teman2....

Thursday, June 30, 2016

photo diary sebelum raya

as salam semua kwn2,

salam khamis, khamis terakhir sebelum raya bersamaan 25 Ramadhan

lagi 5 hari nk raya, perasaan yg tak blh di gambarkan, hepi ada, sedih ada, semua rasa ada....

kwn2 dh tukar duit raya? dh siap2 packing duit raya?
tahun ni duit raya sederhana je, berjimat cermat lah tahun nih lgpun pas raya nk tunggu gaji lama gk tuh
Tahun nih tak tau nk bt open house ke tak, thn lps tak buat...
tak tau thn ni rajin ke tak nk bt open house kui3

hasil supink ari ahad aritu, beli baju raya sandal n kasut raya dia... 
sampai umah terus sarung kasut raya ikan dory dia... ptg ahad tu dia dmm... suh mkn skit sebelum bg ubat


kelmarin dpt popia nestum nih dr teacher2 little caliph... suke aiyan
smlm ptg lps mandi dia dtg dlm bilik mama sambil bawa cookies raya nih suh bukak... 

menu isnin ke selasa aritu, murtabak megi... penuh sayur hhehehhe

menu kelmarin dulu, mule2 ckp kt edy takde idea nk masak berbuka nk hint2 suh beli,
sekali dia suh msk nasi tomato da hehehhhe

menu kelmarin, mee rebus terengganu style.... 
menu buka pose semalam, ns arab al rawsah ngn kepak madu.... ada jgk lamb kebab n falafel

menan dlm kete, dh mcm kedai menan bergerak lak... tiap kali nk pg sekolah or nk kuar gi mana2 dia msti
 pilih 1 menan utk bwk sekali,
selalu kalu bwk time hr sekolah mmg menan tinggal dlm kete mana blh bwk pi sekolah kn
pastu kadang ptg dia tak bwk naik pun menan tu, tu yg terkumpul banyak... dlm beg pororo tuh penuh menan

 p/s: rasa tak sbr nk kemas2 beg raya balik kg.... biskut raya pun dh dpt semua dh... dh bahagi2 ngn maktek mana yg dia kene bwk balik kg

p/s/s: kwn2 aku msh keje lg esok, isnin baru mule bercuti... sabtu atau ahad baru bertolak balik kampung

Wednesday, June 29, 2016

WW makan siang di bln puasa... ish3

as salam semua kwn2,

salam rabu bersamaan 24 Ramadhan,

baju dh setel basuh n manik tinggal nk packing je

Edy dpt cuti sabtu nih, jd sabtu pagi kami gerak ke kerteh, redho jelah redah jem mcm 2thn lps

ahad lps, kul10 dh grk ke Setapak Central pastu ke Aeon wangsamaju lak, bila lalu dpn kedai mkn dia usha je, sampailah lalu dpn SR nih, dia tarik tgn aku sambil kata ` mama, jom makan, aiyan belum makan lagi la`.... teringat dia mmg belum sapan apa, cuma mkn coco crunch je
sbb dia tarik2 pg msk situ mama pun pi lah beli kek bungkus tp dia dh siap2 ddk n tunggu nk mkn, jd beli 1 slice n suap dia kt situ...

nsb tak jd kes viral hehehheheh....

eh ni WW ke membebel punyalah panjang... hahhahaha

abis satu slice baru dia dgn hepi ajak balik... 


p/s: tahun nih raya ngn sederhana, duit raya pun sederhana hehehhehe

Tuesday, June 28, 2016

manik last minit

as salam semua kwn2,

salam selasa bersamaan 23 Ramadhan....
seminggu lg nk raya.... ya Allah mcm tak caya lak kan, cpt betul masa berlalu...

Tahun nih raya kt kerteh dulu, dlm otak mcm2 dh plan apa yg nk di oder dr mil n nk bwk balik johor heheheh
Mcm tahun lps aku jht manik kt baju last minit je, even baju raya aku pun takde manik sehabuk cuma ada lace je... thn nih pun sama... mood memanik tu takde

Menjahit tanpa passion mmg takde napsu langsung.... jht asal ada
aku dh tak pikir dh senget ke apa.... gasak lah
blh lak lace tuh terlipat2 ada dh mls pikir... hahahhaha

baju raya thn ni jubah... kosong lak tu... itu yg nk tak nk aku tampal lah lace... blh lak lace nih terlipat2 pnt otter2 tak jd gk

baju ke 2.... boh skit je tak sampai sejengkal pun... ni pun nk nyiapkan bercinta

p/s: sekut2 raya dh mula di terima, akan di bahagi kan kepada 3 tempat tp selalu kt umah aku tinggal sejenis dua je... lain2 antar kampung

