teman2....

Tuesday, August 30, 2016

baju jalur gemilang

as salam semua kwn2,

Salam selasa yang basah.,..
dr kul 7 pagi lebih hujan turun mencurah2 sampai skrg kul 8 pg tak benti2 lg...
nsb lah aku mmg sampai awal kt opis, sian la kwn2 yg baru otw ke opis nih...

Harini sekolah aiyan ada sambutan hr lahir pastu tema dia, kemerdekaan gitu
Masa tgk psl hari nih dr minggu lps lagi aku dh usha2 baju melayu jalur gemilang aiyan
Nsb msh elok lg, apa lg mama la yg lbh excited....

Dtg sekolah td, kwn2 lelaki ramai yg berbaju melayu, yg perempuan berbaju kurung siap ngn crown princess lg... aiyan la senyum meleret bila teacher kata lawa baju aiyan hehehhe...


aiyan ensem mama yg comot... 

p/s: tak sabar nya nk balik kg rayahaji nnti, masa tu compom berat naik mencanak2 huhuhuhu

Monday, August 29, 2016

resepi ikan bakar petai cara dana


as salam semua kwn2,

selamat pagi kwn2.... hrpnya takde yg monday blues yek... 
aku arini bersemangat pi keje nih.... semangat tudung baru tau.... kih3

Arini rasa nk share resepi mudah ngn korang... cara aku, msti lah yg mudah n ringkas2 
org `rajin` mcm aku kan, mana nk msk yg rumit2 kih3

Bahan2:

5 ekor ikan cencaru belah belakang (ikan lain2 pun boleh jugak)
3 sudu besar cili boh 
1 sudu kecil paste asam jawa
setengah sudu gula
sedikit garam
1 biji bwg merah ( di mayang halus)
1 biji tomato (di mayang halus)
segenggam petai 

Cara Masak:

- gaulkan semua bahan2 di atas ngn sebati 
- masukkan dlm ikan paste yg dh sebati di gaul tadi... boleh jaga di lumur kan pada ikan
- bakar utk 10 ke 15 minit je pastu siap
- nk lg sedap balut ngn daun pisang tp sbb takde apa yg ada jelah ye



gini lah rupe ikan bakar petai ku.... masa tgh masak

lawankan ngn cili potong mmg layan.... 

p/s: tak penah2 raya haji dpt lepak lama kt kampung... tp kali nih edy kejap je ngn kami kt kampung sbb dia tak dpt cuti... ptg raya haji tuh dia dh balik kl

Friday, August 26, 2016

tudung dan aku

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua.... 

Kisah nya begini... smlm ptg masa nk iron baju, dok la cari2 mana tudung yg sesuai ngn baju hijau ku ini.... cari2 tak jumpa pastu geram nya pasal aku kuarkan semua tudung dlm lemari tuh.... 
Dr ptg sampai mlm dok melipat tudung2 sambil mengira2 ada berapa lai semuanya.... semua ada 190 helai jenama aidijuma, anaqeen, kekaboo.... ish3

Tu pun dh banyak yg aku bg kwn2 mana yg tak pakai time bday diaorg, bg kt adik2 aku... trk jgk penyakit aku nih... ada tudung yg aku tak ingat ntah bila masa aku beli huhuhuhu... 

kejap je rasanya akan ddk dlm susunan gini... tak lama lg senget benget lah jd nya

tudung bwl plain n shawl maktek boh asing... dia bising kata ssh nk cari shawl dia bila letak sekali tudung aku

gara2 nk dpt padanan ini lah aku mengemas bersungguh2... gigih kan

p/s: apa lah nk request kt mak aku nnti time balik kg, mmg compom aku duk kg cuti seminggu tuh... abis lah punah nk diet

Thursday, August 25, 2016

Photo Diary mini #2

as salam semua kwn2,

salam khamis kwn2....
arini msti takde yg blues2... yg moody2 almaklum hari gaji kan
Gaji kali ni kene simpan nih, nnti nk balik kg.... dh duk kg msti ada je bende nk di beli... tingin mkn itu lah ini lah, pastu kene jgk hulur kt mak abah n adik2 skit...

