teman2....

Wednesday, December 31, 2014

familyday opis papa the Avillion Resort, PD ep1

as salam sume kwn2,

kejap je dh hari rabu kan, takmo lah bt WW arini, sbb nk bercerita ngn korang.  Hujung minggu lps kami ikut papa nyer familyday kt the avillion PD, seronok tu seronok tp yg lebih seronok opcourse lah edy ngn aiyan kan.

* nnti share ngn korang psl aiyan kt taska yek

jom lah layan gambar2 yg ada ek, mule2 kite share rupe bilik kami dulu...

biliknyer luas katil pun ada dua... puas lah turun naik turun naik katil si rayyan izzan tuh

ngan sluar dh tanggal laju je landing

tgk tu dia landing belah katil sana sbb rendha sikit dr katil utama

gini rupe dr luar pintu msk bilik kami

pndangan dr balkoni... 

ni dari bilik air... mlm2 seram nk jenguk bawah hehee

bahagian dlm bilik air jgk betul2 atas lubang2 td

pandangan dr bilik air suke ngn tingkap tuh

ni bath tub ngn tepi tu pintu utk ke toilet

shower sebelah tu ruang lubang2 yg aku takut tuh hehehe

berendam sampai kecut2 takmo naik.... siap request nk itik kt papa nyer
p/s: turun bersedih ngn kejadian banjir kt pantai timur, utara juga selatan tanah air, moga makin banyak pertolongan n bantuan yg mereka terima dr kita juga semua rakyat malaysia... nk memulihkan semula msti mkn masa yg lama

Monday, December 29, 2014

anak bujangku


as salam sume kwn2,

selamat hari isnin, hari ni sunyi betul rasa opis nih, ramai yg masih lg cuti, ramai yg antar anak orientasi ada jgk yg tak dpt balik kl sbb terperangkap ngn banjir.  

Lemau sgt aku nih, mood nk bt keje mcm dh takde, rasa mcm nk amik cuti je lepak kt umah je.  harini try antar aiyan kt taska permata kt opis nih, risau jgk kan, almaklum aiyan nih tak pnh antar kt taska or nursery mana2.... tp dh pesan kt cikgu2 kt situ kalu apa2 wassap je.  


smlm nyer cite, sbb sume menan dia aku suh bwk sendiri sume menan dia sampai kt umah

kelakar dgr kepelatan aiyan... penguin jd quan2

p/s: pray for pantai timur, pray for utara... doa yg terbaik utk ke tahun 2015

Wednesday, December 24, 2014

akhirnya sudah tiba masanya.....

as salam sume kwn2,

arini aku takmo bt WW tp nk bercerita banyak ngn korang.  Mlm ni makngah ngn maktek nk balik kg, depa naik bas je balik kg. Jimat duit sikit kan dari drive n arini jugak makngah nak balik kg terus, sebenarnya aku sentiasa doa dlm hati semoga hari ni takkan tiba, semoga hari ni lambatttt lagi.  Sebenarnya kalau boleh aku nk makngah cari keje kt kl je, duk ngn aku je kt sini tp yelah, dia tak betah duk kt kl yg terperap kt atas je, kt kampung dia bebas seharian duk melayan pokok2 rumput, pokok2 bunga n pokok2 buah yg dia tanam.  Aku harap abah aku boleh carikan keje kt makngah kt kg, keje yg dia minat.

3tahun lbh dia duk ngn aku jaga aiyan, dr aiyan baru umur  2bln lebih sampai skrg dia jaga aiyan. Malah secara jujur dia lebih banyak masa n lbh rapat dengan aiyan dr aku. aku tak tau camne nk jwb bila aiyan cari makngah nye, sbb tiap apa yg dia buat msti dia akan panggil nama makngah nyer.
`anyah, aiyan lukis nih, cantik tak?`...
`anyah, aiyan nk tgk omen.... anyah omen dh mule....
itu antara ayat2 aiyan seharian, dia lbh banyak panggil makngahnyer dr panggil mama nyer

masa bt ntry nih pun air mata aku jth mcm hujan... huhuhu
aku nih nampak je mcm garang tp hati aku mcm jeli...
walaupun kadang kami  berselisih tp aku kenal adik aku nih, dia mmg lain skit dr yg lain, dia lebih pendiam, lebih banyak memendam bkn outspoken mcm aku n maktek.
dia dh 27thn tp masih solo, beza 5thn dr aku.

