teman2....

Monday, June 29, 2015

Johor ke Terengganu

as salam sume kwn2,

pejam celik pejam celik dh masuk ramadhan ke 12 yek, aduh dup dap2 rasa nk sampai syawal.

Tahun nih moga berjaya impian nk beraya cara sederhana....

Jumaat aritu belikan jersi kt aiyan, aiyan tak penah heran tp aku yg sibuk
mule2 nk cari jersi jdt je... tp pkr2 balik kang papa jeles lak... hehehhe


pasni nk kene carikan utk paksu aiyan lak... jeles dia tgk anak buah dh ada jersi jdt baru


smlm dh rasmikan... ingat nk pakai time raya kui3


p/s: sentap hatiku arini.... huhuhu

Friday, June 26, 2015

popia frozenku


as salam sume kwn2,

maaf lah di atas kelemauan aku sejak pose nih, bkn lemau apa tp paham2 bile pose tak banyak amik gambo, pastu bile tak banyak amik gambo jd nyer nk bt ntry pun lemau lh.... tak syok lah rsa bt ntry kalu takde gambar hatta sekeping gambo... 

bln pose nih, kami selalu mkn kuih2 dulu pas magrib atau pas terawih baru mkn yg berat, tp utk aku ngn maktek ckp ngn kuih je utk berbuka, selalu aku msk nasi n lauk utk edy atau aiyan jelah.  

Sbb aku mls nk uli doh aku rajin gulung popia je, bt popia frozen... inti kentang, pisang cheese n crab-meat cheese.  Kalu mmg takde kuih lain yg ringan mmg aku goreng jelah popia tuh... 
mudah kan, org yg kurang rajin mcm aku mmg suke bende2 gini hehehhe




gini lah rupe popia forzen tuh.... roti john thn ni pun tak sdp mcm thn lps... nmpaknyer kene bt sndiri roti john nih


p/s: smlm gaji, lps dh tolak segala utang, tkr duit raya nk beli kelengkapan raya skit2 tp kene kira btl2... jimat selagi blh... thn ni raya kalu blh nk bersederhana...

Wednesday, June 24, 2015

WW sayur kucai tumis kering

as salam semua kwn2.

salam ramadhan ke 7, kejap je dh nk 10ramadhan kan....

sambungan cite smlm.... kt kampung aku panggil kucaiee... ujung tu sbt ala2 jawa skit

aku suke msk camni je... ini utk sahur pg td... sedap tau utk sapa2 yg tak penah cuba


p/s: huhuhu 29hb nih bos aku kene tukar ke bahagian lain, cmane lah bos baru aku nnti... berdebar menanti yg baru....

Tuesday, June 23, 2015

kucai ke lokio ke apa?

as salam sume kwn2,

pejam celik pejam celik dh msk hari ke 6 kita berpuasa yek....

korang dh ada plan ke blum nk msk apa utk berbuka nnti? aku mmg dh takde idea dh nih nk msk apa, idea dlm kepala ada jgk nk msk apa2... tp sebenornyer otak kata mls lah... jd nyer nk suh edy beli bbr lambuk ngn roti john kt bazar.  Tingin bebeno nk mkn bbr lambuk time pose2 nih...

Kuih aku tak galak sgt edy beli sbb kt umah aku dh bt frozen siap2 popia sadin, popia crab-fillet bekeju, popia pisang ... jd kalu nk goreng sajo.

aku nk tunjuk kt korang 1 sayur nih,
kalu kt kampung kami panggil kucai.... ada org msti rsa pelik sbb rupe dia mcm bawang gitu, tp rasa dia yg unik mmg sedap... aku suke tumis kering ngn tempe n petai, perkkkh mmg best.

syr zmn aku kecik2 nih, syr yg arwah nenek aku suke msk... sgt mengimbau kenangan

ni lah rupenyer kucai tuh... sodap tau rasanyer... ubi dia tuh yek yg di msk... daun nyer pun blh gune jgk


p/s: sebak baca wassap aku ngn adik2 aku, abah aku bwk sepupu aku yg dh takde abah lg ke bazar ramadhan.... kata abah aku, sian diaorg adik badik dulu ada abah diaorg bwk pi bzr time pose skrg dh takde sapa....

