teman2....

Thursday, May 28, 2015

photo diary

as salam sume kwn2,

Berjumpa kita lagi di hari khamis yg indah ini sambil berbaju batik ke sana sini...

arini bff kami yg duk kt sabah nk dtg sini, plan nk ajak jln2 tp mcm2 acara ada buat lak kt opis nih, ngn paking kt opis nih yg kekurangan, ngn ada majlis besar2an nk bt depan jupem nih... serabut betul jd nyer

Mari kite bersama2 melayan PD yg ada nih, kang korang bosan lak aku bebel panjang2 kan

ptg kelmarin jiran bagi nih... ubi kayu di sagat pastu di kukus n di gaul ngn gula merah
pastu ada kelapa parut masin2... sedap jgk... apa yek nama nyer nih

lama tak layan tempe grg.... ptg smlm bt tempe grg ngn keledek grg cicah sambal kicap... air kosong sajo

minggu lps kene pau ngn si bujang.... nmpak aje dia kalu bende gini, sedangkan pg kedai runcit nk beli brg msk je

ibu jari edy ngn aku... ptt lah main gusti jari aku tak penah menang kan


lokasi kt sebelah jupem... ingatkan nk bt apa lah... rupenyer ada pelancaran menara felcra oleh PM.
ptg nih mmg jem gile lah opis ku... ( ni gambar mingu lps, arini dh lawo dh)


p/s: skrg nih cuaca pns betul yek, pagi2 subuh hujan tp siang hari aduhla...
dugaan sebelum pose

Tuesday, May 26, 2015

Clip Brooch muncul kembali

as salam sume kwn2,

aku nih nyanyuk betul lah... mati2 aku ingat hari ni rabu... teruk bebeno memory di otak ini... laju je nk bt ntry WW td... kui3

korang kenal clip brooch?
Clip brooch nih glamer dlm tahun 90an gitu, aku pun sempat la pakai masa sekolah menengah dulu2 brooch nih....
lps hampir dkt 20thn kot muncul semula pesen clip brooch nih...
aku suke pakai sbb simple kot, kadang2 mls nk pakai brooch banyak2 kan... clip je

cara biasa bt reben, kalu nk pakai cara biasa tanpa reben lg simple

pinjam gambar dr tokey gerobok pin.... gini lah rupe clip brooch 

Monday, May 25, 2015

opis dalam taman katanyer....


as salam sume kwn2,

selamat hari isnin yek kwn2.... 
jgn lemau2 arini... mari lah bersama2 kite mempulun kerja yek... surat bertimbun kuar dr blik bos selepas seminggu ditinggalkan, mana yg surat2 urgent dh setel dh sbb timbalan dh takeover kejap.

Bos aku nih mmg suke deco2 gitu... suke ceria2 opis... 
opis aku ni bt konsep

pejabat dalam taman... 

aiyan bergambar kt mini air terjun dpn pintu msk opis

hari2 dia nk usik air terjun tuh... nsb lah takde ikan... kalu ada tak tau lah 
ni rupe opis ku... ada gaya taman tak? kui3


p/s: tekak dh mula rasa perit2.... jgn lah batuk jgn lah tak sihat.... takpe lg kalu sore takde jnji blh bt keje

Thursday, May 21, 2015

Photo Diary selfie perasan berbunga2i

as salam sume kwn2,

selamat hari khamis... mari lah kite bercerita sambil nengok gambar yek



msh lg boleh menghasilkan cendawan skit2... bongkah cendawan kt umah

selfie ari isnin... baju kosong merah tudung bercorak2 leapord

selfie ari selasa... baju plain tp boh lace kt bahu tuh... rasa kosong sgt

selfie ari rabu... baju plain oren ngn aj munge2

kuih abuk2 bt mlm td... teringin nk mkn bahan2 pun semua ada

selfie arini... baju raya 3thn lps kelabu plain ngn aj bunge2... oh mingu bunga2

sile jgn gelak.... bukan main garang muke aku... bile ntah nk bt baru

menu sedap... cendawan gemuk2 tu kwn yg bagi

membe yg bagi cendawan gumuk2 nih... sedap betul

Wednesday, May 20, 2015

WW Hadiah Teachers Day


as salam sume kwn2,

Hadiah Teachers Day utk teacher2 taska aiyan


simple2 je... lipat2 n ikat ngn reben je

bdk yg sibuk nk tlg mama ikat hadiah

shawl tuh aku jht lace simple2...
tudung aj tuh beli2 tp tak pakai... itu yg blh jd hadiah...


p/s: camne lah nk gemukkan si aiyan nih... takat mkn nasi tuh pun kene paksa baru nk mkn... jajan takat biskut suke lah... benda lain mana dia pandang

Tuesday, May 19, 2015

bila otomen berpayung kuning


as salam sume kwn2,

selamat hari selasa, selamat hari biru arini... 

