teman2....

Monday, October 31, 2016

layan ikan patin tempoyak

as salam semua kwn2,

salam isnin yg ceria

Semalam gantung periuk dr pagi sampai ke malam kih3
Sabtu pun sama kebetulan edy tak keje sabtu...
Semalam tgri ada perjumpaan ngn teacher aiyan utk setengah tahun ke 2
alhamdulillah semua ok cuma teacher suruh aiyan buat latihan matematik ngn menulis...
kt umah mmg ajar dia menulis n mengira... semampu dia lah takde sampai nk nganto tusyen

Lari tajuk lak...
balik dr sekolah aiyan, edy kata tingin nk mkn ikan patin
ingat nk pi gobang rupenye kedai lain

Restoren Temerloh Catering
Sebelah Wangsawalk
Wangsamaju

Kami sampai dlm kul1 ptg mmg ramai org tp nsb ada lg tempat kosong...
Org yg tingin nk mkn ikan patin tempoyak mmg beria lah... aku amik lauk biasa2 je
Bg aku masak tempoyak dia sedap, ikan pun tak rasa hanyir or bau tanah... tak reti nk komen lebih2 sbb aku bkn peminat sgt, mkn tu mkn tp biasa2 je

masa nih tgh tunggu papa amik dia punya makanan... punya la lama

org yg ngidam ikan patin... sampai 3 jenis lauk dia amik, ikan patin tempoyak, tlr itik msk lemak ngn keli grg... 

suke tapai pulut dia... manis sedap sgt

mmg layan makan nya... 


Friday, October 28, 2016

tomyam cendawan

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua... selamat bercuti utk kwn2 yg tgh berhujung minggu

Mlm td masak tomyam seafood, tp lambakkan cendawan banyak2... 
almaklum cendawan tanaman sendiri ada banyak yg dh besar2... 

maktek amik gambar dlm periuk, penuh ngn cendawan saja... ratah mcm tu saja pun sedap tak pyh mkn ngn nasi or mehun

tomyam cendawan kalau dh gini rupenya

p/s: Tersentap hati bila pg td terdengar teacher aiyan tinggi sore kt dia ... walaupun bkn depan aku tp time masa tu aku menuju ke kereta n boleh dgr... hati sabar lah

Thursday, October 27, 2016

Mis Claire jd pilihan


as salam semua kwn2,

salam khamis yg kwn2... 

arini takde segmen PD, takdok gambo hehehhe... nk wat camne, hp makin uzur, gambo asik tak cun je... kalau ada pun gambo selfie sbb anto kt dlm grup je hhehehhe 

Skrg aku prefer beli baju siap je utk tambah koleksi pg keje, aku suke beli baju di Mis Claire secara online. jenama pakaian utk yg saiz mcm aku ni lah hehehhee 

Baju raya dh 2 tahun aku beli siap je, senang... ikut ko nk pesen camne... jnji tak menjolok mata udah

Smlm dia baru kuarkan design baru, alahai cun nya... 2 design nih jd pilihan aku, tak sabar nk tunggu sampai

Design dia ada mcm2 utk saiz yg comei mcm aku, harga pun bg aku sgt berpatutan


Sangat jarang aku ada baju putih... nk try yg nih... 

yg ni pun memikat hati... boleh pakai utk casual n utk pi keje... pakai ngn kain hitam dh sesuai utk pi keje

Wednesday, October 26, 2016

WW cuti rehat mama

as salam semua kwn2,

salam rabu, terasa mcm harini hari isnin lak, almaklum hari pertama kerja dlm minggu nih

Cuti rehat aku selama 25hari setahun, sebahagian besarnya utk Rayyan Izzan.... 
sementelah aku ni bkn jenis yg suke bercuti2an.... 
cuti rehat mama selalu digunakan time ada temujanji aiyan kt IJN ngn HKL, juga time aiyan tak sihat

