepak besar n fresh, tak penah sepanjang kami beli ada rasa mcm dh di simpan lama atau di perhangat semalam punya tp mmg fresh bru msk.

Pastu yg paling best dia punya cicah... sbb mmg lain dr sos kepak lain, owner ni kata dia dpt resepi dr negeri kelahiran nya, Sabah.
Ptt dia punya kepak ngn sos tu mmg best, rasa sekali msti nk beli berkali2.... pedas tp bkn pds cili api tp pds sbb ada boh lada hitam tp takde bau sgt mcm blackpaper tp mmg best lah... 

Budak excited nmpak kepak ayam... aku selalu oder dr dlm kete je heheheh


nengok ni pun dh terasa2 mcm nk beli lg... selalu aku beli 15 ketul terus, mmg ratah ini je kadang tak mkn nasi

p/s: minggu dpn dh nk msk tahun baru, tgh berpikir nk cuti ke tak time bukak sekolah tu hehehhe...
msti jem pagi2 tuh

Friday, December 23, 2016

Resepi overnite oat milk latte


as salam semua kwn2,

salam jumaat semua....
ada yg tgh bersupink ke? almaklum ada mood republic kan

saja nk share ngn korang resepi konon nya, overnite oat
Walaupun aku tau semua org dh tau camne nk bt hehehhehe....
Baru2 ni terasa lak nk telan overnite oat nih sbb dok tgk hari2 maktek telan oat
Bukan la nk diet ke nk apa, saja teringin nk mkn oat tuh..... kenyang pun kenyang sampai tgri

Bahan2:

4 sudu oatmeal hancur
2 sudu rolled oat
1 sudu chiaseed
2 sudu cranbery kering (nk ganti buah kering lain atau buah segar pun ok)
susu setakat tutup bahan2 ( aku gune milk latte sbb tu je yg ada kt umah)

Cara nk bt:
- campurkan je semua bahan2
- biarkan semalam dlm peti ais

1 bekas kecik ni je aku buat, warna coklat tu sbb guna latte milk farm fresh hehehhee... 

p/s: minggu dpn bos dh ada lak, baru sedap2 minggu ni rilex bos takde heheheh...

Thursday, December 22, 2016

PD cacamarba lagi


as salam semua kwn2,

selamat hari khamis kwn2 ye... selamat berbaju batiik, selamat bercuti kwn2 yg tgh kt kampung, yg tgh cuti bsama keluarga... (jelesnya i)

Arini semangat skit sbb dh ada air kt opis nih hehehhe... lega skit senang urusan rasanya bila air ada, klu tak nk pi toilet pun tahan2. 

Mari lah kite bersama2 layan cerita PD aku, gigih ni kumpul gambar mana yg ada... kang korang bosan lak asik cite resepi je, tak pun cite psl ntah hapa2 heheheh


cite 2 minggu lps kot, si aiyan suke btl dpt bear warna merah tu... sengih sambil tayang gigi
maktek jumpa gambar raya kami tahun 2008, kelakar btl kalau tgk masa nih... sbb masa ni adik aku yg 2 org tu msh kecik lg

maktek jumpa gambar lama... tahun 90 lah ni kot... makngah , maktek ngn pakcik aku tuh... comei nya diaorg tu
hahahahha rasanya masa ni aku  darjah 5 ke darjah 6 kot... comotnya rupe masa nih


buah jambu batu ngn asam kulit limau, sedap betul, mkn masa kenduri kt melaka aritu

masa kt pantai klebang aritu... beria mkn kopok leko bujang aku tuh... sopan kan mama ddk
mlm gaji aritu, banjer papa ngn aiyan mkn kt orchid bistro....
suke btl edy mkn kt sini, kene ngn tekak dia semua makanan kt sini

p/s: mcm2 perangai pegawai2 tinggi kt opis aku nih la, kite ni layan kan jelah kan

Wednesday, December 21, 2016

WW si kuning ku syg

as salam semua kwn2,

skrg ni sana sini cite psl tkr kad bank kan... mcm2 spekulasi kn

Awal bln lps aku bt penukaran kad bank online, ngn maybank2u... dlm tgh bln ke dk2 akhir bln terima lah kad baru tp baru semalam aku aktifkan.

