teman2....

Friday, September 30, 2016

Udang galah + petai


as salam semua kwn2,

Salam jumaat, selama berhujung minggu bt kwn2 yg dh berhujung minggu

Hati geram je sbb maktek bgtau dia nk rasa nk balik kg, n dia kata tgri ni nk balik kg... siap adik yg kt nilai suruh amik dia jgk... 
Yelah isnin kan cuti, kebetulan arini dia tak banyak keje tu dia nk balik... 

Aku ni kalau ikutkan napsu mmg lah nk ikut balik kg sekali, tp mikirkan edy pun mlm td tak berapa sihat, nk demam batuk2... sian la pulak kn
Tp belum apa2 dh pesan siap2 jgn lupe bwk balik mcm2 makanan best dr kampung hehehhe


Nk cite psl aritu, msk udang galah lemak cili api boh petai sekali... 
Semerbak harum bau dia... bau petai kih3

Sila terliur ye hehehehe 

Pinggan maktek... siap susun gitu bagai sbb nk amk gambo kan

Thursday, September 29, 2016

PD cacamarba


as salam semua kwn2,

salam khamis ye

aku nih nama je kalendar ada atas meja tp kadang lupe psl cuti umum.... blh lak aku tak pasan cuti awal muharam nnti ganti cuti isnin.... isnin depan rupenya ish3

Gini lah faktor usia kan, mari lah bersama2 kite melayan gambar yg ada ye kwn2... 
Harini dh ada ekon alhamdulillah, sejuk skit blik nih nk bt keje pun senang hati, tak pyhla aku bukak luas2 pintu bilik, takde privacy betui



dinner baru nih... makaroni bakar alhamdulillah kenyang 

dia tgk katalog giant je pun tp kusyuk mcm baca paper ko

siap marah kalau org amik katalog tuh... pastu siap oder kt papa apa yg dia nk beli kui3

terbeli lg tudung kekaboo 2 lai... entah bile lah nk benti dr beli tudung baru aku nih
pagi semalam bfast ngn biskut munchys n kopi o... 

dpt jgk aku merasa susu farm fresh yg tgh viral tu... dpt botol paling kecik kt aeon... sedap

selfie arini... ngn tudung baru kih3

p/s: tak suke ngn orang yg kuat drama

Wednesday, September 28, 2016

kasih abah

as salam semua kwn2,

salam rabu ye... 
arini agak lemau2 tulang, geng2 opis ramai yg tak sihat ramai yg mc

Cite masa kt kampung  yek...  
Kt kampung ada 1 kedai mkn dia jual sarapan mcm lontong kering, mee rebus, soto n sebagainya hidangan johor lah

Sehari sblum balik kl aku duk sebut2 sedapnya dpt mkn lontong kering... ahad pagi tuh sebelum balik abah balik umh ngn seplastik besar lontong kering ada 8 bungkus semuanya... suh kami makan sebelum balik huhuhuhu 

abah aku mmg gitu, kalu kami nk balik kg ke nk balik kl apa yg kami duk kata teringin2 msti dia dptkan... 
Walaupun abah garang masa kami kecik tp kami tau dia sebenarnya sayang kami... tp kami yg nakal


lontong kering bt sndiri pakai lauk2 time majlis tunang maktek

banyak ni abah beli sbb hari sebelum tu aku duk kata tingin nk mkn lontong kering

Gini isi nya, rendang bkn main banyak... puas makan

p/s: cekal kan la hati.... sabarlah hati... moga ada ganjaran nnti

Tuesday, September 27, 2016

Terpaksa makan nasi

as salam semua kwn2,

salam selasa yg panas, ekon tarak.... 

Ni jelah bende bosan kalu time2 tgh semangat bt keje... takde ekon

Aku kan pnh share ngn korang yg aku nk kurangkan mkn nasi.... 
Bkn la kata nk diet atkin mcm dulu2, ke nk diet mkn syr2 je tp cube nk kurangkan lah mkn nasi tuh... 