Isnin  mama kurang sihat, aiyan pun dh mula demam
Selasa aiyan msh demam lg jd mama cuti lg

semalam pagi layan dia tgk katun feveretnya

p/s: Salam duka penuh kesedihan ngn apa yg terjadi kt HSA, moga semua di permudahkan n sentiasa dlm lindunganNYa

Friday, October 21, 2016

me with or without spec

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua

kalu kira tahun nih, dh 9 tahun aku pakai spec secara konsistent, kalu ikutkan dulu, aku pakai spec nih time balik keje nk bwk kete ngn time nk tgk tv je... tp lama2 selalu migrain n makin kabur pandangan jd aku terpaksalah konsistent pakai spek sampai skrg nih.

aku ni mata je beso tp tak reti pakai contact lense, penah pakai time kawin je, tu pun mak andam yg pakaikan huhuhu... sadis kan

Bila dh lama sgt pakai spek, bila tak pakai mata nampak lain, bak kata maktek mata aku mcm ikan emas huhuhu... 
nk bt camne kan, kwn2 aku yg pakai spek pn mengalami situasi sama kot... 


nampak pelik mata aku bila takde spek... dh terlalu lama sgt pakai kot mmg gini lah jd nya

p/s: makyan dh mule cuti sem, katanya arini nk dtg umah  sebelum balik kg, msti aiyan suke makyan ada kt umah

Thursday, October 20, 2016

photo diary makan2

 as salam semua kwn2,

salam khamis

arini kepala msh ting tong, idung msh sumbat lg....almaklum tido tak lena, tak sabar nk tunggu sabtu ahad blh la rilex kan skit kepala n badan yg tak berapa sihat nih.

Sepanjang minggu nih mmg aku rajin pulak masak.... kih3
tp masak yg senang2 jelah...




sarapan pagi sabtu... keuw tiaw grg ngn ns goreng bodo utk aiyan... 
lunch ahad tuh, masak sup burung puyuh je.... sampai ke mlm  lauk nih... aiyan pun suke mkn sup senang keje

isnin ada appointment aiyan kt IJN, suke dia dpt main kt playground nih... kami sampai pg takde org sgt

masa nih mmg dia sorang yg kongker lah


usha pulak mesin jual air ngn biskut nih... sbb ada biskut tiger feveret dia

masa ni dh lps timbang brt tinggal nk jumpa doktor je... 

papa suh berdiri tegak2 sbb nk amik gambar beg otomen dia

mlm kelmarin edy balik lwt, jd msk mehun sup sayur je lah mlm tuh

mlm smlm pi psr mlm... aku suke mkn cakoi cicah kuah kacang...sedap betul

kacang rebus yg sedap.... manis lain dr yg biasa kite beli tuh...
kalau beli nih sekilo mkn mcm tak sedar 



Wednesday, October 19, 2016

WW membela cendawan lg

as salam semua kwn2,

salam rabu

arini kepala rasa ting ting, mlm td tak blh tido gara2 idung yg tersumbat... 
berkebetulan plk edy balik lwt mlm td kul1 pagi baru smpai umah... huhuhu 

Tahun lps aku pnh beli cendawan, thn ni ada kwn jual lg blok nih... laju2 beli 5 bongkah

sabtu pagi membe antar kt umah, ahad pagi dh kuar mcmni... mmg geram

ptg isnin dh kembang gini yg smlm masih kecik lg

ptg tuh selamat di goreng rangup gini

p/s: dgr2 angin yg bertiup bln 11 ni aku dpt boss baru lg, huhuhu boss yg sekarang ni dh ok sgt2 nk kene tkr lak

Tuesday, October 18, 2016

Belajar bt roti sarang lebah

as salam semua kwn2,

Salam selasa yg sejuk.... 

Maaf kwn2 jumaat senyap, semalam pun hilang, semalam ada appointment aiyan kt IJN, jd aku cuti rehat lah terus.

