teman2....

Friday, January 29, 2016

Ragam Kami

as salam semua kwn2,

selamat hari jumaat.... hepi rasanya bila dh jumaat sbb esok lusa tulat cuti yipeee yeeee...

bkn lah hepi sbb nk pegi berjimba2 tak... tp dpt lah rehatkan diri rilex2.... kot nk pi beli brg2 skit ke apa kan, skrg niih mlm mmg jarang sgt kuar pi beli barang sbb nk bg aiyan tdo awal. sbb esok pagi kene bangun awal.

Kat opis kami nih ramai yg umur hampir sebaya, jenis huha2 gile2....
Tp ada jgk yg agak veteren tp blh ngam ngn kami yg agak muda nih hehehe
even pegawai pun blh lepak lunch n bfast sama... tp paling happening time lunch lah...


selalu lg meriah nih, lg penuh tp ada 2 ke 3 org yg takde dlm gambar nih... gini lah cara kami

yg 2 org nih berjimba kt putrajaya pi mesyuarat agong puspanita heheheh

p/s: BRIM oh BRIM..... datangmu di nanti...pergimu di kenang... hahahha untung lah sapa dpt BRIM nih....

Thursday, January 28, 2016

Photo Diary #3 2016

as salam semua kwn2,

Selamat hari khamis.... 
tahun nih azam nk bt banyak ntry nih, tp baru awal2 tahun dh asik culas je.... 
Kali nih cite mmg pelbagai n cacamarba... mari2 kita bersama melayan cite bergambar minggu ini yek
Tp mcm biasa msti banyak psl makanan nyer




belangkas.... jumpa kt psr tani sabtu tmn melawati... idup lg siap jongket2 ekor lg

tangkapan bawal AJ... kene bebel ngn maktek... kata dh insap katanya

nk bt lasagna roti to bekas kecik sgt jd lah ala2 meatball cabonara... ni lah bekal bfast aku hari2

bfast pg ahad, keladi ngn tempe grg.... ngn sambal kicap lak perkkkh terangkat

lauk lunch ahad, ikan bako ngn bayam tumis air

bfast pagi isnin cuti thaipusam... mehun putih ngn sambal kicap
menu dinner mlm kelmarin... urap@kerabu daun selom ngn ikan kering... mmg sgt layan..
. lagi2 daun selom tuh


beso vs kecik... tp aku amik yg 6 biji tuh hehehhe... biar kecik asal banyak

minggu lps nyer cite, sim kad hp samsung bt hal... nsb lah tukar sim kad rm10 je kene

Wednesday, January 27, 2016

WW my little imam my little panda


as salam semua kwn2,

Salam Rabu.... 

Sebelum nih aiyan takmo pakai kopiah dia pi sekolah, tp lps tgk gambar bdk ngn uniform little caliph kt belakang majalah keluarga trs sibuk cari songkok dia....



amik gambar dlm lif masa nk pi sekolahhero kene bwk... utk bt kwn

muke serius pnt asik suh senyum je

kerjaan papa nyer.... ngikut je pulak tu

p/s: CNY nih papa kata nk balik kerteh, mama ikut je... lgpun dh lama jgk tak balik kg

Tuesday, January 26, 2016

resepi lokan msk lemak cili api

as salam semua kwn2,

salam selasa semua.... 

Arini rasa nk share resepi lokan msk lemak, ari sabtu aritu kan pi cari lokan kt psr tani hhehehe... 

1kg rm6.00 aku beli 2 kg je... tp dpt 17ketui je heheheh... mari lah share resepi lokan nih
versi aku lah... versi mls

Bahan2 nya:

Isi lokan
10 biji cili api ( di tumbuk)
3 ulas bwg putih (di tumbuk)
1 biji bwg merah kecik( di tumbuk)
1/2 inci kunyit (di tumbuk)
1 btg serai (dititik)
1 kotak kecil santan
garam secukup rasa
1 keping asam

Cara masak:

Rebus dulu lokan dengan cara, letakkan lokan dlm kuali atau periuk lps tu ttp rapat jgn bagi air sbb nnti lokan akan keluarkan air. msk dlm 10 ke 15 min bila semua lokan dh terbuka maksudnya dh msk lah tu.