Friday, June 24, 2016

Adabi melazatkan... adabi menyelerakan...

as salam semua kwn2.

salam jumaat barokah....
salam ramadhan ke 19 kwn2.... mcm tak caya seminggu lbh je dh nk raya

cpt betul masa berlalu, pejam celik pejam celik dh msk 3minggu pose
smlm kan org gomen gaji, n semalam jgk kt lobi bangunan opis aku ada lak org adabi bt jualan

kwn2 ajak tgk, tgk je terbeli jgk.....
ish2 mmg iman senipis kulit bawang bab menyuping nih, walaupun barang adabi hahhaha


ni sebahagian je... ada lg dlm plastik tuh... kire murah lah bg aku

p/s: cuti dh mohon, aku amik cuti 5hari... cuma tak tau edy nya cuti lepas tak

Thursday, June 23, 2016

photo diary minggu ke 3 puasa

as salam semua kwn2,

salam khamis bersamaan 18 ramadhan...
tak sangka dh msk minggu ke 3 kita berpuasa, kejap betul rasanya

smlm kl n selangor cuti sempena Nuzul Quran jd arini bila dtg keje rasa mcm ari isnin lak heheheh...

Baru minggu ke 3 puasa aku dh mule hilang idea nk sediakan juadah berbuka hahhaha dasar org malas betul
tp aku takde hati lak nk mkn juadah beli kt bazar, selagi boleh aku nk msk walaupun simple mcmne
lgpun bg aku juadah yg ringan dh ckp utk berbuka tp utk edy kene ada makanan berat


juadah berbuka semalam... lambchop blackpaper ngn bbr plt hitam... 

msk special skit meraikan bday maktek kelmarin... 
menu kelmarin megi grg je... aku kalau buka suka ddk bwh je, edy je yg ddk mkn kt meja mkn

anak burung yg menumpang kt balkoni umah aku, suh edy buang tp dia kata tunggu anak2 burung ni blh terbang lak...
aduh kotor balkoni ngn najis dia

dpt poskad dr kak Noor tanda ingatan ngn dpt piring comei ni dr blogger Yan 

kebetulan pulak dokoh ngn brooch sama bentuk... pokok2 gitu

p/s: tak tau lg camne nk bg rajin menjahit manik nih.... udahla jubah raya tu kosong warna kuning aduhla dana2....

Tuesday, June 21, 2016

menu berbuka mama yg malas

as salam semua kwn2,

salam selasa 16 ramadhan, kejap betul dh nk raya... minggu dpn msti ramai dh pakat2 balik kg nih

aku tahun ni raya kt kerteh dulu, kalu gerak sabtu compom jem, gerak ahad pun jem... redho jelah
2thn lps selalu 4jam lbh jadi 12jam... tahun ni harapnya tak sampai 10jam lah dh sampai kerteh huhuhi

aku nih jns mls nk amik gambo menu pose, ujung minggu aritu ada lah amik skit gambo... ada rajin skit amik kalu tak ngap je trs.... menu aku yg mudah2 je, almaklum jns org tak berapa rajin

bubur kacang ijau durian.... saja bt sbb adik no 4 ada lg kt umah aku

selain bbr kacang, bt mehun sup daging

menu sahur, sbb sup daging tu ada lg aku tambah sawi banyak2 regukan ngn tlr kicap 

menu smlm.... sos bechamel aritu banyak lg, kita otter skit jdkan spageti grg

p/s: seronoknya esok cuti, arini bday maktek... nk msk lambchop feveret dia tp dia kata dia buka kt luar, papa pun kata nk buka kt luar jgk ngn kwn opis... jdnya mama buka ngn aiyan jelah

Monday, June 20, 2016

bila gas habis.... roti john saja

as salam semua kwn2,

salam isnin....
salam ramadhan ke 15, dh setengah bulan kita berpuasa rupanya cpt betul masa berlalu kan

baju raya alhamdulillah semua dh ada kt tangan, yg kt kampung baju sedondon pun dh selamat smpai
baju aku thn ni jubah kosong tak tau nk boh manik ke lace ke batu ke dokoh ke apa....
napsu nk pegang jarum mmg takde, tak tau lah apa teruk sgt setan malas kt bdn aku nih...