Sayang si kuning, dh hampir 10 tahun berkhidmat... msh elok lg
selamat tinggal kuning ku syg


tahun 2007 aku bt kad kuning tuh, masa mule2 keje sini 

p/s: sana sini dh ada air tp nape kt opis takde air lg aduhla... gini lah bangunan lama2... sadis

Tuesday, December 20, 2016

Resepi sulur keladi tumis

as salam semua kwn2,

salam selasa semua kwn2.... 

arini agak slow penghasilan ntry... agak kelaut tuan nya blog ini. 

Aku nk share resepi mudah aku ngn korang, resepi orang kampung.... 
Entah korang kenal ke idak sayur nih, sulur keladi... mmg kegemaran aku adik badik... 

Jumpa sulur masa kt pantai klebang... apa lg, wajib la beli kan

Bahan2:

2 Ikat sulur keladi ( di siang @ di bersihkan sulurnya)
3 ke 4 ulas bwg putih - tumbuk
20 ke 30 @ segenggam cili api kampung - tumbuk
4 ke 5 biji bwg merah kecil - tumbuk
sejemput bilis -tumbuk
sesudu kecil asam jawa
sesudu kecil gula
garam

Cara Masak:

- tumiskan bahan2 tumbuk hingga naik bau
- bila dh naik bau dan msk tumisan masukkan sedikit air, biarkan sekejap masukkan sulur keladi 
- ttp kuali sebentar hingga sulur keladi layu
- masukkan sedikit air, asam jawa dan gula
- perisakan ngn garam tunggu hingga sulur lembut dan boleh matikan api

Petai pun amik sulur pun sama hehehhe... dh nmpk takkan nk tgk je kan



gini lah rupe yg dh siap msk... mmg aku ngn maktek je mkn, siap ratah lg

p/s: kt opis ni ikutkan zon 2 tp pg td baru takde air, mintak2 jgn la esok baru ada air... nngis wei

Monday, December 19, 2016

jln2 melaka

as salam semua kwn2,

salam isnin kwn2.... minggu nih pun sunyi betul opis aku, ramai yg cuti
aku jgk lah yg setia ddk kt opis ni hari2.

Sabtu aritu, kami ke melaka, hadiri majlis kenduri kahwin anak saudara paksu edy kt bemban
Ahad edy keje, ganti hari sbb selalu sabtu dia keje ahad cuti.
Walaupun kejap, seronok jgk lah dpt jln2 kan... rayyan izzan la paling seronok, mlt asik tanya nk pegi mana, bila kata pg melaka dia kata melaka tu sapa? hehehhe

Lps kenduri tuh kami jln2 ke pantai klebang, dlm kul 5 grk balik kl tp ya ampunnnn jem giles
Edy kata bln 1 nnti baru dpt cuti panjang, ok nnti kami tuntut cuti tuh nk jln2 pi mandi kolam kata aiyan


saujana mata memandang, tak tau kt melaka pun ada sawah pagi

entah berapa rm la agaknya sekali pusing ngn kereta kuda berhias nih

kt pantai klebang, ada kereta kuda berhias lg

mama ddk tgk dr jauh je... muke pun dh comot... layan kan je 2 beranak tu main buih

dok tgk layang2 sambil ckp ... nape aiyan takde layang2 mcmtu?

dpt main buih ni pn dia dh seronok sgt dh... 

p/s: aduh pening memikirkan psl catuan air nih... 

Friday, December 16, 2016

Last Day mengasuh di opis


as salam semua kwn2,

Salam Jumaat semua kwn2,

alhamdulillah, harini last day mengasuh rayyan izzan kt opis sbb kesabaran aku yg setinggi gunung Everest tuh dh makin menipis dh kui3

Pandai dh dia ajak amik gambo, layan kan je.... tp mmg seksa lah nk suh dia duk diam kan, ada je nk di kejekan, nk jln blik situ sini... nsb lah bilik2 lain tu semua kene guna excess card kalau nk msk.

mmg tak blh tinggalkan dia sorang2, kang ada surat ke fail kerja yg di conteng or di cop nya.
salute aku ngn teacher2 yg ngajor kt tadika aiyan, sbb kesabaran mereka setinggi gunung everest sepanjang masa.

nk jgk pakai sweater tuh ttp hood sekali

mlt moncong sbb dia tgh kira tuh 1,2,3


mama nk tunjuk peace konon tp tak jd lak... 