Jumaat lps kn aku kata nk berkursus, kursus bt roti sarang lebah kt Kolej Komuniti Selayang
Seronok dpt msk kelas memasak nih... dpt lah buat roti sarang lebah tu, tp.... tu jelah sekali aku bt kot

Remeh rupenya bt roti sarang lebah tu, jd org yg `rajin` mcm aku nih mana lah suke bt bende2 gitu heheheh
Tp puas hati jgk sbb dpt resepi n dpt ilmu bt roti....



gaya kene ada... 

2 org nih satu grup ngn aku, satu grup ada 3 org 

masa nih dh separuh jalan dh... muke2 pnt menguli

ni lah cikgu kami.... cantik n lembut je org nya

ni hasil bila dh siap bakar... perkkh rasa mmg tobat takmo bt lg roti nih kih3

kami ber5 dari jabatan sama.... 
ni lah geng2 dlm kelas tuh... tak ramai 15 org je

sesi tayang sijil, tp tak pyh mimpi nk suh aku bt roti nih kah3

Thursday, October 13, 2016

Bishop nose grg


as salam semua kwn2,

salam khamis.... arini lambat bt ntry, td pg kene pg perhimpunan bulanan kementerian, selalu bt kt nre tp kali ni bt kt jupem lak. 

nk bt ntry PD pun mls, esok aku ada kursus... jd nya mungkin takde ntry lah ye

sapa suke bishop nose @ tongkeng goreng? hehhehehe

Sesekali teringin grg lah sendiri mkn ber 2 ngn maktek... tak blh mkn selalu tinggi kolesterol

rangup gini ratah pun layan

Wednesday, October 12, 2016

WW rajin2 belajar


as salam kwn2

salam rabu semua

Aritu makte kan balik kampung, masa balik kl abah aku ada bawakkan buku kt aiyan, ada BM, BI, Math, Sains, Jawi 

Abah aku kan keje kt sekolah, ada buku prasekolah yg lebih jd dpt kt abah aku, dia pun bg lah kt aiyan... bkn main suke lah bdk tu, balik2 sekolah trs belek buku dia.

sampai kt bilik atas katil pun bt keje sekolah... kih3


Monday, October 10, 2016

Aku telah jatuh cinta

as salam semua kwn2,

Salam isnin semua kwn2...

Takmo lemau, blues2 yek... kene hepi2 utk mulakan minggu kalu tak sampai ke jumaat lah ko akan rasa lemau

Jatuh cinta kt makanan hehehe... bkn jth cinta kt pakwe

Sejak di perkenalkan ngn adik aku masa balik kg, eh jatuh cinta lak aku ngn benda alah nih

Loaded potato bowl kfc, kentang putar tp di boh dlm bowl atasnya ada hirisan ayam ngn cheese... layan ooo . Harga dia rm5.50 je se bowl tuh

Kadang rasa nk mkn selalu kih3
ni lah dia... loaded potato kfc... layan ko makan benda alah ni boh lak sos banyak2

mlm td pau papa mkn kt kfc... 

p/s: Skrg ni time mlm mmg bahang betul rsa, berpeluh2 aku mcm baru lps bersenam

Friday, October 7, 2016

Nescafe tin RM1


as salam semua kwn2 ,

salam jumaat semua

Minggu lps kan ada promo kopi wonda tarik tu rm1 je setin tuh, ni skrg kt kedai 1 malaysia sampai bln 11 ke 12 gitu kata adik kaunter tuh. apa lg kwn2 meh la beli sapa2 yg antu nescafe

Nescafe tin tuh rm1 je... apa lg borong 3 karton jual kt pantry opis hehehhe... 
Amik untung 50sen je satu, yelah kt kedai biasa paling murah rm 2.


tp ada 2 perisa ni je

Thursday, October 6, 2016

aku dan nenas

as salam semua kwn2,

salam khamis semua... 

arini takde PD lah, gambo takde sgt, ni pun ada gambo yg recycle kih3

aku ni mmg peminat setia nenas, dr kecik sampai ke tua nih

Nenas yg tak masak org yg masak semua telan, kalau msk lauk dengan nenas pun aku suke... 

