teman2....

Tuesday, September 30, 2014

bila mama bizi@ mls msk


as salam sume kwn2,

semalam kan aku migrain, jd balik keje tuh singgah giant bkt antarabangsa beli brg sikit n beli ayam panggang dia, beli megi grg sedap utk msk, senang n mudah... 

pastu lps siapkan shawl selai aku mkn panadol n bumb tido sampai sedo2 dh kul12, kuar2 tgk aiyan dh tido n edy tgh sibuk kemas ruang tamu kemas dapur cuci pinggan mangkuk n atas meja mkn... huhuhui lega


sekor baru rm12.99 kire ok lah... rasa pun sedap jugak

megi grg sedap, aku tambah perisa sndiri n boh olive oil banyak skit... 
p/S: bffku pn Emy ada pertandingan koir kt NRE nih, moga grup mereka menang tahun nih...

Monday, September 29, 2014

merempat dan merempit

as salam sume kwn2,

pagi nih mood agak spoil, kepala migrain pagi2... nasib lah sapa kene marah ngn aku pagi2 nih... nk wat camne kan, terpaksa lah paham bile diri ini migrain mmg takmo di ganggu

takmo bebel panjang, paham2 jelah ek

dlm 2minggu dh merempat duk luar bilik sbb bilik aku pas bt renovation bos aku tumpang duk sana... 

merempit non stop menjht manik... adushhh 2hari mengadap manik siang ke mlm rasa nk pitam

p/s: bff aku yg sorang tuh bz mengkoir, aktiviti time lunch pun dh slow tak cukup korum...

Thursday, September 25, 2014

photo diary lagi


as salam sume kwn2,

selamat hari kamis, mahap yek sbb aku tak bt ntry semalam... tak dan, pastu letrik asik trip je, org2 tgh buat keje elektrikal kt opis aku nih, itu yg kejap on kejap off... mencik bebeno, takpe arini aku awal2 lg dh buat ntry tau... 
mari2 kite sambil bercerita sambil nengok gambar

ni bff aku bkn aku tau... nk tayang shawl yg dia beli dr aku... rasa puas hati bile pembeli puas hati
ngn apa yg dia beli n dpt

gini lah rupe aku menjahit manik kt kampung... paking2 dlm kotak kasut... 

setambun shawl bwk balik... tp bkn siap sume heheheh 

jumaat sehari je dtg keje... muke xikhlas keje... tp siap sempat jht manik kt shawl mlm tuh

sabtu otw balik kg sbb pakcik aku meninggal... aiyan tertido lena maktek duk usap2 tinge dia

anak johor kan... teluk belanga sentiasa... 

bosan2 ngn bfast kt cafe, bwk bekal roti ngn tulur scrambel je

mlm smlm nyer menu... ikan bawal 3 rasa... amik ko sedulang aku letak... takde nk deco2


arini nyer bfast nasi dagang...beli sekali utk kwn2... 


p/s: ujung minggu nih mmg penuh ngn aktivi memanik huhuhui...redho

Tuesday, September 23, 2014

cerita balik kg johor #2



as salam sume kwn2,

aku ada cite kt korang kan yg aku balik kg sabtu 13hb n balik ke kl khamis 18hb, n pastu balik kg semula pd 20hb n balik kl 21hb sbb kematian pakcik ku.... 

kt kg abah aku selsema n batuk, si aiyan sibuk duk cium2 atuknyer... sampaikan dia pun kene jangkit jgk demam selsema.... aduhla... korang tgk lah apa cara dia kene jangkit tu ek

sbk tido pun nk dkt ngn atuk nyer camne tak jangkit kan

dia kalu tdo mmg sentiasa ngn bantal peluk, tp bkn bantal bucuk sbb jnji bentuk bujur gitu dia kire ok



ni muke sedih sbb udahla dmm selsema papa lak dh balik kl... 

idung tu warna kuning sbb bg ibu kunyit, petua supaya selsema cpt baik, cpt kering hingusnyer... alhlamdulillah berkesan sbb mmg dr bby aku gune petua yg sama

p/s: kalu duk sorang2 teringat2 kt makcik n anak2 nyer kt kg, kesian pd mereka.. xsbr nk tunggu gaji, kami 3beradik dh pakat2 nk hulur bantuan sikit n belikan baju2 utk anak2nyer... bantu semampu kami

Monday, September 22, 2014

ceritA kami balik kampung johor #1


as salam sume kawan2,

maaf beribu kali maaf sbb seminggu aku senyap sunyi, tau2 jelah kalu balik kg tuh... yelah aku amik cuti isnin sambung ngn cuti hari malaysia pastu sambunng sampai khamis.... jumaat keje, tp tak dan nk update bt entry.  
Tpnye nk share ngn korang cerita ari sabtu lps nih, pakcik aku meninggal dunia secara mengejut, arwah pengsan masa kt tempat keje pastu bwk pegi hospital dh meninggal dunia, masa dpt berita tuh mmg rasa tak percaya, sbb baru ari rabu jumpa arwah n tgk dia sihat je, tp Allah lebih menyayangi dia... Jdnya sabtu petang tu kami balik kg lagi, kesian pd makcik aku ngn anak2nya, dahla makcik ku tak keje, anak yg bongsu baru 2thn lebih,  al fatihah bt arwah Cik Dim bin Pardi, moga rohnya dicucuri rahmat... 

