teman2....

Thursday, June 27, 2013

photo diary, any thing, every thing

as salam sume kwn2,

salam kamis sume, salam baju batik.... arini ada manyak skit keje, kite takmo bebel panjang2 yek, kite bt ntry bergambar + bercerita sekali yek walaupun gambar tak lah banyak mana.

Entry esok kite share resepi bt roti john lg yek, sbb ada kwn mintak... lg pun aku nyer cara simple je, senang nk bt, tp nyer kene cari gambar semula sbb gambar yg kt pc udah aku delete, kt hp pun mcm udah takde je.

markah main dart... 1st time ko duk melempar tuh

aku bayangkan bos aku masa lempar nih ko ahak3... 


jumaat aritu ada kelas pakai selendang... kelakar tak muke?

simple2 je tp ntahla mcm tak jd je kt muke aku yg booolat ni

sile jgn fokus pada yg kain batik tu yek, sile fokus pada si budak pendek sebelah tu...
beria2 menjinjit kaki nk tgk jerebu

main ngn ezul.... ntah apa jelah

si ezul suke kaco dia tido... 

mintak tolong ngn mama adik ezul smack down dia heheheh

p/s: baru nk round2 cari sandal baru (yg lama udah nk tercabut tapak) bos lak nk msk opis, kata ada congress tp kejap je dh balik puihhhh... rosak plan

Wednesday, June 26, 2013

Resepi Ayam Bakar @Golek Mayo

as salam sume kwn2,

arini takmo bt ntry WW lah, nk bt ntry share resepi ngn korang, dek kerana ada kwn2 yg mintak kan aritu aku dok menayang gambar ayam bakar mayo tuh...

Bahan-Bahan:

Perapan:

3 ulas bwg putih (tumbuk)
1 sudu bsr rosemary kering (tumbuk)/ aku suka tambah skit oregano kering
1/2 sudu kecik garam (tumbuk)
3-4 sudu besar mayonis (kalu nk letak lebih pun boleh)
1 sudu besar madu
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar olive oil (kalu mcm kurang blh tambah)
1 sudu kecil serbuk cili (sapa2 yg suke pedas boleh tambah)

Bahan yg diperap:

1 ekor ayam sederhana besar
2 biji kentang potong wedges (rebus dulu kejap)
1 biji bawang holland potong separuh bulat
2 biji tomato potong wedges
1 batang lobak potong bulat

Cara-cara :

1- Campurkan semua bahan2 tumbuk dengan bahan2 perapan lain, bile dh sebati semua lumurkan bahan perapan pada ayam, kt bwh2 kulit ayam, dlm perut n jugak pada sayur2.  Perap ayam sekurang2nya 30minit pastu boleh bakar dlm suhu 200-210darjah celcius selama 1 jam, kalu ayam besar mungkin boleh lebihkan 10-15minit.  Dh siap boleh dihidangkan mkn camtu je or ngn nasi.

* air ayam tu nnti bile dh msk mmg banyak, sbb tu dia jd moist sgt, kalu sap2 yg nk kering, kene bakar letak kt jaring tak blh letak kt try mcm aku tunjuk tuh, mcm aku lak, aku suke yg moist2 gitu... sapa2 rajin tuh air ayam tu boleh pekatkan utk jd sos.

gini lah gaya aku menyusun ayam n syr2 nyer tuh... ni contoh kalu 2 ekor lah ek, gambar sekor mana ntah

ni hasil nyer.... mmg air ayam tu akan banyak... 

p/s: heheheh malu lah nk cite, aku ngn rasmi nyer benti kejap ber diet atkin tunggu raya nnti baru atkin, boleh gitu? boleh je kan... :p

Tuesday, June 25, 2013

Bermula 1 adventure

as salam sume kwn2,

selamat hari gaji kwn2 heheheh.... beringat lah sile langsaikan hutang anda sebelum berpoya2 :p (peringatan utk diri sndiri jugak tuh) tp awal2 aku dh setel sume hutang2... sampai dompet n duit kt maybank2u menipis.

apa adventure yg maksud kan? hehehe apa lg kalu tak memulakan sesi jahit manik aku, dh 2-3minggu terperap tak bergerak2, dasar pemalas ko.  Ujung minggu lps gagahkan diri kuatkan semangat mulekan jugak jahitan, sbb tuan nyer baju udah tanya heheheh... tp nyer mmg cabaran betul, ada je sorang makhluk kecil yg mengaco, mmg kesabaran nyer aku teruji.
mule2 dia tgk je mama dia menjahit, pastu usik manik, usik pearl, last2 sume lah usik, udah nyer mama dia lah yg jerit2 histeria huhuhuhu

mengeluarkan manik2 pearl dr dlm kotak doremon, pilih2 mana yg nk gune

seeeee... sesi memilih bukan nyer mudah, bukan main penuh dlm kotak doremon itu

udahla baju nyer putih kosong... ni design yg bt kt tgn, tak tau ok ke tak, idea kering


p/s: bln ni banyak pembelian nk di buat, nk beli almari baju, beli rak pinggan mangkuk... mama duk kire2 bajet sambil garu kepala

Monday, June 24, 2013

Birthday maktek @ nurfarahin

as salam sume kwn2,

salam pagi isnin sume yek, pagi nih sekolah2 kt area kl, selangor, melaka, johor, kuantan n beberapa negeri lg di cuti kan, muar n ledang lak darurat... seram lak bile dgr kt berita mlm td psl dua daerah kt johor tu darurat, bile dh darurat tu sume nyer terhenti, perlu ikutan arahan n aturan tak blh suke2.  Kt kl nih pun tak tau apa cer, dh makin putih sana sini,mmg tak elok utk budak2... kt umah pun pintu tingkap tutup je.