maaf lah kwn2, sejak dua menjak nih mood ngambik gambo adalah sgt kurang,
itu yg ntry pun kadang ke laut... PD pun asik mini je.... takdok gamba sgt kan
takkan asik nk tayang muke sndiri je... kang jemu lak kwn2 nengok tuan nyer blog yg bolat nih

oklah jom kite layan gambar yg tak seberapa nih yek

sup sayur ayam menu  mlm kelmarin... lps suap aiyan ratah sup je... 

teringin mkn yong tau fu, singgah psr mlm sat, pastu rebus sosej ngn bunga kobis n bt sup kosong....
 dinner mlm smlm

rasmikan tudung semalam.... tp tang awning tuh fail betul

kwn PA anto gambo kt wassap... tlr ikan mayong... aduh nk nngis nengok wei

Wednesday, August 24, 2016

WW kalau dh namanya perempuan

as salam semua kwn2,

salam rabu.....

Maaf semalam hilang tanpa berita, gambar takde utk di kongsi sebagai cerita....
Jd berdiam diri mencari idea.... gitu

Kalau dah namanya perempuan, kononnya nk benti, nk tobat, dh insap, dh tak muat lemari.... tp

tak boleh tgk benda2 lawo nih... ada lg 4 lai menanti utk sampai 



Monday, August 22, 2016

Jam oh Jam

as salam semua kwn2,

Salam isnin yg panas membahang....
opis takde ekon, nsb lah ada kipas antik kt bilik nih... kalu tak kepanasan lah
tp walaupun ada kipas ttp rasa membahang... paham2 jelah duk dlm opis yg takde tingkap gini... nk nngis rasa

nk cite psl jam sebenarnya...
aku dh lama tak pakai jam tangan... bkn sbb aku tak nk tp sbb terpaksa tak pakai huhuhu
sedih kan.... aku ada alahan pd barang2 besi, even stainless till... yg boleh cuma emas sahaja huhuhuhu
Bkn kata jam tp brooch kt tudung pun sama, huhuhu sian kan
Nsb lah bingkai spek aku dr titanium, ok pulak takde ruam2 ke gatal2

dr azali mmg aku pakai jam belah kiri... tp 
nk try pakai belah kanan mcm tak sesuai je, mcm tak jd je

bila pakai jam otomatik jadi mcm nih... pastu bila di biarkan dia jd melecet n pedih

Friday, August 19, 2016

untungnya aku

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua kwn2... selamat bercuti bt kwn2 yg bercuti hari ini

Beruntung aku, dpt suami mcm edy yg tak cerewet bab makan...
apa je lauk yg di hidang depan mata dia mkn, kecuali babat, organ2 dlm dia tak mkn,... lain2 even cuma bilis bawang kicap atau tlr grg kicap pun dia mkn....

Untung lah sbb kadang, eh selalu jgk lah bini nya nih mls nk msk kih3....

lauk mlm td, aku tambah ngn teh o panas je... pun dia dh mkn siap bertambah

Thursday, August 18, 2016

pd versi mini

as salam semua kwn2....

salam khamis semua, salam batik day
arini pagi2 dh rasa lemau, terbatuk2 mcm apa... ni lah kes smlm termakan icekerim masa dok btkan icekerim kt aiyan... ish3 baru nk baik batuk nih

Jdnya aku mkn biskut cicah teh o je arini utk sapan, pastu kul10 eh dh rasa lapo ko... mmg tak bg kerjasama  btl prt nih... oklah sambil2 nahan lapo kite bt ntry lah yek...
PD versi mini almaklum takde gambo sgt, ada 4 keping je gambo....


org kata, kalau nk nampak dagu runcing takde lapis amik gambo dr atas gini... seeeee tak nampak lapis2 kan dagu kih3
smlm ptg masa nk sampai umah dia nmpak ada psr mlm kt ukay pdana, pastu bising lah mlt nk pi  psr mlm
mlm tu papa balik sibuk la ajak pi psr mlm, 3 kali pusing gerai, dkt 30min nunggu dia pilih... 

last2 ni je yg dia beli... aduhla anak2

gambar pg td dlm kul 7.10min.... selalu time2 nih dh terang dh tp mendun mcm subuh lg...
tak ujan pun rasanya mendung tak ber erti hujan kn

Wednesday, August 17, 2016

WW bila kurang rajin

as salam semua kwn2,

salam rabu kwn2...