nk cite psl sabtu baru nih...
dr pagi aku dh plan nk bt roti john je, pastu msk ns grg utk edy ngn aiyan
kul5 dh mula msk inti roti john tu, tp rasa api tu makin slow makin slow pastu kul530 pup mati lah api nya... sadis betul

call kedai runcit semua kata lps maghrib baru blh anto... call edy lah suh dia beli apa yg ptt...
pastu dia balik umah dkt kul6 lbh tgk2 dia beli ns kerabu utk dia mkn sorang je... huhuhu
nsb lah dia amik tong gas n tukar sendiri gas kt kedai runcit kul 6.45 baru sampai umah cpt2 msk inti roti john pastu bt roti john tuh, ngam2 lg 5min nk azan setel

lega, dulu mmg tarikh utk tukar gas sama lbh kurang sebulan je msti tukar tp sejak ada coway aku tak penah dh rbs air panas.... jd gas kadang 2 blh ke 2 blh lebih baru abis... nk simpan 1 lg tong gas, ruang lak takde.... bln pose itu lah masa paling tak suke kalu gas abis ptg2... kebarangkalian utk dpt tong gas awal mmg ssh

bt sndiri rasanya mcm sedap sgt hehehhee.... 

ini rupa dlm nya yg belum boh sos cili ngn mayonis... 

p/s: adik2 dh mula bincang dlm grup wasap thn ni nk msk apa utk raya pertama n kedua bila kene serang ngn sedara mara... almaklum selalu kakak dia yg bt plan, bila kakak nih raya kt kerteh dulu diaorg kene lah plan awal2... selalunya kami 5 beradik mmg ddk dapur je masak n basuh pinggan, mak n abah layan tamu... family kami besar kalau sekali serbu sampai 10 kereta mana lah nk ckp tgn kn

Friday, June 17, 2016

resepi Homemade carbonara / sos bechamel

as salam semua kwn2,

salam jumaat kwn2...
salam 12 ramadhan

dr rabu adik no 4 aku dtg umah, smlm dia ada daftar kt poli tp isnin nih baru mula masuk belajar. Jd nya dia ddk la umah aku dulu ahad nnti baru antar dia pi sana kt poli nilai.

Jdnya bila dia da kene lah msk juadah berbuka ikut kegemaran dia, yelah aku nih suke kalau adik2 aku reques apa2....

Rabu tuh dlm kelam kabut sampai lambat smpt jgk msk ayam percik kelantan
n smlm masakkan dia carbonara... tp aku saja je nk try bt sos sendiri, sos bechamel

Bahan2nya:

1 biji tomato - potong halus
4 ke 5 ulas bwg putih - cincang halus
2 biji bwg besar - cincang halus
sedikit minyak zaitun atau boleh guna butter
3 sudu tepung gandum - gaulkan ngn air hingga sebati
3 keping cheddar cheese
1 sudu kecil mix herbs
1 tin susu cair @ blh guna susu segar ( aku guna susu segar n susu cair sekali )
1 sudu bsr serbuk lada hitam
4 keping daging burger- siat2 kecil
2 btg sosej- potong nipis
bunga kobis @ brokoli

Cara masak:

- panaskan minyak n tumiskan bwg... tunggu sampai naik bau masukkan tomato
- masukkan daging burger n sosej gaul2 hingga msk
- masukkan tepung gandum yg dh dicampur ngn air... sentiasa kacau n masukkan susu dan cheddar cheese
- kecilkan api kacau2 hingga sebaati boleh jgk masukkan 2 cwn air kalau pekat sgt
- masukkan mix herbs dan lada hitam
- masukkan sayur3 sedikit garam n matikan api

Sos bechamel nih boleh jgk digunakan utk lasagna, utk bt meatball cheese....
saja je aku mls nk pakai sos yg segera, bt sos sndiri pun dh yummy sgt

ni juada berbuka semalam... samosa ngn tahu bkr tu edy beli kt bazar, adik aku ada nih meriah la skit iftar

p/s: naper lah aku takde mood nk memanik baju raya sndiri nih... mls yg amat

Thursday, June 16, 2016

photo diary ntah hapa2

as salam semua kwn2.... 

salam khamis 11 ramadhan... 
cpt betul masa berlalu kan, rasanya baru ujung minggu baru nih mula pose tp dh nk dkt 2minggu kita berpose rupenya kan.