aku sentiasa doakan yg terbaik bt makngah, hrp kalau ada kelapangan dia boleh dtg kl pi bercuti sama2 ke... or jenguk2 aiyan



makngah yg belah kiri tuh

yg perempuan no4 n lelaki no5 n yg bongsu

potret raya aritu...

masa ni aiyan baru 2bln lebih, 1st time msk ward n tau dia ada vsd, lps ni trs makngah jaga dia

masa aiyan dlm6 bln  ke 9bln kot, mmg aiyan kurus sgt2 masa nih... 


masa nih umur aiyan 2thn lbh dh... nmpak sihat je masa nih kan


dia yg jaga aiyan lps operate sampai dh betul2 kering n bersih luka2 aiyan... 


smpai aiyan dh besar skrg niih, kalu aiyan selsema mmg kuning lah idung makngah boh kunyit...


p/s: walaupun ujung minggu nih nk join family day opis edy tp hati aku ttp sedih....

Monday, December 22, 2014

kami.... kawan


as salam semua kwn2,

selamat hari isnin, arini opis sunyi ramai yg cuti.... aku pun mcm mls je bt keje, tekak msh sakit lg... jgn la demam or makin teruk terkak tuh... 

ni gambar minggu lps, ada kwn tingin mkn kt sawarbina nk mkn nasi arab tuh, jd, ajak kwn2 sekali jln kaki je ramai2 ke sana... ni lah selalu geng2 borak time lunch, termasuk yg lelaki 2 org tuh... klu salah sorang ke beberapa org takde kurang happening...



kami berwelfie... yg sebelah aku si Emy tu nk cover body tuh

kami ber5 je msh sibuk nk welfie, yg lg 3org dh lapo sgt hehehhe

sume control muke... sebenarnye sume kelaparan hhahaha

kami mmg kaki kecoh kt opis... tp semua otak sempoi

ni menu yg kami amik, nasi kabsha ngn ns mandy...

p/s: akhir tahun mmg masa2 kritikal bt aku, sbb selalu aku tak sihat di time2 tuh... huhuhu

Friday, December 19, 2014

mari beli.... lelong2 shawl

as salam sume kwn2,

selamat hari jumaat yek, arini penat skit pagi2 kul5 dh bangun msk ns lemak sbb adik ipar tumpang tido umah mlm td, hrp2 ckp lah n sedap lah ns lemak aku tuh... maaf tak sempat snap gambar, siap2 msk trs mandi2 pg keje... 

aku nk jual shawl nih kot2 ada sapa2 yg berkenan... nk bg harga murah2 jelah... sempena akhir tahun nih, jual murah2 je...  sapa2 yg beli 2 lai terus, aku bg  specel price, 
sapa berminat jgn malu2 whatsapp aku yek kt no nih 
0137890798



ala2 cekak rambut rm35 je 

ni pun sama rm35 

ni gaya lace... ni rm30 je aku jual... 

ni contoh penggayaan nyer... 

ni pakai sarung je... klu pakai elok jd terletak... 

Wednesday, December 17, 2014

WW aku org kampung


as salam sume kwn2,

tajuk sgt hover ok... i kan org kampung, suke bt menu org kampung jgk


mak bekalkan serunding kelapa dr kampung ngn ikan masin tuh, kukus pulut bwk pi opis mkn ngn kawan2...
menu org kampung sgt

takde idea nk msk lauk pe... ikan kering ngn msk lemak pucuk manis pun dpt dr kampung... mkn ngn sambal totok...
nsb lah edy tak banyak songeh

ikan caru sumbat kelapa ngn bendi hahahha... menu org mls msk sayur

cicah ngn kicap+lada... senang kan menu org kampung maklum

p/s: makngah kata krismes ni nk balik kg terus sbb thn dpn aku plan nk antar aiyan kt nursery opis aku, huhuhu bwk hati ke mmg dia dh bosan duk lama ngn aku... aku yg tibe2 rasa sedih

Tuesday, December 16, 2014

pelikat pants n aiyan

as salam sume kwn2,

korang msti kenal kan pelikat pants yg afdlin shauki pakai tuh kan, aku takde lah belikan kt edy tp kt aiyan hehhee... comei lak tgk bdk2 kecik ni pakai pelikat pants.... mule2 tgk sorang bdk dlm 2thn kot pakai... alahai comei gile terus terpikat n aku cari la kt mana ada jual

mule2 beli selai pastu lawo lah, beli lg selai skrg baru ada 3 lai... 