Bila kurang rajin.... aku suke msk lauk yg simple
mcm sup ayam, tomyam, asam pedas main campak2 je
sbb kt situ ada lauk, ada sayur n kuah sekali... pandai kan kih3

menu dinner mlm td... tomyam ayam penuh sayur

P/s: dh lama betul tak msk ayam golek mayo sejak oven dh simpan bwh kabinet nih... rindu lak rasanya

Tuesday, August 16, 2016

Resepi bubur sakit tekak

as salam semua kwn2,

selamat hari selasa semua kwn2....

Smlm kan cite sakit tekak, alhamdulillah harini dh beransur pulih...
mlm td pun dpt tido nyenyak jgk lah walaupun ada terjaga2 jgk

Smlm ptg gigih msk bubur ayam utk dinner, msk lebih sekali aiyan pun blh mkn...
pastu sbb banyk lg, bwk pi opis utk bfast n mkn sama2 ngn kwn opis
 *ada gk kwn2 yg suh buang tonsil nih tp... ngeri lah blm terbuka lg hati ku ini huhuh

sbb rajin mari lah share resepi bubur nih

Bahan2:

1 cwn beras
5- 6 cwn air
sedikit isi ayam (cincang halus)
1 batang lobak merah (potong dadu)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji kentang (ptong dadu)
2 hiris halia
segenggam kacang tanah
sedikit garam
1/2 kiub ayam
sedikit lada hitam

Cara masak:
Masukkan semua bahan lps tu pilih slow cook kt rice cooker atau msk mcm biasa je... sampai jd bubur
Sedia di mkn ngn kicap atau bilis... tp sbb sakit tekak bilis grg tuh suap kt aiyan je


gini rupe bubur ku sampai 2 kali aiyan menambah

Monday, August 15, 2016

sakit tekak

as salam semua kwn2,

salam isnin semua kwn2....

arini ada skit lemau, mlm td tak lena tido dek kerana batuk n sakit tekak... bersekali ngn asma

Nsb lah lps mkn ubat batuk yg jenis hisap tuh dh reda skit kesakitan tekak nih, kalau ikutkan mmg nk cuti je rasanya... berkebetulan lak bos aku cuti rehat arini....
Tp disebabkan arini aiyan ada photoshoot, sian lah pulak... gagah kn jgk lah dtg opis arini

Nsb rilex je takde keje sgt almaklum bos cuti...
ddk opis diam2 yg tak tahan bila batuk tuh peritnya sampai ke dada sakitnya....
kahak pun berdarah, msti tonsil bengkak nih... itulah edy kata msti sbb terlebih mkn durian huhuhu

Yelah aritu mkn durian tak hingat.... lps khamis tu beli durian, jumaat tu beli lg bedal lg

Sabtu tak terasa lg, ahad tuh terus rasa seksa... mlm nih nk msk bubur jelah

Sabtu msk mehun sup masa tu boh sambal bukan main banyak... ahad tu terseksa

Friday, August 12, 2016

tq yang

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua ye kwn2...

pagi2 setel dulu semua keje2 fail kerja atas meja, dh msk dlm bilik bos baru blh lyn blog kejap

Mlm td en papa, banjer mkn... sempena bday konon nyer....
yelah selalu kalu bday diaorg aku msk spesel, time aku takde sapa nk mskkan....
dia bwk kt kedai nih, sbb dia tau aku suke mkn western...
kt my Tango cafe nih mmg western dia sedap... tempat pun ok

aiyan paling suke lah sbb dia tau dlm nih ada tempat utk dia main... 

