teman2....

Tuesday, April 19, 2016

balik kg jumpa nenek


as salam semua kwn2,

salam selasa...
arini, hari ke 4 lif msh lg tak di baiki, gini lah keje di jabatan kerajaan bila politik n pangkat di besar2kan.... 
Malas nk pikir nk taruh harapan, mau minggu nih tak merasa lif tuh, depa2 mana pikir.... 

Cite minggu lps, si aiyan sibuk kata nk jumpa nenek... 
pastu dia sibuk kemas menan dia msk dlm beg robocarpoli, pastu naik basikal kata nk jumpa nenek

Hahahhhahah anak2..... 

berapa bulan lah nk sampai kg kalu kayuh nih kan



p/s: maktek pospond lak tarikh tunang dia, tak tau kami jd balik kg tak bln 5 nih...

Monday, April 18, 2016

lif oh lif

as salam semua kwn2,

selamat hari isnin....
rasa nk monday blues tp rasa tak seronok lak kalau dh blues2 nih....

hati panas wei, sejak dr khamis pagi takde lif kt opis nih... ingat isnin dh ok lah tp rupenyer...haram
pagi2 menapak lah slow2 sampai ke tingkat 6, udah penat2 gitu semput lah aku...
paham2 jelah org ada penyakit semput nih kan, terbatuk2 tak cukup napas

Mls nk bebel panjang2 sakit ati lagi adalah, betis pun sakit

pemandangan dr tkt 6 ke bwh

mmg naik turun tangga aku pakai selipar jepun tu je... gasak lah

Friday, April 15, 2016

aktiviti aiyan


as salam semua kwn2,

maaf lambat bt ntry.... 

nk share kt korang aktiviti tadika aiyan... aku suke bila aritu ada hari terbuka aiyan n teacher bg hasil kerja aiyan... sbb masa kt taska takde semua nih... 

aiyan 4tahun tp di letak sekali 3thn pastu takde lah aktiviti2 pelbagai... sian kan aiyan
sbb teacher kata aiyan tak blh pegang gunting, aiyan tak fokus aiyan tak itu aiyan tak ini...
Sedangkan teacher di taska yg mls nk mengajar tp aku tak kisah.



sebahagian hasil kerja sampai bulan 3


Thursday, April 14, 2016

photo diary... cacamarba

as salam semua kwn2,


salam khamis.... 
nk bt ntry awal tp banyak lak keje... 

udahla pg td lutut ni rasa nk luruh, naik tangga ke tingkat 6 udahla aku bwk barang2 pantry... 
ngn airkotak yg ada 6 kotak tu 2 bekas, pastu air mineral 5 botol ngn bekal aku lg huhuhu nk nngis rasa
lif opis ni asik rosak je... tensen betul lah... 
pastu ni pun tak elok lg, nsb lah aku siap2 bwk bekal sampai lunch tau... selamat lah sampai ptg la aku tak trn nih

minggu lps takde ntry PD so, minggu nih mari lah ber PD... walaupun gambar tak seberapa ada kan


lauk ujung minggu lps... ketam mcm lemak cili api... berselera mkn sume mengokak ketam nih

aritu ternampak blogger Lieya Latif tayang msk ayam percik, gigih aku bt jgk ayam percik... puas hati mkn

saja try beli brooch ozel... bt masa nih rasa tak gatal lg dagu aku pakai ozel nih... 

selain mehun sup, kt umah nih mehun tomyam pun sgt mudah disediakan, pastu hidangan lengkap

ni namanya etok salai... ada kwn opis jual... pertama kali aku mkn jumaat lepas... hehehhe jakun kejap


p/s: ya Allah, aku berserah kepadamu... andai masih ada rezeki ku... kekalkan lah, andai bukan rezeki ku aku redha

Wednesday, April 13, 2016

WW welfie dua beranak

as salam semua kwn2,

salam rabu.... 
tak tau apa pesen si aiyan kalu welfie ngn papa nyer... 
heheheh comei je nampak kan... 


comei lah tuh konon nyer

sengih je papa tgk gaya bdk nih selfie... bt gaya cam org tua pakai spek

p/s: sabarlah wahai hati, sudah tertulis belum lagi jd rezeki ku, insyallah satu masa nnti tentu ada

Tuesday, April 12, 2016

mengirim barang di IKEa


as salam semua kwn2,

selamat hari selasa semua.... 