Jumaat lps 21 Jun, hari jadi mak tek @ Nurfarahin bt Mohd Miswan, adik aku no 3 n dia duduk sekali ngn aku kt kl nih.  Disebabkan lum gaji n awal2 bulan kan, jd nyer sambutan pun simple2 je, tgri tu suruh edy beli ayam sekor tp dia pg suruh org giant tu potong2 lak ayam nyer... huhuhui takpe, ttp jd gk ayam bakar mayo tuh.  Beli kek 2 slice n bt ns goreng (tp ns goreng lupe amik gmbr).


sume dh jth cinta ngn kek SR nih, raspberry cheese
ayam bakar mayo... ttp jadi walaupun dh potong2


beli 2 slice ni pun 2-3 hari baru abis... kalu beli sebijik ntah berapa bulan duk dlm  peti

ni mak tek nyer... 


Gambar terkini jerebu di KL pagi nih 24 jun 2013

klcc pun dh tak nampak dh

p/s: mintak2 jerebu nih cpt lah hilang, tak pun doa banyak2 moga turun hujan

Friday, June 21, 2013

Gelagat si bujang ku

as salam sume kwn2,

salam jumaat sume kwn, kejap je dh sampai jumaat yek.  pagi td bangun awal, siap bt mehun goreng putih utk sapan kt umah n bekal ke opis.

Skrg nih bujang aku suke bt gelagat comei gini, kalu aku tgh msk dia msti akan tarik kain aku masukkan kepala dia dlm kain, kalu tgh duduk dia tarik baju aku nk masukkan kepala dlm tuh.  Ntah mana lah dia dpt idea nk bt gitu... tp bg aku so sweet....


masa nih aku tgh duduk tgk tv, dia tarik baju n msk dlm neyr... 

bile kite amik gmbr dia kuar jap, pastu nk msk balik... 

ni pun feveret dia... main penyapu ngn penyodok nyer... 



































p/s: ingat thn nih aku nk bt biskut raya sndiri, nk bt yg simple2 n senang2 je, al maklum thn ni mcm tak banyak dpt tempahan manik

Thursday, June 20, 2013

photo diary makan2 n potluck

as salam sume kwn2,

selamat hari kamis yek kwn2, nsb lah kt kl tak jerebu teruk mcm kt melaka n jb , kalu tak sian anak bujang aku.  Ni pun tgh selsema nih, kadang2 tgh mlm bangun batuk2 n muntah huhuhu, nsb lah dia senang nk telan ubat.
OKlah jom lyn photo diary lg arini yek... mls nk celoteh panjang2

ayam golek mayo yg baru msk dlm oven... gebus nampaknyer

ni lg 2 ekor yg tunggu guliran nk msk dlm oven... 

ni yg dh selamat di bwk pg opis, 3 ekor tak ckp...lenkali kene bt 4 ekor
ni dessert yg ada, lupe nk amik gambar cheese kek
ni antara lauk2 yg ada yek

coklat cadbury yg beli kt the zon tuh... suke aiyan... dlm dia ada isi mcm2 perisa

bwk pg opis mee siput goreng, share sama2 ngn kwn2


p/s: mlm ni kene mulekan jugak jht manik, sbb smlm org nyer dh tanya baju dia bile siap... huhuhu

Wednesday, June 19, 2013

kursus di Suria City Hotel JB n aktiviti

as salam sume kwn2,

salam pagi rabu sume kwn2, best jugak sesekali kursus luar kl nih, dtg opis cam fresh je otak, lg2 bile bos pun takde... kalu lah bos kursus ke meeting luar selalu kn best ahak2...

sepanjang kursus kt johor tu, tak banyak gambar pun aku amik, tak tau la naper mls bebeno... mama sentap nak oi, sume org dh ber galaxy, ber tab, ber i phone tp aku ttp lah ngn nokia n8 tuh, nk online pun pyh (mama lum ada bajet nk beli hp baru maklum)... sentap tau.  Jd nyer korang tgk la mana gambar yg ada yek, sampaikan aku lupe nk amik gambar ngn kwn2 semeja n sebilik aku tau, ampeh betul.

