teman2....

Wednesday, November 30, 2016

WW poslaju oh poslaju

as salam semua kwn2,

salam rabu kwn2...

geram plk ngn poslaju... dr minggu lps tunggu poslaju brooch tp tak sampai2...
dr 28hb kt poslaju cheras tp tak gerak2 sampai ke harini...

Geram plk rasa ngn poslaju nih... bkn ada cuti umum ke apa

smlm tgri tgk kt poslaju cheras, arini cek pun msh tak gerak2... apa hal

Tuesday, November 29, 2016

siput oh siput

as salam semua kwn2,

salam selasa kwn2.... 

korang dh sarapan? ke dh lunch? almaklum cuti2 sekolah msti ramai yg cuti kan

Ni cite minggu lps, masa cuti bwk aiyan pi appointment mata.... aku mmg cuti lah aritu kan, jd nya gantung periuk lah apa lg

Edy bwk pi lunch kt tempat yg kami selalu bfast, jumpa siput... compom amik, tak abis mkn situ bungkus bwk balik umah... 

Sejak duk kl sekali pun aku tak penah msk siput nih, bkn tak reti nk msk, or tak reti nk siang bontot dia tuh, tp sbb mls nk buang bontot dia kt umah. hahahha 
kalu kt kampung boleh je siang berkilo2 siput nih... 

Jd nya beli yg siap msk jelah ye... 

mmg layan kalau jumpa, toksah nk segan2 time menyedut tuh

semangkuk nih mkn kt kedai skit je... bungkus sambung mkn kt umah banyak rupenye

p/s: kwn2 kt opis aku ramai yg ot sampai malam, pastu sibuk duk share cite seram udahla aku penakut huhuhu

Monday, November 28, 2016

Lelaki pun pandai beli brg makeup


as salam semua kwn2,

salam isnin yg ceria semua

Laki aku nih mmg serba boleh, jenis melayan je bini dia nih... 
Dia jns tak kisah, kalau aku kirim beli pad @ tuala wanita pun selamba je dia beli,
Dia pun dh kenal wing takde wing, overnite ke extralong sbb ada jgk lelaki yg segan nk beli kn isteri diaorg kan.

Kisah nya gini, brow liner aku dh abis.... dh seminggu lebih abis tp tak sempat je nk pi beli
Minggu lps aku guna lip liner warna pink utk ganti brow liner tp rasa tak best jgk sbb mcm dia lembik skit. Pastu color pink kan

Sabtu edy cuti, pagi tu kami pi pasar, pi sana pi sini tp tak sampai tgri dh sampai umah ptg lak ujan mmg mls nk kuar. Ahad edy keje seharian, mmg mula2 hajatnya nk pi beli brow liner ni ptg ahad tp hujan. 
Jd otw dia nk balik umah suhla dia belikan hehehhe... aku bg gambo contoh pastu dia cari lah

Senang keje aku.... dpt laki jenis yg melayan gini

ini pilihan pertama.,... tp aku kata takmo

pilih yg ini.... pandai kan laki aku

p/s: sekolah cuti seronok pg keje lenggang tp banyak lak kedai mkn ttp time pg, melilau cari kedai mkn bukak pagi2 sbb aiyan nk sapan

Thursday, November 24, 2016

aku 9 tahun dulu

as salam semua kwn2

salam khamis semua.... 

Arini aiyan ada lawatan ke jabatan bomba keramat, camne la agaknya dia... 
Risau kalau dia tak behave kt sana, risau kalau jd apa2 kt dia atau dia menyusahkan teacher2 yg ada... 

Takde PD arini, gambar non hada kwn2.... skrg makin mls nk amik gambo, kalu ada yg banyak pun gambo yg aiyan amik, tu pun ntah mcmne rupe dia ntah.

Td masa belek2 gambo lama2.... terjumpa gambar lama masa aku baru2 masuk keje sini
Masa nih aku tak pakai spek lg... masa nih perasan la saiz kecik lg skit
Rindu saat2 tak payah pakai spek tuh... heheheh


muke selenge kata orang johor... 