Kita sambung ngn kisah balik kampung minggu lps, balik hari sabtu mmg terus ke psr mlm, beli apa yg teringin nk di telan, pastu kt umah beria mkn nasi minyak mak n abah dpt dari kenduri kawin, sedapnyer sbb kt kl mana ada rasa camtu... pastu jadual lbh banyak duk umah sbb aku siapkan jahitan manik kt kg, sekali ngn aiyan dmm n selsema... nnti2 aku sambung cite lg yek... daaa dulu

wajib beli sate kt psr mlm .50sen je tp besoooo n sdp... jugak rangka pedas... sedap btl

kt kampung ada lg pg kenduri kawin dpt telur pindang... feveret tau....
juga tlr balut tisu tuh...sgt nostalgia

antara orkid peliharaan makngah, time2 ni lah dia dpt belek2 n kemas susun atu pokok orkid dia

ahad pg umah atuk aku, bt majlis mkn2 bday utk nenek@nyai, bt doa selamat je utk kami anak beranak

yg pakai tudung kunin bulat2 sebelah makngah tu lah nyai aku... alhamdulillah sihat lg

ni antara jemputan, ada 5famly termasuk family kecilku... semua duk kg tuh, kebetulan kami ada lg meriah la

ajak aiyan selfie mmg pyh, send gambar kt papa yg dh balik kl

kt kampung mmg puas mkn duku, asik dpt ada je org bagi, cuma masa nk balik kl abah ada beli rm10 tp dpt bukan main banyak... 


p/s: skrg nih mmg mmg sgt pack, bnyak berkorban masa n tenaga memanik demi nk tambah pendapatan.. maaf kadang jd slow sgt lyn blog, lagi2 bile keje banyak

Friday, September 12, 2014

ikan caru bakar cara Dana

as salam sume kwn2,

maaf yek smlm senyap tanpa berita tp aku dh BW umah korang2.... smlm sikit kelam kabut ngn aku yg kene pindah tempat lain utk sementara sbb bilik nk bt renovation, merempat lah ke sana sini heheheh.... itu nnti2 lah aku tayang kt korang ek tempat aku merempat nih. 

meh nk tayang kt korang cara aku bt ikan caru bakar or ikan apa2 bakar... pakai magic pan je, tp siap balut ngn daun pisang lg tau.... aku selalu pakai rempah ikan bakar adabi je, klu takde aku bt sndiri je ngn cili boh tu... 



sile jgn gelakkan keserabutan bentuk balutan ikan tu ek

udah pusing kali pertama.... bau dia semerbak

yg udah siap.... lawan kan ngn cicah kicap+lada+bwg+limau... 

ni tanya sesiapa berminat nk suh jhtkan shawl ngn desgn nih.... jdkan diri sndiri model tak pyh bayo

p/s: isnin ngn rabu nih aku cuti tau kawan2... nk balik johor, mak dh rindu sgt kt cucu dia tuh... asik tanya je... itu yg aku terus amik cuti sampai rabu... lama sikit duk kg, lama skit cucu nk bermanja ngn nenek nyer

Wednesday, September 10, 2014

WW design shawl yg lain

as salam sume kwn2,

sile jgn muntah ijo yek.... muahahahha



atas permintaan customer... tambah jalar2 tepi

ni kt bhg tgh tudung... jd mcm pakai cekak rambut...

ni pun design lain skit... ikut permintaan customer

ni contoh bile di pakai oleh customer... 

p/s: skrg nih mood menjht tgh mari itu yg laju je, smlm antar arini dh siap... klu mood tgh takde mmg kelaut

Tuesday, September 9, 2014

cantik bulan pagi tadi

as salam sume kwn2,

ye aku tahu arini selasa bukan rabu, sbb selalu aku ada bnayak gambar n cerita, tp arini dh makin kering idea hahahha... gambar pun mcm takde, bnyak ngn gambar2 tudung yg aku sndiri dh mls nk upload.... sbb sama je

subuh td masa bangun nk siap2 pegi keje baru perasan bulan mengambang cantik betul,  terang benderang bilik tido mlm td walaupun tak bukak lampu.... cantik sgt, Subhanallah... 