Monday, June 22, 2015

menu berbuka ujung minggu

as salam sume kwn2,

lemau betul lah bln pose nih, bkn lemau nk bt keje tp lemau nk update blog kui3....

bulan2 pose nih jln2 pun jarang, amik gambar lg lah jarang.... amik gambar menu berbuka adalah skit2.... kire halal lah tayang menu berbuka yek... hrp boleh jd panduan kot2 yg takde idea nk bt menu apa kan.

ni menu minggu lps ari khamis kot.... ayam percik kelantan ngn popia sadin...
ayam percik biasa aku tak minat sgt tp ayam percik kelantan mmg terliur  sgt, sanggup belajar tuh

ni menu  semalam... nasi grg bodo, pengat keledek ngn ubi, pastu kambin bakar... 

Thursday, June 18, 2015

photo diary pertama di bulan puasa

as salam sume kwn2...

selamat berpuasa yek,
mcmne arini? ada ke yg terlepas ber sahur?
aku alhamdulillah walaupun bangun agak lwt tp semua selamat bersahur ngn lengkap n jaya nyer
esok kene bangun awal lg... timing konon2 mcm sempat bangun 4.50 pg utk siapkan sahur

Tahun nih mcm thn lps jgk, takmo beli juadah berbuka kt param or bazar ramadhan... hrp2nyer terlaksana, thn lps berjaya utk tak pg param.... kalu teringin pun biar edy jelah yg beli kot2 tingin mkn roti john ke.... murtabak ke apa kan... kene edy yg pg sendiri sbb kalu aku yg pg semua aku nk beli.... kui3

ni menu sapan ujung minggu lps... sebenonyer nk tunjuk kt korang yg aku dh beberapa bulan consume stevia nih
blh la gantikan pengambilan gula pasir kt umah ni

ni menu mkn ptg sehari seblum pose... lps2 nih menu berbuka aku lah ni...
msk lauk n nasi ada jgk utk edy berbuka

dpt jgk dia spende sendiri... kui3... semangat terus try

entah pesen apa ntah nih

terbaca dlm utusan hari ni... kesian yek sedara islam ulghur kt china nun... di larang berpuasa
lg besar dugaan dr kita atau mana2 tempat yg kene pose lama... sbb kalu berpuasa akan diamik tindakan undang2... jahatnyer pemimpin china


p/s: pagi2 lg dh terpikir2 menu utk berbuka... kui3 melampau sgt kan

Wednesday, June 17, 2015

Temosa/ semosa / karipap isi ikan

as salam sume kwn2,

Korang pandai bt tak kuih nih? penah makan? blh jd juadah berbuka puasa nih

Kuih yg popular di pantai timur... bffku bagi nih dr kuantan..
intinya serunding ikan... lahai sedap nyer

p/S: Selamat Menyambut Ramadhan kwn2.... moga kita dpt menjalani ibadah ini ngn sempurna...

Tuesday, June 16, 2015

Buah Pelam Buah Mangga


as salam sume kwn2,

maaf di atas keterlanjuran ku ini... keterlambatan membuat ntry baru... 

pg td dh layan BW blog kwn2 tinggal jejak pastu dok bt keje lupa lak... konon nk bt tgri dok hold2 jd terlupe... hheheheh

gitu lah almaklum blog picisan je kan... 

