teman2....

Friday, October 30, 2015

Hantu Stokin

as salam sume kwn2,


korang penah jumpa ngn HANTU STOKIN? jeng jeng jeng... kalu tak penah jumpa nih aku tunjukkan 2 ekor hantu stokin hehehhe

Aiyan mmg suke main ngn stokin, suke balut otomen ngn stokin pastu kalu jumpa mak tek nyer stokin dia pakai.... kadang dh mcm ibu dlm pantang lak kui3.... 


gigih nk masukkan otomen dlm stokin tuh

nsb lah berjaya kalu tak... mmg dia ngamuk lah sambil nngis2

otomen ngn rasaksa yg di jdkan antu stokin.... sian diaorg ber2

pencipta hantu stokin gembira ngn hasil kerja nya

p/s: dpt ke idak nk balik kerteh cuti deepavali nih

Thursday, October 29, 2015

Photo diary pendek


as salam sume kwn2,

selamat ber baju batik arini.... aku pun berbaju batik tau arini tp baju batik murah la beli kain kt nagoya je bkn beli kt Kole terengganu nun hehehhe... 

Mari layan PD pendek yek.... heheheh gini lah org yg mls ngambik gambo 


aku panggil urap kalu org melayu panggil kerabu daun  ubi perkh sedap betul kalu mak kau bt kan

isnin aritu takde ntry sbb aku ada lawatan kt DCA airport subang.... baru ku tau camne keje kt pusat kawalan trafik udara

nk tayang kapet patchwork baru beli ngn kwn aku... ngn gaya over bdk yg dok atas tuh

mcm2 pesen dia menulis melukis tuh.... gasak lah yang... jnji awak hepi

illusi tak dpt membantu bila pakai tudung kain lembut muke jd bolat umpama belon

nk share petua kt korang... nk hilangkan bau hapak kepek2 korang goreng semula kepek ngn api besar insyallah hilang bau hapak tuh

Wednesday, October 28, 2015

WW Delicia yg delices


as salam sume kwn2,

selamat hari rabu yek....

Korang penah try tak lepa coklat jenama gardenia nih? sebelum2 nih biasa beli nutella je tp eh sdp jgk try delicia nih... 

Aiyan yg tak penah nk suke mkn roti boh nutella atau kaya blh mkn berkeping2 roti ngn delicia nih... 


ada coklat je n hazelnut.... sdp korang

Tuesday, October 27, 2015

Jajan sedap nih

as salam sume kwn2,

selamat hari selasa, smlm maaf takde ntry sbb ada lawatan ke DCA airport subang....

Jd nyer baru arini dpt membuat ntry yek....

Kalu tgk nih agak2 korang rsa apa2 tak?
Jajan zmn2 aku kecik nih... dulu2 mana ada jajan cam skrg nih...

ni kalau dapat asam boi merah lg syok... perkkkh

Friday, October 23, 2015

Resepi Lasagna ROti with magicpan


as salam semua kwn2,

Arini rasa mcm nk try share resepi derhaka aku bt lasagna roti bakar ngn magic pan... aku kalu adik aku dtg umah mmg seronok nk main masak2 nih... 

Aku sukelah msk walaupun leceh n remeh masakan tuh jnji adik2 aku suke... aritu kn makyan dtg umah ujung minggu nih baru balik, oklah resepi nih aku pakai hantam je tau.... mmg tak ikut versi sebenar lah... 

Bahan2 Sos Putih: ( kalau nk guna sos prego yg carbonara tu pun boleh saja bt sendiri)

3 sudu besar planta @ butter
3 sudu besar tepung gandum
2 keping cheddar cheese
1 tin susu cair atau 1 kotak kecil susu full cream
sedikit mix herbs
sedikit lada hitam

Cara masak:
- panaskan planta dlm pan dgn api perlahan, bila dh cair masukkan tepung gandum n kacau ngn whisk sambil masukkan susu cair
- kacau tepung ngn susu hingga pekat n tiada gumpalan tepung
- masukkan cheddar cheese mix herbs n lada hitam
- perasakan n boleh di ketepikan utk sejuk

Bahan2 sos Bolognise : ( aku gunakan bolognise meggi yg dlm paket kering)

1 paket bolognise meggi di bancuh dengan 500ml air
1 biji bwg besar cincang halus
3 ulas bwg putih cincang
4 keping daging burger ramly di ramas2 hancur atau bulat2kan
1 paket bebola ikan
2 biji tomato di cincang halus
sedikit mix herbs n lada hitam
3 ke 4 sudu olive oil

