teman2....

Tuesday, July 30, 2013

Baju Raya lagi

as salam sume kwn2,

salam selasa yek kwn2... dh blh counting utk raya nih, maklum tak sampai 10 hari kite nk raya dh... dtg opis pun mcm takde rasa apa, hati dh sampai kt kg....

Oklah nk tayang kt korang baju raya kwn sekolah aku nih, tiap thn msti dia antar baju, mmg selalunyer glamers merelip2, dia nk aku letak lace pastu ikut aku jd camne... aku amik masa 9 hari nk siapkan baju2 nih, baju anak2 dia 2 hari je tp baju dia seminggu baru boleh siap... fengsan
tp bile dh siap rasa bangga lak.... cantik jugak hasilnyer (cait puji diri sndiri)... yelah nk jht baju sndiri gaya gini ntah tahun bile ntah

baju 2 heroin kwn aku... 

close up manik kt baju anak dara

close up kt baju mak nyer... 

gini lah gaya baju yg dh setel... amik masa 7hari nk siap sume... mmg mencabar betul

ni kt bahagian lengan

kalu versi kt bdn yek... maktek jd mangsa.... 

menabur manik2 kecik tu lah yg sampai seminggu... teruk betul kn


p/s: esok aku nk cuti... nk pulun menjahit kt umah... mana tau siap cpt blh la jht lace kt baju aku gk hehehe

Monday, July 29, 2013

popia crabstik

as salam sume kwn2,

tak sampai 2minggu kite dh nk raya kan, berdebar2 sume ada nih.... baju customer ada lg 2 helai je nk manikkan... hrp2 blh siap dlm minggu ni jugak lah, kalu siap awal boleh la aku nk mengelacekan baju aku, tiap thn tak penah nyer nk meriah baju raya aku, nan hado je... kadang tu sebutir manik pun tarak... sadis tul

aku nk share kt korang camne aku bt popia crabstik nih... mudah lg senang hehehe...

letak crabstik+cheese skit kt kulit popia

pastu gulung2.... siap... mudah kan?

suke betul bujang nih pakai botol air baru dia yg aunty Emy bagi 

p/s: tensen ngn sorang kwn nih, kite mintak alamat umah dr minggu lps nk poslaju baju yg dh siap jht manik tp senyap je... takkan bz sampai tak smpt nk msg bkn lama2 kejap je pun... bkn pe kang kalu lmbt pos tak sampai kang aku gk yg pyh

Friday, July 26, 2013

Manik Raya lagi

as salam sume kwn2,

salam jumaat yek sume... apa nk cite yek arini, nk tayang manik raya yg aku dh siap... ada 2helai baju tp tema kaler sama je lebih kurang, baju ni kwn aku dh bg limit harga nak RM100 utk 2helai baju... senang skit aku nk menjht nyer camne. Tuan nyer baju nk letak bunge...so berbunga2 jelah.  Jom lyn gambar

bunge kt bahagian leher

ni lak kt bahagian tangan... baju ni bertona putih+hitam+pink

kt bahagian leher utk baju 1 lg.. 

agak tak nampak tp aku ikut pd permintaan customer je


p/s: ujung minggu ni kene jgk supink raya skit, jd nyer nk tak nk aku kene kerja keras utk siapkan jugak 1 baju yg paling leceh nk siap nih tp lps tu ada 2 lg baju menanti utk di jahit

Thursday, July 25, 2013

Photo Diary

as salam sume kwn2,

tinggal 2minggu je lg sebelum raya yek, hari2 duk hitung hari boleh siap tak manik aku nih... riso bebeno... rasanyer minggu dpn aku nk cuti 2 hari utk memanik lah... selagi tak siap sume baju tuh nk bt apa pun tak senang hati...