Tumiskan bahan2 tumbuk bila dh naik bau masukkan santan n lokan. 
Perasakan ngn garam n asam keping
Siap utk di hidangkan 




ni lah dia rupa lokan tuh.... 






sila guna kuali lama anda... masa rebus nih mmg tak bg air langsung tau... dh terbukak gini kire dh msk lah tu

kulit bkn main beso isi ciput... tp kire beso jgk lah isinya beso dr kerang

ni piring kecik je bkn mangkuk tau... heheheh 


Friday, January 22, 2016

sarapan ber3

as salam semua kwn2,

selamat hari jumaat semua....

maaf semalam takde PD mcm selalu... aku tak sihat jd amik cuti rehat n berehat kt umah. arini alhamdulillah dh sihat dh boleh dtg keje n buat semula keje yg mula melambak atas meja ni. hehehhe

Oklah pagi nih dlm sejarah awal 2016, pg keje papa antar n bfast sekali...
Rabu ptg papa dtg opis tinggal moto kt opis mama n balik ngn kete pastu amik aiyan, jd arini kami pg keje sekali sbb papa nk amik moto kt opis mama. yg paling suke tentulah aiyan.... dpt bfast sekali ngn papa.


suke lah si kecik tu mkn roti tlr sekali ngn papa.... 


Wednesday, January 20, 2016

WW banyaknya siput.... abis lah tanaman aku

as salam semua kwn2,

Bdn rasa tak sihat nih, pastu risau kn aiyan pg td muntah masa nk pi sekolah, prt dia msk angin kot sbb mlm td tak mo mkn berat apa.... mintak2 takde apa, n mmg dh pesan kt teacher dia apa2... call

Siput oh siput.... tensen

21 ekor sekali serang... hehehhehe

Tuesday, January 19, 2016

Bday papa ke 35

as salam semua kwn2,

selamat hari selasa ye kwn2....

Semalam kan bday papa aiyan, takde bt sambutan cuma msk special skit je mlm td konon2 nyer....
dh mcm tradisi lak kalu ada bday bt mkn2... jarang pi mkn kt luar, selalunya aku akan msk menu yg agak special lah mengikut kesukaan tuan nyer bdn.

Dh lama tak msk ayam percik, tu yg msk mlm td tuh utk bday boy
Ayam percik
Acar ngn nasi planta

simple je hidangan mlm td

ni lah dia bday boy nyer... si aiyan tu papa suh amik gambo smbail korek idung pun dia ikut je

Monday, January 18, 2016

maktek oh maktek

as salam semua kwn2,

selamat hari isnin kwn2... takmo mood blues2 monday yek heheheh

Nk cite perihal maktek nih, yelah lps dia kata nk kawin akhir thn nih, aku dh mule suh dia bt persiapan. Insyallah bln 5 nih family kwn tuh nk merisik, jd dia dh mula lah nk cari cincin risik.

Pastu sapa lg lah yg jd mangsa..... kakak nyer lah
Nk pilih cincin risik pun nk suh aku tgk..siap wassap bagai, aku yg pening. sabo je kan
Aku kata, selalu risik pakai cincin belah rotan. 
Jd dia pun gigihla cari belah rotan, pastu kata takde yg kenan.... mule lah dia hint2 nk ajak aku pilih cincin, aku nih bkn takmo teman tp yg nk di risik dia, nk kawin nnti dia jd biarlah dia pilih sndiri.
Dia dh tgk kt pohkong kata takde lawo, pastu smlm dia tunjuk kt aku pandora nyer cincin

Mule lah kakak nya yg agak evergreen nih bebel, takkan cincin risik nk pakai silver or emas putih, emas kuning lah lawo.... pastu dia kata saja je tunjuk kt aku
n dia nk bg cincin nih kt makngah, sbb dia langkah bendul makngah... 
makngah mmg suke silver or emas putih nih

Dh sambil2 tuh lawo lah jgk kalau beli utk diri kakak nyer nih kan hehehe... cuci2 mata kan

comei2 tp mcm urban sgt kot

boleh tahan comei2 jgk cincin nih tp silver lak.... 

yg berbatu beso tuh lawo jgk tp aku kata itu kalu time nikah lawo lah

kalau org2 tua tgk msti pelik kalu cincin gini di pilih maktek

p/s: Arini bday papa aiyan, takde suprise apa pun cuma mlm nh nk msk spesial skit hehehe... konon nyer

Friday, January 15, 2016

Bila Jumaat....