Thursday, December 15, 2016

PD cacamarba rayyan izzan

 as salam semua kwn2,

salam khamis arini yek, dh lama btl tak pakai baju batik time ari kamis... stok baju batik aku dh takde lah, yg ada pun jns corak batik... itu pun aku rasa dh bosan pakai yg sama je huhuhu...

Lama dh kn tak bt PD, asik bt ntry ringkas2 je kan... dasar malas kan
Arini ku kumpul2 tp kira mcm versi rayyan izzan kot, sbb banyak cite psl dia

Rayyan izzan tak ikut gi opis arini sbb dia duk umah ngn papa, edy dpt mc sbb dia mcm nk dmm batuk n selsema jd aku suhla dia jaga aiyan arini... esok tpaksa bwk pi opis jgk lah. Mama mls nk cuti rehat lah ddk umah je pun kn


bersungguh mkn fettucini carbonara... mmg peberet dia

asal main hp aku msti selfie, pnh selalu kt gallery ngn muke dia

hari pertama ddk kt opis kul 2 lebih dia tido... pnt sgt lah nih


ni hari ke 2 dia kt opis aku, suruh menulis ngn melukis dh bosan, ini lah kejenya...
tabung siling aku di kejekan

time lunch, suke lah dia bila ada org melayan dia melukis, mewarna gini

gambar pagi td dr parking kete opis, arini awal sampai aiyan tak ikut sekali
walaupun mmg tak msk tudung ngn baju tuh sbb dua2 bercorak, aku nk pakai jgk tudung baru nih hahhahaha


p/s: ingat dpt la balik kerteh bln 12 ni tp edy kata dia tak dpt cuti bln ni, huhuhu sedih oooo lama tak blk kerteh.... lama tak jln  jauh2

Wednesday, December 14, 2016

Resepi Sambal hijau udang petai

as salam semua kwn2,

salam rabu....

apa cite arini kawan2, aku mcm biasa lah menahan sabar n buat2 tak nampak apa yg rayyan izzan bt kt belakang aku.  Bersepah2 ngn segala mcm menan la, tabung duit siling aku pun dia dok godeh.... biarlah jnji tak kacau kerja aku n ddk diam kan.

Selalu sgt tayang sambal hijau udang petai kan, walaupun resepi sambal hijau aku pernah share kan tp mana tau ada yg nk try resepi yg ada udang n petai tuh kan.

Skrg ni edy asal beli udang msti ada petai sekali, paham2 lah nk suruh msk sambal hijau ni lah... lg pedas lg umph katanya

Bahan2:

1/2 kilo udang sedang
4 ke 5 papan petai
2 biji tomato - di mayang halus
2 biji bwg merah besar - di mayang halus
25-35 biji cili api kampung ( boleh je boh lebih sapa2 yg suke pds)- tumbuk
3-4 ulas bwg putih - di tumbuk
4-6 biji bwg merah kck - di tumbuk
sedikit bilis - tumbuk
1 sudu kck asam jawa
1 sudu bsr gula
sedikit garam
minyak untuk menumis
* boleh tambahkan cili hijau besar mayang halus ( kt umah aku mmg jarang ada cili bsr, jd guna cili api je)


Cara masak:

- tumiskan semua bahan tumbuk ngn api sedang hingga naik bau n pecah minyak
- masukkan tomato dan bawang merah mayang, tambahkan sedikit air
- tumiskan biar bawang layu dan tomato hancur
- masukkan petai, tambahkan sedikit air, asam jawa dan gula
- masukkan udang perasakan dengan garam biarkan hingga udang msk sepenuhnya
- matikan api dan hidangkan...

selamat mencuba kwn2
ni menu isnin baru nih masa cuti Maulidur Rasul...
kene regukan ngn syr bening ke syr lemak putih... sbb pds menyengat

p/s: sabar lah hati....