Aku dulu mmg pipi tu penuh ... comot betul muka masa nih

ini muke dh tua...  kalau tak pakai spek mmg tak blh nk drive punya nk keje pun susah... udahla tak reti pakai kontek lense

p/s: dh mula musim hujan, tiap petang hujan... aku paling risau kalau time balik keje hujan ...
lg seram kalau ada yg bwk kete laju2 time nih

Wednesday, November 23, 2016

WW mama tak sihat

as salam semua kwn2,

salam rabu...
dh beberapa hari batuk sampai sakit tekak, harini suara dh serak dh serupa jantan esok lusa takde sore kot

Td pg sakit sgt telinga nih, tahan2 tp tak blh edy dtg bwk pi kenek... doc kata sbb batuk n tonsil tu yg sampai sakit telinga...
Dpt mc utk arini, tp nk setel keje dulu sbb smlm kan dh cuti

makan ubat dulu.. setel keje tgri ke kul2 nnti kite balik umah tido


p/s: smlm dh jumpa pakar mata, dia kata power aiyan takde naik jd pakai je spek yg skrg nih... tahun dpn baru jumpa doc semula

Monday, November 21, 2016

adik perempuan aiyan

as salam semua kwn2,

salam isnin...

Maaf arini lambat bt ntry, agak slow arini... gara2 pagi td terbangun lambat, dek kerana malam2 batuk2 sampai tak lena tido. Ni pun suara dh mula berubah nk tukar suara jantan huhuhuhu
esok aku cuti rehat, aiyan ada appoitment kt HKL jumpa pakar mata

Ni kerjaan si maktek lah...
si aiyan suke ngaco maktek lipat baju, pastu gini lah jadi nya

Kalau aiyan ada adik perempuan msti mcmni muke dia kan hehehhe...

peace lah konon nya.... 

Friday, November 18, 2016

roti dana bkn roti john


 as salam semua kwn2,

salam jumaat semua...

maaf arini agak lambat bt ntry...
banyak keje lak nk di buatnya arini, itu yg sedar2 dh ptg baru dpt bt ntry

gara2 semalam tgk kt blog kak Nooriah lah ni...
kak noor punya roti john mengiurkan, aku punya paham2 jelah hehehehehe
bt pakai roti sosej je tuh yg kontot, bkn roti yg panjang tuh...
ini lah menu dinner mlm td, tp sebelum tu dh masakkan ns goreng utk aiyan n edy


roti john simple jnji kenyang

p/s: mesin basuh lak bt hal, aduhla... takkan nk membasuh kt dobi hari2...

Thursday, November 17, 2016

lirik Jomblo happy


as salam semua kwn2,

maaf dh ptg baru sempat bt ntry...

arini takde PD, lbh pada wordless Thursday...
aku suke dgr lagu jomblo happy nih... lagunya segar gitu hepi2




Lirik Lagu Gamma1 Jomblo Happy


Sedikitpun Ku tak merasa malu
Tanpa ada kekasih Di hatiku
Bukan berarti ku tak punya rasa
Untuk menjalin cinta Hooo

Ku tak pernah Merasa kesepian
Atau menganggap Sebuah cobaan
Hidupku ini Penuh dengan cinta
Dan ku sangat Bahagia

Jomblo happy Memang pilihan hati
Bukan karena tak mampu Untuk cari kekasih
Jomblo happy Memang pilihan hati
Biar ku bisa bebas Terbang kesana sini

*Music

Aku masih ingin Terbang ke bulan
Dan memeluk semua Bintang-bintang
Aku masih ingin Terus berjalan
Tanpa ada ikatan Woooo

Takkan ku biarkan Rasa kecewa
Membuat ku diam Dan tak bersuara
Ku yakin di suatu saat nanti
Ada cinta abadi

Jomblo happy Memang pilihan hati
Bukan karena tak mampu Untuk cari kekasih
Jomblo happy Memang pilihan hati
Biar ku bisa bebas Terbang kesana sini

