teman2....

Monday, November 30, 2015

kene Paw lagi

as salam semua kwn2,

selamat hari isnin yek kwn2...
Pagi2 nih dgr berita sedih pelawak Pak Yus meninggal dunia sbb sesak nafas, sedih sebak masa baca psl nih kt IG, alfatihah bt arwah moga rohnya dicucuri rahmat

Cerita psl kene paw.... mama lah yg kene paw kn

Ceritanya begini... pagi rabu lg minyak kereta tinggal 2 bar, selalu ckp lg nk pg balik keje ngn  2bar,
Tgri tuh ingat nk isi minyak, tp kereta aku kene block lak, mmg pemilik kerete yg membelock tuh tinggal no hp bila call2 tak angkat dlm 20min jgk tunggu... last2 mls kuar
ingat mlm tuh nk bgtau edy suh dia isikan minyak... ptg tuh hujan lbt blh lak aku lupa...

So, pagi khamis tuh baru perasan ayooo lupa isi minyak jd terpaksa lah singgah petron jgk pagi tuh, sekali ngn aiyan lah msk petron tuh takkan nk tinggal dia dlm kete kan... msk2 petron je....

hasil paw an.... rm31.90 nsb dh gaji

sedangkan dia dh ada 1 set dh... redho jelah mama

Friday, November 27, 2015

Kami 5 Beradik

as salam semua kwn2,

dh mcm sesi perkenalan lak.... adik2 aku lah terjumpa gambar lama2 masa masing2 kecik2... 

kebetulan aku guna gambar sekolah tadika aku nih kt pic profile wassap aku

Kami adik badik pangai takde yg sama
1. aku yg sulong, mmg garang, kuat mengarah hehehhe... banyak ikut pangai abah aku, suke msk2 tp kemas2 kurang suke heheh
2. makngah dia pendiam ngn kami adik badik mmg riuh tp dia antara kuat simpan rasia n paling pengemas, tiap2 sebelum raya atuk akan panggil dia tlg kmskan umah... msk kurang minat
3. Maktek... dia nih paling kecik paling katek hahaha... cerewet bab2 baju, baju dia semua saiz xs... kalu tmn dia pilih baju mmg blh tgk wayang 1 round pun blum jumpa lg, dia ddk sekali ngn aku
4. Makyan, skrg tgh praktikal kt kg... dia nih pangai mmg lain skit, suke msk n kalu dia msk adalah rasa2 mcm mak aku msk... geng gaduh mak nih
5. paksu, satu2nya adik laki kami... aktif kt sekolah join coral speking lah pastu ntah acara apa ntah... dia ada telinga yg sgt kuat, kuat tahan bebel dr abah aku hahaha


Atas kiri opcos lah aku ... adik2 semua panggil aku `kakak`
belah kanan yg rambut kerinting tuh makgah
dpn makngah tu maktek... adik no 3
Kiri Bawah makyan adik no 4 aku
Kanan tuh adik bongsu aku... satu2 nya anak lelaki abah n mak
ada sama tak muke masing2.... 

Thursday, November 26, 2015

Photo diary makan2


as salam semua kwn2,

Selamat hari khamis yek, arini rasa mcm baru ari rabu lak... smpaikan terlupa nk memakai baju batik kui3... dasat btl nyanyuk

Ari aku cuti jaga aiyan tu kan lama, aku takde nk bt apa bosan bt lah makanan je kt umah... huhuhu 

Awal2 tuh msk sup2 jelah, udah org tua2 kata jgn menumis ke goreng2 ke.... jd itu yg PD psl makanan je 


ari sabtu lps aiyan nyer CP dh kering bt donat lah.... bosan wei duk umah je

lps aiyan tdo baru dpt lyn.... nasi ngn sup ayam boh sambal kicap 2 sudu

Pengat pisang ngn keledek... 

donat bt ari ahad lak, sbb yg sabtu tuh sekejap je abis... org CP pun suke mkn donat

aku gune cetak nih utk bt donat bintang


skrg tgh famous pirate coffee nih, lg2 tgk kt fb membe2 yg duk johor... sdp jgk pekat likat memikat...


Wednesday, November 25, 2015

WW Berpantang Chikenpox kt umah

as salam semua kwn2,

mari layan aktiviti kt aiyan kt umah sepanjang kene chikenpox...





tgk cite oltromen kt hp lama mama...

lukis otomen ngn rasaksa

otomen versi aiyan... mcm labah2 dh

melukis apa2 yg boleh... jnji dia tak meragam

gaya tido org chikenpox

tido ngn anak2 sekali

Tuesday, November 24, 2015

Aiyan kene Chikenpox

as salam semua kwn2...