smlm berbaju merah arini berbaju biru,
adik jgn jgn marah i lep u....

ish2 apa aku merapek nih...

si bujang aku nih, suke sgt lah ber main payung... skrg nih kan asal ptg ujan, selalu kalu blik keje mmg aku akan bg bujang nih bawak payung sendiri, tp kan payung kite beso.... dia kalu dh pegang payung jln melilau almaklum tak nampak depan payung beso sgt dr tuan... 

dlm 2minggu lps carikan payung kecik comei nih kt mr DIy, takde warna lain warna kunin ni yg ada... gasaklah

skrg kalu ujan ke gerimis suh dia jln sendiri... manis otomenku berpayung kunin
pic semalam ptg... 

siap ada renda2 lg payung tuh


Monday, May 18, 2015

potluck suka suki di hari jumaat

as salam sume kwn2,

selamat hari isnin yek semua...

Hari jumaat lps maaf takde ntry, bizi wei... bizi berpotluck kui2...
se awal kul10.30pg dh makan nasi beria...
Kami nk rasmikan rice cooker kt opis tuh, org yg tlg belikan dh dok tanya2... kebetulan bos lak takde itu yg on je bt potluck...

Nasi masak kt opis, lauk2 masing2 bwk sorang skit
alhamdulillah... semua nya puas hati

pelbagai sambal ada... sambal belacan, sambal manga, sambal hijau, sambal tempoyak n budu
ni je antara lauk n syr yg ada... simple je 

ada yg bg ns lemak... dessert tuh agar2 gula melaka n kek 



Thursday, May 14, 2015

Photo diary menu makanan


as salam sume kwn2,

berjumpa kita semula dlm segmen photo diary, mari lah sama2 kite layan gambar mana yg ada yek... 

dasar tuan umah mls nk ngarang2 ayat kan... dasar tuan umah sengal



belikan lemari baru kt aiyan... banyak rak2 senang nk asing2kan baju dia... 

cite ujung minggu lps... beli kulat sisir nih... msk lemak cili api... sodap nyer tp tak tahan nk menyiang tuh
keladi yg dh lama tk makan...  sanggup beli walaupun sekilo rm8

aku suke goreng ngn tepung gini je... pastu cicah sambal kicap... perkkkh


masa hari ibu tuh... aku ckp ngn edy mls msk lunch suh dia belikan ns arab... mandy lamb ngn ayam 

menu dinner kelmarin kot... mee gureng seafood

menu dinner mlm td... roti boom ngn ayam msk kari kuning johor

p/s: esok  nk wat potluck kt opis, kecil2 je... suke2 saja... almaklum esok bos aku kn takde... hurayyyy

Wednesday, May 13, 2015

WW otomen aiyan

as salam sume kwn2,

selamat hari rabu...

dulu2 aku gelak je tgk sepupu2 n adik aku sibuk ngn otromen, tak tau jangkit kt aiyan

dia bermula ngn koleksi otomen yg kecik2... ada banyak lg tp banyak dh hilang anggota bdn

yg dia pegang tuh otomen terbaru tuh... aduhla

p/s: kadang balik umah takde idea nk msk... naper lah makin maleh nih

Tuesday, May 12, 2015

pendatang asing

as salam sume kwn2,

korang biasa tak, bukak2 pintu ada tetamu or pendatang asing menunggu?

cerita nye gini, hari ahad lps, masa tu edy bukak pintu nk letak sampah kt luar sebelum buang kt bwh... tup2 ada kucing msk umah... aiyan apa lg terus nk di cekup nyer lah kucing tuh.

Anak bujang aku tuh kn suke kucing... tp jinak lah kucing tuh... kebetulan aku nk msk ns goreng... kt umah takde ikan yg dh grg, bilis pun aku tak goreng lg... yg ada ikan kering rangup... gaulkan nasi ngn ikan kering rangup tuh n bagi air... org tua2 kata kucing penjemput rezeki, aku anggap jelah bg sedekah kt kucing tuh... aiyan pun suke dok lah usap2 bulu dia msa kucing tgh mkn

pas mkn tuh time kami bukak pintu je msti dia dtg jenguk... gesel2 kaki kt aiyan...
tp dh 2 hari tak nmpak muke, kata edy nmpak dia kt bwh... agaknyer dia lupe camne nk sampai tingkat atas lg kot hehehhe... kucing3

Edy siap beli makanan kucing lg, kot2 kucing tu dtg jenguk umah kami lg, ada makanan utk dia...



berselera dia mkn... 

ni pun dia dok usap2 time kucing tu mkn



ni je yg ada tuk kucing... maap yek cik kucing
kucing tu dok lepak kt kotak bekas brg edy tuh...

bersih je kan bulu nyer... 

