teman2....

Friday, July 31, 2015

Aidilfitri di kerteh ep. 4pun





as salam sume kwn2,

maaf arini lwt bt ntry, pg td ada jamuan raya kt jupem nih... kene rewang wei... pas rehat baru ada masa bt ntry baru.

sebenarnya ntry raya kt johor ada lg tak mskkan, gambar raya sefamily takde tp itu nnti lah, ni cite psl raya kt kerteh lak....
Ada jgk pg beraya umah sedara mara n kwn2 edy tp lupe nk amik gambo


sampai2 kerteh mlm tu dh sbk main bunga api

masa ni sepupu lain takde, dia lah seronok main sorang2

bfast keesokan nya... semua berasaskan pulut... mmg blh gemuk lah aku

esoknya, raya ke4 mule2 edy kata nk pi giant je... pastu tup2 nk beraya umah kwn dia kt dungun,
 aku ngn tak makeup beraya jelah

balik beraya... lepak tp pantai layan mende nih


pastu layan dia main gelongsor tepi pantai... suke lah dia

sbk nk pancing ikan masa nih... kui3


main jongkang jongkit ngn papa heheheh 
takmo balik masa nih....angin mmg kuat betul kt sini


dia punya gaya... seronok betul lah konon nyer

laksa kuah putih mil ku... mmg sedap betul

pg beraya umah maksu edy... di kerjakan lah kucing nih... udahla baik je
suke btl dia dh buli kucing tuh



pastu balik beraya main gelongsor tp pantai lg

gasak lah 2 beranak nih



mcm2 gaya lah dua beranak nih

mlm tu dpt hamper dr tokmi nyer... sume cucu2 dpt

sehari sebelum balik kl... layan gelongsor kt marrybrown lak


konon2 bt2 tido

Thursday, July 30, 2015

Godak dodol aidilfitri johor ep.4

as salam sume kwn2,

2hr sebelum raya abah aku kata nk bt dodol, ok fine... selalu ada pekerja indon yg tlg tp masa tu takde...
jd nyer.... kami 5 badik la yg kene buat, abah buat yg ssh2 mcm bancuh n sebagainya pastu godak kami lah 3 badik sbb yg lg 2 badik dh bt keje2 sebelum pengodakkan itu, aku maktek n alid yg godak... mencabar oooo

selalu abah buat dlm 7 ke 8jam  sbb kali ni buat tak banyak abah kata 6jam pun ckp lah, tp sbb kami ber3 kata tak larat sgt sgt sgt abah pendekkan jd 4jam lebih je huhuhu... tp hasilnya mmg sdplah siap boh durian lg.... pastu time raya aku ckp, sapa komplen tak sdp aku sentap hahhaha


rasanya dlm 50biji kelapa... abah bt jgk lah skit pastu dia pi jemaah suboh kt masjid, aku lah yg siapkan smpai abis 

masa nih awal2 lg... masih cair, godak pun blh lama2 sbb tak pnt n berat...
bdk baju semut tuh penyibuk saja

masa nih lps dh godak 3 jam.... kalu ikutkan abah kata nk kene godak 5 ke 6jam tp kami semua tak larat kui3... 

setelah menggodak selama 4jam lebih ni lah hasilnya... pnt oooo semua sakit lengan n melecet tpk tgn

Wednesday, July 29, 2015

sentap di hari raya... Aidilfitri johor ep.3

as salam sume kwn2,

selamat hari rabu yek,

msh ada yg blur ke? ke yg msh cuti raya? or ada yg marah or sentap... semalam ada berita yg menggemparkan malaysia, huhuhu politik malaysia mmg agak celaru akhir2 nih... harap semuanya akan ok saja

Cite raya ke dua mmg tak kemana n tak beraya sbb raya ke2 umah kami di serbu oleh makcik pakcik sedara mara kami dr serata tempat... mmg bizi gile kt dpur, kejenyer msk basuh pinggan masak bsh pinggan n cwn.