Oklah sebelum aku mulekan curi2 menjht manik kt opis ni, baik aku bt entry dulu yek....

rasanyer jumaat lps nih, bt pizza roti canai segera

bile dh msk...  tempting tak?

mkn roti gardenia pastu main picit2 inti dia mmg jd gini lah... 

ujung minggu bt nasi lemak... 

murtabak megi @pizza megi

yg dh siap, tabur cheese ngn mayonis... 

sagu gula melaka, tahan 2-3hari simpan dlm peti mmg best

isnin berbuka ngn ayam kfc saja

dpt kiriman dari Nekcik... mekasih yek nekcik 

try bg kt aiyan, mana tau boleh tambah selera mkn dia... beli ngn blogger Noli, mmg cpt betul  dpt sehari je dh sampai

meja menjahit manik aku... penuh ngn bekas2 makanan aduhla... bersepah


p/s: alhamdulillah dpt duit raya RM500, boleh la bt tambah2 utk raya nnti kan... yelah pasni mana dpt duit gaji lg

Wednesday, July 24, 2013

WW sapa kata tak boleh?

as salam sume kwn2,

salam 15 Ramadhan sume.... ingat tak masa tayang sopa merah aiyan, ramai yg komen msti tak blh bwk ke sana sini ...korang silap sbb ngn mudah dia tolak sopa tuh kesana sini, pastu siap tonggang terbalik kan ia

kalu dh anak jantan, mmg lasak gini kan

p/s: mood nk supink tak semeriah n seghairah thn lps, thn ni nk sederhana je tp lebihkan utk si bujang tu

Tuesday, July 23, 2013

terlanjur

as salam sume kwn2,

mahap2 lambat bt ntry....
lunch time cari lace, terlanjur memilih... rasa nk menangis...

Kedai Ribbon n Lace Kassis
Tmn Permata


ni pun dh dkt rm300.... huhuhui takpe pelaburan2

p/s: tema baju raya thn ni oren, memanjang aku nk beli baju sume ada kaler oren... melampau sungguh

p/s/s: thanks Munnafendy sbb ingatkan akak yg dh nyanyuk nih... hehehehe

Monday, July 22, 2013

rasa nk nngis

as salam sume kwn2,

terajin lak sampai 2ntry arini...

fresh dr oven nih, ni antara mende yg bt aku nk nngis time jht lace kt baju, bab mule2 tuh.... nk menjelujur kt baju, sgt mencabar...baju nih bwh bentuk mcm melengkung kt bhg bwh itu yg fenin time nk pasang lace.. . pastu nk jht lace kt lengan pun aku dh seram2 sejuk, bkn bahagian pergelangan tgn tp bahagian bwh bahu,maklum la ruang  sgt terhad... mintak2 dpt siap cpt..


ni lah dia... siap bentang atas meja nk jelujur nih... 

p/s: org lain dh sbk pg supink baju raya tp aku lum kesempatan lg, tunggu ujung minggu time papa balik kot itu pun tak blh lama... baju org lebih penting dr baju aku huhuhui

Bibik baru

as salam sume kwn2,

salam 13 ramadhan sume kwn2, seram lak nk nyebut 13 ramadhan nih... tinggal berapa hari je kite pose nih kan, kire2 2minggu je lg aku nk kene nyiapkan manik kt baju org, pastu nk nyiapkn tempahan popia nestum lg huhuhuhi seram.... lg2 lah sejak dh tua nih, tak blh nk pulun jht manik mcm masa mude dulu, kurang tido skit kepala dh bg amaran nk migrain... skrg nih pun aku jht manik 30-1jam pastu rilex2.... tak blh nk bt non stop mcm dulu... skrg pling lwt kul11 aku dh tido, tak blh dh mcm dulu2 kul1-2pg baru tido nyiapkan jahitan... faktor usia katakan.