Itulah penyebab bdn naik wei, aku lah kalu org lain aku tgk takde hal

Tp kan, aritu masa balik kg kan mak aku ada bekalkan serunding kelapa.... 
Benda2 gitu yg mmg all time feveret aku mana lah blh nk di biarkan je.... jd, 
terpaksalah aku mkn nasi

Kalu tak makan kang berkulat lak serunding kelapa mak aku tuh... sian kan
Udahla bende tuh sedap, ssh nk jumpa org jual kt mana2... 


Ahad aritu siap bt ayam masak kicap, suh edy belikan mee grg pastu mkn ngn serunding aduh layan betul

p/s: Cuba positifkan diri, nk kurangkan cpt sentap..... dulu2 aku ok je hati kering

Monday, September 26, 2016

Aiyan dan badut

as salam semua kwn2,

salam isnin semua....

Mari mulakan minggu anda dengan hepi, kalu arini dh blues2 esok lusa camne lak kan...

Korang tkt ngn badut? anak kecik korang?
Aku.... tak takut, suke ada lah tp anak kecik aku... heheheh

Ceritanya sabtu petang aritu papa balik keje awal sikit n ajak pi psr mlm tmn melawati
Bile dh pg psr mlm tu mmg mama tak pyh msk mlm lah kan...
Sambil pusing2 tuh ternampak lak adik ni jual belon tuh... aku tak blh nampak bende2 cute tuh
trs ajak nk beli tp tgk reaksi si aiyan hehehehhe

Papa suh dia bergambar ngn adik badut tuh, nsb adik nih cuma pakai idung tu je, kalau siap ngn makeup tak tau lah
Bkn aiyan je tkt, kebetulan ada family yg nk beli belon pun sama, bdk2 tu nk belon tp tkt nk tgk badut tu hehehhe
mule2 ok je sengih tp lps tu nampak mata jeling2 hahhahha
gelak besar kami, mahu tp takut gitu

papa nk suh dia bergambar ngn adik badut tuh dia malu2 siap tarik baju papa lg

masa nih lum dpt belon lg, msti berdebor2 dh dia
Lps dh dpt apa yg kami nk, teddy bear ngn bunga.... mlt sengih tp mata jeling je


p/s: mcmne lah nk bg insaf beli tudung nih ye...

Friday, September 23, 2016

Tunang maktek ep 2 (sesi gambar2)

as salam semua kwn2,

salam jumaat kwn2 ye
selamat bercuti bt kwn2 yg berhujung minggu arini... bt yg keje, mari lah bt keje ngn jaya nya sbb esok lusa boleh la bersenang2 bangun lambat kih3

Berbalik pd majlis tunang maktek.... smlm sesi tayang barang hantaran arini sesi gambar2 kami anak beranak lah... over kan... 
lps semua org dh salam2, lps kwn2 maktek dh balik, rombongn pihak lelaki dh balik, sambil dh pnt ngemas ptg2 tu bila dh ramai yg balik baru lah kami bergambar2 bersama, kenangan kan.

Bergambar kt ala2 pelamin mini
Boh kain langsir di antara 2 tingkap je... kain langsir cream n bunga2 tuh maktek pinjam ngn kwn dia, mmg gila jimat n tak membazir betul DIY kami.


simple je kan... alah mana yg boleh je kan... 
mule2 nk bergambar ber2 je... tp eh2 ada pulak bdk baju oren tu nyelit

depa ber5 paling banyak bergambar, mcm2 gaya sampai aku pun mls nk tgk gambarnya hahahha

gambar peberet.... kami sekeluarga tgh2 tu adik bongsu aku ye bkn yg sulong

yg baju oren pakai spek tu pun sama naik ngn makcik2 nya

bkn main beso sengih... suke lah tu dia

aku sibuk ngemas masa nih, aku wakilkan aiyan je utk amik gambar ngn depa


Thursday, September 22, 2016

PD majlis Tunang maktek ep1

as salam semua kwn2,

salam khamis semua yek...

selamat hari gaji kwn2... berbelanjalah ngn berhemah ye

Lps di perap hampir seminggu, sbb kemalasan jd arini aku tayang la kt korang sedikit time majlis tunang maktek
17hb sept, sabtu lps zuhur
Gambar makanan takde, aku lupe lah nk ngambik nya almaklum bizi, menu semua msk sendiri
yg rewang makcik2 aku yg kt kampung tuh la... riuh rendah betul
Menu aritu adalah