*Music

Jomblo Happy Happy

Jomblo happy Memang pilihan hati
Bukan karena tak mampu Untuk cari kekasih
Jomblo happy Memang pilihan hati
Biar ku bisa bebas Terbang kesana sini

Jomblo happy Memang pilihan hati
Bukan karena tak mampu Untuk cari kekasih
Jomblo happy Memang pilihan hati
Biar ku bisa bebas Terbang kesana sini


Wednesday, November 16, 2016

Mama belajar masak

as salam semua kwn2,

salam rabu kwn2

Lupe lak nk cite kt korang jumaat aritu kan aku takde bt ntry, aku pi kusus masak hehehe
Juadah perkahwinan tajuknya
Kursus ni under puspanita, di buat kt Kolej Komuniti Selayang nun

Peserta 15 orang je, jadi kami di bahagikan pada 3 kumpulan n tiap kumpulan kene msk 1 jenis masakan, nasi tuh cikgu yg masak. Aku kene grup Daging kicap berempah... nnti2 kau share resepi ngn korang ek.

Masakan yg di ajar

Nasi hujan panas
ayam Masak Rose
Daging kicap Berempah
Acar 

sbb aku yg kene kacau daging dlm kuali jd aku senang ingat bahan2nya
siap cekak pinggang lg, lg 2 org ni tukang tgk je senang btl keje korang ye heheheh
ni kwn opis aku tp depa kene bt menu ayam, masa ni tgh2 amik bahan2 masakan

yg 2 org tu kwn opis aku, beria dgr cikgu cakap... mcm2 soalan bg sebelum kami balik

ni masa awal2 yg tudung biru depan tu la cikgu kami... beria sume muke dgr cikgu ajar
gini lah rupe masakan yg kami belajar tuh ye

terliur lak nengok nih
dh dpt sijil pasni boleh la msk sndiri kt umah kan





Tuesday, November 15, 2016

my little caliph


as salam semua kwn2,

Salam selasa semua

Terima kasih kwn2 utk kata2 semangat di ntry semalam, tak sempat nk balas lg... 
Insyallah aku akan cuba jd mama yg terbaik utk buah hati nan seorang tuh

Nk boh video persembahan dia mcm tak lepas2 je, udahla line opis nih slow
Boh gambar je lah ye kwn2.... 

Masa concert tuh, kelas aiyan bt 3 persembahan, sepanjang tgk persembahan tu aku senyum je hehehe mata mmg fokus kt dia je
Alhamdulillah dia bt semua ngn hepi, siap panggil papa lg masa nampak papa nya amik video


masa kt paking sebelum masuk dewan.... bibir aku dh mcm kene enjek botox lak

yg teacher pegang tu dia lah tu... teacher baru betulkan kedudukan



masa nih dia tgh cari papa dia nih... kami ddk bahagian dpn jgk lah

muke hepi pas dpt tuperware ngn botol air


aiyan kiri sekali... kt kelas dia, dia sorang pakai spek

Monday, November 14, 2016

Aku mama yg jahat

as salam semua kwn2,

Smlm tadika aiyan ada year end Grand Ihtifal utk 4, 5 dan 6 tahun.

Jahatnya aku bila terlintas dalam hati kenapa aiyan tak dpt jd pelajar cemerlang
Tak dapat jd little Qari, tak jd cemerlang hafazan, Tak jadi cemerlang reading....

Allah, aku hampir terkhilaf, semalam aiyan hepi je masa bt concert n persembahan, dia blh ikut arahan teacher masa bt concert pun ptt aku dh bangga....
Allah, berdosanya aku, jahatnya aku.... dia anak teristimewa yg patut aku banggakan

Betapa dia survive utk jadi seperti sekarang
Dia anak yg perlu makan 3 jenis ubat setiap hari dari umurnya 2 bulan lebih hingga 4 tahun
Dia anak yg perlu di belah dadanya utk membesar spt skrg... bkn semua bdk2 alami
Allah, jahatnya aku....
Moga aku sempat berubah jd mama yg lbh baik

pagi2 sarapan dulu sebelum pi bt concert


beria takmo bukak kain pelikat tu sampai balik umah

Thursday, November 10, 2016

PD versi makanan kih3

as salam semua kwn2,

salam khamis arini.... 