Aritu masa mil ku dtg umah, dia bawakkan sekali sebiji mangga yg di petik kt belakang umah, berbuah 5 biji je katanyer... aku ingat mmg tak merasa lah... tp rupenyer.... 
dia bagi sebijik je tp beso gabak.... lum kupas lg camni isi nyer sbb mcm muda je

mil aku mmg rajin keliling umah ada mcm2 pokok buah2an.... tiap kali blik sana mmg ada je pokok yg berbuah... tak kisah la buah limau nipis pun kire buah jgk kan.... kui3

itu perbandingan la konon... mangga biasa ngn mangga mil

dia bolat tp tak beso sgt... teruja n jakun menantu nyer

Monday, June 15, 2015

alahai mama aiyan

as salam sume kwn2,

selamat hari isnin, selamat pulang ke sekolah ye bt anak2 n kwn2 yg mengajar.

Arini mood utk bebel panjang takde lah, kepala migrain skit nih... gara2 pg td cuma mkn biskut cicah air milo je.... sgt ngegada kan...

Mood teringin pakai inai, ntah nape ntah.... fefeeling mcm lawo gitu kui3
Dulu2 masa cuti sekolah suke bebeno pakai inai nih... naik sekolah rasa mcm cun gitu hahahha

takde keje ptg jumaat time rehat2 tuh... pakai inai dlm tiub tuh.... 
dlm masa 10 ke 15min kering lah.... kalu pakai lama mmg merah menyala lg...
abaikan yg comot2 tuh sbb pakai sendiri kan


p/s: pose tinggal beberapa hari lg mcmne persiapan korang? aku kurma pun belum beli... sadis

Friday, June 12, 2015

baju melayu tokmi

as salam sume kwn2,

smlm ptg mil n adik2 ipar dtg umah, arini ada appointment mil kt hkl,  tu yg singgah umah aku dulu sblum tdo umah adik ipar kt sentul nun.  masa balik kerteh CNY aritu ada mil suh pilih kain pelikat dia nk bt baju melayu... sume cucu dpt, kalu pempuan jd baju kurung lelaki baju melayu lah...

Bile tokmi kuarkan baju melayu tuh aiyan paling excited, trs sarung baju melayu tuh ngn seluar skali... siap dpt sluar lg selai... suke betul lah dia
pastu dok berkepit ngn tokmi nyer, mlm tu bwk diaorg mkn kt luar n trs grk ke sentul... sibuk tanya tokmi nyer mana....

ekcited bile mama ckp nk amik gambar

Thursday, June 11, 2015

photo diary sebelum Ramadhan

as salam sume kwn2,

selamat hari khamis semua... maaf yek smlm diam tanpa bahasa... smlm aku cuti rehat, aiyan ada appointment echo kt HKL, sbb  selalu makan masa lama jgk itu yg aku amik cuti rehat je.  
Alhamdulillah semuanya ok, next appoitment disember 2016.

Mari kite cite kisah minggu lps n minggu nih yg mana yg tak sempat di kongsi kan yek kwn2.




jumaat lps, aku bt pulut kuning ngn rendang ayam kt opis... terkenang genap setahun aiyan lps operation kt IJN


dh setahun dh... tarikh thn lps 4 jun 2014 dia operate kt IJN, hrp aiyan makin sihat n sihat....
sampai skrg aku fobia nk duk hospital


ni cite jumaat ptg pas balik keje, seminggu sekali aku bwk dia singgah kedai time balik keje...
gini gaya dia kene denda sbb comot

merenung masa dpn.... yelah dh abis sekerim magnum 2 ketui gini lah rupenyer

bile mls nk pakai brooch banyak2... aku lbh selesa pakai clip brooch gini... simple n kemas

Kwn2 opis aku ramai yg join pertandingan simfoni seni.... ni masa rehearsal... dptlah aku tgk persembahan bff sendiri


p/s: minggu dpn dh mula puasa, persiapan diri n family dh setel belum kwn2?