ntry arini mmg lwt, duk gali2 korek2 gambar2 nk boh kt PD nih... tp ada beberapa kepng je gambo rupenye... layan kan jelah kan yek kwn2


juadah iftar kelmarin... gara2 tergoda ngn iklah kfc kari2 ranggup lah ni... tp kurang kick sbb tak pds

naper lah cantik je aku tgk si sherry ni pakai baju nih... sampai kan aku pun terbeli jgk utk baju raya

ni pun apasal aku nmpak manis sgt dia pakai... pun terbeli jgk aku selai... aduhla

ni pun aku tergoda jgk... terbeli jgk dua2 nih... ingat nk pakai raya tp selamat dh aku pakai bt pi keje 

hahahhaha dpt gambo nih kt fb kwn... nk gelak je sbb aku nnti gitu lah pas raya 

tuan blog yg tak kurus2...  tak yah mimpi lah raya nnti nk vogue2 hahhaha... 

p/s: time2 camni lah bateri kete bt hal.... melayang lah rm200 dugaan btl

Wednesday, June 15, 2016

WW epok2 @karipap frozen


as salam sume kwn2,

bln pose nih sapa yg suke pi bazar? or param?

aku selalu suke berbuka ngn ringan2 dulu pastu solat magrib baru mkn brt skit... 
sbb tu aku suke bt kuih utk frozen... senang kan

aritu bt popia crabstik, esoknya epok2 lak... ckup lah utk seminggu

1kg terus aku bt

Tuesday, June 14, 2016

Nasi kerabu segera


as salam semua kwn2,

salam selasa, salam ramadhan ke ke9

maaf kwn2 semalam aku cuti rehat, jd mmg sunyi lah blog nih sehari... paham2 jelah sabtu ahad mmg takde ntry dr aku.... 
gini lah blogger picisan ntry pun jarang2 hehehehhe

ujung minggu baru nih, aku msk berbuka nasi kerabu ko .... 
kerlass kan aku.... nyeh2
tp pakai paket nasi kerabu segera je hehehehehhe... 
1 paket rm18 lengkap semua dlm tuh dr beras sampai keropok.... 
ulam2 tuh sedia sndiri lah ngn lauk2


dalam paket tuh ada 
1 bungkus beras blh mkn utk 5-6 org 
1 bungkus kecik serbuk bunga telang utk warna biru tuh
1 paket serunding kelapa
1 paket serunding ikan
1 paket serunding apa ntah hahahha
1 paket sambal
1 paket budu
1 paket keropok ikan

aku sediakan lauk ayam bako ngn telur masin je

ni lah paket nya ns kerabu tuh... 

Friday, June 10, 2016

Nona Jun 2016

as salam semua kwn2,

salam jumaat penghulu hari....
salam ramadhan ke 5, kejap je rasa dh nk abis seminggu berpuasa

tahun nih aku mls nk amik gambo juadah berbuka ngn sahur, mood kelaut hehehhehe
tp mcm tahun2 lps konsep berbuka n sahur kami adalah ringkas je, aku msk sndiri je hari2
kene ada makanan ringan2 mcm kuih atau grg2 mcm pisang grg ke nugget ke, pengat ke pastu wajib ada makanan berat

lari tajuk lak....
nk cite psl majalah Nona Jun nih....
dr bln 5 lg aku dh usha majalah nih sejak nmpak kt ig
smlm dpt pun beli tp lum kesempatan nk baca lg, nk baca kene tunggu feel tgh rilex2
nk baca psl org yg aku sanjung tuh... mana blh baca lbh2 kurang

*ntry ni takde kaitan isu politik yek
sapa2 nk ckp psl politik simpan elok2 dlm hati korang je

2 insan yg sgt aku hormati n sanjung... naper nampak manis je

usha gambar dulu pun dh rasa hepi... 

p/s: tgh usha2 nk plan cuti berapa hari nih... aku ikut edy je, sbb dia yg ssh nk dpt cuti... aku no hal mudah nk amik cuti n selalunya mudah lls

Wednesday, June 8, 2016

WW wanita dan kegilaannya

as salam semua kwn2,

salam ramadhan ke3 kwn2....
hrp sihat2 je hendaknya kita semua

Wanita dan kegilaannya..... hehehehhe tajuk tak hingat
bt aku, aku gila ngn brooch
gila ngn manik2 kristal2 yg pelbagai bentuk n warna
gila ngn tudung.... ya sampai tak muat almari
gila ngn baju

minggu lps tmn kwn ke gm plaza pastu terbeli brooch nih lak
gini lah perempuan... bkn main lama aku membelek satu2...

ada 3 ketul sebenarnya 1 lg kt umah brooch kucing.. yg bulat tuh clip brooch
tak tau naper tipis sgt iman nk mengelak dr terbeli benda comei nih

terbeli skit utk boh kt baju raya



Tuesday, June 7, 2016

minions ke plankton yek?


as salam semua kwn2,

salam selasa
2 ramadhan... so, smlm mcmne puasa korang?
thn ni spt tahun2 sebelumnya, mmg aku msk je berbuka n smlm alhamdulillah sampai umah pun awal, sempatlah rehat n msk ngn tenang tanpa terkocoh2.

