teman2....

Friday, June 27, 2014

selamat berpuasa kawan2

as salam sume kwn2,

arini last hari keje sebelum kite pose, isnin nih aku cuti... saja je cuti sbb isnin msh lg bulan jun, bulan julai baru tukar WP1 balik kul4.30 petang.  

selamat perpuasa kawan2 semoga kite semua dpt menjalankan ibadah ini dengan sempuran, mohon maaf diatas ke khilafan diri ini.


Thursday, June 26, 2014

photo diary akhir jun


as salam sume kwn2,

mls nk tulis panjang2 nih... boleh gitu? kite layan gambar2 sambil aku bercerita...

tensen nih wei air nk kene catu semula, dhla tak berjadual, ikut suke je nk catu... angin betul... dhla nk pose nih kang takde air kan... aduhai lah nasib2


minggu lps pg giant permata biskut raya dh penuh rak... geram je aku rambang mata nk beli... kot2 sedap boleh la beli utk raya murah je harga

geram nengok segala mcm air berkarbonat nih... walaupun sejak dh tua nih kurang suke minum air nih

bakso bebola besar gabak... ni time pg CM cari tudung AJ ngn bff aku

aku takde lah minat sgt bola nih, tp comei lak kechain beruang nih.... pilih brazil lah sbb bt kt sana kn

nk tayang gelang pearl tuh... pemberian kwn baik kami yg dh berpindah ke sabah

ni lah hasil jht manik express kt dress bff ku... 

bfast arini... bt mee lidi grg... terajin skt arini, maklum dh nk pose kn

sebelum... 4hari lps OP
selepas... 24hari lps OP, alhamdulillah dh nmpak cantik n kering gitu


p/s: luka aiyan dh beransur kering n parut dh nampak ok, sebenarnya makngah yg sgt teliti jaga luka aiyan sbb dia yg mandikan n msk utk aiyan kt umah, kalu msk ns grg or mee grg mmg dia tak boh tlr, towel mandi n towel utk lap tmpt jahitan lain n setiap 2-3hari dia msti tukar... bersyukur aku ada adik yg snggup korban usia muda dia jaga aiyan... dia lebih teliti dari aku semua ubat2 aiyan dia jaga ngn baik termasuk lah ubat homopaty n ubat hospital...

Wednesday, June 25, 2014

WW pisau idaman

as salam sume kwn2,


Dapat jugak yg di idamkan, tp belum guna lg... msh tersimpan rapi dlm bekas nyer

pilih yg 50stiker n tambah rm6.90 

panjang n besar jgk, bile lah nk rasmikan nnti tunggu utk raya nnti kot


tak sangka dpt penuh jugak hehehhe... 

Tuesday, June 24, 2014

Bday maktek ke 23thn

as salam sume kwn2,

arini mcm biasa je, tak sampai seminggu nk msk Ramadhan, korang dh bt persiapan belum? dh beli kurma? stok lauk or cereal? thn nih hrp2 boleh ikut mcm tahun lps, kami tak pegi bazar ramadhan pun... sume masak sendiri kt umah....

thn nih jgk rasanyer nk buah biskut raya sendiri, thn ni nampaknyer takde tempahan jht manik jd boleh la masa terluang tuh buat biskut raya, jimat sikit duit dari beli kan.... buat siap2 utk umah mak kt johor n mil kt terengganu.  Baju raya pun dh setel tinggal cari kasut n baju sikit2 utk aiyan.  Aku buat 2 helai je baju raya thn nih... tema thn ni bersederhana... heheheh

Melalut lak, nk tayang gambar bday maktek sebenarnyer....
Mcm biasa takde sambutan kt hotel atau kt restoren, aku prefer sediakan semuanya...

ni lah maktek.... selalu kene smackdown ngn aiyan nih

bt makaroni spiral grg ngn kambin chop je... simple kn

esoknyer bt kek planta ni pulak... alah kek biasa je... 

p/s: menghitung hari nk pose... dup dap sbb cpt sgt masa berlalu dh nak syawal lak