Ns putih/ nasi impit
rendang daging
ayam masak merah
kari ayam
sayur tumis kobis
serunding kelapa
kuih muih

mmg simple sgt majlis tuh, tp simple tak simple pun tak ckup tdo jgk lah kami, mmg memerah keringat jgk lah... lps ni tinggal nk tunggu majlis nikah nya pulak lah

Semua nya DIY, hantaran pun sendiri bt, ala2 pelamin tu pun bt sendiri je, simple2 je
idok lah grand mcm retis2 tuh kan, tunang dh mcm nikah dh


ni lah si punya diri... makeup pun sndiri jgk... simple2 je lah kn

masa nih berdebor2 tangan tu pun gigil kih3

simple mimple je banyak makanan je

cheesetart ngn coklatart di sponsor oleh aku

CC redvelvet di sponsor oleh makngah

hentam je jnji ada reben ngn bunga hahhaha

kain pelikat, songlap abah aku punya... almaklum banyak beno yg tak di pakai lg dlm lemari

bunga ni pun aku sponsor... sirih petik je tepi umah sbb mmg banyak

p/s: bln ni bajet utk supink2 takde, simpan utk yuran tadika aiyan thn depan... kui3

Wednesday, September 21, 2016

WW the best satey ever

as salam semu kwn2,

salam rabu

Tiap kali balik kg, ptg sabtu wajib pg pasar lambak ( pasar mlm tp org johor selalu panggil pasar lambak) or tempat aku je kot yg panggil hehehhe

Wajib beli sate abg tu, the best satay ever tau... besar juicy cuma 0.60sen je

ayam ngn daging harga sama... mmg lbh sedap dr sate mahal yg biasa jumpa kt kl nih... 

p/s: bile kelemauan melanda... tensen betul rasanya

Tuesday, September 20, 2016

aiyan n roti telur


as salam semua kwn2,

salam selasa..... 

Maaf kwn2 seminggu hilang tanpa berita hehehe... 
paham2 jelah aku kalu cuti mmg blog ni pun cuti jgk lah, lg2 lah kt kampung line spt siput vavi mmg takde masa nk jenguk or n bt ntry

Kisah raya haji takde gambo, lupe wei nk ngambil gambo juadah pagi raya abis dh tau melantak je kui3
Jd layan jelah gambo yg mana ada ye kwn2... 

Peristiwa nih jd ari sabtu lps, time mkn roti tlr ptg2 pas majlis tunang maktek... kami pg ber3 je lah

Aiyan oder roti tlr ngn milo ais, papa pulak roti kosong
Roti kosong papa dh abis jd dia nk ngecek la aiyan punya roti telur... 

Dialog nya gini:

Papa: papa nk roti tlr sikit boleh?
Aiyan: papa punya kan dh abis, ini aiyan punya roti lur...
 (sambil tarik pinggan dekat ngn muke dia)
Papa: takpe, nnti sapa nk bayar?
Aiyan: papa lah bayar, tu kan ada duit papa (sambil tgn duk tunjuk poket seluar papa)
hehehehe... aku cuma mampu gelak je lah 

Skrg sejak dia dh sekolah ni, bila dia ckp bahasa pun dh panjang skit, dh tersusun... sampai kadang kami tak sangka dia blh ckp gitu hehehe... 

aiyan ngn roti tlr feveretnya... tgk tgn tuh ngn mulut comot tuh

bersungguh2 kan mkn.... tak tau naper minat beno ngn roti tlr nih

p/s: spoil betul sandal yg biasa pakai pi opis tertinggal kt kampung... aduhla

Friday, September 9, 2016

mak tiri ke aku ni hehehhe

as salam semua kwn2...

salam jumaat semua...

Arini opis dh mule sunyi, ramai dh yg cuti.... lps rehat nnti compom lagi ramai yg balik kg...
kwn2 yg menghala ke pantai timur mmg awal2 dh balik.... compom jem nye almaklum cuti sekolah ngn cuti raya haji plus cuti hari malaysia...

Aku... baju pun belum kemas hehehe...
mogok ek kt edy sbb kene gerak lwt hahahha...