Tuesday, December 13, 2016

Kesabaran setinggi menara KL / setinggi gunung Everest

as salam semua kwn2,

salam selasa....
jeles ngn org selangor ngn org kelantan yg bercuti lg harini....
kami ddk je selangor tp keje kt kl, pg td masa kuar umah pun lenggang je... org sume tak bangun tdo lg huhuhu

Arini bermula la hari mengasuh aiyan kt opis.... mmg ku mohon kesabaran ku setinggi menara kl, setinggi gunung everest
selasa sampai jumaat moga aku sesabar n setenang yg boleh.
Skrg ni kul 11.30 tp rasa eh lambatnya masa berlalu
Sekolah aiyan pun lama sgt ttp nya sampai 4 hari, cikgu pi training... aduhla

Bwk lego, bwk otomen... mcm2 lg bwk tp kejap je main nya...
menulis pun kejap2... jgn dia nngis ajak balik umah dhla

kejap je dia punya kusyuk... 

masa nih baik lg... blm bt onar lg masa nih



Friday, December 9, 2016

Resepi Ikan Kerisi msk Pindang

as salam semua kwn2,

salam jumaat arini...

smlm maaf ye kwn2 diam tanpa berita, heheheh takde idea ko, gambo pun ilek tu yg senyap je...
tp aku dtg kunjung umah kwn2 tinggalkn jejak

Arini nk share ngn koran resepi masak pindang
Tp mungkin org area2 johor je yg kenal kot, sbb masa aku tunjuk kwn2 aku kata pelik je hehehe
msk pindang ni mcm msk singgang jgk tp ia di tumis...
Rasa pun lbh kurang mcm singgang je, klu takmo tumis pun boleh je tp dia mmg boh kunyit

Bahan2:

5 ke7 biji cili api ( nk lebih pedas boleh tambah) - tumbuk
3 ulas bwg putih - tumbuk
1 biji bwg merah besar - tumbuk ( nk gantikan pakai bwg merah kecik pun boleh, guna 4 ke 5 biji)
1/2 inci kunyit hidup -tumbuk
sedikit garam
1 sudu kecik asam jawa ( boleh di ganti ngn asam keping)
daun kunyit
sedikit minyak masak

4 ekor ikan kerisi potong dua (boleh jgk guna ikan lain)
1 biji tomato potong wedges

Cara masak:

- panaskan minyak n tumis bahan2 tumbuk hingga naik bau
- masukkan sedikit air biarkan hingga mendidih pastu tambahkan air dlm 2 ke 3 cawan bergantung pada nk sikit atau banyak kuah
- lps tu masukkan ikan, asam jawa, tomato dan daun kunyit
- perasakan dengan garam dan boleh matikan api

gini lah rupe ikan kerisi msk pindang


p/s: minggu dpn 4 hari usung aiyan pi opis, sekolah dia cuti seminggu... mama nk cuti rehat 4 hari semata2 nk jaga dia rasa mcm syg lak cuti tuh... jd nya ddk la opis yek... bos pun dh bg green light

Wednesday, December 7, 2016

WW bila tekak mengada2


as salam semua kwn2,

salam rabu

Bila kadang tekak ngada2 takmo mkn nasi.... 

Layan sadin ngn biskut cream cracker  pun sedap jgk

tekak ngada time ahad tuh... sambil layan csi kite mkn ni lah... 

p/s: rasa tercabar lak bile kwn2 opis kata aku tak reti bt kek... keh3 trs rasa nk membaking

Tuesday, December 6, 2016

mama kene paw lagi

as salam semua kwn2,

salam selasa semua kwn2... 

Aku penah cite ngn korang kan, yg aku ada jual2 skit2 barang kt pantry opis... 

Mcm 3in1, air mineral, air kotak, gula2 n sikit jajan2... jd bila barang2 dh makin abis kene lah topup kan, ujung minggu baru nih ajak edy pi kedai borong kt nsk wangsamaju tuh.  Edy kata dia cari paking dulu, selalu2nya dia ngn aiyan tunggu dlm kete je tp aritu, dia msk sekali ke kedai.