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua...

arini lwt skit buat ntry, dr pagi takde idea heheheh... gambar pun takberapa nk ada utk di kongsi

Tp lps tgri ada lak gambar nk share n di ceritakan kt sini...

Popcorn... korang suke popcorn? ni bkn lah nk cite aku bt popcorn sendiri heheheh
Tiap jumaat ada psr kt belakang jupem nih, msti ada jual popcorn bolat2 nih.... sedap wei
rm2 je sebekas tp puashati layan hehhehe...

1 bekas nih rm2 je... dulu2 rm1.30 je 1 bungkus tau tp 2 ke 3 thn lps lah

bolat2 isi nyer mmg syok layan... aiyan pun blh abis separuh bekas dlm perjalanan balik nnti

Thursday, January 14, 2016

Photo diary #2 cacamarba

as salam semua kwn2,

selamat hari khamis, salam baju batik heheheh

awal pagi lah buat ntry, otak tgh fresh sebelum sambung balik buat keje, sampai awal mula keje awal skit hehehhe....
Lagipun kang tkt tak dan nk bt ntry bagai susun2 ayat bila dh mula bizi kan...

Mari lah bersama2 kita melayan gambar yg tak seberapa nih......

ayam kicap pelabgai sbb selain ayam ada jgk kentang ngn bebola ayam hehehe... gara2 stok lauk tinggal ini je

kelmarin nyer menu dinner... mee lidi grg bersama opak ngn kopok, kadang2 mls nk dinner ngn nasi

sesekali tuan blog selfie.... ingat bln ni nk tkr spek, tak blh lak sbb rodtax mati kene renew... pospont la

ada membe sekolah amik oder jual batik nih... laju2 oder sbb baju batik banyak yg dh koyak...
 aku amik yg merah menyala belah kiri tuh

selalu beli yg kecik, nih beso trs akak tu bg kt aku... hehhehe apa lg skrg maktek pun suke pakai...
kacau daun je kan..

Saja2 nk bgtau kalau ada sapa2 berminat nk oder capet patchwork atau cadar blh try ke fb nih... kwn aku menjual nih
mmg cantik n 100% cotton

p/s: pagi td singgah kedai mkn layankan aiyan mkn mehun grg dh kenyang trs laju je ckp nk pi sekolah, alhamdulillah arini tak nngis... tp tiap pagi kene ajak pi kedai mkn lah

Wednesday, January 13, 2016

WW rindu serindunya... jaman remaja

as salam semua kwn2,


salam rabu...

sekali terjumpa album lama... rindunya
rindu ngn geng2 masa kt UITM jengka dulu tahun 2000-2003

ni ngn geng2 se dorm 1st sem nih

ngn senior kesatria... baju pinjam tuh sbb tu beso hahahha....
bosan pakai baju sama je 

p/s: alhamdulillah pagi nih dh ok dh aiyan tak nngis, tp sblum antar bwk dia pi bfast dulu.. hrp2 esok2 ok jelah

Tuesday, January 12, 2016

anak bertuah

as salam semua kwn2,

selamat pagi selasa semua....

arini bermula lah sebuah cabaran, hati mama nih mmg dh lega masa minggu pertama bila dia hepi pi sekolah n tiap pagi antar tak nngis... tp rasa pelik sbb aiyan rilex sgt tak meragam, mama bg can minggu ke 2.... n betul dia dh mula bt perangai... anak bertuah

Dari semalam masa antar dia dh mula tanya papa mana, aiyan nk mkn roti tlr, aiyan nk beli menan... bila ckp takde kedai bukak pagi2 nih... dia dh mula liat.... smlm dia tak nngis lg tp pagi td dia nngis2 huhuhu... dia tak ckp taknk pi sekolah cuma mula lah nk mkn roti tlr lah apa lah... pujuk2 pun tak jalan, sampai last2 teacher dia dukung msk sekolah... huhuhu hati mama terus rasa risau.... harap2nya ok lah bila dh msk tuh, kalu dia nngis tak benti2 ke apa msti teacher dia call mama kan

gambar minggu lps... masa nih excited lg nk pi sekolah

mlm td pi mkn roti tlr kt mamak ngn papa... 