Melalut psl lain lak... bdk2 kt opis nih selalu panggil aku `mak tiri` sbb aku nih garang skit hehhehehhe

Tp aku tak marah kih3 sbb kadang2 mmg aku agak garang ngn bdk2 opis nih terutama yg muda2 yg lg tua dr aku, compom aku hormat nye... tp depa pun tkt jgk kadang kt aku...

Mana yg ptt di tegur mmg aku selalu tgr, pastu aku kn 5S jaga bahagian pantry mmg sapa2 mkn tak kemas, kerusi pas mkn tak susun kene bebel
sbb tu depa kata aku mak tiri, mak tiri versi baik tau
hahahhaha...

aku gelak je baca... tp aku mak tiri baik heheheh

Thursday, September 8, 2016

PD versi mini again

as salam semua kwn2,

salam khamis semua... arini rasa mcm bukan ari khamis sbb tak pakai baju batik arini... 
rasa mcm baru rabu hehehe... 

Jeles ooo kt kwn2 opis yg dh mule cuti arini ngn esok... jeles 1000X
Aku mmg lah balik kg gk tp sabtu, bukan sabtu pagi tp petang sbb edy keje lg sabtu tuh huhuhu tu pun dia cube setelkan keje awal kot2 dpt balik ptg huhuhu nngis weii

tp takpelah sbb lps tu aku akan lepak seminggu kt kampung... tp ptg raya haji tu edy dh balik kl

melalut lak, nk cite psl PD kan... mcm biasa skrg mmg PD mini je yg ada ehheheheh 
jgn marah ek kwn2


rasanya ni 2minggu lps nyer masak2... versi sebelum msk

versi utk di ngap... selalu kalu msk ayam bakar mayo gini aku mkn ratah gtu je... edy je mkn ngn nasi


Aku pakai bawal ngn shawl... mmg fail, aku fail pakai shawl sbb tu aku ada tak sampa 10 lai pun shawl... itu pun banyak dh aku sedekah kt maktek or mak yan...
Aku prefer pakai bawal kot, mudah n muke aku sesuai pakai tudung ada awning dr takde, nmpak mcm telur kih3
menu kelmarin... menu org mls gini lah.... ikan goreng bening petola ngn sambal kicap
selalu time ujung minggu edy msti pi bfast kt kedai ngn aiyan... masa ni mama tak ikut... wajib mkn roti telur...
seee muke hepi

majlis perpisahan staf yg dpt pindah balik kg... tu tgh bg ucapan sambil nngis tuh

p/s: naper yek lelaki tak suke guna kan lampu signal tuh.... kadang geram je... dr jauh kite duk tunggu dh dkt pakai msk je... kalu bg signal kn senang... sakit ati lah

Wednesday, September 7, 2016

WW bubur org demam

as salam semua kwn2,

ujung minggu aritu aiyan cirit n demam...
tak tau dia slh mkn apa, tp nsb kejap je...
Jd mama msk lah bubur nasi

Simple je pastu masak skit sup daging takde boh lada hitam pun
utk org demam n tak demam sekali

ni mangkuk mama nye... mangkuk aiyan ada bubur n kuah sup je
p/s: geram kadang kt orang laki bwk kete tp tkt sgt nk gerak tkt kete dia tergesel sedangkan besar lg ruang yg ada.... udahla jln sempit ngegada lak

Tuesday, September 6, 2016

kelonsong gandum ala Dana


as salam semua kwn2,

salam selasa korang.... sejak ada sorang blogger diva tuh cite psl menu nih, terus jd ikutan bt kwn2 blogger.... ramai jgk yg dh menerai... 

aku pun tak terkecuali lah... walaupun bt lempeng, sapa ada heran kan... heheheh 
Cuma nama dia bila dh di glamerkan oleh Kak Hainom jd mcm spesel gitu

Sabtu tuh jd menu bfast, sbb pewarna takde, pakai lah pewarna ijau yg perasa pandan tp tak sedap lak bila boh perasa pandan tuh.... 
kwn2 lain dh ada yg try belum hehehhe

ni lah gerangan nya... kelonsong gandum ngn serawa durian...
Boh dlm talam sbb nk elakkan semut hurung

p/s: tensen ngn bibir aku yg sensitif nih, asik merekah2 n pecah berdarah pedih gile... nk kata kurang minum air berliter2 dh minum sehari....  huhuhu

Monday, September 5, 2016

Cincin berbatu kuning

as salam semua kwn2,

salam isnin semua... 
arini mesti di mulakan ngn hepi2 kan... takmo blues2 sila buang monday blues tu jauh2 ke laut yek... 