tp nyer aku tak sempat nk amik gambar yg lawo,yg ada ni pun edy amik dr tingkap bilik... ingat kt bwh baru nk amik gambar tak nmpak rupenyer... nmpak dari umah kami kt tkt4 



bulan tu lebih cantik lg dari gambar yg blur ini huhuhui... 

p/s: ssh nk bt keje kalu bahagian2 lain tak blh nk bertolak ansur... time nk minta tolong kami laju je call tp time nk minta tolong mereka mcm2 alasan... manusia2

Monday, September 8, 2014

ujung minggu ke pasar buah chowkit

as salam sume kwn2,

selamat hari isnin.... kejap je dh sampai isnin, minggu dpn cuti sekolah kan msti jln lenggang je kan... tgh tunggu keputusan edy dpt cuti tak sabtu n isnin sbb ingatkan nk balik johor, mak kt kampung asik call ckp rindu kt cucu nyer yg sorang tuh... sbk suh letak gambar or video dia kt fb, kalu call aku or aku call dia sbk nk ckp ngn aiyan je... heheheh 

kalu edy tak dpt cuti, nmpaknyer aku kene balik ber3 jelah, sbb maktek ada trip opis ke langkawi, edy keje, aku makngah ngn aiyan jelah balik kg camtu.... 

oklah nk cite psl ujung minggu kami, sabtu tak kemana edy keje, duk umah je siapkan jahitan shawl kwn2 cari duit kan, ahad tuh ajak edy pg psr cowkit, lama tak kesana... aku suke beli buah je kt sana... tak minat pg psr basah nyer



rm25 dpt bende2 alah nih... kire puas hati jgk lah

sampai2 umah je ini bdk sibuk suh bukak buah delima... sebijik tu dia abiskan sorang... 

Thursday, September 4, 2014

photo diary #1 september


as salam sume kwn2,

kejap je dh sampai khamis kan, almaklum lah isnin kn cuti jd keje 4hari je, cpt beno rasa masa berlalu kan ni dh msk bln 9 kejap je nk msk tahun baru huhuhui... 

jom lah kite layan gambar sambil bercerita2

sonang pulak pakai shawl halfmoon buterfly nih...  aku nk pakai shawl kene pakai inner kalu tak mmg tak jd

aku mmg tak sesuai pakai kasut ttp semua, last2 pakai sekali dua je dh pakai kasut yg simple2 je

ni gambar petang smlm, gatai2 mulut pakai lipstik membe... lipstik avon yg ikut color darah tu..merah kan


kt umah balik keje dh mandi cuci muke sume tp lipstik tu color dia tak ilang2... sampai ke pg nih ada merah gitu huhuhui kene gelak je ngn edy



ni keadaan dpn opis aku yg berselerak... tmpt lain lg lah selerak mcm apa


ni pau peliharaan aiyan, siap ada pet oik2 lg... udahla pau negro... 

camne lah aku tak rambang mata kalu pg plaza gm beli glass pearl ngn kristal... tgk kt gambar pun rasa cam nk beli sume... kalu dtg sana lg lah sume mcm nk beli huhuhui

p/s: kadang serabut ngn membe opis yg kaki penyibuk, kejap tanya panggil sbk nk tgk ksut lah, tgk baju la tgk tudung lah tanya beli mana...the bery the bery bezy body tau....

Wednesday, September 3, 2014

WW kuih tiram oh kuih kapal terbang


as salam sume kwn2,

pyh nk jumpa kuih tiram yg sira pedas selalu jumpa yg bergula...kirim kt kwn dari johor... 

mmg laris... beli 2kg tak sampai 1minggu dh tinggal sikit... 

Tuesday, September 2, 2014

kami adik beradik...


as salam sume kwn2,

selamat hari selasa, salam kemerdekaan ke 57 pd negara kita, moga Malaysia akan lebih makmur dan aman...
cuti hujung minggu aku tak pg mana2, duk umah siapkan tempahan shawl, pastu sabtu aritu adik aku datang dr poli nilai... sbb nyer nk belikan hp baru dia sbb nyer yg lama ilang kene curi, yelah bdk baru belajar duk jauh, naif lg kan
nsb lah akak2nyer baik hati kumpul2 duit belikan hp baru kt dia... tp lupe nk amik gambar hp barunyer heheheh... 



kami beli hp kt wangsa walk wangsamaju je

tgk... si aiyan mmg rapat gile ngn mak yan nyer... (adik no 4 aku ni lah)

sibuk nk berdukung ngn mak yan nyer.... yg pendek tuh adik no 3, yg tinggi tuh no 4 yek

manja kan... ngada2 pun ada tau

takmo dukung ngn papa sibuk nak ngn mak yan nyer je

mak yan nyer geli kene cium aiyan hehehhe

p/s: naper rasa mls je bt keje... hahhahaha