Monday, May 11, 2015

today biziiiiii.... menu pembuka selera

as salam sume kwn2,

maaf  yek arini lum sempat BW, nk bt ntry pun tak dan... ni pun curi2 jgk lah time rehat amik napas jap...

aku nih kadang2 bile dh bosan ngn mkn nasi hari2... aku suke bt rojak petis utk jd mcm menu pembuka selera lah... mmg mkn ini saja tak mkn nasi dh sampai rojak tuh abis... bile dh siap tu dia punya bau mmg membangkitkan rasa lah

rojak petis nih mcm rojak buah tp ada campur sayur2 lg sodap tau... sapa2 yg tak penah cube blh la cube yek...
resepi ada kt sini

mkn nih mmg comfirm kenyang nyer...



Friday, May 8, 2015

Curang lagi, curang AJ

as salam sume kwn2,

selamat hari jumaat, semangat hari nih tau... sbb esok lusa dh cuti... kui3 teruk sgt kan

mukadimah sikit...
perempuan nih kan, tiap org kegilaan nyer lain2, ada yg minat hbeg, minat brg kemas, minat kasut, minat kumpul baju, minat kumpul tudung, minat kumpul alat solek n minat2 lain lah.

n mcm aku nih, aku mmg gile skit ngn tudung... hahahha
3 ke 4 thn sebelum tuh sibuk ngn bawal batu tuh... tu lama dh aku bg2 kt org kt adik2 aku tudung2nyer

2 thn lps aku gile kumpul tudung 3 layer, dr yg mahal beli kt butik bawak ke murah beli kt psr malam aku bedal sampai tak muat2 almari... pastu curang

thn lps ngn thn ni sibuk ngn AJ alah bawal AJ tuh, aidijuma... semua label aku beli, online, kt kedai kirim kwn semua aku bedal sampai dh tak muat almari... sampai rasa ada yg beli lama tp aku tak penah sekali pun pakai...

NI curang lagi ngn aj, nk try naelofar lak... tp hrp2nyer kali nih aku tak gile... biarlah aku beli sikit2 ikut keperluan tak sampai penuh lemari... skrg nih dh ada 4 lai... jgn lah bertambah jd 40 lai...

ni yg paling latest... maktek dh bg amaran dh jgn lupe diri

ni jenis yg pakai sarung je... mmg senang lah ni... xpyh gosok lak

ni pakai arini.... korang doakan lah aku nih istiqamah  yek


Thursday, May 7, 2015

Photo diary n resepi ns impit goreng

as salam sume kwn2,

selamat hari khamis... cpt bebeno udah hari khamis yek, almaklum mule keje hari selasa kan...
Arini kt JUPEM ada apc 2014 bt kt dewan LJT kt tmn melawati nun, jd bos2 sume takde lah... rilex skit... tp ptg kang ada lah bos aku msk opis tuh

nk share ngn korang resepi ns impit goreng tuh...

bahan2 nya:

Nasi Impit (aku pakai yg kecik2 tu potong 4 je)
perencah ns grg adabi (paste)
3 ulas bwg putih ( tumbuk)
1 biji bwg besar (tumbuk)
10 biji cili api (tumbuk) kalau tak suke pds blh kurangkan
2 biji telur ayam
100gm isi ayam ( boleh jgk di ganti atau tambah seafood lain)
1 btg lobak di dadu
segenggam kacang buncit potong halus
1 sudu besar kicap jalen ( aku pakai yg lemak manis)

Cara Masak:

- tumiskan semua bahan yg tumbuk tuh... sampai naik bau
- pastu masukkan isi ayam tuh
- bila isi ayam dh msk masukkan syr n perencah ns grg adabi tuh
- masukkan kicap n nasi impit tuh... kacau2 hingga rata bumbu tuh ngn ns impit
- pastu buat lubang kt tgh2 ns impit n masukkan tlr.... kacau2 telur tuh sampai rata yek
dlm 5minit bile dh msk boleh matikan api n hidangkan... siap


gini lah rupe ns impit goreng tuh... ni aku boh tlr sebijik je sbb itu je yg tinggal...
 kalu 2 biji lg sedap
dh tergile beli brooch kt geronok pin pulak... aku suke brooch yg clip tuh... pesem mcm dollu2 tuh tp senang nk pakai

hari ahad baru nih, saja2 tingin nk lunch sini... nsb tak ramai org


sodap betui patin tempoyak dia, udahla beso... itu share ngn edy tuh... puas hati mkn situ

siap dpt sekerim malaysia free lg... walaupun pendek2 tp sodap
hari isnin bt aktiviti ngn aiyan... main gunting2 tampal2... 

isnin mlm tuh maktek balik dr kampung... bwk ayam pencek msk kicap perkkkkh mmg terbaik lah mak aku msk

kerepek ubi sira pds mak aku buat... mmg torbaiikkkkk 

 p/s: serabut betul lah time2 opis bwh ni bt renovation... tak aman hidup nk bt keje kui3...