Aku tiap hari ahad time nk pilih baju utk pakai isnin, mmg pening... aku selalu nk pakai baju yg menaikkan semangat aku hhehehhe.... 

Saja nk tayang kt korang cincin emas putih berbatu kuning nih, cincin nih aku tak ingat dh tahun bila aku beli kt habib, rasanya mungkin dh lebih 5thn, beli sekali ngn bff aku... sama cuma color batu tu lain. Masa tu aku mungkin belum obses warna pink sbb kalu tak msti aku pilih batu pink hhehehhe

Cincin ni jarang sgt aku pakai, tp kadang bila datang sawan cincin tuh beria cari n pakai.... 
aku nih pulak bkn jenis org yg suke pakai cincin kt banyak2 jari, aku akan pakai kt jari manis je... kiri n kanan, sbb tu pakai double cincin tuh... 


jarang pakai sbb cincin ni longgar n tak berapa sesuai utk org yg lasak mcm aku 

p/s: pagi td pertama kali nya sejak duk ukay perdana blh blackout lak, dlm sejam jgk lah kul 4 pg  sampai 5 pg... nsb lh kejap kalu tak meraba lah time nk siap2 pg keje

Friday, September 2, 2016

Terbeli barang victoria jackson

as salam semua kwn2,

Salam jumaat semua yek... 

Kisah semalam time rehat ada pulak salesgirl victoria jackson tersesat kt opis... depa kata nk bg demo makeup kejap tgk2 je... pastu dh dia bt demo, touch up sana sini eh2 kami2 yg kata nk tgk je blh terbeli... bkn sorang tp 5 orang yg ter goda, terpedaya, ter kering wallet hehehhe... dasar perempuan kan 

Aku slh sorang dari nya... tp makeup simple2 je... bt nampak muka tak pucat je
Gitu lah seorang wanita, iman nya senipis kulit bawang huhuhu

terbeli set ini.... huhuhuhuhu 

Gambar kiri tu makeup pagi tuh... fokus tang kening tuh... serabut je kan
Gambar kanan tuh lps belajar makeup.... nampak kening tu elok je tak serabut hehehe... 


makeup arini.... biasa2 je... tang kening tu reti calit skit2 je... kene belajar lg bg nampak kemas.... 

p/s: Risau beberapa hari nih dok terdengar berita psl virus zika dh
 sampai kt malaysia... moga kita semua di lindungi dr terkena virus itu... 

Thursday, September 1, 2016

Photo diary #1 september

as salam semua kwn2,

Salam khamis n welcome september....
ada lg ke kwn2 yg sambung cuti nih? mcmne ngn sambutan merdeka korang?
cuti smlm bt apa? aku duk umah je.... melepak layan movie kt astro heheheh

dh nk ujung2 tahun nih, tak blh dh mls2 bt ntry... hrp thn ni dpt kuarkan ntry lg banyak dr thn lps heheheh... tp tgk lah kan.... bile asik cuti je... blog pun cuti jgk

Mari kite layan gambo yg ada nih... tp paham2 jelah skrg nih PD aku mmg agak mini gitu...
tak mcm dulu gambo banyak


menu kelmarin, sambal ijau petai udang... dok tengok kwn2 tayang sambal petai kt fb aku tergoda gk

kerja maktek ngn si aiyan... sibuk nangkap pokemon

sampai lg tudung baru isnin lps.... terbeli lg 3 lai apa la nasib

selasa terus pakai tudung baru... aku mmg betul2 dh jth cinta kt warna hitam... camne nih oi

makngah tayang pisang tanduk hasil tanaman dia... mak nk bt kerepek pisang kan raya haji nnti anak2 dia nk balik kg

rindu nya nk memanik gini lg..... 6 thn lps nyer gambar nih, kuar kt memori fb.. trs rasa nk manik sarat2 kt baju sndiri