Aku tak drive sndiri tp mintak tlg driver aku hantarkan sampai ke sana, mls lak nk naik flight kan, jd nyer ahad tu sempat lah ronda2 pusing2 mana yg ptt, balik lak smlm pun awal... kul11 lebih dh grk balik kl. Tak singgah pun umah kt kg, takpe lainkali lah balik sama2 ngn aiyan


berenti kt rnr machap hala ke johor, pekena mee bandung muar
sementara tunggu dpt blik tuh ronda2 dulu the zon

singgah ke sini... 


udahnyer terbeli ini... nsb lah duty free kan, beli coklat je lah bile duit pun tak berapa ada  kn

mlm kedua tuh kami jln2 kt psr karat JB, ni 2 org akak sporting yg hepi jmpa mee siput

beso gabak itik panggang tuh.... kalu real tak abis sebulan mkn

dpt try aiskrim goyang...mcm air batu malaysia



p/s: duk kursus 3hari, berat pun naik 3kg ahak2....

Sunday, June 16, 2013

kursus kt suria city hotel

as salam sume kwn2,

tak penah2 aku update entry ujung minggu, skrg nih udah selamat sampai kt johor n dh ikuti kursus dh mula ptg td, yg tak syoknyer kene duk blik sorang2, membe blik lum sampai lg, huhuhu seram lak./. tau jelah bdk penakut cam aku nih.  Doa2 takde apa2...semoga sentiasa di lindungi.

belum apa2 dh rindu kt bujang aku tuh, td pagi masa aku pg, bt dek je, mentng2lah papa dia ada kt umah lg, tk layan kt mama dia, aiyan duk kt umah ngn makngah n mak tek.

Friday, June 14, 2013

mee siput@ sanggul n mee lidi@mee batang sebelum n selepas

as salam sume kwn2,

salam jumaat semua yek, ntry kali nih nk tunjuk kt korang mee lidi@mee batang ngn mee siput@sanggul sebelum n selepas yek, tkt nnti aku lupe.  Pastu isnin ngn selasa mungkin aku tak bersiaran yek, BW pun tak dpt buat, ada kursus fail kt JOhor, Suria City Hotel, JB.  ahad sampai selasa, insyallah rabu aku msk keje yek.  kwn kt JB kot2 nk jmpa ni no aku ek 0137890798.

gini lah gaya mee lidi tuh, ni yg edy beli kt terengganu, bff aku bgtau kt area2 pantai timur mmg banyak n senang jmpa

gini bentuk yg dh msk, nmpak bsr2 kan

ni lak mee siput @ me sanggul sebelum jd tuh
ni selepas, agak halus2 gitu tp lurus tak mcm megi

 p/s: hati berat je nk pg kursus, ntah la... maklum sejak ada anak tak penah aku pg kursus luar dr kl

Thursday, June 13, 2013

photo diary makan3 lagi

as salam sume kwn2,

insyallah arini aku pose, tp tpaksa gk bt ntry nih, sbb nyer dh dkt 2minggu aku pospont psl photo diary nih, kang aku lupe kang... sian dia tak kuar2 pun psl mkn2 tuh kan... jom lah lyn photo diary mkn3 ni yek... sapa2 yg pose or yg lum bfast or lunch sile sediakan air milo or mkn beskut kering dulu, bkn pe tkt korang meleleh air liur nnti...

bfast sabtu 2minggu lps huhuhui.... platting beria2 

sbb pg dh sapan brt, tgri lunch tahu+tempe goreng+sambal kicap

mlm lak dinner mkn sate minang... dh addicted dh kami ngn sate nih, beli kt psr mlm tmn melawati

selit sekali gmbar si bujang, baju2 tido yg makngah belanja selai baju tido kotak2, selai baju elmo n selai baju mikey mouse

bfast pagi ahad mee lidi @ mee btg grg , ni import dr kuantan bff aku Pn. Emy yg bg mee btg nyer

pau daging sedap, beli frozen kt psr mlm gk nih...sedap gebus je

ni santapan berbuka isnin baru nih, mee sanggul grg

dh lama tak bt popia ketam, ni pun utk berbuka isnin gk

sardin roll ni pulak bwk bekal pagi semalam... 


p/s: makin dkt nk pg kursus makin rasa berat hati lak nk pg... mls nyer, pg kursus jauh2 geng lak takde, tp kene pg gk sbb kursus aku baru ada 2 hari, pg johor tu tambah la 3hari, tiap thn kn kene wajib 7hari kursus kalu tak bos aku murka

Wednesday, June 12, 2013

WW kurang sabar

as salam sume kwn2,

skrg nih si bujang rajin lyn lego pelsu dia nih, tp kalu slh cantum ke apa dia msti mengamuk2, terjerit sampai 1 umah tensen, tp bile dpt cantum dia gelak2 hepi sambil tepuk tgn (kata WW tp banyak gk bebel, ada aku kesss kn?)


mlt bebel2 tuh

tgk mulut tuh

ni jugak msh bebel2 lg

tgk, melalak lak... 

mmg tak puas hati ini bdk

p/s: setiap hari aku seronok tgk perkembangan n peningkatan aiyan, walaupun agak lmbt tp aku bangga...