Apa lg, punyala sengih lebar si aiyan tuh... mule2 dia paw menan pastu dia paw kek lapis apollo coklat, mmg itu feveret dia
Ingat dh abis, dia paw pulak potato craker yg jenama win2 tuh... 

Pastu sibuk nk tarik sendiri troli tuh... amboi2 mentang2 la ada barang dia


dok usha2 jgk yg lain nsb dia tak terpikat

papa nk tarik pun dia tak bagi
melengkapkan tema `hitam itu menawan`.... baju itam arini

Monday, December 5, 2016

hitam itu menawan

as salam semua kwn2,

salam isnin kwn2... arini opis lenggang betul, ramai yg cuti bosan betul rasanya

Sapa suka warna hitam? sile angkat tangan.. kite geng

aku penah cite kan, dulu aku tak suke tudung warna hitam, baju hitam tu biasa tp tudung hitam tu sgt3 jarang utk aku beli atau pakai.  Tp entah camne mula dlm tahun ni aku mula terpikat ngn warna hitam, tudung hitam....

Dulu kalau pakai tudung hitam aku rasa muke aku ni jadi hitam jgk... almaklum aku jenis kulit sawo matang ... bkn jenis putih2 melepak gitu...
Jd pakai tudung yg tanahnya hitam mmg di larang lah hahahha....
kalau cari kt almari tudung aku, mmg jarang sgt warna ni ada... tp baru2 ni sejak dh jatuh cinta...
eh, asal nampak tudung hitam je lawo, asal lawo je msti hitam hahahha... matilanak

Mula jatuh  cinta masa tudung raya tahun nih... trs sampai skrg mengumpul

ni 7 lai koleksi hitam aku... bila dh mule suke, mule lah mengumpul... bahaya2

arini bertudung hitam...  rasmikan tudung baru kui3... minggu ni nk bt minggu hitam


p/s; sejak dua menjak ni sinar.fm rajin kuarkan lagu Negaraku dr faizal tahir n beberapa artis, suke btl dgr... mcm bersemangat dgrnya

Friday, December 2, 2016

7 Tahun dulu


as salam semua kwn2,

salam jumaat

Arini mmg sejuk betul lah, dhla opis ni dh makin ramai yg cuti... makin sejuk lah jadinya

Td pg bukak fb, eh eh ada gambar nih... kenangan 7 tahun dulu

Ya tarikh ni family edy dtg merisik.... 

Kami tak bertunang... lps merisik tuh bln 3 tahun depan nya kami pun nikah... 


dh mcm apa dh ngn rambut gitu pesen wolverin tuh

Thursday, December 1, 2016

PD mini disember


as salam semua kwn2.... 

Salam khamis n welcome December

Dh beberapa minggu tanya PD, arini ku kumpul2 jgk gambar2 yg ada utk share ngn korang 

Kira aktiviti seminggu gitu kan, mana yg tak sempat nk cite secara detail kan... 
sebenarnya kadang kering idea oi... 

bkn arini tp ari selasa nya baju... jgn pelik nampak botol air beso ngn mug tu hehehe... air kosong dlm mug tu teh hijau
kwn2 ku menyoping baju tshirt dewasa rm6 selai... sorang nyoping berhelai2

dh bosan msk ikan aye gulai ns dagang itu yg msk gulai kuning nih

edy skrg kalau beli udang ngn petai msti suruh msk sambal hijau nih... dh jth cinta dh tu takmo dh sambal merah

beli ngn kwn opis, spageti bolognise meatball rm8 mmg kenyang betul 

ari isnin baru nih, ada kwn2 opis belanja, mcm2 ada mkn ramai2 mmg seronok... 

mlm td maktek antar gambar nih, dia tanya aku apa... aku kata keladi sarawak tp dia tak caya... sabo jelah bdk tuh

p/s: jeles ooo tgk kwn2 ramai yg cuti balik kg lah jalan lah, aku nih ddk umah je... si edy lah keje je takmo cuti... lama tak balik kerteh