Dr kecik abah mmg tanam nenas, ada kebun nenas mcm2 jenis nenas penah tanam, ada jgk beberapa yg aku kenal n ingat.  Sampai skrg abah tanam nenas tepi2 umah, jd bila2 masa kalau ada yg masak merasa lah, tak pyh tunggu org jual atau tunggu yg kt kebun

Antaranya 
nenas sarawak - buah nya mmg super besar sgt manis n lembut tp ssh nk di komersialkan sbb tak berapa tahan lasak buah nya

nenas gandul - masa time aku sekolah rendah mmg buah jenis ni lah yg banyak di tanam kt kebun2 sekitar kampung n sekitar pontian tuh... 

Nenas moris- nenas nih pun antara yg penah di jadikan tanaman yg popular dr tahun 90an sampai sekarang, msh mudah di juampai kt mana2 supermarket sbb ketahan lasakan buah nya

nenas josaphine- nenas nih dlm tahun 2000an mula di tanam nenas ni manis, besar n mmg sedap lah

paling latest nenas md2 - dlm tahun 2013 mmg manis mmg skrg tgh dikomersialkan, merata  kebun tanam nenas nih

n ada macam2 lg nenas2 lain yg dah di kacuk ke apa lah.. masa viral nenas baby tuh, yg bg aku agak mahal harganya sekilo sampai rm20 ke rm30 tak penah terpikir pun aku nk beli, sbb bg aku nenas ttp rasa mcm nenas yg bezakan manis ke tidak je hehehe

nenas maktek bwk dari kampung... nenas n36 kacuk nenas sarawak
mmg manis betul

tepi umah belah kiri
tepi umah belah kanan... 

Wednesday, October 5, 2016

WW bila sebakul


as salam semua kwn2,

Salam rabu semua.... 

Melipat baju mmg bkn kerja feveret.... kadang bt2 tak nampak sampai penuh sebakul... 
Kadang maktek or edy yg rajin melipat, aku... kadang lipat tp tgk tak surut2

ni lipatan penuh sebakul... tp kadang banyak lg


Tuesday, October 4, 2016

Jumpa blogger ngetop

as salam semua kwn2,

salam selasa... 
terasa2 arini mcm ari isnin lak... gitu lah jd bila isnin cuti kan

Citenya jumaat mlm sabtu aritu lah, gi jenguk kedai mkn kwn nih... ala blogger ngetop tuh


Laypark corner @samudera
Belakang Giant Bt Caves
Depan Perodua.... 

Saja tingin nk try mkn kt situ, bila dok tgk ada kwn2 yg dh pegi kite pun rasa nk try lah... 

Puas hati bila dh cuba, dpt jumpa lak tokey yg bizi masak hehehhe... 
nnti blh ulang dtg lg, kali nih nk try cikencop pulak

moga trs maju jaya bt akak kite nih, lps ni tingin nk try kt Cik Jun Kitchen lak


masa ni kami baru sampai tgh tgk menu... nmpak bizi kan tokey ituw

spageti cabonara aku mmg sedap, kene ngn tekak aku... ns lemak pun ok... best

tokey pun luangkan masa borak2 ngn gambo2 sekali

betapa bizinya tokey nih

masa nih dh nk balik... saja amik jgk gambo org yg bizi kt belakang nih

p/s: gara2 maktek skrg aku pun terikut2 layan drama korea `Jewel in the Palace` yg di tayang semula kt astro... katek kata drama tu masa dia sekolah dulu dia penah tgk sbb katanya mak suke tgk drama tuh... drama tu release thn 2003- 2004 skrg ni tgk aku lak rasa best... siap rakam siap2 ada masa lapang baru layan