Bebel panjang lak, nk tayang nyer bibik baru aku... sgt2 la helpful bibik nih, skit2 angkut penyapu ngn penyodok kt balkoni belakang nk sapu blik, sapu ruang tamu... tak blh tgk ada benda kt bwh terus buang dlm tong sampah... even bende lum bukak dlm kotak pun ke tong sampah, tgk ada kotor2 skit terus capai towel dpr or tisu lap n buang kotor2 tuh... bgs lah bibik nih... dia suke meniru apa yg kite bt
ckp bln nnti mintak gaji kt bapak yek...

siap bersila bagai... 

sempat jelir lidah yek... tgk tu towel dpr yg dh kotor pun dia bt lap... gasak lah yek rayyan izzan
p/s: ada masa lebih kurang 2minggu nk siapkan tempahan ada lg 3helai baju yg lum siap, baju aku nampaknyer mcm tak dan je nk bermanik huhuhui sedih

Friday, July 19, 2013

udang goreng kunyit versi aku

as salam sume kwn2,

salam ramadhan ke10, arini aku k share ngn korang cara aku msk udang goreng kunyit, bkn takat udang, hati ke, ayam ke daging ke aku bt versi gini, versi aku paling simple.

Bahan2:

300gm udang buang kepala ngn ekor
1 batang lobak (potong ikut suke)
segenggam kacang buncis (potong panjang)
1 biji bwg besar (mayang)
2 ulas bwg putih (potong kecik)
6 biji cili api (potong besar)
sedikit halia (potong halus)
1/2 sudu kecik serbuk kunyit
1/2 garam
1 sudu besar minyak masak

Cara:-
Gaulkan serbuk kunyit+garam+udang, biarkan beberapa minit sambil siapkan bahan2 lain.  Bila minyak dh panas masukkan udang tu, ttp sekejap udang tu bile dh tukar warna merah, masukkan bwg besar+bwg putih+lada, bile tgk dh layu bwg td, masukkan kcg buncis n lobak, kacau2 kejap pastu matikan api n hidang. Senang n mudah

gini yg dh siap... mudah n simple

p/s: sabtu ahad mmg aku duk umah je lah mengadap manik....

Thursday, July 18, 2013

photo diary- juadah berbuka n lauk sahur

as salam sume kwn2,

Sile jgn terliur banyak2 yek kwn2, ni boleh la korang bt idea utk juadah berbuka or bersahur yek, nk letak tiap hari kang korang mrh aku lak, tu yg kumpul seminggu terus hehehe, sile siapkan tisu or spek itam mengelakkan dr terliur sgt2

jom kite lyn gambar yek, keje tgh banyak nih...


juadah berbuka hari ke 2, begedil jagung ngn keladi goreng

ni menu bersahur nyer... ayam goreng tepung bt sndiri ngn msk lemak toge

menu hari ke3 rasanyer... mee rebus putih

samosa ngn karipap antar utk moreh

nekbat menu berbuka hari ke4

mee lidi goreng juga

mehun tomyam menu berbuka hari ke 5

koktail berbuka hari ke 6

gulai ayam jugak hari ke 6, ni pinggan edy dia berbuka nk mkn nasi

aku lyn ngn roti prata segera je

ni menu berbuka semalam.... roti roll inti telur ngn kopok leko


p/s: arini aku boleh tertinggal wallet kt umah... indon la aku arini, ic takde, duit 1 sen tarak.... ni keje si Rayyan Izzan lah bt main wallet mama mlm td

Wednesday, July 17, 2013

salah ke aku rasa marah?!!

as salam sume kwn2,

arini takmo bt WW, arini nk membebel panjang2.... semalam maap takde ntry n tak ber BW, bile dh cuti tu paham2 jelah... semalam setel kt HKL pun dh kul2, nsb lah aku mmg cuti kalu keje mmg penat lah terkejar2.  Bile dh sampai umah nk lyn lg kerenah big bos tu, sian anak aku smlm...

sampai je kt HKL aku yg akan daftar dulu, papa cari paking, tau2 jelah HKL paking bkn main susah, tak tau la bile nk ada paking yg ckp, dh setel daftar terus jmpa doc yg urus utk tgk dia punya gerak kerja, doc tu bgtau aiyan ok, sbb dia dh pandai jln, bermain cuma dia msh lambat berckp... n dia suruh kami bwk aiyan utk lancarkn percakapan dia.