Maafkan diriku hilang dr khamis lepas..... terpaksa mencuti kan diri, aiyan kene  CP.... kt taska dia tuh mmg tgh ramai yg kene CP itu pasal lah jangkit jgk kt dia... tp alhamdulillah tak la teruk sgt kene pun skit2 gitu... hrpnya takde lah kene lg esok2 di masa akan datang

Rabu ptg tuh masa amik aiyan cikgu taska dia takde ckp pe pn, dia pun xdmm... smpai umah dia membuang tu mandikan dia sekali baru nmpak ada mcm biji2 berair kt belakang bdk dia... aku apa lg berdebar dh wei.... Mlm tu tunggu papa sampai umah terus pi klinik, n doc mmg sahkan itu CP huhu aku dh seram jgk teringat cite kwn2 opis n kt opis psl CP nih, sian sgt kt aiyan

Berdebar bkn sbb apa, sbb aku ngn maktek tak penah kene CP lg huhuhu... org2 dok kata kalu org tua yg kene lg teruk , itu yg aku debo skit tuh.... jd nya khamis sampai isnin aku cuti rehat utk jaga aiyan, arini papa dia lak jaga... CP aiyan alhamdulillah dh kering tinggal tunggu keruping tuh nk luruh je...



seram je aku nengok slip nih... tkt lah camne CP tuh jd nnti kan

ni ibu dia kot... sbb ni yg paling beso masa tuh... ni yg pertama sekali jumpa

ni yg awal2 peasan kt belakang... kt depan ada jgk tp tak banyak


sapu ngn ubat nih mmg cpt kering

minta jgk membe opis amikkan daun semambu kt belakang opis... hehehhe tq beb



ari ke3 dh kering tp msh merah2 lg camni... 

p/s: tq bt kwn2 yg tlg tgk2 kan tmpt aku n bt keje aku apa yg patut.... sgt2 hargainya

Wednesday, November 18, 2015

WW Sapodilla @ ciku

as salam semua kwn2,

sapa geng aku? peminat ciku

buahnya besar2 bkn mcm ciku yg aku selalu jumpa time kt kampung

buah dia pula manis sesangat... hmmmm 

Tuesday, November 17, 2015

calon Lelaki Melayu Terakhir

as salam sume kwn2,

selamat hari selasa yek kwn2,
skrg nih kan tiap ptg, mlm or pagi msti hujan... sejuk semacam betul.... dkt2 akhir tahun almaklum nya.

Anak bujang aku sorang nih mmg sgt melayu.....
Kalau blh tiap2 hari nk pg taska pakai baju melayu.... dia panggil `baju hari raya`
tp sbb kan baju melayu dia tak banyak, ada 6 lai je, tu pun termsk 2 lai yg aku baru je tempah kt makcik kt kg... nsb dia dpt buat cpt 2 lai nih bt 2 hari je... bg baju tuh utk pakai tiap ptg jr time balik taska tu pakai la baju melayu.....

aku ni kadang mmg conservative skit, sbb tiap2 dlm sebulan 2 kali mmg aku bawakkn aiyan baju melayu kt taska..... sbb kt kampung dulu2 mmg adik lelaki ptg2 pakaikan baju melayu, jd aku pun nk biasakan bju melayu nih ngn anak aku, n tak sangka dia pun suka.... tak kisahla org nk ckp apa kan, aku rasa tak segan pun kalu mlm2 bwk aiyan pi supink kt supink complex or pasar raya dia pakai baju melayu... biarlah org kata aku kampung, sapa lg nk martabatkan baju melayu nih kalau bkn diri kita sndiri...

aku amik kain cotton utk baju sekolah..... makcik aku amik upah rm15 je selai

ni kan mcm samping sekolah agama kan... tp lawo lak color dia... 

Monday, November 16, 2015

pokok anggur makngah

as salam sume kwn2,

selamat hari isnin.... pg nih naik opis ngn tangga tingkat 6 tuh.... lembik lutut hahahhaha

Aku nk cite ngn korang psl pokok anggur mak ngah nih kt kampung

Aritu aku pnh cite kan anggur makngah berbuah.... lps berbuah sekali.. ni dh mula berbunga semula... ada lah dlm 3 ke 4 lagi.

Waaaaaaaaaaaa msti makngah senyum sampai telinga, siap ckp blh bg 1 kampung rasa hehehhe... sbb aritu yg cuma 6 ke 7 biji je tuh pun dia dpt bagi rasa 3 rumah... umah kami, umah nyai n atuk, umah makcik sebelah umah heheheh....