p/s: mlm td maktek ckp psl ada org nk dtg merisik.... huhuhu rasa dh tua sgt aku, tak sangka adik2 aku dh besar dh nk kawin.... tp hati rasa sedih makngah terasa tak bila dia belum lg bertemu jodoh, kami adik badik faham tp tkt mlt makcik2 yg kadang mcm tempayan bila ckp tak fkr perasaan makngah

Monday, January 11, 2016

Puyuh

as salam semua kwn2,

maaf agak senyap dr jumaat, tetap BW blog kwn2.... tp idea tak dtg utk bt ntry hehehhe jd cuma tinggal jejak kt blog kwn2 jelah ye....

ujung minggu tak kemana, papa keje sabtu n ahad.... jd nya aktiviti kt umah jelah yg berlangsung... layan aiyan main, layan aiyan lukis2 color2... tgk katun hehehhe.... itu jelah kan

tajuk ntry tuh... heheheh nk cite kt korang kalau lps balik kg msti dpt bekalan puyuh dr abah, sbb kt kampung ada tokey puyuh sbb dia ada ladang membela puyuh dan murah harganya.

selain grg suke bt sup... layan lak ngn mehun mmg syok

Thursday, January 7, 2016

photo diary #1 2016 Umrah papa

as salam semua kwn2....

selamat pagi khamis.... minggu nih otak pikir cpt lah abis minggu, cpt lah jumaat hahahha... teruk beno mama sorang nih..

sebenarnya kan aku tak banyak gambar awal2 tahun nih... paham2 jelah kan.... jadi aku nk share ngn korang gambar2 yg edy hantar masa dia bt umrah aritu...



gambar pertama lps sampai sana... lega dpt tgk gambar nih... lega selamat sampai

pastu hari ke 2 dia tunjuk nih... aiyan bekalkan menan kt papa... dia jumpa dlm beg... aku lak yg nngis tgk



aiyan selitkn dlm sini... aiyan2


masa nih ada rambut lg heheheh

mcm tak percaya dh sampai sini

kt ladang kurma katanya.... masa nih dh tkade rambut dh nih... 

Subhanallah... cantiknya

tunjuk gambar nih kt aiyan... dia ketawa je nsb kenal lagi mana 1 papa

p/s: doakan aiyan terus hepi kt sekolah yek kwn2....

Wednesday, January 6, 2016

WW oh cik putih ku

as salam semua kwn2,

salam rabu.... alhamdulillah, aiyan dh msk hari ke3 ke tadika.... pagi2 dr dalam kereta dh sibuk kata nk ke sekolah. alhamdulillah jgk tak nngis... moga trs hepi kt sekolah.

Kisah semalam, cik putih ku cedera lg... huuhuuu

sian cik putih ku... 

nnti lah dpt duit kutu ke kite kumpul2 cat baru ...

Tuesday, January 5, 2016

Penguat semangat

as salam semua kwn2,

selamat hari selasa kwn2....
apasal lah rasa minggu nih lama betul lah nk tukar hari hehehe baru selasa yek...

smlm ptg masa amik aiyan mama berdebar2 jgk camne lah agaknya dia...
masa smpai tadika tuh, masa nampak dia alahai kesian nya muka dia... muke mcm pnt sgt tak bermaya...
ddk dlm kete pun trs ddk belakang... dia senyap je mama tanya pun senyap... mama dh risau

pastu dgr dia kata nk pi kedai, mama kata ok kalau hujan benti kita pi kedai, smpai ukay perdana mmg tak ujan lg... singgahla speedmart beli brg skit pastu dia amik menan nih, kalu selalu mmg mama tak belikan tp sbb smlm dpt bonus konon2 nyer mama pun belikan lah.

Sampai umah mandikan dia pastu bg dia main, terus tukar muka dia hepi gelak ketawa sambil main.
mama pun rasa hepi jgk sbb dpt tgk muka ceria dia....

Pg nih mama singgah gerai mkn ingat nk bfast ngn dia, tp dia sibuk kata nk pi sekolah... smpai bfast pun tak nk... tanya kt teacher smlm dia tak tdo ke? aah teacher kata dia tak tido.... ptt lah dia tak bermaya n nmpak penat

robot kecik nih boleh ke depan ke belakang jln2 pusing2

tgk dia gelak ketawa kita pun rasa hepi... 


p/s: berapa lama lg lah penyeksaan ini nk berakhir... opis dh berminggu takde ekon... jupem nih dh miskin sgt ke tak blh nak baiki....