Cara masak:
- panaskan olive oil dan masukkan bwg merah bwg putih hingga naik bau lps tu masukkan tomato
- bila tumisan dh garing masukkan daging burger n bebola ikan
- biarkan daging burger masak, masukkan kuah bolognise 
- perasakan bahan ngn mix herbs lada hitam dan garam... biarkan pekat baru matikan api

Bahan lain:

1 buku roti keping putih dan wholemeal
2 biji telur ayam - bahan celup roti
1 cawan susu cair- bahan celup roti
beberapa keping cheddar cheese

Cara masak Lasagna Roti:

- aku guna mangkuk pakai buang nih... apa ke nama... 
- base bwh sekali letakkan roti wholemeal yg telah di celup dlm campuran susu dan telur
- lps tu lapiskan dengan sos bolognise 
- lapiskan ngn sos putih
- letakkan lg roti yg sudah di celup sos bolognise di lapisi sos putih
- atas sekali letak lah cheddar cheese, kalu ada mozarella lg bagus
- dh siap semua... mskkn kt magicpan api kecik dlm 15 ke 20 min, sedia utk di makan

OKlah selamat mencuba heheheh.... 

rupe sebelum bakar.... 

lps dh bakar.... cheese tuh tak lah garing mcm msk kt oven kan... tp ttp sedap

Thursday, October 22, 2015

Belajar mewarna

as salam sume kwn2,

selamat hari khamis semua yek.... mls nk bebel panjang2 nih beno nyer... 

Mari share cite psl aiyan, takde banyak gambar nk bt photo diary lah arini.... smlm ptg balik keje singgah speedmart beli brg pantry opis pstu aiyan biasa lah dia msti duk usha tmpt menan, lps dh siap2 aku pilih brg aku... tgk dia msh lg dok pilih2... 

disebabkan menan2 lain mahal2 over rm40 aku mmg takde la nk beli dia pun berkenan, pastu nmpak menan nih... ada yg tanpa color n ada color... apa lg.... beli lah, balik umah excited lah dia mewarna.... 

tp mmg comot lah tp nmpak lah dia seronok.... selalu bg color kayu je bila bg color air suke lah color blh campur2 jd warna lain.... pasni kene carikan apron plastik lah utk dia.... 

dlm bekas nih lah... ok lah bg aku rm5 tuh


benda yg dia warna kan tu ladybird sebenarnya tp dh jd rupa batu hahhaha

dia tak layan katun tak layan otomen sibuk dek mewarna nih

sampai nk baring dh aku tgk.... 6 color tuh ok lah.... 



Tuesday, October 20, 2015

Tau order je yek

as salam sume kwn2...

selamat hari selasa semua....

sejak balik dr kampung aritu, ada bdk tuh baru tau mkn roti ngn lepa coklat... sblum2 nih kite offer dia bt tak tau je...
Jdnya balik kl gigihla mama suh papa cari lepa coklat gardenia utk si bujang tuh... saja nk try gardenia nyer lepa, nutella dh biasa n bg aku agak pekat likat utk bdk yg baru nk try mkn roti n lepa coklat nih....

mlm2 dh oder kt mama esok pg nk bwk bekal ke taska roti coklat... oklah mama bt kan
hari 1st smpai taska dia kata takmo lak... dia nk donut...
mlm td pun beria2 nk bekal roti coklat, siap subuh td bangun sama ingatkan bekalkan dia roti coklat...

tp... sampai taska kata tak nak lah roti coklat... eh ehhhhh rasa nk cubit je... mls nk layan

smlm mama potong 4 segi je, arini bt bentuk bear konon nye huhuhi... 

Monday, October 19, 2015

Kami Kehilangan Lagi

as salam semua kwn2,


Harini sekolah di cuti kan lagi, jerebu makin teruk... rasa mcm nk cuti je bila tgk ke luar tingkap.... teruk sgt jerebu nya... batuk yg baru nk baik pun melanda semula... dugaan betul lah....

Sabtu baru nih, kami kehilangan seorang makcik lg, kakak ke 2 abah... kakak kesayangan abah sbb arwah duk sekampung dgn abah, apa2 keputusan ssh senang abah akan bincang n kongsi ngn arwah... tp skrg dia dh takde... september lps kami kehilangan seorang pakcik adik ipar abah, bln november 2014 kehilangan kakak sulong abah, sebelum puasa thn ni anak sedara abah meninggal sebelum raya suaminya pula menyusul.