Setel kt Gerak Kerja, pg lak kt unit ophtalmology, utk mata aiyan... kt sana mmg tunggu berejam bayangkan dr kul9+ sampai kul1+ baru setel... betapa banyak kesabaran yg aku kene himpun kt situ, ngn aiyan yg dh ngantuk, penat.  Lps jmpa doc mata aku ok lg, aiyan kene pakai spek ko... power mata dia mmg tinggi knn 600- kiri 500, sbb tu mata kanan dia juling skit, sbb dia rabun... doc tu ckp dia nk fokus sampai dia nyer mata juling... kt situ dh setel dh kejap je, tp yg lama gile nk jmpa doc pkr mata n masa tu aiyan dh pnt, mengantuk sume... satu yg bt aku mrh kt doc pakar adalah, dia nk scan mata aiyan, kt doc mule2 tu dh scan tp dia nk scan gk, dh ada tulis report pun tp takpelah, paham2 jelah bile bdk dh pnt n mengantuk msti dia mengamuk2, nk scan mata anak aku mmg lah tak dpt, dia dh meronta2... last2 dia bwk aiyan kt 1 blik balut bdn n paksa aiyan bukak mata ngn 1 alat,yg dia mcm sengkang mata aiyan.. . yelah sakit ko aku tgk anak aku... udahla dia tak brief apa2 sblum bt tuh, bile aku tanya kenapa bt gitu, or skt ke tak dia mcm nk mrh... eh aku tak blh mrh ke? itu anak aku!... sblum mlt aku ckp yg bukan2 aku kuar dr blik tuh, tinggal aiyan n papa je, dh setel scan tu doc panggil utk tanya itu ini tp aku tak nk pg, aku suruh edy handle sbb aku menyampah tgk muka doc tu, cara dia tu terlalu hipokrit!!
Lps setel ngn doc pakar tu papa ckp takde apa2, mata aiyan ok just dia ada rabun tu je.  Rasa lega hrp tak pyh jmpa doc pkr tu lg.

Fuhhh panjang lebar kan, sile lah kwn2 jgn bosan nk baca yek. (yelah bkn selalu aku bt ntry bebel2 gini kn)

ni masa nk test power spec dia, ni pun dia dh ngamuk2... tp nsb doc tu baik n lembut je

tgk sampai bengkak mata anak aku... 

siap ada darah kt mata aiyan... nsb pg td dh ok


p/s: ada sorang sepupu menjual brg kt aku, paksa aku beli tp aku takmo... pastu perli2 ckp gaji bulan2 3k takkan tak mampu beli... cis, ni bkn psl gaji 3k ke apa, dh tu gaji tu aku tak pyh byr kete, byr bil2, byr utang, susu pampes aiyan,bt belanja sume? dia yelah tak kawin lg duk lak ngn mak,sedap2 je  sorry kwn2 terbebel lg

Monday, July 15, 2013

Epy Birthday 2yrs Rayyan Izzan

as salam sume kwn2,

maaf yek lwt bt ntry, maklum td takde line intenet kt opis nih, udah ptg baru boleh dpt lah bt late ntry nih...
hari nih harijadi anak bujang aku.... tak sangka dh 2thn dh dia.  Rasa mcm baru je lg lahirkan dia dh msk 2thn, takde bt majlis pun cume nk mkn kek je ngn msk biasa sekali utk berbuka, hadiah dr papa sofa merah inadvance,dr mama kene tunggu raya nih.

Selamat Hari Lahir Rayyan Izzan, moga anak mama jd anak yg soleh, bijak n sihat.  Doa mama moga aiyan semakin sihat, lubang2 kt jantung aiyan akan terttp semua n anak mama sihat spt anak2 lain.  Mama syg Rayyan Izzan sgt2...

gambar dr bby, setahun n bwh gambar skrg nih... 

p/s: esok aku cuti aiyan ada appoiment kt HKL utk mata ngn gerak kerja fisioterapi, doakan semoga semua berjln lancar n aiyan sihat2 je....