aku nyer yg fettucini carbonara tuh, mmg sedap... edy nyer ns lemak almaklum tekak melayu

otw balik singgah kt org jual durian kt tmn melawati

edy beli yg rm15 utk 2 biji tp isi dia mmg sedap sgt...tebal pahit lak tuh

maktek yg selalu diet tuh pun blh lupe diet bila dpt durian gini... 

p/s: dh cuba kurangkan pengambilan nasi tp rasa makin buncit lak prt nih kui3

Thursday, August 11, 2016

surprise yg mmg menjadi

as salam semua kwn2,

maaf lah dh tgri baru bt ntry, salam khamis semua

arini takmo bt PD lah kih2... nk sambung cite semalam...

Pagi smlm kan dh mkn nasi lemak sambil minum teh o ngn kwn2 kan... ingat itu je, tak sangka kul12 tgri kwn2 opis bt suprise masuk bilik aku sambil bwk kek n nyanyi hepi bday...
mmg betul2 surprise diri ini, segan pun ada, hepi semua ada... terharu ngn kwn2 opis yg sporting
merah2 muke rasa masa nk tiup lilin tuh... segan lak, nsb bos kt blik sebelah tak kuar bilik

Lps tu depa suh potong kek, pg lah pantry siap ada pizza bagai... mkn la ramai2 kt situ kek ngn pizza...

ada kwn amik video ngn gambo tp memorykad dia problem tak dpt nk save gambo nya... dpt kecik gini je... 
posing dulu depan kek tuh.... 
datin norhidanah... kwn yg belanja kek nih mmg suke panggil aku datin


siap sedia nk potong kek....  anak2 dh tunggu tuh

saja kwn2 nk nmpak mcm aku mkn semua tuh... siap bukak pizza banyak2 dpn aku









Wednesday, August 10, 2016

HB Dana

as salam semua kwn2,

selamat hari rabu....

Selamat Hari Lahir Dana

nk share ngn korang, sebenarnya aku ada 2 tarikh lahir....

mak aku cite, aku sebenarnya di lahirkan pada 8 ogos 1982 tp abah aku lambat daftarkan aku, udahla lambat daftar dia blh daftarkan tarikh lahir aku 10 ogos...

Sampai skrg adik beradik aku, family terdekat akan wish bday 8hb ogos...
10 ogos kwn2 wish bday kih3.... adik2 aku arini wish lg bday kih3... kan best kalu dpt mintak hadiah 2 kali kn kui3


rasa bersemangat ngn warna oren nih di ari tua arini kih3

ni gambar yg maktek bg sekali ngn ucapan bday 8hb aritu ... 

arini mmg niat aku nk belanja kwn2 nasi lemak... bli jgk kuih2 ngn btkan teh o pns

tp kwn2 pun ada yg belanja ns lemak n kuih2... berganda sapan ns lemak arini

kek maktek beli... 8hb aritu... aiyan yg beria tiup lilin... 

siap banjer akak nyer ayam kfc lg... 

p/s: tunang maktek nnti nk bt camne yek bg meriah skit suasana, maktek tu sume tknk, pelamin taknk, makeup taknak... deco2 pun taknak... nk simple mimple katanya...

Tuesday, August 9, 2016

puree oh puree

as salam semua kwn2,

salam selasa yg lemau kih3.... 

Lemau tak la lemau sgt, masih ranggup jgk nih 

Aritu nampak kak Hainom tayang bt puree, pastu si Lieya latif duk tayang anak2 dia mkn puree mamak, aritu jgk nmpak puree kt mamak tp aku dh bedal nan cheese lak... 

Ujung minggu baru nih, bt kari daging pastu pagi tu msh ada lg kari tuh, terus teringin nk mkn ngn puree.... gigih google pastu buat... masa goreng jd jgk la dia kembang tuh tp lama2 kuncup hehehhe

Mungkin kene belajar bt lg bg jd kembang semangkok mcm kt mamak tuh



ns impit grg ngn puree cicah kari daging... puree yg dh kempis

p/s: maktek decide nk tunang kecil2an je 17 sept nih... jwbnye mmg kene balik kg lah cuti seminggu tuh nnti...