Dan pertama kali lps banyak kisah sedih, kami dgr abah menangis... huhuhu

Sabtu lps subuh dpt call dr mak, mule2 mak mcm biasa lah bebel kt aku sbb suara serak aku tak baik2 lg... lps tu baru dia cite hal yg sebenar... masa tuh aku ok lg... tp lps tlk call aku nngis, ye nngis bersungguh2... dia antara makcik kesayangan aku, kami adik beradik

Lps tu aku keluar bilik cari maktek, tgk dia tgh sibuk kt ruang tamu msti dia tak tau lg, masa aku bgtau dia terperanjat sbb  mak tak pnh cite arwah ada sakit... tp maktek mmg hati kering, tak hati cengeng mcm aku.... at 1st kami plan tak mo balik kg sbb tgri tu nk amik mak yan kt poli nilai sbb dia dh abis sem, kang kelam kabut lak... tp lps pkr sekali lg ya kami nk balik....

Walaupun tak dpt jumpa arwah, kami nk balik jgk.... sbb dr kecik membesar ngn arwah sbb dia selalu sgt dtg berkunjung kt umah.... dia lah yg jd bahan sakatan kami kalu dia dtg berkunjung ke umah.... pg tuh kami balik ke kg ber3, edy tak dpt cuti sbb sabtu dia mmg keje... takpelah kami dh biasa balik tanpa edy, lps tu singgah nilai amik mak yan n beg2 dia balik ke johor. Kul 1 kami sampai kampung... mlm tu kami dtg umah arwah sbb anak2nya bt tahlil, kami tlg apa yg ptt tp sepanjang melangkah ke rumah tu... tiba2 je aku nngis...

Mcm terbayang2 je arwah kt mana2 kt umah tu, bg salam je rasa mcm dia ada kt pintu jemput kami msk mcm selalu2 kami dtg umah dia.... Tgk sepupu2 aku mata bengkak je... Allah berilah mereka kekuatan n ke redhaan....
Alfatihah bt makcik ku Jaminah Saman moga rohnya dicucuri rahmat

*maaf kwn2 tercerita panjang lak...

raya pose terakhir kami bersama.... 

Friday, October 16, 2015

resepi mee rebus Ala terengganu

as salam semua kwn2,

selamat berhari jumaat n bercuti yek kwn2.... minggu ni terasa cpt betul masa berlalu yelah isnin cuti rehat selasa keje rabu cuti lg hehehe.... keje 2 hari pastu jumpa sabtu ahad dh.

Saja nk share ngn korang mee rebus terengganu style... tp yg original ada boh bebola ikan buatan sendri bagai, aku nih versi ala2 je lah ek... Jgn lah korang bandingkan ngn versi original terengganu tuh....

Tpkan dulu2 masa kecik2 mak nor biasa jgk bt mee rebus gini, mana lah kenal mee rebus muar dulu2 zmn2 aku sekolah rendah ke tadika...

Bahan-Bahan:

1 biji bwg merah ( di mayang halus)
2 ke 3 ulas bwg putih ( di mayang halus)
1/2 inci halia (potong sekeping)
2 sudu serbuk lada hitam
sedikit minyak untuk menumis...

1 bahagian dada ayam ( di potong dadu)
sedikit potongan daging (potong dadu)
mee kuning ( di cuci atau celur sebentar)
2 biji telur ayam
sebekas bebola ikan ( di potong 2)
1 btg lobak merah ( potong ikut suka)
3 ke 4 pokok sawi (potong pendek)
2 biji tomato (potong kecil)
sedikit tauge (kalau tak suke tak pyh letak pun ok)
Daun sup


Cara Masak:

- Tumiskan bwg merah, bwg putih n halia sampai naik bau n layu
- Masukkan bahan mentah ayam dan daging serta serbuk lada hitam... tumiskan sampai ayam n daging empok
- Masukkan secawan air tunggu hingga mendidih lps tu masukkan air lg dlm 1 liter atau lebih
- Masukkan bahan2 sayur biarkan dlm 5 min lps tu perasakan ngn garam n lada hitam lg kalau masih tak rasa pedas
- akhir sekali masukkan telur, mee kuning tauge n daun sup
- Sedia di makan panas2....

versi aku mmg boh banyak sayur heheheh... versi derhaka selalu nya

p/s: mak yan aka adik no4 aku dh abis sem kt poli sem dpn nk praktikal, nk suh kami amik dia n brg2 dia kt poli esok pstu ahad nk balik johor, apa lg aku bt ayat sentap lah... dtg umah aku singgah je pastu balik kg, sian kt aiyan yg asik tanya psl dia je... udah akak dia bt ayat sentap baru dia tau tkt... aku paksa duk seminggu kt umah aku hehehhe

Thursday, October 15, 2015

Photo diary lagi

as salam semua kwn2,

Salam maal Hijrah 1437 bt semua kwn2.... ada yg sambung cuti ke arini? rasa mcm arini hari isnin lak hehhe... asal cuti je rasa dh sabtu dh...

bila usia dh makin meningkat nih, nk amik gambar pun dh makin malas.... hp dh tak berapa nk dkt ngn diri, nk amik gambo rasa mcm eh... mls pulak... dulu masa muda2 bkn main rajin ngambik gambo klu pg mana2...