ni paling latest yg aiyan ada

tgk gaya dia ddk tuh... mcm org tua

rambang mata tgk nk pilih yg mana 1... sume nmpak lawo

ni koleksi pertama dia... muke ekcited pakai kain pelikat hehehhe

ni lak koleksi kedua yg ada... maaf lah bilik sepah2... bilik makngah nih... pagi2 dia dh ngaco makngah ngn maktek nyer

Monday, December 15, 2014

photo diary aktiviti di kampung johor

as salam sume kwn2,

selamat hari isnin sume, dgn rasa fresh nih mari kite update blog yek, boleh kan bt photo diary di hari isnin hehehhe... boleh je blog aku kan, ikut suke aku la kn

maaf yek sbb lambat bebeno baru update kisah kt kampung nih, ok lah... mari kite layan cite kt kampung tuh yek, arini ada keje yg nk kene setel cpt, tgri nk pg lunch best hehehe

balik kg aritu kami ber4 je, edy tak ikut sama... jd aku ngn maktek lah drive gilir2.... makngah jaga aiyan kt belakang... aiyan balik kg je msti melekat kt adik bongsu aku...mmg senang hati betul, tp dia punya berlari almaklum umah kampung luas, klu kt kl kan sekecik sekangkang kera je kan 


muke teruja lyn robot paksu nyer... siang hari bkn main suke, mlm tu nngis2 takmo hehehe

ni mmg wajib ada tiap kali balik kg, asam pedas kepala ikan mayong ke ikan duri ke... jnji boleh layan...
 mak bt mmg terbaik in the world lah

jumpa kt psr lambak, mcm midin kt sabah tu... tp tak sedap... no no no takmo beli lg lain kali

hahahah puas hati dpt petik sendiri buah mulbery... syok oooooo

nmpak cam ulat lak... kan

ni lah umah makcik aku yg sebelah umah je, dkt je pun... mmg mak n abah la yg tolong2 mereka
masa nih baru pas mandi dia duk tgk makngah dia berkebun... pastu mata usha depan... 

ni dia usha nk pi jln depan tuh... nsb lah laman umah ni luas... tp puas lah aku berlari time nk ngejor dia


dia punya gaya masa pakai sandal... masa nih siap sedia nk turun bwh lah ni.... pantang pintu terbukak

p/s: mintak2 jd lah family day opis edy kt PD tuh, msti syok aiyan nnti jln2 kot2 dpt ngorat2 awek hehehe

Friday, December 12, 2014

rumput miang mexico

as salam sume kwn2,

selamat hari jumaat semua, kejap je dh jumaat yek dh nk sampai tengah bulan 12.  smlm aku kata nk bt PD arini tp aku pospont lg nampaknyer.  Arini nk share ngn korang pasal rumput miang keladi nih hehehe... mule2 ingat betul2 ke tak rupenyer dh makin menular rumput nih... serata tempat hampir tiap negeri ada rumput nih.  Mmg bahaya kesan nya pd kite manusia n mungkin pada haiwan juga. akan jd gatal2 yg teruk pd kulit tp aku tak letak gambar tuh sbb aku ngeri nk tgk  

Info aku banyak amik dr google n dari sorang blogger nih... anim agro technology, mohon share dr dia banyak info n gambar dr blog nya.  sama2 lah kita jauhkan diri kite, bg nasihat pd jiran2 pd sedara mara kita utk cuba jauhkan diri dr rumput nih, kalu jumpa jgn terus cabut sbb ada cara nk bunuh nyer tak boleh cabut camtu je... 
1- http://animhosnan.blogspot.com/2014/10/rumpai-miang-mexico-merbahaya-part-1.html
2- http://animhosnan.blogspot.com/2014/10/rumpai-miang-mexico-merbahaya-part-2.html


klu tgk dr rupe mcm rumput biasa atau bunga2 kt malaysia nih kan

mcm ulam raja pun ada sikit2 kan


udahla miang menyusahkan org lak tu


ni dr utusan hari nih... kt mana2 dh ada rumput nih


p/s: Aiyan skrg dh makin becok mulutnyer, mak aku kata sebijik mcm aku masa kecik2 dulu... huhuhu