Raya ke3, dlm kul11 lebih kami gerak utk balik beraya kt Kerteh, alhamdulillah jalan tak jem n semua berjalan lancar, dlm kul 5 ptg sampai lah kt kampung. Cerita raya kt kerteh tu kita simpan sbb arini nk cite psl ke sentapan aku kt adik2 ku yg 4 org tuh

kt pontian kn ada tmn baru, yg di hias cantik....  masa balik kg time pg bazar ramadhan duk usha jgk tp tak sempat bergambar, tup2 adik2 aku tayang gambo depa kt sana... sentap lah akak nyer
Pas balik dr beraya trs diaorg kesini... klu ada gambar mlm lg aku sentap kot

dr pintu msk...

siang hari tak lawo sgt kalu mlm baru cun ngn segala lampu2

welfie 4 beradik yg bt aku sentap... 


kalu aku ada sekali msti blh pakai baju sedondon lg... 



depa mmg pantang nampak kamera... 



kt sini mmg tempat yg jd pilihan... hapa nama mahkota ke apa tuh




sampai ke arini pun sentap lg aku nih ngn depa bile tgk gambar2 nih... 

Tuesday, July 28, 2015

Aidilfitri 2015 Johor ep.2

as salam sume kwn2,

Bersemangat betul rasanyer, bile ada banyak gambar yg boleh di share bersama kwn2... hehehhe
kalu tak senyap je... lembbbs bebeno kan...

Oklah walaupun tajuk dia ep.2 tp cite msh lg tentang raya ptama, sbb nyer raya pertama mmg kami akan beraya around kg, kt umah atuk n atuk2 sedara... thn nih kami tak join rombongan raya ramai2 mcm thn2 lps, selalu sampai 4 ke 5 family sekali, thn ni cuma family kami je.... banyak umah jgk raya pertama tuh... 8 umah kami beraya sampai tgri sebelum sembayang jumaat, pastu ptg tu kan ujan semua melepak umah n tido sedar2 dh lwt petang.

Jom layan gambar kami berwelfie, berposing yg hagak2 tak ingat dunia


apasal lah banyak gambar blur... ampeh btl hp aku nih


bertukar2 duit raya heheheh... dh keje wajib lah bg mak abah duit ryaa walaupun sikit

nsb takde gambar kot dpn kui2... bahaya

menantu nan sorang... kesayangan ni wei, bile edy ada cpt je mak msk bfast, lunch n dinner



dulu2 masa kami kecik abah garang skrg bile anak2 dh beso2 baru berani nk manja2 nk peluk cium abah

ni bdk kene mintak maaf banyak lg sbb duk poli abah msh support lg kot2 tak ckp duit


ni anak kesayangan abah... bujang bongsu dia

skrg dia dh lg beso n tinggi dr abah... bdk yg tiap pg nk bangun kn gi sekolah kene bebel ngn abah

org nk slm mintak maaf dia sbk nk mkn biskut raya... nyampah

org mintak maaf tak ikhlas gini lah hehehhe

sambil cium sambil mintak duit raya nih hehehhe
pas dh abis bergambar2 gi umah atuk lak... ni welfie diaorg ngn atuk... 


gini lah gaya amik giliran nk bermaafan ngn atuk n nyai
thn ni ada 5 keluarga dpt berkumpul di masa yg sama kt umah atuk


pastu gi beraya umah nenek sedara, tu sepupu ngn makcik2 aku... 
pastu ke rumah kakak abah... dia mmg rpt ngn abah kalu apa2 mmg abahla dia cari dulu

masa nih baju melayu dh bukak sbb dia kencing dh tembus dh... nsb ada bwk baju jdt nih



diaorg ni kalu suh posing mmg mcm2.... 

aku tukang amik gambo jelah... gsk lah depa

masa nih mak aku ngn makngah tgh riki2 pokok bunga apa nk mintak kt makcik aku heheheh.... 
diaorg 2 beradik nih mmg gini... hahahha

konon2 malu lah dpt duit raya heheheh... 


p/s: aku tak suke lyn politik tp kadang2 tkt jgk tgk politik kt malaysia nih