Udah2 mari layan PD, kali ni banyk gambo nih....
tak tau mana dia dpt idea, bwk kerusi meja mkn ke blik utk amik tabung dia atas almari baju huhuhu


mule2 dia amik yg kecik nh dulu... pastu tak puas hati amik yg beso lak

ptg tu dia jumpa lak tabung syiling papa.... nsb lah sempat sembunyikan separuh duit tuh


masa kt IJN, sementara tunggu no kene panggil dia duk sbk main dulu... hepi jelah dia
Balik dr IJN kami benti mkn kt Giant tmn Permata, mmg cari tmpt menan kt depan foodcourt...
kete2 nih free tak pyh msk syiling dh gerak sndiri

sedap layan mee celop kt sebuah kedai siam...... pds tp menyelerakan 

tingin nya nk dtg semula kt Kuala Terengganu n duk kt chalet tp pantai nih....
dulu masa edy keje kt KT rajin jgk ddk sini... ni nk pg situ ngn aiyan lak
tibe2 tingin nk mkn jeruk mangga asam boi... gigih buat sndiri

ni lak membe kt KK yg tayang kedondong asam boi sbb ssh nk jumpa mangga muda kt sana katanya
tiap kali aku bukak spek kt umah maktek msti gelakkan aku kata mata aku mcm mata ikan emas huhuhu...
aku tgk mcm ok je... tp tak tau lah di mata diaorg kan

Tuesday, October 13, 2015

Aiyan yg Peramah

as salam semua kwn2,

Maaf semalam diam membisu, i cuti rehat semalam... aiyan ada appointment kt IJN, n alhamdulillah doc ckp tgk ok je.... so, setahun lg baru jumpa dia di IJN...

masa menunggu tuh mmg lama tp jumpa doc alah kejap je dh boleh kuar.... sbb kt IJN mesin echo tu ada dlm blik paed doc tgk kejap je echo tuh n dia puas hati blh kuar.... kalu kt HKL mau dkt sejam tgk kt echo tuh huhuhu...

setiap kali ada appointment tak kisahla kt HKL atau IJN aiyan ni mmg peramah, sapa2 yg dia jumpa mcm baya2 dia msti dia nk berkwn2, tp kalu jumpa yg awek2 anak dara pun dia blh sedap2 cuit... huhuhu

nk main game dh bg hp dh kt dia... tp eh2... nampak dia duk sekodeng org sebelah

layan uncle tu main game mario.... selamba je anak aku

Friday, October 9, 2015

baju bendera

as salam semua kwn2,

selamat hari jumaat kwn2,
mana2 yg tgh cuti tuh.... syok lah korang ek...

mil n fil aku smlm dtg umah n tdo kt umah.... mil aku nih tailor dia mmg rajin lah dok jahit baju2 melayu ke baju kurung free kt cucu2nya... nk sama je lah semua... kalu time dia nk jht baju melayu kain pelikat semua dia suh pilih kain pelikat n nnti dia jahitkan,
aritu sbb sambutan merdeka dia jahitkan cucu2nya baju bendera termasuk cucu yg duk jauh n jarang balik kg nih....

ssh betul nk suh dia diam masa amik gambo... ada je gedik sna sini mcm ulat nangka

p/s: heheheh psl aku share kes aiyan 2 tahun lps punya, ada pegawai  opis nih ingat aiyan nk kene operate n siap bg kata2 semangat lg... walaupun nk gelak tpp hepi ramai yg syg aiyan

Thursday, October 8, 2015

photo diary... terkenang

as salam sume kwn2,

Eh arini nape ntah tibe2 ter emo.... terbelek2 gambar lama2.... ter sedih eh ternngis lak....
aku mmg ratu air mata....

terimbas kembali saat aiyan mula2 msk ward masa dia umur 2bln lebih...
pertama kali kami tahu aiyan ada vsd

dari saat itu, tiap2 hari aku doa moga aiyan tak perlu di operate tp.... Allah yg Maha Mengetahui segalanya....

Kira arini kite layan ntry airmata yek... sbb sepanjang bt ntry nih airmata mengalir tak benti2....

masa nih aiyan baru 2 bln lebih.... 15 september 2011 aiyan msk ward

sian tgn kecik nih... sampai biru2... smpai skrg msh ada kesan parut nya tau

hari terakhir dlm ward lps 8 hari duk ward.... 