Minggu lepas edy ada bt site visit kt ikea cheras tuh, alah site dia kt ikano tuh sebelah je ikea...
dia tanya nk kirim apa2 tak... hmmm mule lah tgk katalog ikea

Yg berkenan di hati wok tuh, nk ada ttp tp takde stok.... dpt yg nih pun dh ok.... 
lama ngidam nk msk mee grg guna wok nih hehehe... 

pastu suh edy beli karipap ikea sekali, mcm ngidam gitu


3 benda ni je yg di kirim nya pun... 

wok 33cm, plastik zip lock, ngn clip tuh.... 

Monday, April 11, 2016

Yazid Burger

as salam semua kwn2,

selamat hari isnin kwn2...
takmo monday blues yek....
arini boss i cuti rehat, rilex2 lah bt keje sbb tak pyh nk rushing kan bila dia takde....

Td seronok borak ngn driver opis nih dia cite psl pengalaman bt keje luar baru2 nih
sampai ke tioman lg... pastu muke jd itam mcm negro hehehehe

jumaat baru ni edy bt site kt shah alam, ptg tu mcm biasa dia akan tanya nk kirim apa2 tak...
trs google apa makanan best kt shah alam... pastu nampak yazid beger nih...
apa lg, oder yazid beger yg 250g kt edy...
sekali balik dia beli yg 500g perkkkh tamak nampak di situ
tp nsb lah begernya sedap... mmg puas hati lah



sebesar kek setengah kilo tuh... mmg share mkn ber3 lah beger nih... 

keratan rentasnya.... sos n isinya banyak... dagingnya pun tebal n sedap

p/s: ujung bulan ni plan nk balik kg sbb maktek nk tunang tp ada hari sukan aiyan lak, udahla sampai ptg... rasanya sukan tuh kene ponteng lah huhuhu

Friday, April 8, 2016

heppy 9th anniversary

as salam semua kwn2,

selamat hari jumaat.... 

hari ni, hari ulangtahun ke 9 aku bergelar penjawat awam.... 
tarikh nih 9thn lps sama2 berkursus kt melaka, antara kwn2 yg sekali ngn aku
blogger Lieya Latif n Zana Nordin.... masing2 berjauhan tp dekat bila jumpa di fb ngn blog.

arini jgk ada dpt berita yg hepi utk gred N mcm kami nih... 


gambar yg 9thn dh aku simpan... syg ooooo

agak2 korang nampak tak aku yg mana, si lieya kt mana?

Thursday, April 7, 2016

Resepi mehun sup bodo

as salam semua kwn2,

selamat hari khamis....
cpt lak rasa berlalu minggu nih, dh nk msk ujung minggu balik....

disebabkan gambar tak banyak dlm simpanan... tak blh bt segmen PD jd kite share resepi lah
nampak sgt mmg pandai kan aku nk mudahkan keje heheheh... jnji ada ntry kan... kang kwn2 takmo lak jenguk blog picisan aku nih kan

Share ngn korang resepi mehun sup bodo aku....