Monday, June 23, 2014

kisah minggu lps... mendaki tangga

as salam sume kwn2,

maaf lah share cite basi minggu lepas... ni kisah 18 n 19 hb, minggu lps mmg sgt menguji kesabaran... boleh lak opis aku ada masalah letrik pastu lif lak rosak... bangunan ada 5lif n sume out.... masa tuh aku dh naik opis dh, pastu dlm kul10lbh takde lif tuh, sanggup aku tak turun lunch tau hahahah

kami duk tingkat 6, bab turun lif no hal sehari 5kali pun takpe tp bab nk naik tu mmg pancit hahahah... 

itu jelah yg kisah nk cite kt korang... betapa malasnyer aku n kurangnyer stamina ku... nsb lah 2hari je pastu dh ok, kalu tak mmg aku boleh selim melim dh nih muahahah


hari 1st nih tgri mkn biskut je cicah nescafe hahahha

huh rasa cam nk mintak pasang eskeletor je... ni lah tangga keramat tuh

muke sedih ptg tu takde letrik muahahah 

disebabkn tgri lunch biskut mlm gigih msk spageti sabonara.... sepinggan penuh... 
*gambar hari ke2 19hb takde lah, aku siap bwk bekal utk bfast n lunch lg tau dr umah.....


p/s: tensen lah tunggakan kenaikan gaji bln januari tak dpt2 lg bln nih... baru plan nk beli brg utk raya... apa lah nk jd ngn kewangan jabatan nih

Friday, June 20, 2014

Dugaan Rayyan Izzan day 9

as salam sume kwn2,

alhamdulillah hari ke9 lps operate 12hb jun aiyan dpt discharge, lega sgt2.... aku la yg rasa sgt2 lega, mlm tu doc dh tgk n ckp boleh kuar esok, pagi tu belum kul 7pagi doc dh round tgk luka aiyan n suhu bdn ok dia kata ok blh balik.... pas doc yg bt operate tuh tgk luka dia kata ok tak sampai 2jam dh setel sume boleh balik... tp tunggu papa tgri jgk lah kami keluar... sbb hari rabu tuh 11hb papa dh mule keje. 

Last day tu aiyan sgt lah hepi, nampak nurse siap lambai2 ckp bye2, tau dia nk balik kan, senyum lah ramah memanjang.... n hari tuh jugak lah nurse bukak benang jahitan kt dada aiyan, alhamdulillah sume ok n nampak cantik je.... nnti yek aku tunjuk kt korang kesan jahitan kt dada tuh yg dh makin pulih.
isnin aku dh mule keje, sbb nyer aiyan kt umah tak mcm org sakit pun, dia ttp lincah aktif mcm biasa, cuma pantau jgk la takmo bg dia jth n tak bwk dia kuar dr umah bt masa sebulan ni.  n bersyukur makngah yg jaga aiyan, aku pun tak pyh risau sgt... masa kt ward tu mmg doc ada bg ubat thn sakit tp kt umah mmg takde ubat tahan sakit... kadang mcm tak caya aiyan baru pas operate, mcm takde apa...

 alhamdulillah sgt Allah permudahkan segalanya, terima kasih pada semua kwn2, sedara mara yg sentiasa mendoakan kami.

sampai2 umah pas zuhur tuh terus bumb membuta ngn aiyan.... maklum kt sana asik tak ckp tido

pagi jumaat tuh 13hb aku cuti lg, punya lah nyenyak pagi tuh.... kalu tak kt ward kejap2 dia terjaga

time papa solat dia pun nk solat jgk... siap pakai kopiah lg... 

tgk gaya dia ngn papa.... sopa dia nih... 

cari spry opsite tuh utk luka kt dada dia... n jugak ubat nyamuk

p/s: ingat nk balik kampung awal pose nih, tp mcm tak jd lak... lgpun baru jumpa ngn mak abah baru2 nih... dlm dilema

Wednesday, June 18, 2014

Dugaan Rayyan Izzan hari ke 4-8

as salam sume kwn2,

arini takde WW lah yek kwn2, layan kan jelah aku membebel.... kite sambung ari isnin nyer ntry yek... 

hari ke4 iaitu hari sabtu doc dh bukak plaster kt jahitan dia, sblum ni bertutup tau tmpt jahitan tuh, pas dh bukak tuh doc dh suruh kite mandikan aiyan mcm biasa.... masa tuh mmg ngeri tgk jahitan nyer tp nk tak nk mmg kene hadap, mmg kene mandikan jgk supaya cpt sihat n takde jangkitan.  