Tuesday, June 9, 2015

Kemaruk pakai spende

as salam sume kwn2,

Selamat hari selasa, maaf lah dr jumaat lps sunyi tanpa entry, kt opis nih letrik takde tak blh bukak pc... ada masalah terlebih voltan dr tnb... 

tp lampu ngn ekon ada jd nyer nk bt keje agak terhad lah... kite pendekkan je ntry yek

Psl ini bdk yg kemaruk nk pakai spende kui3... 


pakai spende papa pastu konon nk pakai sluar lah... 


p/s: sentap ngn vendor opis, udahla bt keje kt opis nih kasi tumpang duk kt opis nih tp perangai mcm diva... aduhla manusia2

Thursday, June 4, 2015

Photo diary

as salam sume kwn2,

selamat hari batik kwn2.... tgh semangat nih kite bt ntry dulu...
kang dh membizi tak dan nk bt ntry nk BW bagai kan...
almaklum esok bos i is cuti, arini pulun lah mana2 yg urgent bg dia sign siap2...


mari kite mengumpul... kali nih dpt periuk lak.... tp nk mengumpul sampai 60 stiker tuh yg jenuh

menu dinner kelmarin... singgang ikan ulam raja ngn sambal belacan kuini

kasi close up sikit.... 

ding dang datang lg.... jajan yg lejen... dr zmn aku tadika lg ada sampai skrg... 

pokok anggur makngah dh berbunga... excited gile masa nih

gambar makngah wassap pagi td... msti dia hepi gile... msti hari2 dia duk belek pokok anggur dia nih

nk bt umah2 pakai kotak kt aiyan lah... hehehe comei pe

Wednesday, June 3, 2015

WW situasi setiap malam ku

as salam sume kwn2,


Korang biasa tak hadapi situasi cam aku nih ?

Lps pilih baju.... ddk dpn lemari pilih tudung nk pakai... kui3


setiap mlm aku msti duk bersila sambil tgk mana tudung yg sesuai...
kalu banyak lg dr nih tak tau berapa lama aku duk bersila dpn tuh

p/s: dh mule kumpul2 beli baju raya utk aiyan... sikit2 lama2 jadi bukit kan

Tuesday, June 2, 2015

from KK to KL with love

as salam sume kwn2,

selamat hari selasa yek... 

Korang ingat tak aku penah cite kt sini psl sorang bff kami kene pindah ke KK? Kota Kinabalu bukan kole kangsar yek.... dia pindah bersama suami n anak2 nyer ke sana tanpa rela hati nya.  Tp sedar tak sedar setahun udah dia kt sana.... baru2 nih dia balik kg nyer pastu jengah la kami sekali kt sini... 

tp sbb masa yg terhad, n masing2 ada tugasan harian agak terhad masa bersama.... 
Lunch tu kami sempat belanja dia Kabsha Lamb kt Sawarbina, restoren arab dkt2 opis.... 
Lps lunch dia pun meronggeng ngn 2 org lg kwn pi supink.... 

bff tuh yg tudung itam tu yek.... konon2 nk amik gambar air terjun tp udah yg baju pink tu beso sgt... air terjun pun tarak

gambar time menanti makan.... hope 2 see u again ina.... 

p/s: pg keje skrg ngn keadaan rilex je sbb jln lenggang sajo.... indah nya 2minggu nih

Monday, June 1, 2015

rutin tiap pagi

as salam semua kwn2,

maaf minggu lps sgt culas bt ntry....

pagi nih mari kite layan cite2 yg ada yek, msti ramai kwn2 yg cuti kan... seronoknyer...

pagi2 td dh bersenam naik tangga ke tkt6, lif bt hal... gini lah gaya duk opis yg dh umur beratus tahun huhuh

Rutin harian aku, tiap pagi sampai opis dlm kul6.45pg ,
Dukung aiyan dari kereta sampai ke opis dlm 10 ke 15min jgk lah tunggu lif bagai, mandikan aiyan kt blik air pastu siap2kan dia bg dia tgk u tube ultraman or dibo the gift dragon kt pc or hp aku....
Bg dia minum madu campur air suam sikat2 rambut , bedak n kul7.20pg antar ke taska belakang opis nih.


pagi2 ekon tak bukak lg... so aku bukak kipas...
bdk nih sejuk guna pashmina aku bt selimut

berselubung ngn selimut katanyer... 

gini gaya dr belakang,....