2 thn lps tuh.... keputusan yg bt aku tak keruan... paed kt hkl bgtau aiyan kene op jgk

lps 2 hari op kt IJN.... ni lah saat pertama aiyan suke otomen... 


gambar yg sentiasa bt airmata aku mengalir kalu tgk... oh betapa banyak airmata aku jth masa kt IJN
lps 3 ke 4 hari dia dh boleh jln sendiri n main kt dlm bilik nih....
masa nih rasa syukur walaupun dia paling lambat kuar dr ward

gambar minggu lps.... alhamdulillah... aku tak penah sangka anak kecik ini dh sebesar ini
 moga dia terus diberi kesihatan yg baik 

Wednesday, October 7, 2015

Resepi Acar mentah

as salam sume kwn2,

sile jgn gelak.... walaupun simple tahap cipan... aku nk share resepi gak

Lama dh aku tak share resepi.... hahhahaha

Tiap kali blik kg mil klau dia msk ns dagang ke ns minyak or mkn kt mana2 msti ada acar mentah nih, aku suke mkn... malahan klu di padankan ngn nasi2 lain pun sedap....

selalu aku ckp kt mil sdp lah ma, dia trs bg resepi... tp masa berlalu lps dh bertahun2 baru2 nih je aku try bt sendiri hehehhe... ampeh je kan... eh senang rupenyer, edy n maktek pun suke... siap ratah gitu je... apa lg mlm td msk gulai ikan aye pun bt acar mentah ni lg

Bahan2 Acar Mentah:

1 batang timun ( potong memanjang gini, nk buang isi pun boleh)
1 batang lobak merah (potong memanjang jgk)
1 biji bwg merah besar ( mayang halus)
3 ke 5 biji cili api (mayang halus) - nk lebih pds boleh tambah banyak lg
1 sudu kck garam
2-3  sudu bsr gula
2 sudu bsr cuka

Campurkan semua bahan2 td hingga sebati.....
simpankan dlm peti ais dlm 15 minit pastu kuar kan nk boleh hidangkan ngn nasi...

ini dia acar mentahnya..... 

ini dinner mlm td..... 


Tuesday, October 6, 2015

Dia dan baju bola

as salam semua kawan2...

arini aiyan merasmikan baju bola nyer yg baru.... hehhehe

bkn main excited... tp dia bkn kisah pun baju bola mana dia pakai jnji baju bola hehehhe....

maaf kwn2 2 hari berturut cite ngn gambar sama tp keadaan lain2...
nampak sgt modal gambar dh makin abis huhuhu


muke tak ikhlas kite nk amik gambo sbb tgh layan otomen

smlm cik adik syg dr blog nafiraa tanya kan... nampak tak ke jdt an nya

suke bendera johor se coet nih... 


Monday, October 5, 2015

Saya anak Johor

as salam sume kwn2,

arini pg keje jln clear je, almaklum lah sekolah cuti 2 hari... tp bile lak kite2 yg keje nih nk cuti jgk mcm bdk2... i is jeles ok....

xde mood nk bt cite panjang2.... nk setel keje skit... pastu ngn tgri ni ada perhimpuanan bersama menteri lak... aduhla nk menapak lak ke dewan perdana felda nun.... malas betul lah teman, udahla jerebu panas lak..... hmmmmm

aku anak johor... aiyan anak kl sbb lahir kt HKL tp kire aci kan jd anak johor bila mama duk belikan jersi JDT je hehehhe

cari jersi terengganu yg baru takde stok lak... jd JDT dulu heheheh

Thursday, October 1, 2015

photo diary pendek



as salam sume kwn2,

maafla arini lewat lak bt ntry, takde idea siut.... pastu gambo pun makin takde...
nampak sgt dh kekeringan idea kan.... apa da


oklah kite share lah beberapa gambar yg ada yek... kang korng makin jarang lak lawat blog aku yg picisan nih...


otw balik kl kt melaka masa nih tgk betapa tebal jerebu... kt kg jerebu dh ok blik kl tebal balik

hasil tangkapan cili api tanaman mak nor ngn makngah kt kampung... mmg stok seminggu dua nih

kailan ikan masin.. kailan tu makngah yg tanam... 

anggur makngah yg dh tinggal 2 biji je yg lain2 dh selamat utk di bg rasa org sekeliling....
dh makin subur nampaknya anggur makngah

ni babat aka perut.... heheheh msk tumis pedas mmg heaven sgt
(sapa2 yg geli jgn tgk, ni dh dibersihkan ngn kapur beberapa kali tau )