Monday, August 8, 2016

Resepi masak lemak jantung pisang

as salam semua kwn2,

salam isnin semua kwn2...

Disebabkan aku mcm takde idea nk cite psl apa sgt, tp rasa nk share resepi ngn korang...
tp kan, resepi mudah je... msti ramai dh tau kan
Selalu kalau kt kampung mak suke msk tumis pedas atau msk lemak gini
aku mana lah nk share resepi yg rumit2 kan heheheh...


Resepi masak lemak jantung pisang....

Bahan2 nya:

1 biji jantung pisang (belah 4 n rebus jantung pisang hingga empuk, lps dh sejuk carik2kn)
1 paket/ 1 keping tempe ( potong dadu sedang)
2 ulas bwg putih - di mayang
1 biji bwg merah besar - di mayang
sejemput bilis
separuh sudu kecil lada hitam serbuk
1 kotak kecil santan

Cara2 masak:

- didihkan air bersama bahan2 yang di mayang n ikan bilis biarkan hingga mendidih
- masukkan tempe yg di potong dadu sedang biarkan tempe lembut
- masukkan jantung pisang yg dah di racik2 halus td dlm 2minit
- masukkan santan, tambahkan sedikit air dan serbuk lada hitam
- perasakan ngn garam n bila dh mendidih boleh matikan
- siap... boleh di mkn ngn sambal totok mmg layan

gini lah rupenya msk lemak jantung pisang ku itu.... 

p/s: cuti raya haji ngn cuti hari malaysia nnti kan minggu tuh cuti sekolah, tadika aiyan cuti seminggu... tak pasal2 kene amik cuti 3 hari huhuhu

Friday, August 5, 2016

spread the love task

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua

kt fb ada kwn yg tag task spread the love...

Day #1 of Love Your Spouse challenge. I was challenged by my friend  .................  to post photos with my beloved spouse for 7 days and to tag 2 people each day to keep the celebration of love and the promotion of traditional marriage going.

I then challenged my lovely friends .................... and .......................  


Skrg ssh nk gambar ber2 lg sbb akan ada org ke 3 yg menyelit hihihi

jaman ni perut kami tak la bolat mcm skrg nih... tahun 2009

masa nih kami baru kawin jgk la, jumpa sebulan sekali je sbb duk jauh2 kan 

gambo masa msh kecik skit bdn kih3.... thn 2010 rasanya nih
 

Thursday, August 4, 2016

photo diary rayyan izzan

as salam semua kwn2,

salam khamis semua.... 

arini mari kite layan PD versi rayyan izzan... korang kan peminat dia kan hihihihi... 

Dia kan hero dlm blog aku nih merangkap watak utama kan... 
Alhamdulillah dia skrg mmg dh sangat2 becok, sampai maktek n adik2 aku duk ulang2 ckp yg aiyan mmg ikut perangai n mlt aku, becok hahahhaha 

Kalau tgk katun yg senyap dia yg akan jd suara latar, mmg lawak kalau dgr kan.... 


sapa lah ajar peace camni... tiap pagi sabtu n ahad mmg ini lah kerja dia... awal pagi dh sibuk mewarna

sabtu baru nih bt ns impit grg, suke aiyan makan kata dia bebola goreng
menu sarapan pagi ahad, timun takde kite ganti ngn petai rebus
mak yan yg lukis... lukis aiyan katanya
ahad lps layan nan cheese xtra kt ali maju wangsamaju... 

bila nampak papa amik gambo mama ngn nan cheese dia pun suh papa amik gambo dia minum air hehhe

Isnin baru nih, bwk kuah durian ke opis lawan ngn roti keping... 

mlm td pg lg layan nan cheese kt ali maju wangsamaju... ajak maktek pulak... mmg layan


p/s: tak blh nk decide lg raya haji ni balik kg mana, or dpt balik kg ke tak...