agak bizi arini, dr pagi dh ke sana sini hehehhe

Takmo cite panjang2 mari kite terus ke gambar2 sambil bercerita.
Tp kali nih seperti ntry2 PD yg lain mmg psl makan2 jelah, kadang asik lupe je nk ngambik gambo time2 lain hehehhe


Ujung minggu lepas terasa nk mkn bolognise, aiyan pun suke mkn sampai bertambah2... 

hhahhaha bila takde keje gini lah... suke warna merah gini kt kuku... 

aritu kwn amik tudung sbb aku belikan tudung dia, dia bg cheese ngn fruit tart nih... mmg sedap
jd makan sama2 ngn kwn opis

kelmarin nyer dinner, jgk bfast esok hari nya... edy ngn aiyan mkn nasi kukus ayam dara
kt jupem ni ada runner farm fresh kurma nih... rm10 ok lah bg aku, oder pastu org anto depan mata... 

ni aritu tudung yg terbeli, beli tanpa sedar huhuhu

smlm pg ada kwn opis belanja ns berlauk kt semua or kt opis nih... tp time lunch baru aku mkn...
mkn sorang2 sume2 takde time tgri, nsb lah lps tu ada jgk org mkn

p/s: mcm tak caya lg donal trump jd president US... huhuhu mcm seram, moga negara kita khususnya dan  negara islam lain jgk segala rakyat malaysia yg kerja n belajar kt sana sentiasa dlm LindunganNya

Wednesday, November 9, 2016

WW Pelbagai perisa

as salam semua kwn2,

Salam rabu semua

Aku kan jual brg skit2 kudap2 kt pantry termsk gula2 , selama ni fruit plus ni aku tau buah2 yg biasa je tp tak sangka rupenye ada mcm2 perisa lg

Ada tak yg korang tak penah tahu pun or kenal?

yg belah kanan tu kire buah2 org perisa yg rare bg aku

Tuesday, November 8, 2016

Resepi ns goreng Sardin

as salam semua kwn2,

salam selasa arini

Arini rasa nk share resepi simple mimple juga mudah la
Ada kwn2 yg mcm pelik je bila aku ltk kt fb kata bt ns grg sardin, bkn ssh senang sgt2.... 
Dh lama jgk aku try bt ns grg sardin nih, dr jaman bujang... sampai adik2 aku pun dh terjangkit2 biasa bt kt kampung

Nasi goreng sardin

Bahan2:

2 mangkuk nasi, ( tak kisahla nasi mlm td ke nasi yg baru msk)
1 mangkuk kecik sambal tumis sadin ( hancur2kan sardin tuh biarkan ngn sambal2nya)
2 ulas bwg putih - tumbuk
3 ke 4 ulas bwg merah kecik - tumbuk
5 ke 7 biji cili api - tumbuk
sedikit bilis - tumbuk
sedikit garam

Cara Masak:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk hingga naik bau
- Masukkan sardin dan gaul2kan hingga sebati dan masukkan nasi yg dh di hancur2kan ( yg tak berketul2) (kalau ada nk tambah sayur2 boleh masukkan masa nih)
- Gaul nasi hingga sebati, perasakan ngn garam
- Buat bulatan kt tgh2 ns goreng n pecahkan sebiji telur... gaul hingga sebati
- Bila tlr dh sebati boleh matikan api

ns goreng peberet aiyan, compom dia mkn bertambah2

p/s: Aku mungkin edit muke ngn pakai makeup tp tak pnh nk edit gambar jd kurus... manusia kadang kata2nya lepas tanpa penah di fikirkan dulu impaknya