Mcm korang tahu, aiyan suke melukis.... mewarna.... sebelum ni dia suke lukis org lidi,
pastu upgrade skit bt otomen nmpak ada badan, pastu skrg sibuk lukis minions.... 

Walaupun rupe tuh agak kurang sama tp aku ttp hepi.... 
kita kene support kan apa yg anak kita bt n suka

yg mata 1 tuh dh mcm plakton kt spongbob


p/s: si aiyan dh request dh nk kasut warna apa, nk baju raya warna apa hehehhe

Monday, June 6, 2016

kenangan 4 jun 2014

as salam semua kwn2,

Salam Ramadhan semua kwn2,
insyallah moga harini kita dpt berpuasa dgn sempurna sampai masa berbuka
tahun nih spt tahun2 lps mmg aku msk simple2 time sahur n juga time berbuka
kalau blh thn nih pun aku mls nk pi bazar ramadhan... kecuali time blik kg je nnti

Oklah nk cite kt korang pasal 4jun 2014
ada sapa2 yg masih ingat?
atau ada yg tak tau.... kenangan 2 tahun lps di tarikh itu
hari aiyan op jantung kt IJN
tarikh keramat yg takkan dpt aku lupakan sampai mati
setiap kali teringat terlihat gambar2 nih msti aku menangis... betapa peritnya aku rasa masa tuh
betapa tipis seperti tisu hati aku nih...

Moga kesayangan aku nih akan terus sihat, kuat dan jd anak yg bijak

pagi sebelum msk blik bedah

senyuman penguat hati ku

gambar yg bt aku menangis setiap kali tgk... 



p/s: dh ada kwn2 yg mula bt biskut raya ke? aku.... oder je almaklum org mls

Friday, June 3, 2016

potluck sebelum puasa

as salam semua kwn2...

salam jumaat semua....
jumaat terakhir boleh makan sebelum puasa... pasni jumaat je ddk opis diam2

mmg tak plan utk potluck, sbb ramai yg cuti... tp sbb smlm ada sorang membe bgtau arini ada bday sorang ahli grup, jd nya aku plan beli lah sapan skit... beli mihun grg n aku bt air teh o 1 jug beso
pastu ada lg org bwk sarapan, ada bwk kuih2, bawak kek, semua bwk tanpa di jangka...

jd bila dh banyak2 tuh jadi lah mcm potluck....
potluck tanpa di plan...

Selamat berpuasa ye kwn2.... moga kita semua dpt menjalani ibadah puasa dgn sempurna tahun nih,
moga kita semua di kurniakan kesihatan yg baik sampai lah berjumpa Syawal nnti

hampir penuh meja ngn makanan

semua laki makcik lah sorang2 layan depa mkn

kek bday arini... cantik bunga2 gitu


yg kilat tuh la bday boy nya... bday ke 15 katanya

bab potong memotong kek mmg serah kt perempuan2 lah... yg laki tunggu je nk ngap

p/s: thun nih mood nk memanik mmg kelaut... rasanya kosong jelah baju raya aku...
manik ke batu ke mmg mls nk beli... gasak lah

Thursday, June 2, 2016

Photo diary versi kontot...

as salam semua kwn2,

salam khamis semua...
kejap je dh nk abis seminggu cuti sekolah nih....
tak sangka dlm masa 3 hari lagi kite dh nk pose dh....
bekalan kurma dh ckp... tinggal nk beli barang2 kering jelah utk bekalan msk time sahur nnti...
bkn lah kata ikan kering tp mcm suun, mihun, tepung gandum, rempah2

PD arini versi kontot, versi gambar tak banyak ye kwn2 heheheh

keburukan ada bakul baju besar gini... jd mls nk lipat kain hahahhaha

rupa ns goreng kt umah... pucat lesi sbb kadang mama mls nk asingkan sayur2 bila aiyan cuma suke ns grg kosong gini

ujung minggu baru nih suh edy belikan sukun kt psr tani... layan betul sukun grg nih ngn sambal kicap

spek baru yg di rasmikan isnin baru nih... perasan muda skit

mlm td welfie ngn aiyan...dinner kt mama, mama mls msk
 sama ke muka kami... hahhaha