Resepi Mehun sup bodo

Bahan2:

300gm isi ayam dan tulang2... (leher ke kaki ke)/ boleh jdk di ganti ngn daging, atau seafood
3 ulas bwg putih (tumbuk)
3 biji bwg merah kecik ( tumbuk)
1 biji bwg merah besar ( di hiris halus)
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
minyak utk menumis
sedikit garam

2 biji tomato (potong 6)
1 batang lobak merah (potong ikut suka)
1 pek putik jagung (potong ikut suka)
2 pokok sawi jepun (potong sedang)
segenggam @ikut suke bunga kobis (potong kecil)
1 plastik cendawan tiram (siat2 kecil)
sedikit daun sup (potong halus)

Cara masak:

- tumiskan semua bahan tumbuk dan bwg yg di hiris sampai naik bau
- masukkan isi ayam dan tulang td ttpkan periuk n masukkan skit air masak dlm 15min
- masukkan 1 liter air dan biarkan mendidih
- bila dh mendidih mskkan semua syr biarkan dlm 5min lps tuh perisakan ngn garam  masukkan daun sup n ttp api
- boleh mkn ngn nasi, mehun mee atau begitu saja...
- nk sedap makan ngn sambal kicap.... perkkh mmg terangkat


aritu bwk bekal ke opis mehun sup nih... simple je kan resepi sup aku



Wednesday, April 6, 2016

WW lauk paling simple tp paling membuka selera

as salam semua kwn2,

salam rabu.... 

apa lauk kegemaran korang? msti yg mewah2 yg sedap2 kan
sebab aku ni kan org kampung... ni lauk membangkitkan selera


tu tu... bilis bwg goreng ngn kicap tuh... itu dh ckp membuka selera

Tuesday, April 5, 2016

besar vs kecil

as salam semua kwn2,

salam selasa semua.... 
arini opis sunyi betul.... geng2 perempuan ramai takde.... 
ada yang cuti emergency balik kg, mana yg dpt APC arini, mana yg balik kg sbb kematian... mana yg cuti lg, udahla geng laki pun ramai takde dek kerja luar.... 
bertambah2 sunyi lah rasanya..... 

dari layan kesunyian tuh, baik kite layan blog nih kan.... 

Aiyan mmg suka melukis.... mmg dia ada banyak koleksi kertas lukisan, buku2 mewarna, pencil color jgn cakap lah... 
rasanya dulu masa aku sekolah dr sekolah rendah sampai menengah, tak penah la ada color pencil sebanyak dia nih.... untung bdk2 zmn skrg nih hehehhe
Kadang aku yg lebih geram nengok pencil2 color tu sbb zmn aku tak merasa...

sejak ada color yg jumbo tuh... yg kecik2 kurus dh agak kurang di pandang heheheh

p/s: Lega smlm dh kemas almari baju, rasa lebih 15 helai baju yg berjaya di keluarkan.... cuma tak tau nk letak kt mana or sedekah kt mana

Monday, April 4, 2016

Jom kita lukis sama2, nak?


as salam semua kwn2,

selamat hari isnin ye kwn2.... 

jgn bermonday blues yek, mari lah menghepikan diri anda

Aiyan nih mmg suke melukis... lagi2 kalau kita support ngn nk ajar dia melukis, lg lah dia suke... 
pastu asal dia pegang pencil je, dia suh kita melukis sama ngn dia lah hahhaha

sampai kadang nk bt keje umah pun tak buleh heheheh.... 

Jom kita lukis sama2, nak? itu ayat dia nk ngajak mak tek or mama melukis ngn dia....

ni antara yg dia teror lukis bt masa nih hahahha... walaupun rupe ntah mcm apa... hahhahaha

p/s: awal bln 5 nih maktek nk tunang... mcm tak sangka lak....

Friday, April 1, 2016

apakah jenis darah anda?

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua....
selamat bercti bt kwn2 yg berhujung minggu

Nak tanya nih... korang tau tak korang berdarah jenis apa? A? AB? O? B? bkn darah di raja ke... darah kerabat ke itu takmo yek

Kami 1 family berdarah O
aku n edy darah O, aku tau sbb dulu2 masa kt UItm biasa derma darah n edy slh seorang yg aktif derma darah jd aku dpt tau psl jenis darah kami.

Jd aiyan pun msti sama jns kan ngn mak pak nyer...

dpt dr grup wassap....