Monday, November 7, 2016

Jelajah benci denggi n zika n. selangor

as salam semua kwn2,

salam isnin semua

al kisahnya begini, semalam pas sarapan kt kedai, pusing2 pi beli barang pantry, pg poslaju cheras amik barang dan beli barang dapur kt giant dlm kul 11 lbh tgh2 beratur nk bayar tu tgk apa hal kecoh2 depan giant tuh

Tak lama tu nampak ramai2 org baju ala2 jersi selangor, pastu dia jumpa sorang2 bagi kami ubat nyamuk... oooh kempen denggi n zika

Pastu tgh2 isi minyak kt sebelah giant tu, aku amik gambo sorang mamat ni, dia dtg bg lg ubat nyamuk tuh... hehehe sebelum tu dh dpt 2, pastu dpt 2 lg... 

Bgs la kerajaan selangor nih, bt kempen gini... pastu dgrnya bas free yg kt selangor pun nk di tambah.
Ntry ni takde berbaur politik atau apa2 juga, tp ntry bbs sbb aku kan ddk kt selangor tp keje kt kl. Suke tgk keprihatinan kerajaan selangor dlm mengatasi masalah denggi nih

begini beso lori nih depan giant... 

ngn kerjasama Jab. Kesihatan n. Selangor ada banyak van2 gini 

ni lah mamat yg aku amik gambonya, trs dia dtg bg penerangan kt edy n bg lg 2 pek ubat nyamuk tuh


ni lah benda yg di bagi, ada ubat nyamuk yg abate tuh ngn repellent tuh... 

Friday, November 4, 2016

sutun kicap


as salam semua kwn2,

salam jumaat yg barakoh

Mlm td ingat nk ajak edy kuar beli barang, tp hujan renyai2 lak... kami selalu kuar lps maghrib tp sbb sampai kul8 msh hujan lg jd cancel lah, cpt msk nasi ngn defrost sutun, masakan paling mudah 
bt sutun kicap

Nasib la edy mmg jenis tak banyak komplen, dia mkn je apa aku msk takde sayur bkn masalah.
Dlm kl 8.30 siap lah sume.


suke msk sutun bulat2 gini tak pyh potong2 mmg puas mkn hehehhe

p/s: sejuk btl skrg nih... lagi2 bila mlm2 hujan

Thursday, November 3, 2016

photo diary cacamarba

as salam semua kwn2,

salam khamis yg indah (kih3 indahla sbb esok dh jumaat pastu sabtu ahad coti) 

Harini kt jupem ada majlis skit, sempena KP kami yg nk pencen, lps tu mungkin kami dpt lah boss baru jgk, 
Gambar mmg tak berapa nk ada, jd paham2 jelah kalau PD aku skrg pendek2 yek


penyerahan 30 biji hilux utk bahagian kadaster... cantik je tersusun


aku ni pantang ngn imej bunga2 kelmarin tudung ngn baju bunga2.... rasa ceria sgt warna tuh kt aku

muka sebelum n selepas pakai bedak huhuhu... bedak nih nk ttp jeragat2 ngn mata panda aku... kalu tak pakai bedak makin banyak jeragat aku tuh

Dinner ari isnin, bila edy takde mmg msk yg simple je sbb dia makan siap2 kt site je

Mlm semalam saja edy ajak aiyan mkn roti telur, mmg seminggu sekali time mlm dia akan ajak anak dia mkn roti tlr ber2

Dpt poslaju dr abah kt kampung... tempe sira pedas... syg abah ketat2 sbb tahu  mmg ini peberet anak2nya

p/s: dgr2 ada resuffle PA2 lahai sygnya nk tinggal opis ni, almaklum dh ddk sini dari hari lapor diri dkt 10thn dulu

Wednesday, November 2, 2016

WW masak tanpa minyak

as salam semua kwn2,

salam rabu semua

smlmkn minyak msk ngn minyk petrol naik harga...
Tgk kt fb ramai pkt2 share resepi2 yg tnpa minyak...

Aku xnk share resepi tp nk tunjuk je ,makanan tnpa minyak

ayam mayo tp kli ni xboh minyk pun

senang boh je dlm magicpan... tp lengser ngn planta skt

siap dh...