teman2....

Friday, November 28, 2014

pandai masak keeeee....

as salam sume kwn2,

sorry semalam tak sempat nk bt ntry, arini pun terkejar2 nih... bt ntry pendek je.... tgri ni kene msk pertandingan memasak... huhuhui kene msk asam pedas 
tp tak tau lah ntah sedap ke tak... lantak lah labu, udah kene paksa masuk... aku terpaksa jgk lah masak... ada lg 2 org kwn join sekali..  bff aku Pn Emy n yg lain2 kene jd pom pom girl lah heheheh


terpaksa rela...


Wednesday, November 26, 2014

WW bila dh teringin

as salam sume kwn2,

aku nih kalu teringin nk mkn apa2 kuih or lauk aku prefer msk sendiri, sbb xnk lah dh tingin2 pastu dpt tak spt yg diidamkan... 




aku panggil kuih `abok2`... tak tau org kl or negeri lain panggil apa

dpt lah dlm 2dulang kecik nih... jnji puas hati dpt mkn... 

p/s: skrg aiyan dh makin becok, adik2 aku sume ckp mlt aiyan becok mcm mlt aku huhuhu

Tuesday, November 25, 2014

resepi kentang bakor sdp

as salam sume kwn2,

selamat hari selasa, selamat hari gaji kwn2, jgn lupe byr segala utang piutang sebelum berpoya2 hehehe peringatan utk diri sndiri jgk nih 

udah lama ek aku tak share resepi ngn korang? yelah abis tu aku msk selalu benda yg mudah2 yg biasa dh korang buat kan, apa lah sgt nk share resepi asam pedas, resepi sambal tlr heheheh 


resepi Kentang Bakor sedap:

Bahan2:

1kilo kentang atau lebih ikut suke korang lah ek, cucu bersih2 kulitnyer
daging cincang atau daging beger
beberapa keping keju cheddar (ikut korang nk pakai jenama apa)
1 biji bwg holland /bwg merah besar (potong dadu)
3 ulas bwh putih (cincang halus)
daun sup sikit
lada hitam
garam
lobak (potong dadu)
tomato (potong dadu n buang biji)

Cara memasak:

- Belah 2 kentang pastu kukus sampai dh empuk, lps tu korang korek la bhg tengah kentang tuh tp jgn sampai takde langsung,
- tumiskan bwg merah bwg putih sampai naik bau lps tu masukkan daging beger/daging cincang, bila dh masak masukkan lobak n tomato kacau2 perasakan ngn lada hitam, garam dan masukkan kentang td yg kite korek tuh... jgn korang buang lak... 
-akhir sekali masukkan daun sup... 
- bile dh agak sejuk korang pun amik sesudu inti tuh boh semula kt kentang td, boh cheese atas dia, ikut korang nk boh cheese banyak mana
- aku sbb pakai kentang biasa je aku potong 4 cheddar tuh, kalu pakai kentang yg beso tuh kene pakai sekeping cheddar tuh baru ckp... itu ikut korang la ek
- bkr dlm oven api atas je tau, selama 5 ke 10 min suhu 200 ke 250.. (itu ikut jgk pd oven masing2 ek, nk lamakan sikit pun ok je)
ni yg udah siap di kukus...



kalu iktkan jgn korek dalam sgt ek heheheh


sbb kentang pun sedang, aku ttp asal boleh je..secukup keju yg ada

ni rupe yg dh siap... sedap tau... cube jgn tak cube

Monday, November 24, 2014

ke ioimall putrajaya kite

as salam sume kwn2,

selamat berhari isnin yek... selamat bercuti sekolah utk anak2 semua jugak kt mak2 mana yg suri rumah tu syok lah, mana yg bekerja msti ada yg dh antar anak2 balik kg kan.  aku sbb anak tak sekolah lg jd takde rasa sgt ehehehe... ujung minggu mule2 plan nk pi PICC tgk karnival upin ipin ngn otomen tp sabtu tuh ada banyak review dr bff jgk kwn2 kt fb, review yg kurang seronok... jg nyer cancel nk pi sana

ingat nk pi MAHA tp bile nengok paking yg sampai nun jauhhhhh mmg cancel jd mari kite ke IOImall yg baru bukak tuh.... tak beli apa pun selain dr biskut famous amos hahahha... saja jalan2... pastu kumpul belon kn banyak yg bg belon free.