Friday, July 12, 2013

Kerusi baru Aiyan

as salam sume kwn2,

salam 3 ramadhan yek, n selamat berhari jumaat... arini pg keje mcm lenggang je heheheh ke sbb aku kuar awal sgt? 

Sejak dua menjak nih si bujang aku tuh suke beno gune tupperware aku jd kerusi dia, kalu tak yg rendah dia gune yg tinggi... kadang sampai ke bilik di usung nyer kata makngah, (korang jgn conpius ek..makngah tu adik no 2 aku yg jaga aiyan, maktek lak adik no 3 yg duk sekali ngn aku)
Aku ngn edy dh duk usha2 nk belikan kerusi or sofa utk dia tp kebanyakkan nyer kami tak kenan, kadang tgk mahal tp tak lawa lak kt mata aku, aku aku kenan sopa bentuk tgn tp nyer utk org besar, harga mahai lak rm300++, mcm mahai sgt ,pastu masa kt K.T edy ada lah tgk kt kedai perabot n nampak sopa yg aku idamkan tuh harga pun murah je rm95.  Subuh td papa sampai bwk sekali sopa tuh... suke lah si bujang tuh




tgk tupperware tu jd kusi dia... duk usung lah sini sana

nk duk pun malu2.... tp suke lah dia... aku pun suke
dpt hbeg dr blogger Lizz, mekasih yek dik... cantik n comei sgt

p/s: ingat teringin nk bg kuih kt surau apartment aku utk moreh, ni edy dh balik senang lah suh dia antar je kalu nk pg terawih tuh

Thursday, July 11, 2013

photo diary- macam2 ada

as salam sume kwn2,

salam 2 ramadhan, arini nk bt phot diary nih... bt ntry awal2 pg sbb nyer jap2 lg nk setel keje yg melambak atas meja... tgri ingat nk menjahit manik, ingat awal2 nih nk pulun mana boleh sbb takmo dh dkt2 nk dateline baru terhegeh2... diri sndiri jugak yg seksa... tp pg td mood agak marah kt bujang aku tuh, ntah mana dia sorok benang hitam mama dia tak tau lah, pas sahur td cari tak jumpa2... udahla benang hitam tu tinggal 1 je.
sampai sudah tak jumpa, takpe kite jht bahagian lain yg kaler putih dulu...

Bebel panjang lak, jom lyn gambar yek kwn2

hari ahad mlm pg cari baju raya... saja test songkok nih, tp sume besar2 dpt amik gambar jd lah

sakit ati betul ngn jiran atas, selamba je dia curah air dr balkoni dapur umah dia... buang lah air kt sinki ke blik air dapur... tak pun kt balkoni tu sume ada lubang saluran air... ni main curah je... abis kene kt umah aku, mesin basuh pun lencun

selasa aritu 1hari sblum pose bt potluck bfast mee rebus... 

mangkuk polisterin tkade... gune bekas mana yg ada je hehehe... 

ni  tanaman kt tepi tingkap opis aku... heheeh comei tak yg kunin tuh?

anak bujang aku sgt bagus... kt tgn tuh baju yg dh siap lipat nk letak kt blik

dok mengekor makngah ngn baju lipatan... 

ni menu aku berbuka semalam... gara2 terliur nengok meatball carbonara kt blog Lizz ... aiyan pun suke

ni menu bersahur pg td... simple je syr lemak putih+ikan grg+tlr msn+sambal totok
(mls nk bt diet atkin, naya je kalu migrain berhari2)

3 jenis kurma kt umah nih... smlm baru beli yg besar2 tuh... kurma mejdood kot, besar gabak

punyalah banyak gambar... sile lah korang jgn bosan yek,yelah dr minggu ke minggu asik pospont je nk bt ntry photo diary kn...

p/s: time bulan pose nih aku amik wp1 msk keje kul7.30 balik 4.30ptg...paham2 jelah itu pun lmbat skit je jem