Pokok anggur nih lama dh aku belikan kt dia, tahun 2010 kot beli dr biras aku kt kerteh nun.... tp masa tuh letak kt pasu gitu je, pokok dia tak membesar, pastu makngah ddk ngn aku mmg pokok ni tak terjaga, bila makngah dh duk blik kg tahun 2015 baru dia dpt jaga btl2 anggur nih, ltk kt tempat yg pokok nih blh panjat... lps tuh baru berbuah....

nk jd bunga nih.... 1 tempat

spot kedua.... moga2 menjadi lah

spot ke3.... 

spot ke4... moga2 semuanya berhasil menjadi buah ngn jayanya


p/s: Seronok berbakti dgn tanah nih hasilnya lumayan

Friday, November 13, 2015

Balik Kerteh ep 2


as salam semua kwn2,

selamat hari jumaat semua.... selamat bercuti2 kwn2 di pantai timur n selatan. 

mari kita sambung cite psl balik kerteh nih yek..... balik kali nih kejap je tak dpt berlama2 sgt, edy pun cuti tak banyak... pastu skrg dh mula musim hujan kan... pagi n petang hujan aktiviti nk berjalan pun jd agak slow.... 



papa ngn aiyan layan main taman aku layan pemandangan yg cantik nih

kebun bunga mil ku

redup je keliling umah pnh ngn mcm2 pokok buah2 n bunga2


korang kenal tak nih? aku panggil buah nam nam ada yg panggil buah kata puru...
amik kt tepi umah je nih

siap bt deco2 gini.... yelah duk umah dr tak bt apa kn

mil ngn aiyan... sibuk mil suh aiyan bgambo kt pokok bunga rose jepun nya

tokmi ngn cucu nya yg tgh duk metik rambutan... pagi2 dh layan rambutan

masa nih awal pg lg blum berkembang semua bunga nya

model rose jepun tokmi hehehhehe 



Thursday, November 12, 2015

Photo Diary balik Kerteh ep 1

as salam semua kwn2,

Rasa mcm ari selasa lak arini almaklum msk keje pun dh hari rabu kan..... 

Alhamdulillah kami selamat sampai kl ptg selasa tuh, kalu lah kami lajak cuti sampai rabu agaknya tak dpt balik kl kan, yelah kes yg tanah runtuh kt hiway genting karak tuh... huhuhu ngeri 

Kali nih balik kg mmg mls amik gambo... 
Kt kg dr hari kami sampai sabtu tuh mmg dh mula hujan.... tiap2 pg n petang mmg hujan je... tanda2 nk mula musim tengkujuh kan.

Kali nih balik kerteh kami je yg ada kt kg, sepupu2 aiyan yg lain dpt jumpa kejap je... jd dia lah hero kt kampung masa tuh


aktiviti wajib time balik kerteh, sambil layan angin tp pantai smbil main taman
ptg hari last day sebelum balik kl... nsb lah tak ujan

siap baring2 bagai kt gelongsor nih.... takde bdk lain pun... suke lah dia


menu sapan pagi mil ku... mcmne nk diet
tgri tuh mil bt laksa kuah putih lak... mmg dinner pun aku layan laksa nih


gini lah gaya 2 beranak nih kalau tak kuar umah... masa nih ujan kot


kene buli lah papa ngn si aiyan


dpt dr grup wassap... teruk betul lah ngeri tgk

p/s: Saly, kerteh nih kampung edy, akak org johor

Wednesday, November 11, 2015

WW Kudapan balik kg

as salam semua kwn2,

selamat hari rabu.... 
smlm baru sampai dr kerteh, fkr2 nyesal lak tak amik cuti hari rabu hehehhe...
dasar mls keje


otw balik kerteh.... kudapan2 kene ada kalu nk jln jauh blik kg... 

tamak ko, semua dia nk mkn..... 

Thursday, November 5, 2015

photo diary november

as salam semua kwn2... 

cpt betul hari berlalu, rasa baru je layan cite superman return ngn law of the jungle tp udah  nk jumpa ujung minggu balik.

Sbbkan gambar tak banyak, korang jgn komplen banyak kalu ada gambar yg seakan2 heheheh



skrg nih rajin betul melukis... mmg aku selalu bg dia pegang pencil ngn color

lukisan aiyan, dulu tau conteng2 garisan je... ni ada lah bentuk2 bulat2 ke lonjong ke... 

ni katanyer lukis gigi rasaksa hahahha... gasak lah 

aritu si aiyan main lari2 pastu ddk kt pangku aku... pencil tu kene kt bwh mata... huhuhu nsb aku nih pakai spek all the time

clip brooch terbaru aku... 1 dh di songlap maktek itu beli lg

aktiviti ujung minggu kalu ber2... dia hadap sorang 1 plastik