JOm nengok aksi aiyan ngn segala maskot@bende2 besar tuh...



dpt 2 biji belon dr sini... tgk bdk tuh tak takut tuh siap cuit2 lg

jenguk2 pastu cuit2

tp ngn benda alah king kong beso dia mmg takut sgt2... siap jerit... aiyan nanakkkkkkk

ngn octopus ni pun dia tkt hahahha... tu papa dia tgh pujuk suh tumbuk je octo tuh hahahha

singgah sini tp tak beli pe, papa dia nk cari kan kambing kt timmytime tp takde... tu dia tgh usha nk dibo the gif dragon
sume katun dia kenal dh hari2 tgk kn


p/s: plan awal bln 12 nk balok johor, hrp2nyer ckp lah kebajetan n dptlah balik

Friday, November 21, 2014

photo diary di pg jumaat

as salam sume kwn2,

 maaf ye semalam senyap membisu tp aku dh BW dh blog kwn2 di alam maya nih... cuma tak sempat nk bt ntry je hehehe... ada yg lebih penting menanti di opis al maklumnyer

mcm biasalah, dh smlm tak dpt, arini lah kite bt photo diary yek.... apa lg mari lah kite bercerita sambil tgk gambar yek kwn2


ini namanyer illusi gambar, gambar kiri pagi nih punye kanan tu 2hari lps nyer.... cara amik gambar tu lain skit dh nmpak beza, si bolat n kurang bolat konon nyer... hehehehhe

cite mlm td, bkr ikan caru saja.... nyum3.... 

kalu korang agak2 gayat tak tergantung gitu? kalu aku dia bagi gaji 10k sehari pun aku takmo

ni lah bangunan yg org tu bersihkan tingkap


pc baru.... lihat perbezaan kebesaran pc lama n baru.... 

mlm kelmarin pi dinner kt luar with familia... 

aku suke nih... oblong daging special... nyum2

ni makngah punya air, teh tarik 3 layer
kami dh ok.... alhamdulillah

blinjo pedas... perkh sedap gile... ni si maktek kirim kt kwn dia yg keje kt sabah...


Wednesday, November 19, 2014

WW selfie with klcc

as salam sume kwn2,

ni semalam nyer cite masa pg cari mkn kt kg baru, cantik betul pemandangan klcc dr situ....walaupun kt opis blh nmpak klcc tp tak secantik n sedekat ini 



selfie wit klcc

ni hasil yg aiyan dh jdkan hasil kerja dia... tp nsb klcc ttp warna asal... 


Tuesday, November 18, 2014

bfast di ujung minggu


as salam sume kwn2,

selamat hari selasa kwn2, arini rilex je dtg keje sbb bos takde meeting kt luar muahahha.... itu yg rasa senang hati je dtg keje tuh... 

ujung minggu mmg tak kemana2 papa sabtu ahad keje sedih kan... jd nyer pg sabtu tuh aku saja tingin mkn nasi lemak, lama dh kot tak msk ns lemak di pagi minggu.... pastu mlm tuh bt epok2 @karipap daging lak... itu pun lama sgt dh tak buat, sejak sibuk ngn manik

tp ujung minggu baru nih aku dpt jht selai shawl je... hahhaha tgk kemalasan aku kan, mmg mood nk jht takde... tak tau lah cmane nk kasi up kerajinan tuh... huhhuhu


ns lomak sambal udang... selalu boh sambal tlr

mmg sampai mlm menu nih jelah

hasil keliman aku n maktek

saja bt beso2 biar puas mkn, aiyan pun suke mkn epok2 nih


p/s: tq kwn2 yg bg nasihat utk masalah aku, tp bt masa nih aku takde bt apa lg... biar lah dulu,sbb skrg pun aku balik keje dia trs msk dlm bilik... mrh btl dia kt aku kot..huhuhu sbr lah hati

Monday, November 17, 2014

baru lah stylo

as salam sume kwn2,

aktiviti ujung minggu mmg tak kemana, papa keje sabtu ahad, hajat nk kuar tp ujan lak... mmg duk umah jelah... 

di pagi sabtu, mama duk kemas bilik dia duk lepak nk teman kono nyer.... dh pakai jersi harimau malaya upin ipin pastu.... ntah mana dia selongkar stokin busuk maktek tuh... udah la goboh2

stylo kan, pakai jersi bola kene lah pakai stokin hehehhe...


sambil baring2 main spiderman

tgk tuh... stokin goboh maktek dia pakai... jln terjengkit2 sbb licin kan

ni lah kwn dia... takpe thn dpn mama antar aiyan kt nursery opis mama ek

p/s: hati gundah gulana bilamana makngah diam seribu bahasa, tak tau mana salah silapnya... sesungguhnya aku mmg kene banyak bersbr n mengalah