Hari ke 5 tuh sepatutnya aiyan dh boleh balik umah tp dan2 dia demam lak haritu, pospont ke isnin tp tak jd sbb msh dmm lg, ni gara2 nurse lambat cabut jarum kt leher dia lh ni...tak dpt line kt tgn itu yg tak cbt2 jarum kt leher sampaikan dia dmm, sian aiyan.... jd nyer kene lah on antibiotik 5hari... bile doc bgtau kene stay lg 5hari, aku yg menngis teresak2 huhuhui... mama yg tensen duk sana lama2.

Tp aku takdelah rasa sunyi sgt sbb tiap hari ada je pakcik makcik n kwn2 yg dtg melawat aiyan, mana bwk menan lah utk aiyan.... lyn aiyan main... terubat jugak lah rasa sedih duk kt ward tuh.



lps mandi hari 1st dia bukak plaster tuh... seeremmm rasanyer

ni lah sopa tempat mama tido sepanjang jaga aiyan kt ijn

isnin 9hb maktek balik keje je terus dtg ke ijn ngn makngah lyn aiyan main2

aiyan dpt awek tau kt sana... tgk nih suke sgt main kuda nih kt playroom... 

hari ke7 kt ward beria menulis ntah apa ntah kt playroom.... hepi je dia jnji dpt main

hari ke 8 kwn2 opis dtg lg.... si emy dh 2 kali dh dtg... dia mmg bff yg sentiasa di sisi aku di kala susah senang

hari ke8 mama dh muke takde seri... huhuhui 

mlm sebelum balik dia beria main ngn menan yg ada.... nk bg dia ralit supaya dia tak melalak je time papa dh balik mlm2

otomen pun dia pakaikan stokin jgk... 

p/s: msh berharap aiyan jd kuat mkn... sbb doc n nurse kt ijn tuh bgtau aiyan akan naik bdn pas operate nih... huhuhui hrp2nyer cpt lah naik bdn dia

Monday, June 16, 2014

dugaan Rayyan Izzan day 2-3


as salam sume kwn2,

apa khabar semua? hrp korang sihat2 je lah hendaknye, maaf aku lama mendiamkan diri, kwn2 pun tau kan sbb kehilangan ku ini.... minggu ni dh mule keje, baru lah ada masa nk update n bt ntry, time kt hospital mmg masa agak terhad nk update ntry sgt... lagi2 lah nk menyusun ayat tu kan.... 

#thethrowback
hari ke2, alhamdulillah kul1ptg aiyan dh boleh keluar dr picu sbb keadaan dirinya yg dh stabil, hari ke2 tuh dia duk di bilik hdu semalam utk pemantauan oleh doc n nurse... mlm tu mmg dia merengek2 menangis je, almaklum dia baru sedar, perut lak lapo tp blh minum sikit je n masa tu dh boleh minum ngn botol bkn ngn tiub lg... mlm tu bt pertama kali nyer papa yg jaga aiyan....

alhamdulillah, hari ke3 aiyan dh boleh pindah ke ward biasa, aiyan dh boleh mkn bubur or apa makanan lain, kawalan dh tak seketat kt bilik hdu, sbb wayar2 pun dh dibukak dr badan aiyan, aiyan dh boleh jln2 n mmg fisio galakkan supaya dia boleh jln sndiri... tak merengek2 sgt mcm hari ke2... dh bwk dia jln2 sampai kt playroom tp dia sgt fobia ngn nurse n doc, even kwn2 n sedara yg dtg tgk pun dia menngis tkt... sian aiyan... 
Tp aku bangga, sbb org lain , akak katil2 sebelah pun ckp gitu, ckp aiyan kuat semangat, sbb even hari ke3 dia dh boleh jln2 n main kt playroom, sedangkan ada bdk yg lbh bsr dr dia pun tkt nk bangun or ddk sndiri.

bersambung.......


ni masa kt bilik HDU.... mesin tuh utk pantau jantung dia

lps dh duk ward biasa.... tgk gaya baring dia.... hari2 berstokin je... sejuk kt dlm tuh

aiyan tak nngis pun time bt neb... 

siap nk pegang sndiri lg.... anak mama mmg kuat

p/s: 2-3minggu nih nk kuar kemana2 mmg ber2 jelah sbb takmo bwk aiyan kemana2 lg...

Saturday, June 7, 2014

operation day 4th june 2014

As salam sume kwn2....

Terima kasih utk kwn2 yg setia menanti, yg sentiasa mendoakan kesihatan dan kesembuhan aiyan...

Tpaksa bt ntry tgh2 mlm... ni je mass yg agak free... aiyan pun dh tido...the throwback....

Seawal 2pg aiyan dh kene puasa susu,6pg puasa minum air kosong... pg kul6 mama dh bngun   siap n tak lama mandi kul645 mandikan aiyan ngn sbn antiseptik.... sian dia sejuk... pastu pakaikn baju ikat belakang... pagi tu dia nk dokong je ngn papa... baik tak minta susu pun mcm dh tau dia kene pose....

Waiting..... kul8.30 nurse kata jom pg blik bedah... padang air kt drip tgn dia n lg... smpai dpn bilik bdh doc tanya sapa nk bwk aiyan msk... op couse bkn mama...so papa yg kene msk... kul9 antar aiyan ke blik bedah dia still heppy main2 ngn otomen smpai pth kepala otomen...mama mcm biasa dh basah mcm main hujan....

Kul9++ papa kuar n ajak tunggu kt blik menumggu... masa rasa mcm lambat sgt bergrk... tp hakikatnya 4jam++ xlama... kul1230 nurse picu call n suh mama n papa tunggu aiyan kt bilik menunggu picu...seram sejuk.... at last kul150 nurse call katanye dh setel doc nk jumpa... mama rasa jantung mama nk terkeluar...sepanjang mass aiyan dlm bilik bdh mama zikir.. baca segala mcm doa yg mama tau...mama doa pd Allah supaya Dia jaga aiyan baik2...moga Dia beri aiyan kekuatan

Bile nmpak doc mama cuma pandang aiyan sekilas... doc tanya... ibu nape xtgk anak... mcmnelah mama nk tgk Lma2.... anak mama pnh ngn wayar sana sini... kt mlt, leher, idung, dada,prt kiri kanan, peha kiri kanan... mama rasa nk lari keluar je... pas doc bg penerangan mama rasa lega... hope aiyan juga kuat...

Ptg waktu melawat mama n papa dtg lg... nurse yg jaga kata aiyan stabil... mama tau aiyan kuat... tp kami tgk xlama... mama tkt aiyan bngun....

#hari ke2 kite sambung nnti...

P/s..... alhamdulillah aiyan dh stabil skrg n dah naik kt ward biasa... doakan aiyan kuat n cpt sihat ye kwn2...
2 Mlm sblum kene bedah dok ralit main

Mlm sblum operation... maktek belikn aiyan otomen lg... otomen soft n mickey mouse... 

Wednesday, June 4, 2014

kwn2 doakan rayyan izzan

As salam sume kwn2...

Maaf 2hari tanpa ntry... tanpa BW blog kwn2... dr isnin tungu aiyan kt ward aku cume dpt update kt fb... 2 pun nhn waktu singkat... pg td kul9 aiyan msk bilik bedah.. skrg kami tgh sbr menanti kt bilik menunggu...

Kwn2 doakan ye moga aiyan selamat... moga operation ni berjln lancar.. moga aiyan cpt sembuh tanpa apa2 komplikasi... doakan aiyan kuat utk hadapi semua ini ye...

aiyan msk bilik bdh kul9 operation dlm 3-4jam... lps2 aiyan akan ddk picu dlm sehari atau 2hari baru msk ke ward biasa bila dh stabil... doakan ye kwn2 bujang aku nih selamat n kuat..

Nnti kite sambung lg ye...

Pg td nk berdukung je ngn papa... 

Papa yg antar msk bilik bedah... siap bwk otomen lg.. moga aiyan kuat mcm otomen ye