Friday, November 14, 2014

lawan2


as salam sume kwn2,

hepy jumaat day yek kwn2, esok lusa hapa kah plan korang? aku mencekalkan hati supaya tak pi cari tudung aj baru huhuhui bajet dh lari ke laut dh hahhaha... 

ok lah meh2 tgk anak bujang i... xde idea sgt nih, tp kasi korang tgk aiyan la, kang korang rindu lama aku tak share cite psl ini budak



nnti aku cari pic dia lwn ngn mnatang2 lain lak


gini lah keje dia kalu mlm sebelum2 tido tuh... kadng tu papa dia bwk msk bilik sbb takmo di kaco aku menjht manik

masa ni sambil mulut dia... `lawan3..... dush2 tumbuk2.... 

Thursday, November 13, 2014

photo diary 13/11/14

as salam sume kwn2,

selamat hari khamis... selamat berbatik arini.... yg tgh cuti selamat bercuti yek.  tak sabar nk tunggu cuti sekolah bermula, bkn sbb aku nk bercuti tp sbb kalu cuti sekolah jalan lenggang je... nk kuar pg keja lwt skit pun sampai awal kt opis hehehe

takmo bebel panjang2 mari kite lyn gambar yg ada yek....


ni keje adik aku yg tgh cuti sem kt kampung... saja tayang masakan mak aku kt grup wassap cittt

minggu nih rasa nk pakai spek guru besar nih... lama tak pakai spek beso nih... best pulak walaupun muke jd bolat bila pakai tudung bawal tp i like je

boya lawan spiderman... keje si aiyan lah ni... kadang bkn kata boya, lembu, penyu jugak minion di lawankan ngn otomen or spiderman... 

ni keje si aiyan mengedit2 gambo... alahai bdk2

ngn rambut serabai baru pas mandi dh sibuk selfie sndiri... anak sapa lah ni

berbulu bijik mata adik aku waassap gamabr asam pedas kepala ikan mayong ngn telur nyer... perkh ngajuk2 aku kt dia 

udahla ngedit gambo2 kt hp aku pastu dia nganto lak kt ntah sapa2... pastu dia akan ckp kt aku... `mama aiyan pandai ngagat, ngok ni aiyan lukis`... 

Wednesday, November 12, 2014

WW ketagihan yg membunuhku


as salam semua kwn2....


tajuk dia mmg menakutkan hahahha... saja je bt gempak.... 

dlm masa 5bln aku dh ada banyak gini bawal aj, huhuhu mmg ketagih... asal ada kuar yg baru msti meronta2 nk beli... huhuhui.

ada selit2 skt shawl lain tp 99% bawal Aj

ni pun ada beberapa lai yg tak msk dlm sini... huhuh

muke org ketagih hahhahha.... 

p/s: skrg nih napsu nk memanik mmg agak slow... aduhla nk bg semangat mari mmg pyh skit

Monday, November 10, 2014

pokok buah di laman mak

as salam sume kwn2,

selamat arini isnin yek, takmo blues2 tau.... hehehe nampak sgt takde idea nih kn sampaikan cite psl pokok buah2 kt laman mak aku nun di kampung... hahaha 
siap aku suh adik aku wassap tau segala gambar2 nih.... jnji aku ada idea utk cite kt blog nih kan, kang korang bosan lak nengok aku nyer blog kosong tanpa ntry.

pokok2 nih sume makngah yg tanam, time balik kg dia beli pokok2 ni kt psr tani pastu tnm n suh mak aku jagakan, sbb tu dia suke kalu dpt balik kg... dpt lah dia jenguk2 segala pokok2 yg ada... ni sebahagian aje tau, pokok2 bunge tak berbunga lg adik aku mls nk amik gambar hehehe

wahaaa aku yg eksited bile tgk dh berputik dh pokok mangga nih... 

nampak tak mulberi tuh... tp belum cukup matang lg tuh

lebat jgk buah nyer... pokok nih kalu selalu kite pangkas baru lah dia rajin berbuah

ni anak2 pokok yg makngah dh semai dr kl, bile balik kg dia pindah dlm bekas2 gini... 

uncle yg jual tu kata dlm masa 2 ke 3 tahun dia akan berbuah... tp ni baru tnm setahun... best2

ni pokok epal ngn pear yg makngah semai kt kl n tanam kt kampung... hahahha

buang rose nih beli kt kl masa kt kl kurus je... balik kg bukan main segar bugar dia... 


p/s: kasut sembonia tuh tak blh tukar, aku dh tanya dh... dia ckp sbb dh pakai tak blh nk tukar... tp dia punya kualiti... ya ampunnnnn.....